Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Postprzez szerszon » czwartek 23 czerwca 2011, 16:20

bolcik
W pierwszej fazie kursu z kursantem na trudniejszych drogach.Pózniej już ogarniają czego i Tobie zyczę.
łamiesz Art 19.2.1) i swoim karawaniarstwem ( poza czynnikami zewnetrznymi, o których też wspominałem, a nie byłeś łaskaw zauwazyć, co mnie nie dziwi, skoro dla Ciebie 40 na 60 to szcyt mozliwości) i nikt nie musi jechac z predkościa przez Ciebie niejako narzuconą i bedzie próbował Ciebie wyprzedzać i to moze powodowac niebezpieczne sytuacje.
szerszon

Postprzez piotrekbdg » czwartek 23 czerwca 2011, 16:25

ja stwierdzilem ze nikt nie moze mi zabronic jazdy 40/60 jezeli taka jest moja wola (niewazne czym poparta)

A z czego wynika ta niemrawa jazda? Boisz się wrzucić wyższy bieg niż dwójka, boisz się przekroczyć 40 km/h, nigdy nie jechałeś szybciej, jazda Cie przerasta....z czego to wynika?
piotrekbdg

Postprzez bolcik » czwartek 23 czerwca 2011, 17:04

szerszon ciesze sie ze zaczales uzywac paragrafow ale to juz bylo. i radze pczeczytac punkt wyzej:
Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.
w dodatku za kodeksem wykroczen podawalem cos o utrudnianiu wiec radze wrocic i przeczytac czemu ten pkt nie m atutaj zastosowania ale w skrocie:
zgodnie z art. 19 pkt 1 wolno mi jechac 40/60 jezeli warunki w jakich odbywa sie ruch mojego samochodu to sugerują. a kto może oceniać to? moge ocenić ja jako kierowca i policja(po zatrzymaniu i spytaniu sie o powod takiej jazdy). reszta nie ma nic do gadania na ten temat.

nikt nie musi jechac z predkościa przez Ciebie niejako narzuconą i bedzie próbował Ciebie wyprzedzać i to moze powodowac niebezpieczne sytuacje.
nie wiem czy wiesz ale zawsze jedzie ktos pierwszy. i zawsze ktos 2 moze powiedziec ja chcialbym jechac szybciej niz on. w dodatku masz racje nikt nie musi jechac za mna ale tez nikt nie musi mnie wyprzedzac. poki co nei ma takiego obowiazku. wiec trzeba sie zdecydowac. albo sie przyczynia do niebezpieczenstwa i wyprzedza albo sie jedzie z tylu. kierowca decyduje o swoim aucie a nie tym przed nim. poki co nie daja prawa jazdy na prowadzenie swojego samochodu i tego przed soba :)
piotrek ciesze sie ze odpowiedziales szkoda ze nie na dwukrotnie zadane pytanie. zadam trzeci raz: co jest trudnego w jezdzie z predkoscia 40 km/h?
A z czego wynika ta niemrawa jazda?

otoz jak pisalem kilka postow wyzej moze taka predkosc wynikac z setek powodow. kilka przykladow podalem ktore nawet dziecko powinno zrozumiec.
cman: "W temacie nie będę zabierał głosu, natomiast bzdury, które konsekwentnie wypisujesz muszę prostować."
"Mogę odpowiadać na argumenty" i to wszystko w jednym poscie :) rozdwojenie jazni?
bolcik

Postprzez piotrekbdg » czwartek 23 czerwca 2011, 17:13

otoz jak pisalem kilka postow wyzej moze taka predkosc wynikac z setek powodow. kilka przykladow podalem ktore nawet dziecko powinno zrozumiec.

Równa droga, widocznosć dobra, ruch średnio do małointensywny, pogoda słoneczna, samopoczucie dobre. Ograniczenie do 50 km/h. Ile będziesz jechał?

piotrek ciesze sie ze odpowiedziales szkoda ze nie na dwukrotnie zadane pytanie. zadam trzeci raz: co jest trudnego w jezdzie z predkoscia 40 km/h?

Gdybyś ograniczył kwieciste wstawki i skupił się na konkretach to na pewno twoje pytanie nie uszłoby mojej uwadze. Przy sprzyjajacych warunkach jazda z prędkością 40 km jest slamazarstwem a wieć jest tak samo trudna jak jazda z prędkością 10 km/h albo i 5 km/h.
piotrekbdg

Postprzez bolcik » czwartek 23 czerwca 2011, 17:41

Równa droga, widocznosć dobra, ruch średnio do małointensywny, pogoda słoneczna, samopoczucie dobre. Ograniczenie do 50 km/h. Ile będziesz jechał?

jezeli stan auta dobry, brak przeszkod na poboczu jak autobus, slonce nie razi, nic nie przeszkadza, psy sie placza, nie jest to las,jade jakas dolinka w okolo pola, pora roku lato, nawierzchnia sucha to z jakiegos powodu musi byc 50. jeśli jestem w miejscu pierwszy raz to 50.

Przy sprzyjajacych warunkach jazda z prędkością 40 km jest slamazarstwem a wieć jest tak samo trudna jak jazda z prędkością 10 km/h albo i 5 km/h.
co jest takiego latwiejszego w jezdzie szybszej powiedzmy 80 od 40? bo ja nie widze roznicy na korzysc jazdy szybciej. tak samo sie trzyma predkosc, inny bieg, i to co przemawia na korzysc wolniejszej jazdy "mniej sie dzieje" czyli jestesmy w stanie przeanalizowac wiecej informacji co wplywa wprost na bezpieczenstwo.
cman: "W temacie nie będę zabierał głosu, natomiast bzdury, które konsekwentnie wypisujesz muszę prostować."
"Mogę odpowiadać na argumenty" i to wszystko w jednym poscie :) rozdwojenie jazni?
bolcik

Postprzez szerszon » czwartek 23 czerwca 2011, 17:46

bolcik
Nie chcę nic sugerować, ale badania lekarskie, a szczególnie okulista to ten tego ??? :)

jeśli masz problemy z panowaniem nad pojazdem przy normalnych warunkach to egzaminator najwidoczniej nie miał swojego dnia, że Ciebie przepuscił.I Art 19.2 wcale nie wyklucza 19.1 i zauważ artykuły, a nie paragrafy- to tez w pewnym stopniu daje obraz Twojej gramotności na drodze.
a po twoim ostatnim poscie postuluje hulajnogę.
szerszon

Postprzez lith » czwartek 23 czerwca 2011, 17:49

Może akurat zaraz chcę skręcić, ale nie jestem pewny, czy to już to skrzyżowanie, czy następne. Może wiozę pełen bagażnik wódki i się jeszcze nie rozpędziłem do 50, bo jadę ostrożnie i gwałtownie staram się nie przyspieszać/hamować.

@cman
nie tylko pierwszy- przecież nie idzie o te pojedyncze osoby, które przysypiają i ruszają wybitnie za wolno, a chodzi o większość samochodów. To, którego z nich ustawisz na początku, a którego na końcu nie ma znaczenia, bo większość osób rusza podobnie- i nie jest to właśnie najwyższe przyspieszenie jakie można uzyskać ich samochodami. Chodziło przecież nie o skrajności w stylu dziadek w tico zapomniał gdzie jest gaz, więc nie używa, a:

cman napisał(a):
BOReK napisał(a):Pozostali dają do zrozumienia, że nie ma się czym podniecać, bo problem nie jest aż taki ogromny.

Ależ jest ogromy, bo powoduje znaczne zwiększanie się korków, co powoduje wydłużanie się czasu przejazdu danego odcinka i zwiększanie kosztów i to nie jednego kierującego, a wszystkich.

BOReK napisał(a):Skala problemu naprawdę jest znikoma w porównaniu z ludźmi jeżdżącymi normalnie, o ile ktoś nie oczekuje, że każdy na drodze powinien być kierowcą rajdowym. Wtedy oczywiście bardzo się zawiedzie, ale tak to jest z wygórowanymi oczekiwaniami.

Nie, nie potrzeba być kierowcą rajdowym, żeby umieć wciskać pedał gazu i to nie są żadne wygórowane oczekiwania, tylko oczekiwania normalności, bo to właśnie jest normalnością, a nie nienormalna powszechność, którą Ty uważasz za normalność.

Dyskusja nie była o pojedynczych zawalidrogach, a o tym, że większość rusza za wolno i że to nie jest normalne, a że to jest powszechne to nic nie zmienia i należy wszystkich karać, aż się nauczą.

--------------------------------------

Potem trochę wątków pobocznych, kilka stron jeżdżenia po sobie i nagle wyszło, że wszyscy jeżdżą ok, tylko niektórzy źle? I teraz odwracanie kota ogonem, że niby dyskusja o pojedynczych osobach, które skrajnie utrudniają ruch.
lith

Postprzez piotrekbdg » czwartek 23 czerwca 2011, 17:56

co jest takiego latwiejszego w jezdzie szybszej powiedzmy 80 od 40? bo ja nie widze roznicy na korzysc jazdy szybciej. tak samo sie trzyma predkosc, inny bieg, i to co przemawia na korzysc wolniejszej jazdy "mniej sie dzieje" czyli jestesmy w stanie przeanalizowac wiecej informacji co wplywa wprost na bezpieczenstwo.

A jak byś jeździł 10 km/h to miałbyś jeszcze więcej czasu na przeanalizownaie sytuacji, pierwszeństwa itp. jakbyś wyszedł z samochodu i zaczął go pachać to już w ogóle wszyscy byli bezpieczni.

jezeli stan auta dobry, brak przeszkod na poboczu jak autobus, slonce nie razi, nic nie przeszkadza, psy sie placza, nie jest to las,jade jakas dolinka w okolo pola, pora roku lato, nawierzchnia sucha to z jakiegos powodu musi byc 50. jeśli jestem w miejscu pierwszy raz to 50.

Ta, jak nie jest to las i nie ejst to łąka ani maisto i nie płynie tamtędy rzeka i ptaki nie fruwają nisko...pytasz jaka jest różnica między jazą 80 a 40, dla mnie ta róznica to 40 km, przynajmniej tak miz matematyki wychodzi. Czym więćej się taka jazda różni to już sam wiesz najlepiej.
piotrekbdg

Postprzez bolcik » czwartek 23 czerwca 2011, 18:02

nie bardzo rozumiem odnosnika o okuliscieale masz swieta racje szerszon!
I Art 19.2 wcale nie wyklucza 19.1

to art 19.1 daje usprawiedliwienie w przypadku checi podciagniecia kogos pod 19.2 :) (czytanie ze zrozumieniem)
nie mam problemow z panowaniem nie wiem skad to sobie wywnioskowales. kolejny prorok na forum. uzylem slowa paragraf w sensie odwolania sie do litery prawa a nie wlasnego "widzi mi sie". powtorze jeszcze raz juz chyba piaty. jedyne co mozecie robic to pluc sie na forum i krzyczec sobie za kolkiem. praktyka i teoria prawa jest po mojej stronie.
piotrek a jak ty sie boisz wyprzedzac bo to niebezpieczne to radze jechac za kims. nie pytalem sie o roznice matematyczna. spytam sie po raz drugi: jaka jest roznica w trudnosci pomiedzy 40 a 80?
bolcik

Postprzez cman » czwartek 23 czerwca 2011, 18:03

lith napisał(a):(...)

No właśnie, jeśli tak wygląda rozumienie, to cóż się dziwić, że nic z tych dyskusji nie wynika...
Więc wyjaśniam:
Oczywiście, że prawie każdy w tym sznurku rozpędzałby się podobnie, obojętne kto byłby pierwszy - my to niby wiemy, ale to nadal pozostaje tylko naszym domysłem - za to nie można karać, bo każdy w sznurku jest blokowany przez tego pierwszego, więc w tym momencie, nikomu innemu oprócz tego pierwszego, nic nie można zarzucić, no chyba, że któryś ze sznurka zostawi lukę i będzie blokował jeszcze bardziej, ale to już odrębna sprawa w tym momencie.
cman

Postprzez piotrekbdg » czwartek 23 czerwca 2011, 18:09

Jeśli tylko jest miejsce z przeciwka i znaki tego nie zakazują to czym prędzej wyprzedzam takie zawalidrogi. Uwagi o wyprzedzaniu więc daruj, bo przy twoich prędkościach nie widzę wielu pojazdów na których mógłbyś ten manewr uskutecznić.

piotrek a jak ty sie boisz wyprzedzac bo to niebezpieczne to radze jechac za kims. nie pytalem sie o roznice matematyczna. spytam sie po raz drugi: jaka jest roznica w trudnosci pomiedzy 40 a 80?

TY masz problem z dynamiczną jazdą, nie ja. Więc dlaczego ja mam znać odpowiedź na twoje pytanie? Ja przecież jeźdżę normalnie.
piotrekbdg

Postprzez lith » czwartek 23 czerwca 2011, 18:20

No i tak właśnie na tych filmikach z początku tematu to wyglądało- że prawie każdy zostawiał lukę. Wychodzi na to, ze każdego ukarać, bo ostatni twierdzi, że by przejechał szybciej. Dla mnie jeżeli ruszanie/jazda się mieści w granicach przyzwoitości to nie uważam tego za utrudnianie ruchu, mimo, że gdyby nie dana osoba to pojechałbym szybciej.

Właśnie nie zupełnie rozumiem to, że jazda z prędkością nieutrudniającą ruchu ma być taka, żeby nikt przypadkiem z tyłu nie uznał, że można by szybciej/sprawniej dynamiczniej. Dla mnie jazda z prędkością nieutrudniająca ruchu to jazda właśnie w miarę normalna, przez większość uważana za normalną. Jeżeli większość rusza jak rusza i im to odpowiada to nie widzę powodu, żeby pode mnie mieli się wszyscy dostosowywać.

edit:
@piotrekbdg, szerszon
ja nie bardzo rozumiem po co te wycieczki osobiste. ja tez mogę powiedzieć, że jak będę jechał 40/60 to nikt mi nic nie zrobi. I jak mam jakiś powód to tyle jadę i nic temu za mną do tego. Dyskusja była na poziomie czysto teoretycznym, a g. wiecie o poziomie jaki prezentuje bolcik i tym czy jeździ 40/60, 60/60, czy 100/60.
Ostatnio zmieniony czwartek 23 czerwca 2011, 18:25 przez lith, łącznie zmieniany 1 raz
lith

Postprzez bolcik » czwartek 23 czerwca 2011, 18:23

piotrek zacznij czytac ze zrozumieniem. jak juz kilka razy powtarzalem to ze moge tak jezdzic nie znaczy ze ciagle tak jezdze. ten Off top ma uswiadomic niektorym ze nie moga nakazywac innym jak maja jezdzic to raz a dwa napisales ze jazda z predkoscia 40 utrudnia poruszanie sie innym pojazdom. w zwiazku z tym skierowalem zapytanie co jest takiego trudniejszego w takiej jezdzie? konkretnie odpowiedzi prosze a nie w stylu wiem ale nie powiem bo sam sobie musisz odpowiedziec. skoro wiesz wszystko to po co tu zabierasz glos? chcesz oswiecic nas swoja madroscia? to oswiec.
bolcik

Postprzez cman » czwartek 23 czerwca 2011, 19:04

lith napisał(a):No i tak właśnie na tych filmikach z początku tematu to wyglądało- że prawie każdy zostawiał lukę. Wychodzi na to, ze każdego ukarać, bo ostatni twierdzi, że by przejechał szybciej.

Nie prawie każdy, tylko trochę mniej jak połowa. Oczywiście, że luki bezpieczeństwa muszą zostać i w miarę wzrostu prędkości będą one coraz większe, ale ja piszę o lukach większych niż te konieczne do uniknięcia zderzenia w razie hamowania lub zatrzymania się poprzedzającego pojazdu.
I nie zaczynaj ze mną na nowo dyskusji, bo nie mam na nią najmniejszej ochoty, natomiast zwracam Ci uwagę, żebyś nie pisał więcej nieprawdy, twierdząc, że to ja rzekomo coś napisałem, stwierdziłem itp. podczas, gdy nie jest to prawda.
cman

Postprzez lith » czwartek 23 czerwca 2011, 19:17

Co takiego nieprawdziwego napisałem?
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze