Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się nie przez środek tylko dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
Uzupełniłem, by lepiej zrozumieć mogli niektórzy.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez kg1956 » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 17:48
Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się nie przez środek tylko dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
przez Maxwell » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 19:22
kirbag napisał(a):To teraz wskaż mi waść, gdzie w definicji jest powiedziane, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym ruch odbywa się w jednym kierunku??!!
przez kg1956 » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 19:57
przez sankila » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 20:32
PORD ma tylko jedną, która wynika z zakresu Ustawy.kg1956 napisał(a):Co to kierunek jazdy nie do końca wiadomo (każdy ma swoją definicję)
przez Maxwell » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 20:47
kg1956 napisał(a): Jednym z możliwych kierunków ruchu pojazdów.
przez kirbag » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 22:01
Maxwell napisał(a):kirbag napisał(a):To teraz wskaż mi waść, gdzie w definicji jest powiedziane, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym ruch odbywa się w jednym kierunku??!!
Par. 36.1: Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
Ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku. Mowa tutaj o jednym kierunku.
Nie wiem czy zrozumiesz, bo podobno 50 % dorosłych Polaków nie potrafi czytać ze zrozumieniem.
przez szerszon » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 22:10
Czy ten kierunek jest taki sam jak na F-10 często ustawianym przed tego typu skrzyżowaniami ?
Chyba nie muszę linkować zdjęcia ronda z Piastowa, gdzie na znaku jest pokazane więcej niz jeden kierunek jazdy przez skrzyżowanie ?
Jak szanowny wytłumaczy ten fenomen ?
przez Maxwell » poniedziałek 28 kwietnia 2014, 22:40
Niewiarygodne. Moje słowa dotyczą ruchu na skrzyżowaniu, i właśnie ruchu na skrzyżowaniu dotyczy definicja znaku C-12. Nie wiedziałeś o tym?kirbag napisał(a):I znajdujesz się jak widać wśród tych 50%.
Definicja (zaznaczam, że dotyczy tylko znaku C-12):
".....w kierunku wskazanym na znaku."
Słowa Maxwell'a (przypominam dotyczyły ruchu na skrzyżowaniu):
".....w jednym kierunku"
Nie zapędzaj się tak, bo na razie wszystko wskazuje, że za chwilę walniesz jakąś potężną gafę...Uważasz, że samochód który czeka i ustępuje pierwszeństwa na wlocie, jest już na skrzyżowaniu?kirbag napisał(a):najpierw odpowiedz czy już rozumiesz co jest skrzyżowaniem? Jeśli stwierdzisz, że rozumiesz to jeszcze potwierdź to rysunkiem, na którym zaznaczysz całe skrzyżowanie o ruchu okrężnym.
przez maryann » wtorek 29 kwietnia 2014, 10:00
Czy w powyższych gdzieś zginęło Ci, czy ja nie widzę- słowo 'okrężnym'? Bo mówimy o tym co powyżej + ruch okrężny. Temat: rondo. Czyli skrzyżowanie z ruchem okrężnym. Pojął, o czym wątek? Podpowiem- nie o skrzyżowaniu [bez ruchu okrężnego], bo nie da się mówić o ruchu okrężnym na przykładzie czegoś, co owego elementu nie posiada.kirbag napisał(a):Skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia.
A teraz to samo ale tylko z fragmentami dotyczącymi tych o ruchu okrężnym:
Skrzyżowanie – połączenie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie połączenie.
Cokolwiek będziesz chciał dalej do mnie pisać, najpierw odpowiedz czy już rozumiesz co jest skrzyżowaniem? Jeśli stwierdzisz, że rozumiesz to jeszcze potwierdź to rysunkiem, na którym zaznaczysz całe skrzyżowanie o ruchu okrężnym.
przez LeszkoII » wtorek 29 kwietnia 2014, 10:31
Właściwie pojmujesz par. 36.1., czego nie da się powiedzieć o Maxwellu, który nie rozumie, że kierunek na znaku C-12 dotyczy wyłącznie ruchu względem wyspy. Nie przypominam sobie, żeby ruch względem wyspy, wysepki, azylu dla pieszych, innego pojazdu, zdechłego jelenia, zataczającego się pijaka, był związany ze zmianą kierunku jazdy. Art. 22.2. wyraźnie wskazuje, że zmiana kierunku jazdy generalnie związana jest z pozycją względem drogi/jezdni tej drogi (a na placu parkingowym względem dotychczasowego toru jazdy). To właśnie na parkingach sygnalizujemy skręt kierownicą - zwłaszcza na tych, gdzie nie ma tzw. alejek, choć często podświadomie dzielimy sobie taki plac na naturalne kierunki - równoległe/prostopadłe do granic placu (wydzielonych, bądź nie - tutaj @Taik mógłby coś napisać).kirbag napisał(a):Definicja (zaznaczam, że dotyczy tylko znaku C-12):
".....w kierunku wskazanym na znaku."
Słowa Maxwell'a (przypominam dotyczyły ruchu na skrzyżowaniu):
".....w jednym kierunku"
przez kirbag » wtorek 29 kwietnia 2014, 10:55
maryann napisał(a):Czy w powyższych gdzieś zginęło Ci, czy ja nie widzę- słowo 'okrężnym'? Bo mówimy o tym co powyżej + ruch okrężny. Temat: rondo. Czyli skrzyżowanie z ruchem okrężnym. Pojął, o czym wątek? Podpowiem- nie o skrzyżowaniu [bez ruchu okrężnego], bo nie da się mówić o ruchu okrężnym na przykładzie czegoś, co owego elementu nie posiada.kirbag napisał(a):Skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia.
A teraz to samo ale tylko z fragmentami dotyczącymi tych o ruchu okrężnym:
Skrzyżowanie – połączenie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie połączenie.
Cokolwiek będziesz chciał dalej do mnie pisać, najpierw odpowiedz czy już rozumiesz co jest skrzyżowaniem? Jeśli stwierdzisz, że rozumiesz to jeszcze potwierdź to rysunkiem, na którym zaznaczysz całe skrzyżowanie o ruchu okrężnym.
Przykład: mówimy o 'kurtce', czy 'kurtce z podpinką'? Wątek jest o tym drugim, więc nie udowadniaj że jest zimno, bo "z podpinką" jest ciepło.
przez maryann » wtorek 29 kwietnia 2014, 11:02
przez szerszon » wtorek 29 kwietnia 2014, 11:12
przez maryann » wtorek 29 kwietnia 2014, 11:18
przez szerszon » wtorek 29 kwietnia 2014, 11:21