Pierwszeństwo (wyjazd z podporządkowanej a zmiana pasa)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo (wyjazd z podporządkowanej a zmiana pasa)

Postprzez kopan » niedziela 25 marca 2012, 12:11

Art. 7
3. Minister właściwy do spraw transportu w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw wewnętrznych, uwzględniając konieczność zapewnienia czytelności i zrozumiałości znaków i sygnałów drogowych dla uczestników ruchu drogowego, określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe warunki techniczne dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego, a także warunki ich umieszczania na drogach.

Jak znaków nie rozumiesz i wyznaczone pasy ruchu są dla ciebie nieczytelne to w art 3 ustawy ,masz zaproszenie do lektury DU 220.
Nikt nie wymaga abyś znał całość DU 220 , ale jak masz wątpliwości to sięgasz do DU 220.

Prosty przykład.
Zielony sygnał zezwala na wjazd za sygnalizator, jak nie wiesz jak działa sygnalizacja (DU 220) to sobie możesz wjechać i stać.
kopan

Postprzez szymon1977 » niedziela 25 marca 2012, 15:22

kopan napisał(a):...jak wyglądają wyznaczone pasy ruchu to pooglądaj obrazki w DU 220 i się dowiesz.
W prawdzie co do wyglądu poszczególnych linii nie miałem wątpliwości, malować ich na drogach nie zamierzam, więc wytyczne dotyczące umieszczenia ich na drodze, szczegółowe wymiary, i itp., i itd. mnie nie interesują, ale skusiłem się przestudiować także "220". Nic na temat wywoływania Art.22.4. przez linie P-x także w "220" nie znalazłem.
-----
Podsumuję wnioski:
- w treści "220", w części opisującej szczegółowe warunków techniczne i warunki umieszczania na drogach linii P-x nie znalazłem żadnego wywoływania Art.22.4. przez te linie P-x.
- w treści "170" opisującej znaczenie znaków poziomych P-x i nie znalazłem żadnego wywoływania Art.22.4. przez te linie P-x.
- w treści Art.22.4. także nie znalazłem żadnego wywoływania Art.22.4. przez te linie P-x.
- jedyne wywołanie Art.22.4 znalazłem w samej treści Art.22.4., a mianowicie poprzez pewien sposób zachowania na drodze: zmianę zajmowanego pasa ruchu.
-----
Pozostaje powtórzyć pytanie:
szymon1977 napisał(a):W jaki sposób "linie P-x wywołują przepis Art.22.4 ustawy"?

posty scalone przez moderatora

"Linie P-x wywołują przepis Art.22.4 ustawy" - na tym stwierdzeniu jest oparta cała Twoja teoria. Mam rozumieć, że sam nie znasz podstaw Swojej teorii? Czy może sam ich nie rozumiesz? Nie potrafisz udzielić odpowiedzi na poniższe pytanie a mam przyjąć Twoją teorię za właściwą? Powtórzę jeszcze raz:
szymon1977 napisał(a):W jaki sposób "linie P-x wywołują przepis Art.22.4 ustawy"?
Postaraj się i przeprowadź wywód logiczny popierając się cytatami z Kodeksu, "170" a nawet "220".
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kopan » niedziela 25 marca 2012, 18:05

To się zgadza, Tobie według ciebie, nie potrafię udzielić odpowiedzi, na twoje pytanie.
Co ja pocznę że akurat Ty wymagasz indywidualnych konsultacji u specjalistów z zakresu spraw oczywistych.
Ja zrobiłem co w mej mocy było.

To trudne:
W jaki sposób znak "obszar zabudowany" wywołuje przepis art 20 ustawy. ??
Młotek i kilof do reki i szukaj gdzie to napisane.

Albo takie:
7) pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;

O co to chodzi prosze o tofut. ?
kopan

Postprzez szymon1977 » niedziela 25 marca 2012, 22:41

kopan napisał(a):W jaki sposób znak "obszar zabudowany" wywołuje przepis art 20 ustawy?
Znak D-42 jest informacją o wjeżdżaniu na obszar zabudowany ("170", § 58.3). Ograniczenie prędkości na obszarze zabudowanym wynika z faktu bycia na obszarze zabudowanym (Kodeks, Art.20.1.). Bezpośredniego "wywołania" Art.20.1. przez znak D-42 nie udało mi się odnaleźć.
kopan napisał(a):To trudne.
Na szczęście to niewykonalne.
-----
Kopan: Twoja kolej. Ja twierdzę, że to także niewykonalne, i nie da się wykazać bezpośredniego wywołania Art.22.4. przez znak P-x, ale skoro Ty twierdzisz inaczej, to wykaż w końcu:

...wykaż w końcu:
kopan napisał(a):Ale po co ??
Żeby udowodnić, że masz rację, a inni się mylą.
-----
kopan napisał(a):A co ja twierdzę ???
Przypominam:
kopan napisał(a):W naszym przypadku A-7 wywołuje przepis § 1.1.2 rozporządzenia.
A wyznaczony pas ruchu linie P-X wywołują przepis art 22.4 ustawy.
Czyli Art 5.1 nic nie rozstrzyga bo to ten sam poziom znaki.

Przypominam także o moim pytaniu:
Jesteś w stanie obronić Swoją teorią czy mam uznać, że sam nie wiesz o czym piszesz?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Wikuss » poniedziałek 26 marca 2012, 07:34

Panowie i Panie,

jak dokładnie rozumiecie wspominany wielokrotnie Art. 22.4?

Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

Wyłuszczony moment to w j e ż d ż a n i e n a p a s z p r a w e j s t r o n y.
Czy nie jest to aby sytuacja, kiedy w obrębie jednej jezdni ktoś chce po prostu wjechać z pasa prawego na środkowy? Wydaje mi się, że ten art. nie dotyczy w ogóle sytuacji na skrzyżowaniu dróg z pierwszeństwem i podporządkowanej, ale - chociażby - jezdni trzypasmowej (jak autostrada) i pierwszeństwie w zmianach pasów ruchu. Nic więcej.
Wikuss

Postprzez szerszon » poniedziałek 26 marca 2012, 08:01

Już o tym wspominałem :(
Tylko kopan cały czas chce zmieniać pierwszeństwo w trakcie jazdy po skrzyżowaniu stosując artykuł, który pasuje do sytuacji jak pięść do nosa.
szerszon

Postprzez Wikuss » poniedziałek 26 marca 2012, 08:20

Trochę to absurdalne, nie ma co. To przecież mieszanie przepisów i robienie ludziom wody z mózgów. Oczywiście tym, którzy mają tu wątpliwości jeszcze.
Wikuss

Postprzez kopan » poniedziałek 26 marca 2012, 09:38

Wikuss napisał(a):Panowie i Panie,

jak dokładnie rozumiecie wspominany wielokrotnie Art. 22.4?

Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

Jakoś nie widzę aby w przepisie było tak napisane:

.....oraz pojazdowi zmieniającemu pas ruchu, który wjeżdża na ten pas z prawej strony.

Wiec jakim cudem można twierdzić że należy ustąpić wyłącznie zmieniającemu pas ruchu. :wow:
Pisze jak byk że masz ustąpić każdemu który wjeżdża na ten pas z prawej strony - bez wyjątków i bez zawężenia przepisu do zmieniającego pas ruchu.
kopan

Postprzez Wikuss » poniedziałek 26 marca 2012, 10:27

Aaaa, i myślisz, że to ma większe znaczenie niż A-7? To faktycznie gratuluję, bo nie widzę różnicy na mocy Twojego rozumowania między taką zmianą pasa ruchu a wjazdem na przykład z drogi gruntowej.

Poza tym dalej uważam, że wjeżdżanie na pas z prawej strony obejmuje ruch na tej samej jezdni.
Wikuss

Postprzez polex » poniedziałek 26 marca 2012, 11:45

Wprawdzie bez większego przekonania (16 stron tego dowodzi), ale spróbuję raz jeszcze.
kopan napisał(a):Jakoś nie widzę aby w przepisie było tak napisane:

.....oraz pojazdowi zmieniającemu pas ruchu, który wjeżdża na ten pas z prawej strony.

Wiec jakim cudem można twierdzić że należy ustąpić wyłącznie zmieniającemu pas ruchu. :wow:

Nie musi być tak napisane jak piszesz.
Tłumaczyłem tą sprawę, ale przypomnę raz jeszcze:
polex napisał(a):Mamy taki oddział PoRD i jego nazwę:
Oddział 4
Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu

Tytuł wskazuje na dwa rodzaje manewrów na drodze:
1. zmiana kierunku jazdy,
2. zmiana pasa ruchu.
O tym, że one różnią się między sobą chyba tłumaczyć nie muszę? :wink:

Pkt 1 dotyczy obu manewrów
Pkt 2 dotyczy zmiany kierunku jazdy
Pkt 3 dotyczy zmiany kierunku jazdy
Pkt 4 dotyczy zmiany pasa ruchu (a nie obu manewrów!)
Pkt 5 dotyczy obu manewrów
Pkt 6 dotyczy zawracania choć nie jest ono wymienione w tytule.

Skoro więc przytaczany tu pkt 4 dotyczy zmiany pasa ruchu to należy to interpretować, że traktuje on nie tylko o mnie jako chcącym zmienić pas na sąsiedni, ale także o tym, który wjeżdża na tenże sąsiedni pas z prawej strony, a więc porusza się tą samą jezdnią co i ja, tyle tylko, że rozdziela nas pas, na który obaj chcemy wjechać.

kopan napisał(a):Pisze jak byk że masz ustąpić każdemu który wjeżdża na ten pas z prawej strony - bez wyjątków i bez zawężenia przepisu do zmieniającego pas ruchu.

Z pewnością nie "każdemu". Raz, że nie jest tak napisane w przepisie, a dwa, że w wątku było już sporo przykładów, że taka interpretacja jest niedopuszczalna.

Ale, żeby być bardziej precyzyjnym i wskazać na sytuację, która byłaby bliska (ale nie tożsama!) z interpretacją kopana, to załączę rysunek (z innego wątku forum), na którym pomińmy istnienie pojazdu brązowego.
Obrazek
Tu pojazd pomarańczowy ma ustąpić pierwszeństwa przy zmianie pasa na prawy - pojazdowi, który wprawdzie wyjechał z ulicy podporządkowanej, ale manewr zmiany pasa (z pasa włączania) wykonuje już na tej z D-1, a więc poza skrzyżowaniem. W tym przypadku oba pojazdy będą zmieniały pas czyli manewr, który opisany jest w art. 22.4.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez Wikuss » poniedziałek 26 marca 2012, 11:55

I to jest właśnie poprawna sytuacja odnośnie 22.4,
ale tu - jak słusznie piszesz - jest już jedna jezdnia, rzecz dzieje się poza skrzyżowaniem. Sytuacja omawiana jest inna, ale kopan najwyraźniej nie widzi różnicy między nimi.
Wikuss

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 26 marca 2012, 13:40

Wikuss napisał(a):Wydaje mi się, że ten art. 22.4. (dop. szymon1977) nie dotyczy w ogóle sytuacji na skrzyżowaniu dróg z pierwszeństwem i podporządkowanej...
Wydaje mi się, że takie było zamierzenie Ustawodawcy. Przecież na ustalenie pierwszeństwa przejazdu na skrzyżowaniu przewidziano inne artykuły i znaki drogowe. Niestety z treści zapisu to wprost nie wynika.

Inna sprawa, że zanim pojazd inny niż poruszający się równolegle prawym pasem znajdzie się na "naszej" drodze i będzie mógł wjechać z prawej strony na pas, który zamierzamy zająć ma nam obowiązek ustąpić pierwszeństwa przejazdu na podstawie innych artykułów lub przepisów, np. znaków A-7/D-1... lub my mu mamy obowiązek ustąpić pierwszeństwa przejazdu. Sytuacja opisana Art.22.4. nie może więc zgodnie z prawem zaistnieć.
-----
Kopan: przy okazji przypominam także o moim pytaniu:
Jesteś w stanie obronić Swoją teorią czy mam uznać, że sam nie wiesz o czym piszesz?
szymon1977

Postprzez Baranek » poniedziałek 26 marca 2012, 15:29

Wynika z tej dyskusji, że w kodeksie jest brak precyzji, czy jest dziura. :)

Analogiczna sytuacja (nie wiem, czy była już w tym wątku poruszana) miałaby miejsce, gdyby ktoś z chodnika (który jest po prawej stronie jezdni) chciał wjechać na prawy pas.
No wtedy tez jest z prawej strony. Są co prawda przepisy mówiące o włączaniu się do ruchu - no ale są gdzie indziej.

Słowem pytanie - o co chodziło ustawodawcy, że nie doprecyzował,
"Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony."
tj. że w końcówce tego punktu nie doprecyzowano "... wjeżdżającemu na ten pas z pasa znajdującego się po prawej stronie".
Baranek

Postprzez polex » poniedziałek 26 marca 2012, 16:05

Baranek napisał(a):Wynika z tej dyskusji, że w kodeksie jest brak precyzji, czy jest dziura. :)

A niedługo ktoś dojdzie do wniosku, że w tej dyskusji chodzi o... wywoływanie dziur.

Baranek napisał(a):Analogiczna sytuacja (nie wiem, czy była już w tym wątku poruszana) miałaby miejsce, gdyby ktoś z chodnika (który jest po prawej stronie jezdni) chciał wjechać na prawy pas.
No wtedy tez jest z prawej strony. Są co prawda przepisy mówiące o włączaniu się do ruchu - no ale są gdzie indziej.

Wystarczy sprawdzić zawartość wątku.

Baranek napisał(a):Słowem pytanie - o co chodziło ustawodawcy, że nie doprecyzował,
(...)
tj. że w końcówce tego punktu nie doprecyzowano "... wjeżdżającemu na ten pas z pasa znajdującego się po prawej stronie".

Ustawodawca założył, że kodeks będzie kierowany do ludzi rozumnych, którzy poza czytaniem będą rozumieli to co czytają.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez sankila » poniedziałek 26 marca 2012, 17:39

Baranek napisał(a):Słowem pytanie - o co chodziło ustawodawcy, że nie doprecyzował,
"Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony."tj. że w końcówce tego punktu nie doprecyzowano "... wjeżdżającemu na ten pas z pasa znajdującego się po prawej stronie".
Ustawodawcy chodziło o to, że kierowca, który chce wjechać na prawy pas, ma przepuścić pojazd, który już wjeżdża na ten pas z prawej strony i nie jego zasmarkany interes, skąd się ten pojazd tam wziął. A to znaczy, że nie ma znaczenia, czy jechał "bardziej prawym" pasem, czy wjechał z podporządkowanej, czy włącza się do ruchu z pobocza.

Wjeżdżającego z podporządkowanej i włączającego się do ruchu obowiązują przepisy, jak i kiedy wolno im to zrobić, ale to nie jest biznes "lewopasowego"; dla niego istotne jest, że tamten pojazd już zaczał wjeżdżać, więc ma prawo spokojnie manewr zakończyć, bez ryzyka, że ktoś mu zaparkuje w bagażniku.

Zasady ustępowania pierwszeństwa można streścić krótko: "nie wjeżdżaj na pas, po którym ktoś jedzie lub na niego wjeżdża (sygnalizuje wjazd)". Gdyby ustawodawcy chodziło o to, że wolno wjechać/włączyć się do ruchu, dopiero wtedy, gdy w zasięgu wzroku nie będzie nikogo, kto mógłby chcieć ten pas zająć, to sformułowałby odpowiedno przepis.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze