A kto tak twierdzi?ringus1 napisał(a):Rondo to nie droga z 4 skrzyżowaniami do skrętu w prawo. To jedno skrzyżowanie z własnymi pasami i paroma dodatkowo obowiązującymi przepisami.
dylek napisał(a):...droga z pierwszeństwem, która ma x skrzyżowań z dochodzącymi do niej z prawej strony podporządkowanymi - to nie to samo co jedno skrzyżowanie...
Tak ja stwierdziłem.szymon1977 napisał(a):...a pomimo to obowiązują w tych dwóch miejscach ten sam Kodeks, a nie wybrane przepisy...
-----
Krótki test rozumienia i umiejętności stosowania przepisów:
Na skrzyżowaniu nie występuje wyspa centralna, tym bardziej nie mamy do czynienia z ruchem okrężnym. Sygnalizacja świetlna wyłączona. Droga z pierwszeństwem przejazdu przebiega na wprost przez skrzyżowanie z dołu do góry. Kierujący nadjeżdża z dołu drogą z pierwszeństwem przejazdu, wyjeżdża w lewo. Przejeżdża więc skrzyżowanie w lewo. Kilka pytań:
1. Czy prawdą jest, że jest to równoznaczne ze zmianą kierunku jazdy w lewo?
2. Czy jesteś w stanie odpowiedzieć ile razy podczas przejazdu zmienia kierunek jazdy?
3. Czy jesteś w stanie odpowiedzieć jakiego kierunkowskazu używa podczas przejazdu przez skrzyżowanie i dlaczego?
4. Czy prawdą jest, że podczas całego przejazdu przez skrzyżowanie ma pierwszeństwo w stosunku do wszystkich pojazdów z wyłączeniem pojazdów nadjeżdżających z naprzeciwka drogą z pierwszeństwem przejazdu (no i oczywiście pojazdów uprzywilejowanych)?
5. Czy prawdą jest, że jeżeli na skrzyżowaniu zmienia zajmowany pas ruchu jest zwolniony z obowiązku ustąpienia pierwszeństwa przejazdu pojazdom, które wjechały na skrzyżowanie drogą podporządkowaną?
6. Czy prawdą jest, że jeżeli na skrzyżowaniu zmienia zajmowany pas ruchu jest zwolniony z obowiązku sygnalizowanie tej zmiany kierunkowskazem?
post edytowany przez moderatora
Do Moderatora: omyłkowo umieszczony w poprzedniej wypowiedzi rysunek usunąłem, z powrotem zamieściłem go tutaj, we właściwej wypowiedzi. Za pomyłkę przepraszam.