KOLIZJA NA RONDZIE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: KOLIZJA NA RONDZIE

Postprzez szerszon » piątek 21 marca 2014, 08:25

szymon
Nie dotyczy przejazdu przez skrzyżowanie tylko zajęcia pasa ruchu przed skrzyżowaniem w zależności od kierunku,

Niesamowite. napisali ci ,ze z tego pasa masz konkretny kierunek jazdy przez skrzyżowanie, a ty, że nie dotyczy...jeśli będą inne pasy obok i kierowcy wyznający podobna filozofię to niezły Meksyk sie szykuje.

makabra
Ostatni raz i kończę z tematem zmiany pasa podczas zmiany kieunku A zdania nie zmienię

Twoja sprawa..nie zmieniaj.. tylko dlaczego zmieniając kierunek jazdy i wjeżdżając w droge poprzeczną określone zostało przez Ciebie jako zmiana pasa ruchu ?
Pomarańczowy tor jazdy finalnie odbywa sie bez zmiany kierunku jazdy i tu ok. Zmiana pasa ruchu.
Jeśli czerwony tor jazdy jest zmiana pasa ruchu to ja najmocniej przepraszam.

evo

Owszem - czerwony zmienia kierunek jazdy (w sposób niezgodny z art 22.2) ale jednocześnie jest zobowiązany do ustąpienia pierwszeństwa przy zmianie pasa ruchu na podstawie 22.4.

Do zmiany kierunku jazdy( w dodatku nieprzepisowej) stosujesz artykuł o zmianie pasa ruchu ?
szerszon

Postprzez evo9rs » piątek 21 marca 2014, 08:41

szerszon napisał(a):
Owszem - czerwony zmienia kierunek jazdy (w sposób niezgodny z art 22.2) ale jednocześnie jest zobowiązany do ustąpienia pierwszeństwa przy zmianie pasa ruchu na podstawie 22.4.

Do zmiany kierunku jazdy( w dodatku nieprzepisowej) stosujesz artykuł o zmianie pasa ruchu ?
Jeżeli jednocześnie zmienia pas to czemu ma nie stosować? Coś go zwalnia z tego obowiązku?

Bardzo wybiórczo chcecie stosować prawo. A to art 22.2 nie obowiązuje na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, a to nie ma obowiązku stosowania art 22.4 podczas zmiany pasa ruchu....

I to wszystko po to żeby na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym dało się pojechać jak na zwykłym bez ruchu okrężnego....Nie sądzicie, że najwyższa pora walnąć się w pierś i przyznać rację?
evo9rs

Postprzez szerszon » piątek 21 marca 2014, 09:17

evo
Jeżeli jednocześnie zmienia pas to czemu ma nie stosować?

Jaka zmiana pasa ruchu ? Skręca w poprzeczna drogę .

Bardzo wybiórczo chcecie stosować prawo.

Nie wybiórczo tylko właściwy przepis do sytuacji..chcesz stosować wszystkie przepisy na raz ?

I to wszystko po to żeby na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym dało się pojechać jak na zwykłym bez ruchu okrężnego....I to wszystko po to żeby na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym dało się pojechać jak na zwykłym bez ruchu okrężnego....

Pytałem..a co takiego niezwykłego w skrzyzowaniu o ruchu okrężnym ?
Faktycznie robi sie niezwykłe, gdy mi tu serwujesz, że obwiednia jest traktowana jako droga jednokierunkowa.
A co to jest ruch okrężny ? Też mi nie napisałeś..przecież to w twoim stylu..niewygodne pytania pod dywan i udawanie ,że nie ma tematu.
Ale w tym jesteś niedoścignionym mistrzem.

.Nie sądzicie, że najwyższa pora walnąć się w pierś i przyznać rację?

Tu będę polemizował kto i w jaką część ciała powinien sie stuknąć.
Na głowę nie upadłem, aby przyznać "rację" ,że obwiednia to droga jednokierunkowa i zjazd ze skrzyżowania to zawsze w prawo i z tego powodu chcesz stosować Art 22...szkoda tylko,że przy wjeździe na skrzyżowanie jakoś zapominacie o Art 22 i zawracanie odbywa sie według tego punktu widzenia pasem zewnętrznym zgodnie z Art 16 :lol:
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 21 marca 2014, 09:27

szerszon napisał(a):A co to jest ruch okrężny ?
Szerszon to Ty nie wiesz? Przecież to ("cytując klasykę") okrężny kierunek jazdy na wprost! :shock: Jeszcze warto rozważyć pojęcie okrężnego pasa ruchu, na który wjeżdżamy z nieokrężnego pasa ruchu przy wjeździe na skrzyżowanie zachowując rygor art. 22.5..... a to wszystko oparte na PORD :mrgreen:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez evo9rs » piątek 21 marca 2014, 10:44

szerszon napisał(a):Jaka zmiana pasa ruchu ? Skręca w poprzeczna drogę .
I jednocześnie zmienia pasy ruchu.
szerszon napisał(a):
Bardzo wybiórczo chcecie stosować prawo.

Nie wybiórczo tylko właściwy przepis do sytuacji..chcesz stosować wszystkie przepisy na raz?

Tak jadąc, w ruchu drogowym obowiązują mnie wszystkie przepisy, również art. 22.2.
A, że Szerszonik sobie robi wyjątki na rondach?, oj tam, oj tam.. :roll:

Pytałem..a co takiego niezwykłego w skrzyzowaniu o ruchu okrężnym ?
Już pisałem - mamy jezdnię z ruchem okrężnym - dookoła wyspy, na której obowiązuje kierunek wskazany na znaku C-12.
Dzięki temu na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym może się krzyżować dowolna ilość dróg, których punktem wspólnym jest właśnie jezdnia ruchu okrężnego.

Prosiłem ale zapomniałeś o narysowaniu zwykłego skrzyżowania o 7 wlotach bez ruchu okrężnego- koniecznie z układem strzałek przed skrzyżowaniem i kierunkami jazdy jak na zwykłym (na wprost, w lewo , prawo) ... :ups:
A co to jest ruch okrężny ? Też mi nie napisałeś..przecież to w twoim stylu..niewygodne pytania pod dywan i udawanie ,że nie ma tematu.
Ale w tym jesteś niedoścignionym mistrzem.

Ruch okrężny - sposób organizacji ruchu na skrzyżowaniu. Mam ci totalne podstawy tłumaczyć?
Jak narysujesz skrzyżowanie o 7 wlotach to może załapiesz co tam chodzi.

Na głowę nie upadłem, aby przyznać "rację" ,że obwiednia to droga jednokierunkowa i zjazd ze skrzyżowania to zawsze w prawo i z tego powodu chcesz stosować Art 22...szkoda tylko,że przy wjeździe na skrzyżowanie jakoś zapominacie o Art 22 i zawracanie odbywa sie według tego punktu widzenia pasem zewnętrznym zgodnie z Art 16 :lol:

Nie droga jednokierunkowa, tylko jezdnia jednokierunkowa. Nie odróżniasz drogi od jezdni?
Ostatnio zmieniony piątek 21 marca 2014, 10:46 przez evo9rs, łącznie zmieniany 1 raz
evo9rs

Postprzez maryann » piątek 21 marca 2014, 10:46

LeszkoII napisał(a):PoRD przewiduje, że zmiana pasów ruchu ma nastąpić jeden po drugim po to, żeby ich sygnalizowanie mogło być zawczasu i wyraźne. Żółty tor ruchu generalnie nie spełnia obowiązku nałożonego przez Art. 22.5. (chyba, że poruszał się na tyle wolno, że......) Innymi słowy nie można zmienić kilku pasów ruchu jednocześnie.
Jednocześnie nie... ale jeden po drugim? Co zabrania? Wyraźne sygnalizowane też nie jest zdefiniowane i ocenia się je po skuteczności- jeśli nikomu nie zaszkodził ani nie wymusił- to w tej sytuacji dobrze zrobił.
Gdyby pojazd czerwonego toru zaczął swój manewr 100m albo 200m przed skrzyżowaniem- to zmieniłby kierunek, czy pas?
Makabra ma rację- jak zwał tak zwał, ale przejeżdżając z lewego pasa przez środkowy(na prawy czy w inną drogę) trzeba zrobić wszystko jak przy zmianie pasa.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » piątek 21 marca 2014, 11:12

evo
I jednocześnie zmienia pasy ruchu.

To jest zmiana pasa ruchu. bardzo oryginalne podejście..szkoda tylko ,ze przy łamanym nie byłeś taki konsekwentny. Ciekawe ,że u ciebie występują dwa rodzaje zmiany pasa ruchu. Jeden z pewnością opisany w Art 22 i ten twój..wielce oryginalny.
Jakbyś napisał ,że po zmianie kierunku jazdy zajmuje pas na drodze poprzecznej..to byłoby do przyjęcia.
Tak jadąc, w ruchu drogowym obowiązują mnie wszystkie przepisy, również art. 22.2.
A, że Szerszonik sobie robi wyjątki na rondach?, oj tam, oj tam..

Wszystkie w tym samym czasie ? Skręcając w lewo zblizasz sie do prawej krawędzi bo Art 16 ?
czy na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym nie wyprzedzasz, bo nie wolno wyprzedzać na skrzyżowaniach pojazdów silnikowych ?
Zatrzymujesz sie i realizujesz postój przy prawej krawędzi jezdni, bo ci wolno..ale to nic, ze 3 metry od przejścia dla pieszych.
Ale ciebie przecież obowiązują wszystkie przepisy. :hmm:

Już pisałem - mamy jezdnię z ruchem okrężnym - dookoła wyspy, na której obowiązuje kierunek wskazany na znaku C-12.

Tę wersje juz znamy, która niestety nie wytrzymała konfrontacji chociażby ze znakami F-10 i P-8x.
Również pytałem sie o odniesienie zmiany kierunku jazdy z ruchu okrężnego na nieokręzny w świetle art 22...do tej pory nie mam nic.
Jak zwykle z resztą :D

Prosiłem ale zapomniałeś o narysowaniu zwykłego skrzyżowania o 7 wlotach bez ruchu okrężnego- koniecznie z układem strzałek przed skrzyżowaniem i kierunkami jazdy jak na zwykłym (na wprost, w lewo , prawo) ...

Już ci pisałem,że tak jak czytasz przepisy tak samo czytasz posty :lol: wrzuciłem link z takim skrzyżowaniem i wcale nie musiałem go rysować.
Poszukaj..a jak będziesz miał problem ..wrzucę jeszcze raz..nie mierz kogoś swoja miarą...odpowiadam na posty w przeciwienstwie do ciebie i nie udaje ,że nie ma pytania :lol:
Ruch okrężny - sposób organizacji ruchu na skrzyżowaniu. Mam ci totalne podstawy tłumaczyć?
Wydaje mi sie ,że chyba jednak to ty powinieneś sie ich nauczyć :wink:
Teraz odnieś ten "sposób organizacji ruchu" do art 22 o zmianie kierunku jazdy.
Mieszasz gościu rózne pojęcia i ci wychodzą cuda :lol:

Nie droga jednokierunkowa, tylko jezdnia jednokierunkowa. Nie odróżniasz drogi od jezdni?

D-3 "droga jednokierunkowa" oznacza początek lub kontynuację drogi lub jezdni na której ruch odbywa sie w jednym kierunku

A ty odróżniasz ? :lol:
Dlatego na początku tego posta pisałem o F-10 i P-8x, przy których krakowska koncepcja jezdni jednokierunkowej lekko sie chwieje.
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 21 marca 2014, 11:14

maryann napisał(a):Makabra ma rację- jak zwał tak zwał, ale przejeżdżając z lewego pasa przez środkowy(na prawy czy w inną drogę) trzeba zrobić wszystko jak przy zmianie pasa.

Dobrze napisane..jak przy zmianie...ale nie jest to zmiana pasa ruchu.
szerszon

Postprzez evo9rs » piątek 21 marca 2014, 11:19

szerszon napisał(a):

D-3 "droga jednokierunkowa" oznacza początek lub kontynuację drogi lub jezdni na której ruch odbywa sie w jednym kierunku

A ty odróżniasz ? :lol:
Dlatego na początku tego posta pisałem o F-10 i P-8x, przy których krakowska koncepcja jezdni jednokierunkowej lekko sie chwieje.

Ale nie ma jezdni czy nie jest jednokierunkowa? :eek2:

To koncepcja stosowania znaków F-10 i P-8 przed klasycznymi rondami mocno się chwieje. Przykład z tematu pokazał, że czasami jest wręcz niebezpieczna dla uczestników ruchu drogowego!. Często wymusza na kierowcach łamanie art. 22.2.przy zjeździe z ronda i prowadzi do niebezpiecznego przeplatania ruchu w tych miejscach.
evo9rs

Postprzez taik » piątek 21 marca 2014, 11:30

evo9rs napisał(a):Napisałeś: Citroen nie zmienia pasa ruchu/pasów ruchu podczas zmiany kierunku jazdy
Skoro nie ma wg ciebie zmiany pasa ruchu - nie ma zastosowania art. 22.4. W związku z tym na jakiej podstawie Citroen ustępuje pierwszeństwa pojazdom jadącym środkowym i prawym pasem?

O przepraszam, tego nie napisałem, że nie ma zastosowania art. 22.4. PRD.
Po kolei.

Wiele aspektów ruchu drogowego i sytuacji występujących na drodze nie jest unormowanych w PRD ściśle. Dość powiedzieć o przykładach takich jak: zmiana kierunku jazdy, mały ruch, utrudnienie ruchu, dostateczna odległość, itd. - przykładów można mnożyć. Są to terminy wielokrotnie używane, natomiast w żaden sposób nie określone, choćby nawet w przybliżony sposób, zakreślający ogólny obszar poszukiwać określenia, tym samym opierają się o intuicję i doświadczenie kierującego.
Tutaj mamy nieco odmienną, ale analogiczną sytuację.

Art. 22.4 PRD reguluje kwestie wjazdu innego pojazdu na pas ruchu, po którym porusza się inny pojazd.
Sensem i istotą przepisu jest obowiązek ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który inny pojazd zamierza wjechać, nie jest istotą przepisu, że powyższe odbywa się przy zmianie pasa ruchu, tj. takiego zajęcia pasa ruchu, po którym jazda pojazdu jest kontynuowana w tym samym kierunku, na tej samej drodze.

Nie inaczej jest w przypadku przecięcia przez pas ruchu, które odbywa się na tej samej drodze, w sytuacji równorzędnej. Obowiązuje treść art. 22.1 oraz art. 22.4, ponieważ inny pojazd wjeżdża na pas ruchu, po którym porusza się inny pojazd - analogicznie do manewru zmiany pasa ruchu, z tą różnicą, iż w wyniku zajęcia takiego pasa ruchu - chwilowego rzecz jasna - pojazd nie kontynuuje jazdy w tym samym kierunku, na tej samej drodze.

Powyższe określenie: przecięcie przez pas ruchu, podobnie jak manewr zajęcia pasa ruchu, który ma miejsce przy zmianie kierunku jazdy - funkcjonują oczywiście jako pojęcia poza kodeksowe. Zostały wprowadzone do użytku, celem dokładnego określenia sytuacji, w której dany pojazd się znajduje, oraz określenia jaki jest dalszy charakter manewru.
Czym innym jest zmiana pasa ruchu, czym innym przecięcie przez pas ruchu, a ostatecznie, czym innym zajęcie pasa ruchu.

Całość terminologii powstała na użytek nomenklatury środowiska prawniczego, dotyczącej uregulowań w zakresie prawa ruchu drogowego, i tam funkcjonuje.
Ostatnio zmieniony piątek 21 marca 2014, 11:40 przez taik, łącznie zmieniany 1 raz
taik

Postprzez evo9rs » piątek 21 marca 2014, 11:40

evo9rs

Postprzez szerszon » piątek 21 marca 2014, 12:10

evo
Ale nie ma jezdni czy nie jest jednokierunkowa?

Źle postawione pytanie sugerujące odpowiedź.
Powierzchnia skrzyżowania nie jest jednokierunkowa.
Czy to jest zrozumiałe ?

To koncepcja stosowania znaków F-10 i P-8 przed klasycznymi rondami mocno się chwieje. Przykład z tematu pokazał, że czasami jest wręcz niebezpieczna dla uczestników ruchu drogowego!. Często wymusza na kierowcach łamanie art. 22.2.przy zjeździe z ronda i prowadzi do niebezpiecznego przeplatania ruchu w tych miejscach.

Nie twierdzę,ze zjazd z wewnętrznego jest moim ulubionym manewrem. Koncepcja ci sie chwieje ponieważ nie pasuje do pomysłu prostowania ronda..tylko tyle i aż tyle.
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/prosta-stluczka-i-drugie-dno-co-potrafi-biegly-i-policja,2002512,324#pst72749699

Faktycznie eksperci...za wierszówke aby było...
Oczywiście trudność oceny polega na dynamiczności sytuacji, ale ktos jednak wyjeżdżał spod C-12+A-7 i powinien mieć świadomość, ze pojazd poruszający sie po skrzyżowaniu będzie mógł pojechać jak pojechał i jego obowiazkiem byłoto przewidzieć, a nie wjechać..alo , alo ja juz jestem na skrzyżowaniu !!!..tym wjazdem narozrabiał.
Czyli tym razem biegły , o dziwo, mógł mieć rację.
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 21 marca 2014, 12:15

Problem z powyższym artykułem jest taki, że nie zawiera żadnych źródeł, odnośników, przypisów... a nawet imienia i nazwiska autora!!! Czego boi się ów pisarz? Czasy PRL-u i powojennej komuny nadal trwają, trza pracować w konspiracji?

Ja i tak wiem, kto jest autorem :-) ale nie powiem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » piątek 21 marca 2014, 12:29

maryann napisał(a):
dylek napisał(a):Ale masz na to jakiś paragraf, że jak do przecięcia się kierunków ruchu jest ponad ileś tam metrów, to A-7 już nie obowiązuje ?
A po co mie to, taki paragraf? C12+A7 dotyczy wjazdu, i oznacza "pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie". To nastąpiło i A7 wypełnił swoją funkcję. Nie mamy napisane tu, że dotyczy wszystkich przecięć kierunków ruchu- tylko tego jednego.

Tu dobrze trafiłem, bo nikt nie zaprzeczył!
Makabra napisał(a):No to wyjaśnij zanim udasz się na spoczynek, co to jest zmiana pasa według PoRD? :D
Pewnie definicji nie ma... -ale czasem nie jest to każde wjechanie na sąsiedni pas?
Ostatnio zmieniony piątek 21 marca 2014, 12:34 przez maryann, łącznie zmieniany 1 raz
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez evo9rs » piątek 21 marca 2014, 12:32

szerszon napisał(a): evo
Ale nie ma jezdni czy nie jest jednokierunkowa?

Źle postawione pytanie sugerujące odpowiedź.
Powierzchnia skrzyżowania nie jest jednokierunkowa.
Czy to jest zrozumiałe ?

No dobra nazwijmy po twojemu jezdnię dookoła wyspy czyli obwiednię - powierzchnią skrzyżowania :wink: .
W jakim kierunku odbywa się ruch na tej powierzchni?

szerszon napisał(a):

Nie twierdzę,ze zjazd z wewnętrznego jest moim ulubionym manewrem. Koncepcja ci sie chwieje ponieważ nie pasuje do pomysłu prostowania ronda..tylko tyle i aż tyle.
Niczego nie prostuje.

szerszon napisał(a):
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/prosta-stluczka-i-drugie-dno-co-potrafi-biegly-i-policja,2002512,324#pst72749699

Faktycznie eksperci...za wierszówke aby było...
Oczywiście trudność oceny polega na dynamiczności sytuacji, ale ktos jednak wyjeżdżał spod C-12+A-7 i powinien mieć świadomość, ze pojazd poruszający sie po skrzyżowaniu będzie mógł pojechać jak pojechał i jego obowiazkiem byłoto przewidzieć, a nie wjechać...

To mam od razu zakładać, że pojazd złamie art. 22.2 i skręci w prawo z lewego pasa? Hola, hola - zgodnie z art4 mam prawo liczyć, że inni uczestnicy ruchu przestrzegają przepisów.
evo9rs

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze