rondo-pytanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: rondo-pytanie

Postprzez kg1956 » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 17:48

Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się nie przez środek tylko dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

Uzupełniłem, by lepiej zrozumieć mogli niektórzy.
kg1956

Postprzez Maxwell » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 19:22

kirbag napisał(a):To teraz wskaż mi waść, gdzie w definicji jest powiedziane, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym ruch odbywa się w jednym kierunku??!!

Par. 36.1: Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

Ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku. Mowa tutaj o jednym kierunku.

Nie wiem czy zrozumiesz, bo podobno 50 % dorosłych Polaków nie potrafi czytać ze zrozumieniem.
Maxwell

Postprzez kg1956 » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 19:57

Ruch pojazdów odbywa się w kierunku. Jednym z możliwych kierunków ruchu pojazdów.
kg1956

Postprzez sankila » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 20:32

kg1956 napisał(a):Co to kierunek jazdy nie do końca wiadomo (każdy ma swoją definicję)
PORD ma tylko jedną, która wynika z zakresu Ustawy.
Ustawa dotyczy ruchu drogowego, (tu: ruchu pojazdów na drodze), więc kierunek jazdy dotyczy kierunku przemieszczania się pojazdu względem drogi, po której się przemieszcza. Odpowiednio: kierunek ruchu na drodze, jest kierunkiem wzdłuż drogi, w którym przemieszczają się pojazdy na tej drodze.

PORD nie mówi ani o "ruchu", ani o "ruchu pojazdu", tylko o "ruchu pojazdu na drodze" - a to ściśle sprecyzowany kontekst.
Zgodnie z możliwościami konstrukcyjnymi pojazd może jechać:
do przodu - jazda,
do tyłu - cofanie,
po łuku - skręcanie.
"Poruszać się" może jeszcze w górę i w dół (wyboje) albo w prawo/lewo (poślizg) - ale tego kontekstu PORD nie obejmuje.
Pojazd może jechać wzdłuż drogi (kierunek jazdy zgodny z kierunkiem ruchu na drodze) lub w jej poprzek.
Zmianę kierunku jazdy w obrębie drogi - PORD określa zmianą pasa ruchu, więc ten kontekst odpada. Pozostaje zmiana kierunku jazdy, jako przejazd na drogę o innym kierunku ruchu.

"Ruch pojazdu" - mówi jedynie o zmianie jego położenia, względem jakiegoś układu odniesienia.
W normalnej komunikacji, z kontekstu wypowiedzi wynika, o jaki układ odniesienia chodzi: "jadę w lewo" może oznaczać a/ zmianę kierunku jazdy, b/ zakręt, c/ początek manewru zawracania. Tylko pierwszy przypadek ma odniesienie w PORD. "Jadę na wprost przez miasto/skrzyżowanie" - nie oznacza, że droga prowadzi prosto jak strzelił, tylko, że wyjeżdżając z miasta/skrzyżowania, będę jechać w tym samym kierunku, co przed wjazdem - i znowu nie ma tu miejsca na przepisy Ustawy, która nie jest przewodnikiem turystycznym.

Skrzyżowanie to miejsce, gdzie pojazd, jadący wzdłuż "swojej" drogi (zgodnie z jej kierunkiem ruchu), jedzie jednocześnie w poprzek innej drogi. W tym miejscu może zmienić kierunek jazdy i pojechać wzdłuż drogi poprzecznej, zgodnie z jej kierunkiem ruchu.
C-12 przed skrzyżowaniem mówi jedynie, że - jadąc w wyznaczonym kierunku - zatoczysz krąg i wrócisz w to samo miejsce. Jeśli więc nie chcesz jeździć w kółko do usr... śmierci, to gdzieś na tym kole musisz zmienić kierunek jazdy i wjechać na drogę, o innym kierunku ruchu. Znaki pokazują, w których miejscach możesz to zrobić.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Maxwell » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 20:47

kg1956 napisał(a): Jednym z możliwych kierunków ruchu pojazdów.

Wymyślasz. Nie napisali : Ruch odbywa się w jednym z możliwych kierunków wskazanych na znaku.
Napisali : Ruch odbywa się w kierunku wskazanym na znaku.
To jest jeden konkretny kierunek na skrzyżowaniu.
Maxwell

Postprzez kirbag » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 22:01

Maxwell napisał(a):
kirbag napisał(a):To teraz wskaż mi waść, gdzie w definicji jest powiedziane, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym ruch odbywa się w jednym kierunku??!!

Par. 36.1: Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

Ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku. Mowa tutaj o jednym kierunku.

Nie wiem czy zrozumiesz, bo podobno 50 % dorosłych Polaków nie potrafi czytać ze zrozumieniem.

:D I znajdujesz się jak widać wśród tych 50%.
Definicja (zaznaczam, że dotyczy tylko znaku C-12):
".....w kierunku wskazanym na znaku."

Słowa Maxwell'a (przypominam dotyczyły ruchu na skrzyżowaniu):
".....w jednym kierunku"

Mówiąc wprost nadal nie rozumiesz gościu, że fragment skrzyżowania, do którego tyczy się znak C-12 jest: powierzchnią tworzącą połączenie dróg.
A teraz jeszcze raz aby umożliwić ci zrozumienie o co chodzi, cała definicja z PORD na temat skrzyżowania:
Skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia.
A teraz to samo ale tylko z fragmentami dotyczącymi tych o ruchu okrężnym:
Skrzyżowanie – połączenie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie połączenie.

Cokolwiek będziesz chciał dalej do mnie pisać, najpierw odpowiedz czy już rozumiesz co jest skrzyżowaniem? Jeśli stwierdzisz, że rozumiesz to jeszcze potwierdź to rysunkiem, na którym zaznaczysz całe skrzyżowanie o ruchu okrężnym.
kirbag

Postprzez szerszon » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 22:10

Musze napisać, ze czuje się porzucony i nikt mnie nie kocha. :(

Czy ten kierunek jest taki sam jak na F-10 często ustawianym przed tego typu skrzyżowaniami ?
Chyba nie muszę linkować zdjęcia ronda z Piastowa, gdzie na znaku jest pokazane więcej niz jeden kierunek jazdy przez skrzyżowanie ?
Jak szanowny wytłumaczy ten fenomen ?

Czy doczekam sie spójnej odpowiedzi ?
szerszon

Postprzez Maxwell » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 22:40

kirbag napisał(a):I znajdujesz się jak widać wśród tych 50%.
Definicja (zaznaczam, że dotyczy tylko znaku C-12):
".....w jednym kierunku"
Niewiarygodne. Moje słowa dotyczą ruchu na skrzyżowaniu, i właśnie ruchu na skrzyżowaniu dotyczy definicja znaku C-12. Nie wiedziałeś o tym?
kirbag napisał(a):najpierw odpowiedz czy już rozumiesz co jest skrzyżowaniem? Jeśli stwierdzisz, że rozumiesz to jeszcze potwierdź to rysunkiem, na którym zaznaczysz całe skrzyżowanie o ruchu okrężnym.
Nie zapędzaj się tak, bo na razie wszystko wskazuje, że za chwilę walniesz jakąś potężną gafę...Uważasz, że samochód który czeka i ustępuje pierwszeństwa na wlocie, jest już na skrzyżowaniu?
Ja tam nie umiem rysować, ale chętnie zobaczę co ty namalujesz bo coś czuję, że będzie wesoło.
Maxwell

Postprzez maryann » wtorek 29 kwietnia 2014, 10:00

kirbag napisał(a):Skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia.
Skrzyżowanie – połączenie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie połączenie.
Cokolwiek będziesz chciał dalej do mnie pisać, najpierw odpowiedz czy już rozumiesz co jest skrzyżowaniem? Jeśli stwierdzisz, że rozumiesz to jeszcze potwierdź to rysunkiem, na którym zaznaczysz całe skrzyżowanie o ruchu okrężnym.
Czy w powyższych gdzieś zginęło Ci, czy ja nie widzę- słowo 'okrężnym'? Bo mówimy o tym co powyżej + ruch okrężny. Temat: rondo. Czyli skrzyżowanie z ruchem okrężnym. Pojął, o czym wątek? Podpowiem- nie o skrzyżowaniu [bez ruchu okrężnego], bo nie da się mówić o ruchu okrężnym na przykładzie czegoś, co owego elementu nie posiada.
Przykład: mówimy o 'kurtce', czy 'kurtce z podpinką'? Wątek jest o tym drugim, więc nie udowadniaj że jest zimno, bo "z podpinką" jest ciepło.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez LeszkoII » wtorek 29 kwietnia 2014, 10:31

kirbag napisał(a):Definicja (zaznaczam, że dotyczy tylko znaku C-12):

".....w jednym kierunku"
Właściwie pojmujesz par. 36.1., czego nie da się powiedzieć o Maxwellu, który nie rozumie, że kierunek na znaku C-12 dotyczy wyłącznie ruchu względem wyspy. Nie przypominam sobie, żeby ruch względem wyspy, wysepki, azylu dla pieszych, innego pojazdu, zdechłego jelenia, zataczającego się pijaka, był związany ze zmianą kierunku jazdy. Art. 22.2. wyraźnie wskazuje, że zmiana kierunku jazdy generalnie związana jest z pozycją względem drogi/jezdni tej drogi (a na placu parkingowym względem dotychczasowego toru jazdy). To właśnie na parkingach sygnalizujemy skręt kierownicą - zwłaszcza na tych, gdzie nie ma tzw. alejek, choć często podświadomie dzielimy sobie taki plac na naturalne kierunki - równoległe/prostopadłe do granic placu (wydzielonych, bądź nie - tutaj @Taik mógłby coś napisać).

Pozycja względem drogi stanowi KLUCZ do zrozumienia tego, nad czym normalny człowiek się nie zastanawia. Pisała o tym Sankila - brawo za merytoryczna próbę!!!(niestety z całokształtem się nie zgadzam)
Maxwella oczywiście nie stać na takie wpisy.

Wracając do sedna...
Skoro zmianę kierunku jazdy postrzega się względem ciągu drogi(a właściwie jezdni - poszerzając horyzont), to na skrzyżowaniu ten ciąg wciąż istnieje. Nie zlikwiduje go wyspa o małych i średnich rozmiarach. Skrzyżowanie - przecięcie się ... dróg mających(...). Pojęcie to dotyczy zwykłych oraz skanalizowanych skrzyżowań(w tym SoRO) - tutaj nie ma podziału. Definicja brzmi jasno, ogólnie i ściśle.

Szanowny Aaltonienie, Maxwellu, scoobi14444, cierpniku, evo9rsie, przestańcie wyważać otwartych drzwi.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kirbag » wtorek 29 kwietnia 2014, 10:55

maryann napisał(a):
kirbag napisał(a):Skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia.
Czy w powyższych gdzieś zginęło Ci, czy ja nie widzę- słowo 'okrężnym'? Bo mówimy o tym co powyżej + ruch okrężny. Temat: rondo. Czyli skrzyżowanie z ruchem okrężnym. Pojął, o czym wątek? Podpowiem- nie o skrzyżowaniu [bez ruchu okrężnego], bo nie da się mówić o ruchu okrężnym na przykładzie czegoś, co owego elementu nie posiada.
Przykład: mówimy o 'kurtce', czy 'kurtce z podpinką'? Wątek jest o tym drugim, więc nie udowadniaj że jest zimno, bo "z podpinką" jest ciepło.

Maryann spokojnie :)
Mi nic nie umknęło i wiem o czym jest temat. Jak zobaczysz co kopiowałem to będziesz wiedział, że nic mi nie umknęło, nic nie skasowałem i piszemy o ruchu okrężnym.
kirbag

Postprzez maryann » wtorek 29 kwietnia 2014, 11:02

Tak? -gdzie to piszesz?
maryann

Postprzez szerszon » wtorek 29 kwietnia 2014, 11:12

Nie ma oddzielnej definicji dla skrzyżowania o ruchu okrężnym..to dalej jest skrzyżowanie.
szerszon

Postprzez maryann » wtorek 29 kwietnia 2014, 11:18

Jest wiele rzeczy niezdefiniowanych- nie znaczy, że nie istnieją.
maryann

Postprzez szerszon » wtorek 29 kwietnia 2014, 11:21

Gdyby na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym miały obowiązywać inne zasady to podejrzewam,że cos by napisali.
Jeśli nie napisali to nie widzę powodu do stosowania innych przepisów.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze