aaltonen napisał(a):1. Kierunek ruchu tej pani był niezgodny z kierunkiem ruchu obowiązującym na skrzyżowaniu. (wskazanym na C-12).
2.Równie dobrze można napisać: Kierunek jazdy tej pani był niezgodny z kierunkiem ruchu obowiązującym na skrzyżowaniu?
3.Wszystko zależy od kontekstu wypowiedzi. Z tym, że w art.36 mówi się o kierunku ruchu - jako organizacji ruchu na skrzyżowaniu.
4.Wjeżdżając na skrzyżowanie masz twój kierunek jazdy ma być zgodny z kierunkiem ruchu obowiązującym na skrzyżowaniu. (Zobowiązuje cię do tego znak C-12)
Ad1 - zgadza się
Ad2 - błąd logiczny - nie znamy kierunku jazdy tej pani, a jedynie jej kierunek ruchu. Prawdopodobnie chciała pojechać w lewo (jak i wielu innych w tym samym czasie, którzy dojechali do tego ronda tym samym wlotem co i ona). Róznica miedzy nią a nimi nie polegała na odmiennym kierunku gdzie jechali, ale na odmiennym sposobie jak jechali po rondzie.
Ad3 -
Nic takiego o czym piszesz nie znalazłem w Art. 36. Kolejny co artykułów od paragrafów nie odróznia ? To jakieś zaraźliwe jest ?Art. 36.
1. Zabrania się jazdy wierzchem:
1) bez uzdy;
2) obok innego uczestnika ruchu na jezdni;
3) po drodze oznaczonej znakami z numerem drogi międzynarodowej oraz po drodze, na której obowiązuje zakaz ruchu pojazdów zaprzęgowych;
4) po drodze twardej w okresie niedostatecznej widoczności;
5) po drodze twardej osobie w wieku poniżej 17 lat.
2. Jeździec może prowadzić luzem tylko jedno zwierzę po swojej prawej stronie.
A jeśli chodzi o paragraf - to organizacja ruchu nie ma tu nic wspólnego z narzucaniem kierunków jazdy - przejazd w prawo/prosto/w lewo ....każdy z nich ...nie ma przeciez najmniejszego problemu by był spójny z organizacją ruchu wskazaną na C-12
Ad 3 - mój kierunek jazdy nie jest narzucony przez C-12 ...na C-12 mogę jechać w każdym kierunku, byle zgodnie z organizacją ruchu.
Dojeżdżam prosto do ronda....zmiany kierunku ruchu wynikającej z wjeżdżania na C-12 nie muszę sygnalizować...jazdy zgodnie z kierunkiem ruchu na rondzie nie muszę sygnalizowac...zmiany kierunku ruchu wynikajacej z chęci opuszczenia ruchu okrężnego nie muszę sygnalizować. Bo to są zmiany kierunku ruchu.
A ja musze sygnalizowac zamiar zmiany kierunku jazdy.
Więc jeśli jadę prosto przez rondo - to bez kierunkowskazu.
Jesli zamierzam w lewo /w prawo = muszę sygnalizować
No i jazda w każdym z tych kierunków musi być zgodna z organizacją ruchu na skrzyżowaniu.
To proste...tu nic innego nie wymyslisz.
Jak koniecznie chcesz jeździć po Dworakowemu - da się, ale trzeba odpowiednio pooznaczać kierunki na pasach - samą gadaniną, że Dworakowe podejście jest w przepisach - tego się nie osiągnie...on co drugi program JB zasmieca swoimi teoriami o rondach, a i tak w Krakowie instruktorzy uczą tego co w przepisach a nie tego co u Dworaka na ustach...