Co nas irytuje w Ruchu Drogowym

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez *Raimo* » niedziela 19 lipca 2009, 13:27

VladimirDebish napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=B8ciXYeXZBI&feature=related

a propos uprzejmości zagranicznych kierowców tirów - typowe zachowanie na ósemce

Pozostaje mi sie tylko cieszyc, ze nie poruszam sie na codzien na wschodzie. Na Dolnymśląsku za to sporo czeskich kierowców tirów, oni wbrew pozorom tez "potrafia"

http://www.youtube.com/watch?v=dtiz8X1uJAA

http://www.youtube.com/watch?v=vw5ytCVCGqw

Jeden z czeskich braci, moze nie w tirze, ale facet przekroczyl wszystkie granice zdrowego rozsadku...

Tak, tak wiem, link byl juz kiedys na forum. Jednak dodatkowa przestroga nigdy zawiele.
*Raimo*

Postprzez qwer0 » niedziela 19 lipca 2009, 15:40

http://www.youtube.com/watch?v=dtiz8X1uJAA

http://www.youtube.com/watch?v=vw5ytCVCGqw

Jeden z czeskich braci, moze nie w tirze, ale facet przekroczyl wszystkie granice zdrowego rozsadku...

Tak, tak wiem, link byl juz kiedys na forum. Jednak dodatkowa przestroga nigdy zawiele.

Jesli chodzi o pierwszy filmik, pierwsza polowa, to powiem szczerze, ze nawet nie jest mi trudno zrozumiec tego goscia.
Lewy pas non stop zajety, prawym jezdza tylko "tiry", a srodkowy prawie pusty...
Jakby kazdy jechal tak jak powinien, to gosciu by sobie jechal nawet jeszcze szybciej i bez niepotrzebnych slalomow.
Chcecie zeby jezdzilo mniej takich wariatow? To nie wyjezdzajcie tyle do anglii.
2 tygodnie na zmywaku porobili i od razu lewa strona jezdza...
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez jasiek23 » poniedziałek 20 lipca 2009, 15:32

Tak z innej beczki:

Z dzisiejszych sytuacji: jadę sobie ulicą w mieście, widzę stojący samochód na pasie przede mną. Szybkie obczajenie sytuacji i kulturalnie wyprzedzam a pani kierowczyni tego samochodu nagle ruszyła kiedy prawie się z nią zrównałem i z jej miny(zobaczyłem w jej lusterku wstecznym) mozna było wywnioskowac ze chyba nawet mnie nie zobaczyła. Ktos inny zaraz by ją obtrąbił ale nie ja - spokojny człowiek. Moze i się zagapiła ale...Panowie i Panie patrzmy w lusterka i przez szyby i miejmy oczy dookoła głowy.
jasiek23

Postprzez BOReK » poniedziałek 20 lipca 2009, 21:55

Qwer0 - taaaak, "my" jeździjmy spokojnie, a "oni" niech tną pustym lewym ile wlezie? O ile drogówka zacznie się przykłądać do pracy - jestem za! Jakoś trzeba podreperować budżet. :]
BOReK

Postprzez qwer0 » poniedziałek 20 lipca 2009, 23:17

No najlepiej jakby sie przylozyla do tych, co to jezdza lewym pasem z predkoscia przechadzajacej sie krowy w Indiach.
Niby dlaczego jeden przepis ma byc wazniejszy od drugiego? Jedni sobie pozwalaja na powolna jazde lewym pasem, to ja sobie pozwole na jazde szybsza.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez kamix500 » poniedziałek 20 lipca 2009, 23:38

zgadzam się :) wszyscy przeważnie wleką się lewym pasem gdy prawy jest wolny, dodam że jest nowy asfalt więc żadnych kolein nie ma na prawym pasie. zresztą wole takiego gościa co zna swoje auto i ma perfekcyjnie opanowane auto niż gościa co jedzie 50 km/h na autostradzie i w dodatku lewym pasem ...
kamix500

Postprzez BOReK » wtorek 21 lipca 2009, 12:11

A to owszem, tylko Kamix, gdzie prawy pas jest taki ładny? Ostatnio jaką szerszą drogą nie jadę, choćby rok temu remontowaną (sam stałem w korkach), to trudno utrzymać samochód na prawym pasie. :D

Qwer0 - i w ten sposób zmierzamy w kierunku wożenia ze sobą działka bezodrzutowego w celu ustrzeliwania jadących inaczej, niz byśmy chcieli. Spoko, sam bym niektórym ludziom chętnie zrobił krzywdę za nagłe wyskakiwanie na lewy pas z prędkością bryczki, ale nie o to chyba tutaj chodzi.

Niestety jest lato i mam dziwne wrażenie, że osłów takich czy innych na drogach przybywa. W chłodne miesiące jakoś jeździło się płynniej i kulturalniej.
BOReK

Postprzez wilkuzzz » wtorek 21 lipca 2009, 12:50

ja to miałem przygodę :D jadę sobie drogą E75 przez Częstochowę ( obecnie duża zwężka na skrzyżowaniu na Jasną Górę ) no i lewym pasem mnie wyprzedza taki mądry kierowca Tira , gdzie na lewym pasie max tam może być 2 m szerokości o ile dobrze pamiętam . Potem ten sam kierowca tira wyprzedza 3 tiry pod rząd blokując lewy pas i muszę się wlec za takim ułanem . Co do prawego pasu ... dajcie spokój ostatnio w weekendy zrobiłem sporo km głównie E75 tragedia prawym pasem podczas deszczu jechać się nie da koleiny takie głębokie woda w nich stoi a jak zjeżdżasz z lewego na prawy to nie łatwo o uślizg . Na szczęście Wiślanka jest w dobrze utrzymana . Na szczęście za 2-3 lata ma być A1 gotowa :D
"Spadochroniarstwo uczy nas być silnym, a tylko takich potrzebuje nasza ojczyzna"
Gen. Stanisław F. Sosabowski
wilkuzzz

Postprzez *Raimo* » wtorek 21 lipca 2009, 16:06

Z tymi koleinami to prawdziwa zmora... One nawet na sucho sa wredne, mnie kiedys przy dynamicznym wyprzedzaniu jak "wypluło" to niezle sie zdziwilem, jakby bylo mokro to jest pewien zebym prosto do rowu przelecial.

Autostrady to my mamy na papierze narazie, wiec nie popadałbym w jakis 'hurra' optymizm, bo budowy faktycznie sa ale nowe odcinki sa oddawane do uzytku ze sporymi opoznieniami plus zawile procedury przetargowe a to wszystko nie napawa optymizmem.

Dlatego narazie pozostaje nam sie cieszyc z tego co mamy. Mam nadzieje ze juz podkoniec wakacji otwarty wreszcie zostanie odcinek A4 Krzyżowa-Jedrzychowice oraz wreszcie cos zrobia z poludniową jezdnia A18(DK18), kto sie tamtedy raz przejedzie bedzie mial niezapomniane wrazenia przez dlugi czas.

Co by nie robic totalnego offtopa to irytuje mnie zachowanie kierowcow szczegolnie ciezarowek, ktorzy umyslnie blokuja lewy pas zeby przy zwezeniach rzekome 'cwaniaczki' nie wpychaly sie, tym samym skutecznie uniemozliwiajac jazde na suwak.
*Raimo*

Postprzez mk61 » piątek 24 lipca 2009, 21:45

Dzisiaj widziałem świetne zestawienia.
1. Znak D-18 - 8t - tabliczka dodatkowa "Nie dotyczy ruchu lokalnego". :lol:
2. Również znak D-18 - 3,5t - oraz tabliczka "Nie dotyczy pojazdów dostawczych". :lol:

Miejsce tych "zbrodni" to Chełmno i okolice (woj. Kujawsko-pomorskie). :lol:
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez qwer0 » piątek 24 lipca 2009, 22:50

Chyba raczej B-18 ;)
"Nie dotyczy pojazdów dostawczych". Laughing

to jakas nowosc, tego jeszcze nie widzialem :P
No ale... Da sie to logicznie wytlumaczyc... Nie wyrobili limitu, to musieli poustawiac gdzies te znaki :P
qwer0

Postprzez mk61 » piątek 24 lipca 2009, 22:54

Tak, oczywiście, chodziło o B-18. Nie wiem skąd mi przyszło to D. :D

Na dniach postaram się jeszcze poszukać takich "perełek". :lol:
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez canter » niedziela 26 lipca 2009, 23:11

Z tymi prędkościami to chyba z deka przesadzacie
Jest ograniczenie 90, no to po coś ono jest
Oczywiście nic się nie stanie jak pojedziesz 110, 120, ale po co więcej?
Spieszycie się gdzieś? Ja w takie sytuacji miałbym w dupie, że ktoś sobie zaplanował jechać 150, jak chce, to niech wyprzedza. Później dziwota, że tyle wypadków "na prostych"
Więcej to i na autostradzie nie zawsze można ( a często wcale)
Ktoś wspominał o Niemczech, że tam jada po 200, Spoko, spoko, tyle, że tam są ku temu warunki, to taki drobny szczególik :D
Impossible is nothing
canter

Postprzez ergie » środa 29 lipca 2009, 20:49

Nic mnie nie irytuje tak jak powolna jazda lewym pasem!
Ludzie posiedzą na wyspach pare miesiecy i juz sie w glowach przewraca? Kierowco, daj innym jechac szybciej, nie utrudniaj jazdy! Nie skrecasz, nie zawracasz, nie wyprzedzasz - JEZDZ PRAWYM PASEM!

Wybaczcie, zdenerwowałem sie.
ergie

Postprzez Xsystoff » środa 29 lipca 2009, 21:03

Ostatnio stojac na stacji benzynowej i czekajac na kolege widzialem arcy ciekawa sytuacje doskonale obrazujaca zajmowanie pasow przez polskich kierowcow. Lewy pas: jeden samochod za drugim, predkosc ~50 km/h, srodkowy pas: PKS, dostawczak, cos z przyczepka i mnostwo innych samochodow, predkosc ~40 km/h, prawy pas: kompletnie pusty, nagle z ogromnym gwizdem przelatuje nim ciagnik siodlowy z naczepa lecac na chyba na ograniczniku te swoje 9X km/h. Widok byl niesamowity jak wszystko sie wlecze, a prawym leci na pelnej predkosci wielka ciezarowka :lol: Ograniczenie w tamtym miejscu 70 (na 3 pasmowce z dala od budynkow mieszkalnych :twisted: )
Xsystoff

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze