Witam na wstępie - nowy użytkownik - w trakcie kursu na C
Chciałbym uzyskać odpowiedź na następujące pytanie które zostało "podjęte" podczas teorii na kat C.:
(Bardziej jako ciekawostka - kultura jazdy to inny temat)
Jestem kierowcą ciężarówki - co jak wiadomo, często powoduje wyjazdy do innych miast w Polsce.
Przejeżdżanie również rond - najciekawsze są właśnie z dwoma pasami ruchu zarówno wokół wyspy jak i wjazdowych "jednokierunkowych" - bez sygnalizacji świetlnej + przy każdym wjeździe znak C12 + ustąp pierwszeństwa (gdyby ktoś mógłby narysować lub wrzucić pogląd wyłbym wdzięczny ) - standard.
Teraz: Jako kierowca w obcym mieście najbezpieczniej (najmniej manewrów kolizyjnych) wjechać prawym pasem na rondo , przejechać całe rondo dalej prawym pasem "dookoła" , i wyjechać też prawym pasem na trzecim zjeździe (dla przykładu) - rondo zwykłe 4 wjazdowe/zjazdowe.
Moje argumenty:
- nie znając miasta nie wiem , który zjazd wybiorę
- wjeżdżając lewym pasem na rondo i próbując zmieniać w trakcie pas przy tych gabarytach moge kogoś anonimowego przypadkiem w martwym polu stuknąć
- każdy zmieniający pas z lewego "na mnie" jest winny kolizji
- każdy wjeżdżający na rondo jak mnie stuknie - też jest winny kolizji
- rondo to według mnie jednokierunkowa z dwoma pasami ruchu i co jakiś czas zjazd z prawej strony (coś jak jadąc zakopianką w kierunku Krakowa na zjazdach na autostradę w stronę Rzeszowa i Warszawy)
- kamikadze próbujący jechać prosto przez rondo lewym pasem i wyjazd też na lewym pasie zmieniają pas ruchu 2 razy nie licząc "wjazd na rondo" i "opuszczenie ronda"
- traktując rondo jak zwykłe skrzyżowanie powinni często używać lewego kierunkowskazu - na rondzie bezsens
- po mojemu gdy z pasa bliżej wyspy opuszcza skrzyżowanie to tak jak by na 3-y pasmowej drodze zjechał od razu z skrajnie lewego na skrajnie prawy pas (kierowca jadący cały czas zewnętrznym pasem traktujemy jak by na 3-y pasmowej drodze jechał środkowym pasem)
Proszę o odpowiedź dlaczego tak nie mogę postąpić choć dla mojego przykładu widać "unikanie sytuacji kolizyjnych", "zachowanie szczególnej ostrożności", "płynność ruchu - moja"
Traktujmy to jako ciekawostkę
Pozdrawiam serdecznie wszystkich
http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 190.27.jpg