kombi napisał(a):Na węźle jednak jesteś w stanie wykluczyć skręt w lewo, mimo ze docelowo pojedziesz w lewo względem wlotu.
Przed wjazdem na węzeł mam znak drogowy - tablicę przeddrogowskazową, drogowskazy i nigdzie na nich nie ma "w lewo". To samo odnośnie innych znaków. Czy na E-1 przed rondami - wszędzie są zaznaczone kierunki w prawo??? Czy na E-1 przed SoRO masz wyprostowane rondo?
kombi napisał(a):nie możesz tego samego toku myślenia zastosować do skrzyżowania?.
Nie mogę, bo węzeł to nie skrzyżowanie a ich zespół...najdelikatniej pisząc. Zresztą wystarczy przeczytać Art. 25.1. Czy tam coś napisano o dzielnicach i węzłach? Skrzyżowanie jest naturalną "jednostką", w której pojęcie kierunku jazdy ma sens. Dlatego zmieniam kierunek jazdy wtedy, gdy na skrzyżowaniu opuszczam ciąg drogi przecinającej się z inną, nie zaś wtedy gdy oscyluję na tej drodze tylko dlatego, bo wymusza na mnie to wyspa centralna (lub każda inna).
Pomijam już oscylowanie położenia pojazdu na drodze, jakie stanowi zmiana pasa ruchu... , które dla niektórych wciąż jest zmianą kierunku jazdy=ruchu
kombi napisał(a):Zakaz skrętu w lewo przed rondem klasycznym?
Zabrania tego jakiś przepis? Proszę merytorycznie - z odpowiednim cytatem z "220".
kombi napisał(a):Haha, zwłaszcza takim o niesymetrycznych wlotach w większej liczbie...
Owe skrzyżowania też istnieją, co w tutaj śmiesznego?
kombi napisał(a):Jak już coś piszesz, to pisz z sensem.
Piszę z sensem.
kombi napisał(a):Żeby mowić o zmianie kierunku w sensie art 22 oprócz ruchu kierownicy musi jeszcze nastąpić przekroczenie krawędzi jezdni. Te warunki przy opuszczeniu ronda klasycznego są oczywiście spełnione.
Ojoj, no to kierunek jazdy to już nie to samo co kierunek ruchu?

Jestem mile zaskoczony! Z przekroczeniem krawędzi jezdni - to trochę będę protestował. Np. jak jadę drogą dla rowerów i wjeżdżam z niej na jezdnię "kręcąc kierownicą"(przecinając linię krawędziową), to jadę na wprost czy skręcam w lewo/prawo? Bo żeby zastosować Art. 27.1a rowerzysta musi jechać na wprost.
Na obwiedni pomiędzy wlotami/wylotami owszem masz kilka linii P-7a, ale już w miejscach gdzie ruch się przecina to P-1e. A nawet gdyby to były linie P-7a (ale nie są

), to jadąc przez skrzyżowanie na wprost, pojazdy ją przecinają.