lith - właśnie chodzi o te strefy przeplatania.... i nie ten co wjechał ma ustępować, a ten co wjeżdża. (czytaj dokładnie :D )
Na małych rondkach wszystko się zgadza w sposób naturalny jak zauważyłeś ;) A to właśnie dlatego, że te odcinki przeplatania są niewielkie.
Da się tak zrobić, by się zgadzało i było czytelne i na dużych klasycznych rondach ;) Nie mam natchnienia do rysowania więc wytłumaczyć spróbuję...
Weź np rys. H czy I cmana...
Dajmy na to od dołu popatrzmy...
wjazd i zjazd południowy są blisko siebie...
dodatkowo zjazd południowy jest daleko od wjazdu zachodniego,
a wjazd południowy jest daleko od zjazdu wschodniego...
rozsuńmy te południowe zjazd/wjazd daleko od siebie tak by wjazd zachodni był blisko zjazdu południowego,
a wjazd południowy blisko zjazdu wschodniego...
mam nadzieję, że łapiesz o jaki retusz chodzi ;)
Prosty zabieg, a dzięki temu skraca się strefa przeplatania sąsiednich wjazd/zjazd.
Co zyskujemy ??
Ano to, że wjeżdżający grzecznie poczeka na zjeżdżających zanim wjedzie i nie wpakuje się równolegle do nich na skrzyżowanie ;)
Czytelniejsze jest kto komu kiedy ma ustąpić zgodnie z A-7....
To co wg ciebie grało tylko na małych rondach zaczyna grać i na ogromnych.
Co do drugiej części twojego postu...
Piszę od kilku stron, że różnica oznakowania skutkuje obowiązkiem zupełnie innego migania, a ty mi piszesz, że ta różnica to tylko więcej znaków... Co mam odpowiedzieć ?? Że 1 skrzyżowanie to nie 4 skrzyżowania ??
EDIT do postu szofera o placu, bo tego jeszcze nie było.....
Szare: plac oznaczony C-12
czerwone, zielone, niebieskie - pojazdy jadące po placu zgodnie kierunkiem wskazanym na znaku C-12...
żółte - tu sobie pojazd zaparkował, bo na placach przecież wolno ;)
Można by jeszcze bardziej pomodzić ten plac tak, by wsio było zgodne z oznaczeniem, a bajzel już był totalny....
Dopisanie placu do definicji C-12 było straszną pomyłką (może kogoś kto chciał oszczędzić na farbie na linie lub na znakach.. ;) )
Przepisy odnośnie zachowań na placu i na skrzyżowaniach nie są spójne - a ktoś niestety pozwolił i tu i tu stawiać C-12....
Tak, place z definicji C-12 też bym wywalił :D
W końcu od czegoś porządki trzeba zacząć... ;)
A od czego jak nie od wywalenia śmieci ?? :D