Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez lith » wtorek 30 marca 2010, 22:17
przez Kasia87 » wtorek 30 marca 2010, 22:53
przez kg1956 » środa 31 marca 2010, 08:57
przez dylek » środa 31 marca 2010, 09:21
kg1956 napisał(a): Niektórzy kierowcy dają migacz w prawo, ale ja uważam, że niepotrzebnie bo i tak muszą wjechać na rondo w prawo. Nie ma innego wyjścia...
przez BlueDevil » środa 31 marca 2010, 12:27
kg1956 napisał(a): Dlatego wjeżdżając na rondo nie ma potrzeby używać kierunkowskazu.
Jeśli wyspa jest ogromna to chyba przy wjeżdżaniu na rondo z jednego z wjazdów nie włączymy lewego migacza. Niektórzy kierowcy dają migacz w prawo, ale ja uważam, że niepotrzebnie bo i tak muszą wjechać na rondo w prawo. Nie ma innego wyjścia...
Kasia87 napisał(a): Co więcej Ci pierwsi mieli instruktorów starej daty, reszta raczej młodych (choć mój instruktor też swoje lata miał i do tego był emerytowanym policjantem). Ktoś mi powiedział ze po prostu kiedyś były takie przepisy (wjazdu z lewym kierunkiem) ale je zniesiono
Kasia87 napisał(a):Co daje to nowego innym uczestnikom ruchu...
Kasia87 napisał(a):A co do tego rysunku ze strzałkami zielona i czerwona, to racja że czerwony nie może tak sobie całego ronda jechać zewnętrznym pasem jak najbardziej
przez kg1956 » środa 31 marca 2010, 13:21
przez BlueDevil » środa 31 marca 2010, 14:04
lith napisał(a):Dla mnie wina ewidentnie zielonego.Praktycznie każda próba wcięcia sie czerwonemu w ten sposób zakończyłaby się strzałem.
przez kg1956 » środa 31 marca 2010, 14:21
cman napisał(a):kg1956 napisał(a):3. Sposób używania kierunkowskazów w obrębie ronda jest identyczny dla wszystkich rodzajów rond i wygląda dokładnie tak, jak przedstawił to Lesior w pierwszym poście. Jest to wzór do naśladowania niezależnie od tego co kto uważa. Tak mówią przepisy i tego się trzymajmy.
A jakie to przepisy o tym mówią?kg1956 napisał(a):4. Sytuacja zmienia się całkowicie w przypadku kiedy na rondzie jest włączona sygnalizacja świetlna lub ruchem kieruje policjant.
Wówczas znaki C-12 i A-7 przestają obowiązywać i kierunkowskazy używamy jak na zwyczajnym skrzyżowaniu.
A na podstawie jakiego to przepisu znak C-12 przestaje obowiązywać w momencie włączonej sygnalizacji świetlnej lub kierowania ruchem przez osobę uprawnioną? I jakie przepisy regulują używanie kierunkowskazów na "nienormalnym" skrzyżowaniu?kg1956 napisał(a):5. Wielu kierowców nie wie jak zachować się na rondzie, a niektórzy forumowicze ( nawet moderator !!!) mieszają im jeszcze w głowach. Najgorsze, że nawet instruktorzy nauki jazdy jak sądzę źle uczą kursantów, bo często obserwuję takie nieprawidłowe zachowania pojazdów nauki jazdy.
To, że coś jest niezgodne z Twoim rozumowaniem, nie oznacza, że jest błędne.kg1956 napisał(a):Sposób zachowania się na rondzie jest ściśle określony i nie podlega dyskusji ani kombinacjom.
Dokładnie tak. Pytanie więc, dlaczego jesteś jednym z tych, którzy kombinują w tej kwestii?
BlueDevil napisał(a):taa a znak A7 przed wjazdem?? pomysl czy sytuacja byla by taka sama,
i nie pisz ze nie ma znaku bo wiadomo ze C12 jest z A7 a jesli nie to wtedy zielony staje i przepuszcza czerwonego z godziny 3 a my nie mamy o czym dyskutowaclith napisał(a):Dla mnie wina ewidentnie zielonego.Praktycznie każda próba wcięcia sie czerwonemu w ten sposób zakończyłaby się strzałem.
no tak ewidentna jak nic, skrecanie w lewo na skrzyzowaniu z prawego pasa, faktycznie ewidentna wina ale czerwonego
przez Cyberix » środa 31 marca 2010, 15:25
kg1956 napisał(a): Nie może go co prawda wyprzedzić (kiedyś był przepis o wyprzedzaniu na rondzie z prawej strony, ale pewnie go usunięto ) chyba, że zielony ma włączony lewy migacz.
przez lith » środa 31 marca 2010, 15:35
przez Cyberix » środa 31 marca 2010, 15:50
przez kg1956 » środa 31 marca 2010, 16:00
Cyberix napisał(a):kg1956 napisał(a): Nie może go co prawda wyprzedzić (kiedyś był przepis o wyprzedzaniu na rondzie z prawej strony, ale pewnie go usunięto ) chyba, że zielony ma włączony lewy migacz.
Człowieku jak chcesz dyskutować to przynajmniej poczytaj przepisy. Na rondzie można wyprzedzać !
I stąd taka burzliwa dyskusja bo połowa ludzi nie ma bladego pojęcia o aktualnych przepisach, połowie "coś się wydaje", drugiej połowie gdzieś dzwoni ale nie wiadomo gdzie, i wie co było "20 lat temu w przepisach"....
przez lith » środa 31 marca 2010, 16:22
przez piotrekbdg » środa 31 marca 2010, 16:29
To jednak dobrze wiedziałem. Doczytałem szczegóły i można wyprzedzać na rondzie z lewej strony i z prawej strony. No to teraz czerwonego nikt nie ruszy.
przez kg1956 » środa 31 marca 2010, 16:39