Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » wtorek 09 września 2014, 15:34

szoferemeryt
to jest ciąg dalszy twoich wykrętów, aby nie powiedzieć czegoś co można by podważyć.
Bo przepisów nie jesteś w stanie podważyć.
Jeśli zakładasz że masz rację to udowodnij,
Co ci jeszcze udowodnić. Na razie wykazałem
1. Przepis szczególny ważniejszy od ogólnego
2. Nie masz zielonego pojęcia o przepisach.
To są teorie nie do podważenia. Co jeszcze sobie życzysz ?
Wyjaśnij w czym rzecz. Jak powiedziałeś A powiedz i B!!!

Wszystko już zostało powiedziane. Teraz piłeczka po twojej stronie. Zrozum.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » wtorek 09 września 2014, 16:21

Jeżeli §5 i §36.1 są przepisami ogólnymi, a §36.2 jest przepisem szczególnym i jedynie ważnym do stosowania na SoRO, to poczytaj;
Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie.
Przecież to się kupy nie trzyma.
szoferemeryt

Postprzez Pentuer » wtorek 09 września 2014, 16:39

Co akt prawny, to inaczej rozumiane jest skrzyżowanie.

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych
warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa
ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach.

Załącznik nr 1
.............
Rys. 2.2.8.1. Znak A-7

Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” (rys. 2.2.8.1) umieszcza się na drodze podporządkowanej
przed skrzyżowaniem z drogą z pierwszeństwem.
Znak A-7 może być umieszczany także w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu,
gdzie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy — Prawo o ruchu
drogowym (wyjazd z obiektów). Gdy na drodze podporządkowanej nie są spełnione warunki
widoczności, wówczas zamiast znaku A-7 powinien być umieszczony znak B-20, którego
zasady stosowania określono w punkcie 3.2.21.

Znaki A-7 i B-20 umieszczone przed skrzyżowaniem nie mogą występować samodzielnie, lecz
tylko z odpowiednimi znakami (A-6 lub D-1) na drodze z pierwszeństwem przejazdu.
Nie dotyczy to znaków umieszczonych przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym.
........
2.2.9. Skrzyżowanie o ruchu okrężnym

Rys. 2.2.9.1. Znak A-8

Znak A-8 „skrzyżowanie o ruchu okrężnym” (rys. 2.2.9.1) stosuje się przed skrzyżowaniami,
na których ruch odbywa się po obwiedni wyspy (z wyjątkiem tramwajów, które mogą przecinać
wyspę), a które są oznakowane znakami C-12. Znak A-8 stosuje się głównie poza obszarami
zabudowanymi, a na obszarach zabudowanych wtedy, gdy skrzyżowanie z ruchem okrężnym
występuje na drodze oznakowanej wcześniej jako droga z pierwszeństwem i nie jest widoczne
z dostatecznej odległości.
.............

Jak widać, słowo "skrzyżowanie" używane jest w rozmaitych znaczeniach.
W zdaniu
"Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” (rys. 2.2.8.1) umieszcza się na drodze podporządkowanej
przed skrzyżowaniem z drogą z pierwszeństwem".

zostało użyte w znaczeniu dosłownym jako spotkanie jednej drogi (podporządkowanej) z inną drogą (posiadającą pierwszeństwo).
W przepisie mowa jest o dokładnie dwóch drogach - podporządkowanej i uprzywilejowanej.

Ponadto, w jednym akcie prawnym używa się sformułowań:
- "skrzyżowaniem z ruchem okrężnym"
- „skrzyżowanie o ruchu okrężnym”.

Należy więc rozumieć, że to nie to samo.
Czym się więc różnią takie skrzyżowania?
Pentuer

Postprzez dylek » wtorek 09 września 2014, 17:42

kombi napisał(a):
szerszon napisał(a):Ale dlaczego sobie zaznaczyłeś trzy ?
Na jakiej podstawie uznałeś, ze dwie się łączą, a jedna jest w całości ?

Bo tak jest: Zielona to np. Droga Krajowa 61, z lewej strony Droga Krajowa 53, a z prawej ulica Obozowa.

No to skoro na zielono jest DK 61 - to wytłumacz teraz na spokojnie szerszonowi czemu jadąc z północy na południe cały czas DK61 - czemu w pewnym momencie każesz mu prawy kierunkowskaz wrzucać ?
-Bo przejeżdża przez twoją niebieską kreskę na tej drodze ?

A mi wytłumacz - w tym miejscu co to obowiązkowy prawy - to ta DK 61 idzie na południe czy na wschód ?
W obu kierunkach ta sama droga idzie ?

Widzę rozdwojenie...ustalmy czy drogi czy czyjejś jaźni :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » wtorek 09 września 2014, 18:15

szoferemeryt napisał(a):Jeżeli §5 i §36.1 są przepisami ogólnymi, a §36.2 jest przepisem szczególnym i jedynie ważnym do stosowania na SoRO, to poczytaj;
Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie.
Przecież to się kupy nie trzyma.

Tak. Nie trzyma. czy ja cos pisałem o paragrafie 36.1 ?
Tak. Znak C-12 występujący łącznie z A-7... jest konkretnym przepisem szczególnym określającym , ze o pierwszeństwie na skrzyżowaniu,konkretnym skrzyżowaniu, a nie przed drogą z pierwszęństwem, ponieważ tej drogi po prostu nie ma.
Dlatego nie zastosujesz samego A-7
szerszon

Postprzez szoferemeryt » wtorek 09 września 2014, 19:27

Par36.1 i 2 łącznie mają sens, ale sam 36.2, nie.
Przyznaję ci rację. Popatrz jednak trzy wątki wyżej, również to zauważyłem czytając 170 i 220.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » wtorek 09 września 2014, 20:02

Pentuer napisał(a):Ponadto, w jednym akcie prawnym używa się sformułowań:
- "skrzyżowaniem z ruchem okrężnym"
- „skrzyżowanie o ruchu okrężnym”.

Należy więc rozumieć, że to nie to samo.
Czym się więc różnią takie skrzyżowania?
Tym, że na jednym z nich każdy wlot oznaczonym jest znakiem C-12 a na drugim - nie. Co więcej, z treści wytycznych umieszczania znaku A-8 wynika, że ruch wokół wyspy występuje również na skrzyżowaniach nieoznaczonych znakiem C-12. A czym jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym? Póki co, jedynie nazwą znaku A-8. Według mnie, skoro na skrzyżowaniu występuje ruch wokół(dookoła) wyspy to znaczy, że jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Te zaś z kolei można podzielić na takie z C-12 na wlotach lub bez C-12 na nich.
Między "o ruchu okrężnym" a "z ruchem okrężnym" nie ma różnicy, chyba że literalne określenie "Ruch okrężny" oznacza znak C-12... Wobec tego "z Ruchem okrężnym" znaczyłoby = "ze znakiem C-12"; w dodatku wypadałoby użyć wielkiej litery(nazwa). Ale to fałszywy trop, gdyż rozporządzenia skrupulatnie zawierają notację znaków (literki i cyferki) a nie posługują się wyłącznie nazwą. ...a może się mylę :o

Zachęcam też do zastanowienia się nad fragmentem paragrafu 95.4 ze "170-ki":
(...)Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.

========= EDIT
do kombi
Nie no przecież napisałem, że są trzy drogi: DK61, DK53 i ulica Obozowa
Zresztą może mi ktoś wytłumaczyć, bo nie mogę kompletnie zrozumieć co za różnica z punktu widzenia PoRD czy dwie drogi czy trzy?!?
Najwyraźniej nie wiesz, czym się różni przecięcie od połączenia/rozwidlenia. Po coś to poróżnienie w def. skrzyżowania się znajduje. Może zacznij od rozwidlenia :spoko:
Wskazówka: weź do ręki widelec, którym wcześniej nie waliłeś po ścianach
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » wtorek 09 września 2014, 21:50

szerszon napisał(a):papadrive
W PoRD, rzeczywiście nie ma nic odnośnie kombinacji A-7 +C12,

masz na myśli sma ustawę , czy rozumiesz że również z rozporządzeniem. Bo w ustawie faktycznie nic o znakach i ich znaczeniu za bardzo nie napisali :wink:

Tak.Samą ustawę. Tę, którą każdy kierowca musi znać, bo rozporządzenia chyba nie musi. :?:

Szanowni oponenci robili chyba eksternistycznie :wink:

Może rzeczywiście im tego nikt nie przekazał? :(
Nie. gdyby było połączeniem to obwiednia byłaby jedną z dróg, które się łączą, a jest jednak skrzyżowaniem.

Ok. Teraz rozumiem. :spoko:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » wtorek 09 września 2014, 22:46

papadrive
Tak.Samą ustawę. Tę, którą każdy kierowca musi znać, bo rozporządzenia chyba nie musi.

Chyba masz na myśli 220, a ja 170 :wink:

szoferemeryt
Popatrz jednak trzy wątki wyżej, również to zauważyłem czytając 170 i 220.

No to jeszcze powinien dopisać inne sytuacje, gdzie jest wspomniane o A-7, a tego nie zrobił.
szerszon

Postprzez dylek » wtorek 09 września 2014, 23:18

papadrive napisał(a):Tak.Samą ustawę. Tę, którą każdy kierowca musi znać, bo rozporządzenia chyba nie musi. :?:

Szanowni oponenci robili chyba eksternistycznie :wink:

Może rzeczywiście im tego nikt nie przekazał? :(

papadrive - musi, musi...
Jest w ustawie, że kierujący musi się stosować do znaków (art 5 PoRD), oraz jest w ustawie, gdzie ma o nich poczytać, by poznać i się nauczyć (art 7 PoRD) ;)
Nawet na egzaminach w WORDach sprawdzają tą wiedzę :D
A na kursach jej uczą ;)

Niestety - sporo jest takich co na kursie spali...stare testy zakuli....jakoś PJ zdobyli i teraz za ekspertów chcą uchodzić ;)
dylek
Moderator

Postprzez kombi » środa 10 września 2014, 07:34

dylek napisał(a):No to skoro na zielono jest DK 61 - to wytłumacz teraz na spokojnie szerszonowi czemu jadąc z północy na południe cały czas DK61 - czemu w pewnym momencie każesz mu prawy kierunkowskaz wrzucać ?

Jak mam wytłumaczyć coś komuś, kto uważa że dwa pojazdy jadące jeden za drugim mają różny kierunek jazdy?
dylek napisał(a):A mi wytłumacz - w tym miejscu co to obowiązkowy prawy - to ta DK 61 idzie na południe czy na wschód ?W obu kierunkach ta sama droga idzie ?Widzę rozdwojenie...ustalmy czy drogi czy czyjejś jaźni :D

Tak w obu kierunkach - północ -południe (na rysunku droga nr2).
Linia prosta ma zazwyczaj końce skierowane w rożnych (przeciwnych) kierunkach...:lol: :lol: Nie uważasz?
kombi

Postprzez szerszon » środa 10 września 2014, 07:44

kombi
Jak mam wytłumaczyć coś komuś, kto uważa że dwa pojazdy jadące jeden za drugim mają różny kierunek jazdy?

Normalnie. Przecież opisywałem sytuację, że jeden ma kierunek jazdy na wprost i jedzie bez kierunkowskazu, a drugi skręca w lewo i zmienia kierunek jazdy w lewo sygnalizując ten manewr.
Dla ciebie chwilowy kierunek ruchu obu pojazdów jest ich wspólnym kierunkiem jazdy :lol:
Najnormalniej nie odróżniasz tych pojęć i stąd ta cała dyskusja
szerszon

Postprzez dylek » środa 10 września 2014, 07:55

kombi napisał(a):Jak mam wytłumaczyć coś komuś, kto uważa że dwa pojazdy jadące jeden za drugim mają różny kierunek jazdy?

A co to ma do rzeczy ?
Jeden jedzie z północy na południe cały czas prosto w dół...
Drugi jadący z północy zawróci i pojedzie z powrotem na północ..
Trzeci skręci w prawo lub w lewo w żółtą drogę...
Dalej nie wyjaśniłeś obowiązku migania prawym podczas jazdy prosto z północy na południe cały czas jedną zieloną drogą DK61.
kombi napisał(a):
dylek napisał(a):(...) ta DK 61 idzie na południe czy na wschód ?(...)

Tak w obu kierunkach - północ -południe (na rysunku droga nr2).
(...)

Błyskotliwa odpowiedź.... tylko raczej nie na moje pytanie.
Z północy na południe czy na wschód ? (w miejscu gdzie każesz prawym migać)
Którędy mamy jechać prosto po DK61 ?
dylek
Moderator

Postprzez kombi » środa 10 września 2014, 12:53

szerszon napisał(a):kombi

Normalnie. Przecież opisywałem sytuację, że jeden ma kierunek jazdy na wprost i jedzie bez kierunkowskazu, a drugi skręca w lewo i zmienia kierunek jazdy w lewo sygnalizując ten manewr

Skręca w lewo czy dopiero zamierza skręcić w lewo i zmienić kierunek jazdy?
Do czasu dopóki nie skręci oba pojazdy jadą jeden za drugim i mają dokładnie ten sam kierunek jazdy.

Z tego co mówisz wynika, że dla ciebie już włączenie kierunkowskazu oznacza zmianę kierunku jazdy, co jest całkowitym błędem w rozumowaniu.
kombi

Postprzez szerszon » środa 10 września 2014, 13:27

kombi
Skręca w lewo czy dopiero zamierza skręcić w lewo i zmienić kierunek jazdy?

Zamierzał to przed skrzyżowaniem. :wink:
Nie utożsamiaj zmiany kierunku jazdy z konkretnym punktem. To jest manewr o charakterze ciągłym.
Nie określisz , że dwa metry wcześniej jeszcze nie ruszyłem kierownicą to jeszcze nie skręcam.
A dwa metry dalej już skręciłem.
Do czasu dopóki nie skręci oba pojazdy jadą jeden za drugim i mają dokładnie ten sam kierunek jazdy.

Mogę tylko zgodzić się na kierunek ruchu, ze fizycznie jadą faktycznie jeden za drugim. Jeśli chodzi o kierunek jazdy to już inna sprawa.
Podchodzisz do problemu jak gimnazjalista na geometrii.Nic myślenia abstrakcyjnego

Z tego co mówisz wynika, że dla ciebie już włączenie kierunkowskazu oznacza zmianę kierunku jazdy, co jest całkowitym błędem w rozumowaniu.
Nie jesteś w stanie zrozumieć mojego rozumowania. :wink: Kierunkowskaz bądź jego brak w zależności od zamierzonego kierunku jazdy może być użyty i powinien, jeszcze przed skrzyżowaniem.
Piszemy tutaj o akcji na skrzyżowaniu, gdzie pojazdy są w trakcie realizacji swojego zamiaru kierunku jazdy.
Nie będziesz sygnalizował skrętu/zmiany kierunku jazdy dopiero na skrzyżowaniu ponieważ jest to zdecydowanie za późno.To nie jest manewr punktowy.
Tak robią miszczowie z zamiarem skrętu/zmiany kierunku jazdy w lewo na skrzyżowaniu ustawiając sie przy osi jezdni na czerwonym sygnale. Póki stoi to nic nie sygnalizuje " bo nie skręca" :lol: Pojawia sie sygnał zielony, rusza i włącza lewy kierunkowskaz, "bo teraz skręca" :lol:
Ustaw się za takim, bo nie chcesz blokować prawo skrętu na S-2 :twisted:
Stoisz całą zmianę świateł, bo z kierunku przeciwnego sznur pojazdów.
Według ciebie jest to prawidłowa sygnalizacja ? Preferujesz taką ?
Jak stał to nie zmieniał kierunku jazdy :D
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze