- Kod: Zaznacz cały
Znak ten oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię od strony linii ciągłej i najeżdżania na nią, z wyjątkiem powrotu po wyprzedzaniu na położony przy linii przerywanej pas ruchu zajmowany przed wyprzedzaniem.
Wyprzedzanie rozbijamy na fazy.
1. Mogę przekroczyć linię p3 ponieważ zabronione jest przekraczanie od strony linii ciągłej.
2. Mogę przekroczyć linię p3 od strony linii ciągłej ponieważ jest to dozwolone (wyjątek powrót po wyprzedzaniu)
3. Nie mogę rozpocząć manewru wyprzedzania, ponieważ przejechałbym linię ciągłą.
4. Mogę przekroczyć linię p3 ponieważ robię to od strony przerywanej.
Wnioski. Zakończenie wyprzedzania może być na dowolnym wariancie linii p3, natomiast rozpoczęcie tylko na p3 gdzie przerywana jest od "naszej" strony.
Nie, chodzi o to, że ktoś przekracza P3 od strony przerywanej(w zgodzie z prawem, zwyczajami i zdrowym rozsądkiem; mniejsza o powód) i nie ma jak wrócić.
Podaj ten konkretny powód! Bo jak na razie go nie podałeś. Ja podałem ci art. które zabraniają takiego parkowania aby pojazd omijający musiał przecinać linie ciągłą. Więc podaj mi legalny powód (poza wyprzedzaniem), który zmusiłby mnie to przejechania przez p3. Konkretnie.