Zakonczenie wyprzedzania na linii P4 lub P3 (1 sytuacja)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zakonczenie wyprzedzania na linii P4 lub P3 (1 sytuacja)

Postprzez Cyberix » środa 24 listopada 2010, 13:14

Obrazek
Kod: Zaznacz cały
Znak ten oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię od strony linii ciągłej i najeżdżania na nią, z wyjątkiem powrotu po wyprzedzaniu na położony przy linii przerywanej pas ruchu zajmowany przed wyprzedzaniem.

Wyprzedzanie rozbijamy na fazy.

1. Mogę przekroczyć linię p3 ponieważ zabronione jest przekraczanie od strony linii ciągłej.

2. Mogę przekroczyć linię p3 od strony linii ciągłej ponieważ jest to dozwolone (wyjątek powrót po wyprzedzaniu)

3. Nie mogę rozpocząć manewru wyprzedzania, ponieważ przejechałbym linię ciągłą.

4. Mogę przekroczyć linię p3 ponieważ robię to od strony przerywanej.

Wnioski. Zakończenie wyprzedzania może być na dowolnym wariancie linii p3, natomiast rozpoczęcie tylko na p3 gdzie przerywana jest od "naszej" strony.

Nie, chodzi o to, że ktoś przekracza P3 od strony przerywanej(w zgodzie z prawem, zwyczajami i zdrowym rozsądkiem; mniejsza o powód) i nie ma jak wrócić.

Podaj ten konkretny powód! Bo jak na razie go nie podałeś. Ja podałem ci art. które zabraniają takiego parkowania aby pojazd omijający musiał przecinać linie ciągłą. Więc podaj mi legalny powód (poza wyprzedzaniem), który zmusiłby mnie to przejechania przez p3. Konkretnie.
Cyberix

Postprzez maryann » środa 24 listopada 2010, 13:42

Nie wiem czego nie rozumiesz: w sytuacji 2 można powrócić przez linię tylko po wyprzedzaniu, a po innym manewrze już nie. To znaczy, że innych manewrów wykonywać nie można?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Cyberix » środa 24 listopada 2010, 13:45

Kurcze, PODAJ MI PRZYKŁADY tych manewrów! Konkretnie! Czy to takie trudne?
Cyberix

Postprzez maryann » środa 24 listopada 2010, 14:12

sankila napisał(a): rozumiem, o co Ci chodzi - dlaczego wyprzedzanie tak - omijanie nie?
lith napisał(a):to jest łamanie przepisów zgodne ze zdrowym rozsądkiem- czyli przekraczanie P-4/ P-3 od strony ciągłej np. przy wspomnianym omijaniu... po prostu mniejsze zło.
Skoro większość załapała, pora na wniosek: ponieważ stwierdzenie, że w sytuacji 2
Cyberix napisał(a):[Obrazek
pojazd wykonujący omijanie popełnia wykroczenie a podczas wyprzedzania tego nie robi jest paranoiczne, tak samo paranoiczne jest to, że w sytuacji jeden kończy wyprzedzanie legalnie.
maryann

Postprzez Cyberix » środa 24 listopada 2010, 14:19

Twoja analogia do omijania jest beznadziejna. Jak ktoś napisał wcześniej: Wyprzedzać nie musisz. Ominąć musisz - a winę za to, że ty przetniesz linię ciągłą ponosi pojazd którego omijasz - jeśli on parkuje to robi to niezgodnie z przepisami (które zabraniają takiego parkowania), jeśli się popsuł to siła wyższa.

Idą twoim tokiem rozumowania każdy przepis powinien mieć dopisek: nie wolno przekraczać p4 chyba, że omijasz pojazd niewłaściwie zaparkowany... Nie wolno przekraczać p4 chyba, że chcesz uniknąć zderzenia... Nie wolno przejechać przez czerwone światło chyba, że chcesz ustąpić miejsca pojazdowi uprzywilejowanemu... przykłady można mnożyć na setki...

PS. Obaj kończą wyprzedzanie legalnie.
Cyberix

Postprzez maryann » środa 24 listopada 2010, 14:38

Cyberix napisał(a):jeśli on parkuje to robi to niezgodnie z przepisami
Czy ktokolwiek parkując przy przerywanej P3 ma tego świadomość??
maryann

Postprzez scorpio44 » czwartek 25 listopada 2010, 14:03

Cyberix napisał(a):kiedy ktoś parkuje (zatrzymanie > 1 minuty) wtedy jest ominięcie i mogę to zrobić. Winę ponosi osoba parkująca.

Jeśli zatrzymanie jest poniżej 1 minuty to czekam. Formalnie wtedy nie ma parkowania i nie można omijać.

Nie tak. Jeżeli zatrzymanie nie wynika z warunków ruchu, to nie ma znaczenia, ile trwa - wtedy również omijamy i winę ponosi osoba, która się zatrzymała.

Co do zatrzymania/parkowania na wysokości P-3 - moim zdaniem uznanie, że w tym wypadku stoi się "wzdłuż linii ciągłej" (jak mówi art. 49 ust. 1 pkt 4), jest mooooooocno naciągane. A co za tym idzie - tutaj faktycznie pojawia się problem, bo jest w przepisach mała luka nieprzewidująca omijania w takiej sytuacji.
scorpio44

Postprzez maryann » czwartek 25 listopada 2010, 15:13

Zatem- co autor(przepisów) miał na myśli?
Naturalnym zachowaniem jest przekraczanie P3 od strony przerywanej i powrót przez ciągłą a zakończenie wyprzedzania przed 'nastaniem' P3 z linią ciągłą od prawej strony.
maryann

Postprzez sankila » piątek 26 listopada 2010, 00:35

scorpio44 napisał(a):uznanie, że w tym wypadku stoi się "wzdłuż linii ciągłej" (jak mówi art. 49 ust. 1 pkt 4), jest mooooooocno naciągane.
Dlaczego? P-3 zawiera linię ciągłą i przerywaną, a przepis precyzuje "jeśli zmusiłoby to inny pojazd do najechania na linię"
jest w przepisach mała luka nieprzewidująca omijania w takiej sytuacji.
Trudno, żeby przepisy zakładały ich łamanie. A art. 49.4 mówi jednoznacznie: pojazd nie może stanąć tak, żeby inny - dla ominięcia go - musiał najechać na linię ciągłą (i nie ma znaczenia, gdzie i w jakiej postaci ta linia występuje).
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez scorpio44 » piątek 26 listopada 2010, 01:41

Mówiąc krócej - linia P-3 (a to jest formalnie jedna linia!) nie jest linią ciągłą.
scorpio44

Postprzez sankila » piątek 26 listopada 2010, 03:15

scorpio44 napisał(a):Mówiąc krócej - linia P-3 (a to jest formalnie jedna linia!) nie jest linią ciągłą.
Definicja mówi inaczej:
"...od strony linii ciągłej [...] przy linii przerywanej
Jeżeli jadący mają linię ciągłą, to stojący również muszą ją respektować. A gdybyśmy mieli bawić się w formalności, to znak poziomy P-3 przedstawiany jest w postaci dwóch linii, z których jedna jest ciągła a druga przerywana. Oznacza on (znak) linię jednostronnie przekraczalną.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze