Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez LeszkoII » wtorek 09 września 2014, 07:32

...dlatego wklejanie rysuneczków bez merytorycznego komentarza nie niesie z sobą wartościowej informacji, a powielanie ich oceniłbym jako SPAM.

Dwie drogi się przecinają, tak wynika z rysunku.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kombi » wtorek 09 września 2014, 07:56

LeszkoII napisał(a):Dwie drogi się przecinają, tak wynika z rysunku.

Tak, jeden widzi 5 dróg, inny dwie, gdzie wyraźnie na rysunku zaznaczyłem 3.
Problem z liczeniem do.....5?
dylek napisał(a):
kombi napisał(a):Na rysunku zaznaczyłem jedną drogę zieloną i dwie drogi żółte łączące się z nią na skrzyżowaniu.

No to skoro tak, to rysujesz tylko 2 niebieskie kreski pionowe - jedna będzie połączeniem drogi 1 i drogi 2, druga połączeniem drogi 2 z drogą 3. Poziomo wyrysowane kreski co łączą lub rozdzielają wg twojego założenia do twojego rysunku ?

To nie żadne kreski :lol: tylko zaznaczona powierzchnia skrzyżowania, jeżeli wiesz co to w ogóle jest...
kombi

Postprzez szerszon » wtorek 09 września 2014, 08:07

szoferemeryt
No to podaj go jeszcze raz, jakoś nie mogę tego doszukać się w waszych rozdętych wypowiedziach.

Paragraf 36.2 ze 170.
Jest to konkretny przepis do konkretnej sytuacji. Szczegółowiej się nie da.
Paragraf 5.5 jest przepisem ogólniejszym.
kombi

Szerszon w swoim poście napisałeś tyle głupot, że nie ma się nawet jak do niego odnieść.

Przynajmniej nimi nie manipuluje i nie udaję, ze napisałem coś innego :wink: Ubolewam, ze już się pogubiłeś w "dyskusji" :wink:

Na rysunku zaznaczyłem jedną drogę zieloną i dwie drogi żółte łączące się z nią na skrzyżowaniu.
A dlaczego nie jedna żółta i dwie zielone ? :hmm:
A dlaczego jedna jest w całości, a następne się łączą ?
Bo ci tak pasuje i masz na to mocowanie w przepisach ?
Czyli tym razem mamy 3 drogi ?
A może zaproponujesz jeszcze inny program dowolny ? :wink:
I to ma byc oparte na przepisach ? :lol: :lol: :lol:
Możesz wyjaśnić, gdzie ty tu widzisz 5 dróg?

Cały czas widzę dwie przecinające sie drogi i cały czas czekam , dlaczego jadąc drogą "zieloną" zmieniam kierunek jazdy ?
W twojej "poprawionej" wersji też sie liczba dróg zmieniła... :wink:
Jesteś niekonsekwentny w przedstawianiu swoich racji. Nie dasz rady drzwiami to sie pchasz oknem..tu też nie wleziesz. :D

Myślę że kiepsko u ciebie z definicją drogi i skrzyżowania skoro tak twierdzisz....
To i tak nieźle, ze tylko ze dwie..trzy definicje u mnie leżą...co mam powiedzieć na temat twojego zasobu wiedzy ? :wink:

LeszkoII

...dlatego wklejanie rysuneczków bez merytorycznego komentarza nie niesie z sobą wartościowej informacji, a powielanie ich oceniłbym jako SPAM.

Uważam ,ze bezpodstawnie sie czepiasz podprogowo innego naszego ulubionego usera, który wizytuje zachodnie landy... :wink:
szerszon

Postprzez szerszon » wtorek 09 września 2014, 08:09

kombi napisał(a):Tak, jeden widzi 5 dróg, inny dwie, gdzie wyraźnie na rysunku zaznaczyłem 3.

Ale dlaczego sobie zaznaczyłeś trzy ?
Na jakiej podstawie uznałeś, ze dwie się łączą, a jedna jest w całości ?
szerszon

Postprzez kombi » wtorek 09 września 2014, 08:28

szerszon napisał(a):
kombi napisał(a):Tak, jeden widzi 5 dróg, inny dwie, gdzie wyraźnie na rysunku zaznaczyłem 3.

Ale dlaczego sobie zaznaczyłeś trzy ?
Na jakiej podstawie uznałeś, ze dwie się łączą, a jedna jest w całości ?

Bo tak jest: Zielona to np. Droga Krajowa 61, z lewej strony Droga Krajowa 53, a z prawej ulica Obozowa. Masz z tym jakiś problem?

No i gdzie te 5 dróg. Zaznaczysz w końcu? :lol:
kombi

Postprzez szerszon » wtorek 09 września 2014, 08:38

kombi
Bo tak jest:

Pod siłą tego argumentu muszę ustąpić :lol: :lol: :lol:
Zielona to np. Droga Krajowa 61, z lewej strony Droga Krajowa 53, a z prawej ulica Obozowa

A gdzie to napisane, że , że DK sie nie przecina tylko łączy ?
Jakie to ma znaczenie , czy ulica Obozowa, czy Kwiatowa dla faktu istnienia przecięcia ?
Jakiś przepis ? Przecież wszystko co piszesz jest podobno oparte na przepisach ?
No i gdzie te 5 dróg. Zaznaczysz w końcu?

Pisałem ci..zapytaj sie jakiegoś krakusa, który widzi na obwiedni jednokierunkową i cztery dochodzące drogi...bodajże sankila swego czasu nawet zarzuciła "dokument" z gdaki.
Poza tym nie widze problemu, abyś sobie sam zaznaczył. Udało ci sie trzy namalować..co tez jest oryginalnym pomysłem.
szerszon

Postprzez kombi » wtorek 09 września 2014, 08:51

szerszon napisał(a):
No i gdzie te 5 dróg. Zaznaczysz w końcu?

Pisałem ci..zapytaj sie jakiegoś krakusa...

Na razie pytam ciebie, odpowiesz czy możemy uznać głupotę która napisałeś i weźmiemy sie za następną?
kombi

Postprzez szoferemeryt » wtorek 09 września 2014, 09:01

Szerszon,
5.Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.

§ 36.2.Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie.

I co tym chcesz udowodnić? że te dwa znaki występujące razem oznaczają tylko i wyłącznie pierwszeństwie na skrzyżowaniu?
Jeśli o to by chodziło to mnie tym nie przekonałeś. Chyba że masz ciś inne na myśli.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » wtorek 09 września 2014, 09:15

kombi
a razie pytam ciebie, odpowiesz czy możemy uznać głupotę która napisałeś i weźmiemy sie za następną?

Pomyliłeś adresy..albo tego nie widzisz, albo udajesz. Podejrzewam wersje nr 1.
Od samego początku nie zmieniłem zdania i twierdzę , że są dwie przecinające sie drogi. Nic więcej. jeśli sie dopatrzyłeś czegos innego to masz poważne problemy z odróznieniem tego, co kto napisał.
A że usiłujesz kombinować :wink: i cos mi inputować nie jest zaskoczeniem dla mnie. Przecież jesteś juz znany ze zmiany treści posta i udawania greka
Na razie brylujesz w niesamowitych interpretacjach. czy dowiemy sie w końcu dlaczego zaznaczyłeś trzy drogi ?
A ...i czy te dwie co sie łączą sa oddzielone linia P-7a i czy jest ta sama linia w ciągu głównej ? :wink:
szoferemeryt
Udowadniam, że nie masz zielonego pojęcia czym jest przepis ogólny , a czym szczególny.
Jeśli o to by chodziło to mnie tym nie przekonałeś.
Nie mam zamiaru ciebie przekonywać. Dostałeś pod nos dwa paragrafy..jeśli tego nie rozumiesz to nie moja wina.
Paragraf 36.2 odnosi sie do jednej szczególnej sytuacji. Jeśli tego nie widzisz to naprawdę nic nie poradzę.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » wtorek 09 września 2014, 09:25

szerszon napisał(a):Nie mam zamiaru ciebie przekonywać. Dostałeś pod nos dwa paragrafy..jeśli tego nie rozumiesz to nie moja wina.
Paragraf 36.2 odnosi sie do jednej szczególnej sytuacji. Jeśli tego nie widzisz to naprawdę nic nie poradzę.

I z tobą jest taka rozmowa, jak dochodzi do konkretów, podajesz przepis i twierdzisz że to wystarcza. Nie mam zamiaru domyślać się co ty rozumiesz, a czego ja nie rozumiem i odwrotnie. Leszko choć ma odwagę wypowiadać się konkretnie. Może on rozumie i wyjaśni o co tobie chodzi?
szoferemeryt

Postprzez kombi » wtorek 09 września 2014, 09:36

szerszon napisał(a):Pomyliłeś adresy..albo tego nie widzisz, albo udajesz. Podejrzewam wersje nr 1.
Od samego początku nie zmieniłem zdania i twierdzę , że są dwie przecinające sie drogi. Nic więcej.
Pisałeś o pięciu drogach, dlatego chciałem, żebyś je wskazał. Rozumiem, że nieudolnie próbujesz wycofać się ze swoich słów.
Co do dwóch dróg też nie masz racji, przecież napisałem,że są trzy : DK61, DK53 i ulica Obozowa (droga gminna). Sugerujesz, że ulica Obozowa jest drogą krajową? :D
szerszon napisał(a): A ...i czy te dwie co sie łączą sa oddzielone linia P-7a i czy jest ta sama linia w ciągu głównej ?
Kolejny raz pokazujesz, że masz problem z rozróżnieniem pojęć jezdnia i droga. P-7a wyznacza krawędź jezdni! nie drogi.

LeszkoII napisał(a): Dwie drogi się przecinają, tak wynika z rysunku.

Nie no przecież napisałem, że są trzy drogi: DK61, DK53 i ulica Obozowa
Zresztą może mi ktoś wytłumaczyć, bo nie mogę kompletnie zrozumieć co za różnica z punktu widzenia PoRD czy dwie drogi czy trzy?!? :what:
Obrazek

Obrazek

??????????????
kombi

Postprzez LeszkoII » wtorek 09 września 2014, 13:58

szerszon napisał(a):

Uważam ,ze bezpodstawnie sie czepiasz podprogowo innego naszego ulubionego usera, który wizytuje zachodnie landy... :wink:
Przedwczoraj w programie JB, p. Dworak przyznał ponownie, że potrzebne są przepisy regulujące zachowania na klasycznych rondach. Domyślam się, że potrzeba będzie tez ustawowa definicja klasycznego ronda :)
No to skoro guru Dworak przyznaje, że "trzeba się wziąć" za nowelizację prawa pod tym kątem, to znaczy że teoria krakowska jest bezprawna. I tutaj mogę się zgodzić z panem Dworakiem, że wystarczy coś zacząć robić pod tym kątem. A proponuję zacząć od przemalowywania rond, np. z takiego: http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpiecznie/wideo/rondo-hipokratesa/2932906 na takie: http://www.youtube.com/watch?v=aO-fyOZ_IvA

(w obydwu linkach rondo Hipokratesa: pierwszy z 2010 r, drugi z 2014 (lub 2013?) r.)

No i jeszcze zgodzę się, że to przemalowanie zwiększyło bezpieczeństwo ruchu. Brawo Małopolska Rado BRD!
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 09 września 2014, 15:08

szoferemeryt napisał(a):I z tobą jest taka rozmowa, jak dochodzi do konkretów, podajesz przepis i twierdzisz że to wystarcza. Nie mam zamiaru domyślać się co ty rozumiesz, a czego ja nie rozumiem i odwrotnie. Leszko choć ma odwagę wypowiadać się konkretnie. Może on rozumie i wyjaśni o co tobie chodzi?
Ale ty się nie domyślaj tylko w końcu naucz przepisów !!!
Pisałem o przepisie ogólnym i szczególnym na przykładzie paragrafu 5 i 36.
Czego tu jeszcze można nie rozumieć ???
Zakładam , ze jak usiłuje podjąć dyskusje to posiada minimum wiedzy i w miarę logicznie myśli.
szerszon

Postprzez szerszon » wtorek 09 września 2014, 15:27

kombi
Pisałeś o pięciu drogach, dlatego chciałem, żebyś je wskazał

Poszukaj w postach sankili.
Wspominałem o pięciu drogach jako kolejnym absurdzie , takim samym jak twoje trzy.
Oczywiście nie dotarło do ciebie, ze to nie mój pomysł. :wink: Standard.
Rozumiem, że nieudolnie próbujesz wycofać się ze swoich słów.
Tyle rozumiesz co w temacie przepisów. Wyjaśnienie powyżej...może zrozumiesz.
Co do dwóch dróg też nie masz racji, przecież napisałem,że są trzy : DK61, DK53 i ulica Obozowa (droga gminna). Sugerujesz, że ulica Obozowa jest drogą krajową?

Gościu, zaczynasz trollować i pisać kolejne bzdury.
Nazwa, status drogi publicznej nie ma najmniejszego znaczenia czy się droga łączy się przy przecina...to idiotyzm. Trzeba nazwać rzecz po imieniu-to bzdura bez jakichkolwiek podstaw.
Sugerujesz, że ulica Obozowa jest drogą krajową? :D

Sugeruję,że trollujesz.

Kolejny raz pokazujesz, że masz problem z rozróżnieniem pojęć jezdnia i droga. P-7a wyznacza krawędź jezdni! nie drogi.

Narysowałeś drogę z jezdnią..ta główną to na jednej drodze masz trzy jezdnie w jednym kierunku :wink: pooddzielane P-7a ?
Oczywiście w oryginale nie jest to P-7a tylko P-1d
Nie no przecież napisałem, że są trzy drogi: DK61, DK53 i ulica Obozowa

Napisałeś nieprawdę. W definicji skrzyzowania nie znajdziesz czy droga jest krajowa czy gminna. Nie ma to żadnego znaczenia.
Zresztą może mi ktoś wytłumaczyć, bo nie mogę kompletnie zrozumieć co za różnica z punktu widzenia PoRD czy dwie drogi czy trzy?!?
Na przecięciu drogi sie nie kończą.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » wtorek 09 września 2014, 15:28

Szrszon,
to jest ciąg dalszy twoich wykrętów, aby nie powiedzieć czegoś co można by podważyć.
Jeśli zakładasz że masz rację to udowodnij, czyżby obawiasz się że twoje teorie można podważyć?
Wyjaśnij w czym rzecz. Jak powiedziałeś A powiedz i B!!!
szoferemeryt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze