Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » wtorek 07 października 2014, 12:42

Widziałem, i co z tego. To już nie jest rondo klasyczne.

A to w kółko już sie nie jeździ ? Możesz mi pokazać w PoRD jakiś podział i może różne rodzaje C-12 ?
Oczywiście, że nie. Jak są koncentryczne- to w prawo; jak nie to nie.

Zapewniam ciebie ,ze są okrągłe..idealnie... a to ilość pasów na obwiedni ma wpływ, czy z takiego okrądlutkiego ronda to w prawo lub nie w prawo ? :wink:
Zaczynasz przebijać szymona... :spoko:
skup się!!

Cały czas jestem mega skupiony i dlatego bez trudu wyłapuję twoje intrygujące pomysły :spoko:
Jeden pas to nie w prawo, dwa pasy to w prawo... :hmm: ..a jak będą trzy to gdzie ? :eek2:
szerszon

Postprzez szoferemeryt » wtorek 07 października 2014, 13:00

szerszon napisał(a):
Widziałem, i co z tego. To już nie jest rondo klasyczne.

A to w kółko już sie nie jeździ ? Możesz mi pokazać w PoRD jakiś podział i może różne rodzaje C-12 ?

A jakże jeździ się w kółko.
Masz tu przykład dwa w jednym. Jeden wlot klasyczny tylko z A-7 i C-12 i dwa z A-7, C-12 i F-10 oraz poziomym P-8 turbinowe.
https://www.google.pl/maps/@50.1364117, ... RooZdw!2e0
Penie powiesz że tak nie wolno, złe oznakowanie itp.
szoferemeryt

Postprzez maryann » wtorek 07 października 2014, 13:09

szerszon napisał(a):to ilość pasów na obwiedni ma wpływ
Nie! Ich kształt! I czy się zgadzasz, czy nie - weźże se wreszcie to zapamiętaj, bo już mnie nudzi
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » wtorek 07 października 2014, 14:22

Nie! Ich kształt!
Pasy jak pasy... normalne, nie są kółka, kwadraciki czy trójkąciki...
Ale dlaczego ciebie to nudzi..wreszcie rozmowa stała ekscytująca...o przepisach nie ma o czym z tobą popisać, to może o kształcie pasów :wink:
A jak jest jeden pas , niewyznaczony..to przestaje byc pasem i z ronda nie jest juz zawsze w prawo ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 07 października 2014, 14:41

maryann napisał(a):zrób prawko i jedź czasem do większego miasta..., co?
A w większym mieście to jakieś inne przepisy obowiązują?...i po co mam robić prawko, skoro mam + od 10 lat czyste konto 8) A może wyciągniesz wnioski, że jestem niedzielnym kierowcą, hmm? :lol:
maryann napisał(a):rondo z niekoncentrycznymi pasami nie występuje bez F10, P8 przed i P8 na. Tak się poznaje ronda.
Tutaj podam argumentację w stylu Szymona :P Co prawda statystycznie F-10 przy takich rondach występuje, ale nie znaczy to, że musi występować na każdym A dlaczego? Bo w "220" nie ma wytycznych odnośnie malowania linii na obwiedni w miejscu wlot/wylot- "pierścieniowo", za to są wytyczne, które zabraniają na takich rondach(małych, średnich) wyznaczania pasów ruchu na obwiedni.
Zresztą prowadzenie linii w miejscu przecinania sie kierunków ruchu - nie ma znaczenia dla postrzegania tych kierunków ruchu (patrz: oznakowanie poziome przy pierwszeństwie łamanym ORAZ słuchaj: M. Dworaka w najnowszym odcinku JB).

Ja się nie dziwię tym Krakowianom, co na łamanym pierwszeństwie migają kiernkowskazem opuszczając ciąg drogi z pierwszeństwem a jadąc tym ciągiem nie włączają kierunkowskazu... no bo skoro linie prowadzą(tak jak na klasycznym rondzie) to czemu nie zachowywać się analogicznie? Przecież "wygląda" tak samo. I pan Dworak jest sam sobie winien, sam musi teraz wypić piwo, które naważył omawiając ronda klasyczne. Na zdrowie! Obrazek
maryann napisał(a): kwestią dyskusyjną dla nas są tylko ronda klasyczne.
Czy rondo o dwóch niewyznaczonych pasa ruchu na obwiedni (niech będzie zakrzywionej na "klasyczną") jest rondem klasycznym? A co jeśli nie wiem, co to rondo klasyczne, bo nie oglądałem programów JB...

A co jeśli obejrzałem przedostatni odc. JB i dowiedziałem się, że klasyczne rondo to takie, co musi mieć dużą wyspę centralną i dlaczego o tym mowa, skoro ostatnie rondo klasyczne w Krakowie to było stare Rondo Mogilskie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » wtorek 07 października 2014, 17:16

LeszkoII napisał(a):
dylek napisał(a):Osobówka wjechała jak ten czarny, ciężarówka jak ten czerwony.
Nie rozumiem. Opiszesz szczegółowiej?

Oba pojazdy wjeżdżały z tego wlotu, co przed nim stoją te osobówki - czarna i czerwona.
W prawo mają do marketu, prosto w Armii Krajowej, a w lewo to jest tu, skąd jest to ujęcie z Googla.

Ciężarówka zaczęła z pasa lewego oznaczonego znakami jako do skrętu w lewo -chcąc pojechać w lewo to mijając kierunek "prosto" powinna zejść na prawy pas i to uczyniła. Problem w tym, że wepchnęła mu się tam osobówka, która miała obowiązek wyjechać w Armii Krajowej, a nie dokręcić w lewo z pasa "prosto".
Łatwa ocena dla policji, ale niektórzy i tak będą tu na forum mądrzejsi...
Jak LeszkoII coś jeszcze niejasne to dopytuj ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Pentuer » wtorek 07 października 2014, 18:21

dylek napisał(a):http://www.lublin112.pl/zamiast-prosto-pojechala-lewo-wypadek-rondzie-sparalizowal-ruch-czubach-zdjecia/

LINK do map :http://goo.gl/maps/KajxO
Ujęcie z miejsca, gdzie pojazdy się spięły na zewnętrznym pasie. (Osobówka wjechała jak ten czarny, ciężarówka jak ten czerwony.)

"Jak wstępnie ustalili funkcjonariusze lubelskiej drogówki, oba pojazdy jechały od strony ul. Krochmalnej. Kierująca peugeotem jadąc środkowym pasem ruchu zamiast w ulicę Armii Krajowej skierowała się dalej, w ul. Jana Pawła II. Na skrzyżowaniu zajechała drogę prawidłowo jadącej ciężarówce."

Pogadajcie sobie, że ciężarówka nie ustąpiła podczas zmiany pasa...że strzałki sprzed ronda na rondzie nie obowiązują, że ruch okrężny to pozwolenie jechania w kółko oboma pasami i temu podobne bzdury... policja to widzi inaczej.

Dobrze wiedzieć, że według miejscowej policji ust. 4 art. 22 Prawa o Ruchu Drogowym nie obowiązuje w Lublinie.
Pentuer

Postprzez dylek » wtorek 07 października 2014, 18:55

Pentuer napisał(a):Dobrze wiedzieć, że według miejscowej policji ust. 4 art. 22 Prawa o Ruchu Drogowym nie obowiązuje w Lublinie.

A ja myślę, że miejscowa policja lepiej niż ci się zdaje zna i umie stosować art.22 PoRD oraz wie kiedy przyczyną zdarzenia drogowego jest niezastosowanie się do ustępu 4, a kiedy ustępu 2 ww artykułu.
dylek
Moderator

Postprzez Pentuer » wtorek 07 października 2014, 19:27

dylek napisał(a):
Pentuer napisał(a):Dobrze wiedzieć, że według miejscowej policji ust. 4 art. 22 Prawa o Ruchu Drogowym nie obowiązuje w Lublinie.

A ja myślę, że miejscowa policja lepiej niż ci się zdaje zna i umie stosować art.22 PoRD oraz wie kiedy przyczyną zdarzenia drogowego jest niezastosowanie się do ustępu 4, a kiedy ustępu 2 ww artykułu.

Czy ust. 4 art. 22 PoRD może być uchylony w innej sytuacji niż spotkanie z pojazdem uprzywilejownym w akcji?
Jeśli tak, które przepisy uchylają obowiązywanie tego ustępu i w jakich sytuacjach?
Pentuer

Postprzez dylek » wtorek 07 października 2014, 19:39

dylek napisał(a):Łatwa ocena dla policji, ale niektórzy i tak będą tu na forum mądrzejsi...
dylek
Moderator

Postprzez Pentuer » wtorek 07 października 2014, 19:48

dylek napisał(a):
dylek napisał(a):Łatwa ocena dla policji, ale niektórzy i tak będą tu na forum mądrzejsi...

Ustawodawca przewidział, że ocena policji może nie być prawidłowa i dopuszcza każdorazowo odmowę przyjęcia mandatu i możliwość odwołania się do sądu.
Obowiązkiem policjanta jest poinformować o tym domniemanego sprawcę wykroczenia lub kolizji.
Pentuer

Postprzez LeszkoII » wtorek 07 października 2014, 20:05

Oj Dylek, zajarzyłem skąd wyjechali. Wkleję, bo może nie wszyscy czytają na bieżąco: http://goo.gl/maps/Uu1dl (tym srebrnym vanem z ujęcia kamery jechała osobówka, a lewym pasem wlotu wjeżdżała ciężarówka), do kolizji doszło tutaj lub po lewej stronie tego miejsca: http://goo.gl/maps/ids1L
dylek napisał(a):Jak LeszkoII coś jeszcze niejasne to dopytuj
Mam zastrzeżenie do organizacji ruchu na tym rondzie. Chodzi o ten fragment: http://goo.gl/maps/dHLUM
Nie wiemy czy ciężarówka zawracała czy skręcała w lewo. Załóżmy, że skręcała w lewo czyli w ujęciu z powyższego linka jechała już na wprost. Problem w tym, że z dwóch pasów ruchu robi się "praktycznie" jeden (ze względu na linię ciągłą P-2). Załóżmy, że na zalinkowanym ujęciu poruszają się obok siebie dwa pojazdy(które prawidłowo zastosowały się do znaków F-10/P-8x na wlotach). Pytanie: kto ma pierwszeństwo w miejscu "lejka"? Czy jadący lewym pasem czy jadący prawym? Innymi słowy: który pas "zanika"? Moim zdaniem - prawy, ale to bardzo dyskusyjne.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » wtorek 07 października 2014, 20:36

LeszkoII napisał(a):Mam zastrzeżenie do organizacji ruchu na tym rondzie.

Nie jest tak źle jeśli podejdziemy do niego- nomen omen - klasycznie :D :
-kręcimy się wokół wewnętrznym, a wyjeżdżamy na wprost zewnętrznym.
Swobodną zmianę pasa na zewnętrzny przed wyjazdem zapewnia nam
- A-7 wjeżdżających na zewnętrzny pas....tak, tak...nie ma, że wjeżdżający jak już się podkleił w pas obwiedni tzn, że ustąpił.
- zakaz kręcenia się w kółko zewnętrznym pasem. (strzałki na wlotach)

na zumi to widać : http://www.zumi.pl/namapie.html#51.227962/22.514348/12/satellite

Tutaj poszła kolizja, bo osobówka sobie "dokręciła" więcej niż "na wprost" z pasa zewnętrznego.
Niby proste, ale niektórzy i tak nie potrafią ogarnąć....
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » wtorek 07 października 2014, 21:00

dylek napisał(a):Swobodną zmianę pasa na zewnętrzny przed wyjazdem zapewnia nam
- A-7 wjeżdżających na zewnętrzny pas....tak, tak...nie ma, że wjeżdżający jak już się podkleił w pas obwiedni tzn, że ustąpił.
Tak, to prawda z drobną acz istotną uwagą: uczynienie zadość obowiązku ustąpienia pierwszeństwa (par. 36.2) kończy się w chwili(lub w miejscu), gdzie pierwszeństwo na pewno się posiada. A takim miejscem jest kolejny wlot/wylot. Podlinkowałem taki. Weź pod uwagę sytuację, że pojazd A jedzie jak ciężarówka (z kolizji) a pojazd B wjeżdża na skrzyżowanie wlotem od supermarketu. Pojazd B wjeżdża, mija pierwsze miejsce wlot/wylot, następnie jedzie dalej i zrównuje się z pojazdem A w miejscu - http://goo.gl/maps/dHLUM.
Pytanie: kto ma pierwszeństwo przy opuszczeniu skrzyżowania? :)
LeszkoII

Postprzez dylek » wtorek 07 października 2014, 21:16

LeszkoII napisał(a): Weź pod uwagę sytuację, że pojazd A jedzie jak ciężarówka (z kolizji) a pojazd B wjeżdża na skrzyżowanie wlotem od supermarketu. Pojazd B wjeżdża, mija pierwsze miejsce wlot/wylot, następnie jedzie dalej i zrównuje się z pojazdem A w miejscu - http://goo.gl/maps/dHLUM.
Pytanie: kto ma pierwszeństwo przy opuszczeniu skrzyżowania? :)

Jeśli A nie zajął zewnętrznego pasa wtedy, gdy powinien, tylko wybrał wewnętrzny...to jego wybór :D. Widząc ten wybór wyjeżdżający spod marketu B może prawidłowo wjechać w pas prawy i potem pozostaje im już tylko Art.22.4 .
W kolizji powód był zgoła inny, ale to chyba dla niektórych zbyt trudne ;)
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze