Niedozwolony manewr?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Niedozwolony manewr?

Postprzez dylek » czwartek 06 marca 2014, 23:27

aaltonen napisał(a):Dopiero przy opuszczaniu ronda zmieniają kierunek jazdy.

I co jeszcze ?
Miałeś rondo z Dąbrowy Górniczej... Dozwolone kierunki jazdy przez skrzyżowanie wskazane na F-10...
Myślisz, że z lewego pasa w lewo zmienia się ten kierunek dopiero przy opuszczaniu ronda ?
Tak wiem...znaki ci nie pasują...

Co do nakazu jazdy ruchem okrężnym (wow, jak to idiotycznie brzmi :D )
Na skrzyżowaniu masz nakaz...więc dopóki jesteś na skrzyżowaniu to masz nakaz... i skończy ci się ten nakaz nie po wjechaniu, a po opuszczeniu...więc póki nie opuścisz masz nakaz....chciałbyś opuścić, ale masz nakaz... przestanie obowiązywać cię jak opuścisz :P
Więc jak opuścisz skoro masz nakaz dalej się kręcić ?
To twój problem - nie mój, ty masz de facto zakaz opuszczenia ronda - nakaz cię obowiązuje na całym skrzyżowaniu :D

Z innej beczki:
Jadę ruchem "nieokrężnym" do ronda... wjeżdżając zmieniam na "okrężny"... ponoć tej zmiany mam nie sygnalizować (zwyczajowo czy jakoś tak...lub też to żadna zmiana, bo coś tam...)
Za to zmianę z okrężnego na nieokrężny mam już ponoć obowiązek sygnalizować.
Tylko skąd się wziął prawy ?
Prawym to zmieniam w prawo, a nie w nieokrężny.
Że nieokrężny jest niby na prawo od okrężnego ?
To by znaczyło, że okrężny jest na lewo od nieokrężnego...
Wymagasz obowiązkowego lewego wjazdowego ?
Nie?
To do kitu z tą logiką, bo jest nielogiczna.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » czwartek 06 marca 2014, 23:31

aaltonen napisał(a):No chłopie, jak ty nie rozumiesz, że w ruchu okrężnym możesz się poruszać tylko w kierunku przeciwnym albo zgodnym do ruchu wskazówek to nie ma o czym z tobą gadać.
Tłumaczyłem setki razy, że postrzegania ruchu wokół wyspy nie należy przeceniać(uświęcać) - a już w szczególności uznawać specyfikę dyspozycji C-12 jako kierunek jazdy (stąd podałem szereg pobocznych dywagacji odnośnie kierunków ruchu - patrz inne bliźniacze tematy), bo wychodzą paradoksy choćby konieczność używania kierunkowskazu w okolicach znaku C-9. Problem z Tobą polega na tym, że każdy argument najpierw rozbijasz na czynniki i skupiasz się na samym przykładzie zapominając, po co był przytaczany.
W ten sposób powstają(w zasadzie to klonują się) tasiemcowe wątki a na końcu i tak odwalisz swoje "na rondzie nie można skręcić w lewo" dodając jakiś prowokacyjny epitet.
aaltonen napisał(a):Ziemia dookoła Słońca porusza się w lewo, w prawo , na wprost, czy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara?
Jak ja o skrzyżowaniu to ty o wyspie, jak ja o wyspie to ty o ciałach niebieskich... tak się z Tobą własnie GADA. Przykro tylko, że w ten sposób ciągniesz Forum za ogon w dół mimo, że my Cię ciągniemy za uszy w górę.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 07 marca 2014, 00:32

Nakaz dotyczy przyjęcia określonego kierunku jazdy przy wjeżdżaniu na skrzyżowanie, a nie jazdy ruchem okrężnym......
Do tego nie słuzy C-12.
Dalej polecam paragraf 35.2.
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 07 marca 2014, 03:38

szerszon napisał(a):A od wlotu A do C ruch okrężny i co gorsza od wlotu A do D też okrężny...a jadą w różnych kierunkach.
Raczej powiedziałbym, że jadąc do wlotów/wylotów A, B, C, D każdy z pojazdów ma inny kierunek jazdy. Także jadąc od wlotów/wylotów A, B, C, D każdy z pojazdów ma inny kierunek jazdy. Natomiast jadąc pomiędzy wlotami/wylotami A, B, C, D wszystkie pojazdy maja taki sami kierunek jazdy (dla Leszka być może nawet ten sam kierunek jazdy, nie mam ochoty zagłębiać się w tajemnice Leszkowego umysłu), i jest to kierunek jazdy zgodny z kierunkiem w jakim "na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu". Czy to dla kogoś zaskoczenie? Przecież znak C-12 wszystkim nakazuje po wjechaniu na skrzyżowanie jechać właśnie w takim a nie innym kierunku.
-----
dylek napisał(a):Dozwolone kierunki jazdy przez skrzyżowanie wskazane na F-10...Myślisz, że z lewego pasa w lewo zmienia się ten kierunek dopiero przy opuszczaniu ronda ?Tak wiem...znaki ci nie pasują...
Jak to znaki nie pasują? Przecież przejeżdżam przez skrzyżowanie w lewo, mam na pasie ruchu i obok pasa ruchu przed skrzyżowaniem strzałki w lewo. Wszystko gra. Nawet jeżeli okaże się, że przejeżdżając przez to skrzyżowanie w lewo zmieniłbym kierunek jazdy 10 razy w lewo i 10 razy w prawo. I nadal wszystko będzie grać dopóki ktoś mi nie zacznie wciskać, że przejeżdżając przez skrzyżowanie w lewo zmieniam kierunek jazdy raz w lewo. Wtedy to zacznie się wszystko sypać. Bo przecież gołym okiem widać, że dla przykładu zjeżdżając z tego skrzyżowania zmieniam kierunek jazdy w prawo. Niby, że nie widać? Wiem brakuje odwagi, aby to coś nazwać zmianą kierunku jazdy choć dokładnie jak zmiana kierunku jazdy wygląda. Dobrze, że wystarcza czasem odwagi aby prawy migacz włączyć.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 07 marca 2014, 09:23

Natomiast jadąc pomiędzy wlotami/wylotami A, B, C, D wszystkie pojazdy maja taki sami kierunek jazdy

Cztery jezdnie jednokierunkowe ? :mrgreen:
Pisząc o kierunku jazdy na samym skrzyżowaniu w oderwaniu od dróg powodujących to przecięcie się jest bardzo oryginalne.
(dla Leszka być może nawet ten sam kierunek jazdy, nie mam ochoty zagłębiać się w tajemnice Leszkowego umysłu)

Nie zauważyłem, aby pisał o kierunku jazdy na obwiedni jako samodzielnej drodze.
Sam fakt, ze go o to posądzasz świadczy, ze nie czytasz co sie do ciebie pisze.
i jest to kierunek jazdy zgodny z kierunkiem w jakim "na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu".

I tu kropka w kropkę podzielasz poglądy naszego przesympatycznego usera.
A gdzieś sie zapierałeś , ze ci z nim nie po drodze- a tu masz. Po drodze..i to nawet jednokierunkowej.
Nakazany kierunek jazdy wypisz wymaluj :D

Jak to znaki nie pasują? Przecież przejeżdżam przez skrzyżowanie w lewo, mam na pasie ruchu i obok pasa ruchu przed skrzyżowaniem strzałki w lewo.

Podejrzewam, że piszesz o całkiem innej sytuacji niż my z dylkiem. My piszemy o sytuacji, gdzie gościu pojechał w innym kierunku przez skrzyżowanie niż obligowały go do tego znaki w postaci F-10 i P-8

I nadal wszystko będzie grać dopóki ktoś mi nie zacznie wciskać, że przejeżdżając przez skrzyżowanie w lewo zmieniam kierunek jazdy raz w lewo.

Ależ my nic nie wciskamy. Miałeś podane odpowiednie paragrafy. Inna sprawa, że sie z nimi nie zgadzasz... twoja sprawa i twój problem.
Skręcając w lewo skręcam w lewo, a nie prosto, , w lewo, , w lewo, w lewo...w lewo...w lewo... i w prawo :D

Bo przecież gołym okiem widać, że dla przykładu zjeżdżając z tego skrzyżowania zmieniam kierunek jazdy w prawo.

Na jednym z twoich słynnych rysuneczków (b) też gołym okiem widać że zawracasz, a kierunku jazdy nie zmieniasz...to dopiero sztuczka.
Tak to sie robi, gdy potoczne określenia , dwuznaczne i mało precyzyjne wymieszasz z konkretnymi przepisami.
Nie wiesz ,że na rondzie można zakręcić w lewo ? :mrgreen:

Dobrze, że wystarcza czasem odwagi aby prawy migacz włączyć.

To sie nazywa kierunkowskaz :D
Kierunku jazdy nie zmieniam, a sygnalizuję...herezja.
szerszon

Postprzez maryann » piątek 07 marca 2014, 09:58

dylek napisał(a):chciałbyś opuścić, ale masz nakaz... przestanie obowiązywać cię jak opuścisz(...)To do kitu z tą logiką, bo jest nielogiczna.
Po raz kolejny widzisz, że skrzyżowanie, to nie skrzyżowanie z ruchem okrężnym.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » piątek 07 marca 2014, 10:45

szerszon napisał(a):Skręcając w lewo skręcam w lewo, a nie prosto, , w lewo, , w lewo, w lewo...w lewo...w lewo... i w prawo
Zgadzam się. A dlaczego niby przejeżdżając przez skrzyżowanie w lewo skręcam tylko jeden raz w lewo? Przecież gołym okiem widać, że jest inaczej? Tylko dlatego, że potocznie mówi się "skręć na rondzie w lewo"? A gdzie coś takiego mówi PoRD?
-----
szerszon napisał(a):Nakazany kierunek jazdy wypisz wymaluj
Na znaku C-12 masz przedstawiony kierunek w jakim ruch się odbywa na skrzyżowaniu a nie nakazany kierunek jazdy. Nakaz kierunku jazdy wynika z obowiązku poruszania się w kierunku zgodnym z kierunkiem, w jakim ruch się odbywa. Ale kiedy z miejsca, w którym ruch odbywa się w takim kierunku, jak to pokazano na znaku C-12 zjedziesz to już Twoja a nie znaku C-12 sprawa. Więc wbrew temu co tu w kółko powtarzacie znak C-12 nie nakazuje jeździć wokół wyspy centralnej aż do wyczerpania paliwa. Powtórzę, stwierdzenie, że C-12 to nakaz jazdy wokół wyspy centralnej jest błędem merytorycznym.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » piątek 07 marca 2014, 10:57

szymon1977 napisał(a):A dlaczego niby przejeżdżając przez skrzyżowanie w lewo skręcam tylko jeden raz w lewo? Przecież gołym okiem widać, że jest inaczej? Tylko dlatego, że potocznie mówi się "skręć na rondzie w lewo"? A gdzie coś takiego mówi PoRD?
§ 72. 1. Umieszczony obok jezdni znak F-10 "kierunki na pasach ruchu" wskazuje dozwolone, zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na znaku, kierunki jazdy z poszczególnych pasów ruchu.

Obrazek

Wniosek? ...kierunki jazdy przez skrzyżowanie :D Jeden przejazd = jeden kierunek jazdy przez skrzyżowanie.

P.S. Czy otwiera się Wam wklejony wyżej obrazek automatycznie?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 07 marca 2014, 11:03

Przecież gołym okiem widać, że jest inaczej?
:mrgreen:
Przecież gołym okiem widać ,że to Słońce ie porusza.
Tylko dlatego, że potocznie mówi się "skręć na rondzie w lewo"

potocznie ?
"proszę skręcic w lewo na skrzyzowaniu" to jest potoczne ?..Muszę tym egzaminatorom nawciskać, ze używają zbyt potocznego języka na egzaminie państwowym.
No przecie przy zawracaniu powinni wydac polecenie
" A teraz zakręcamy dwa razy w lewo a później w prawo " :spoko: to jest zgodnie z PoRD. To niedouczone.... :twisted:
Na znaku C-12 masz przedstawiony kierunek w jakim ruch się odbywa na skrzyżowaniu a nie nakazany kierunek jazdy.

tak ? A w moim PoRd napisali,że "ruch odbywa sie w kierunku..."
No popatrz to juz trzecia wersja..kto tu w mordę ma aktualny ?
jaką datę masz na swoim ?

Nakaz kierunku jazdy wynika z obowiązku poruszania się w kierunku zgodnym z kierunkiem, w jakim ruch się odbywa.

Po co używasz zwrotów 'nakaz" "obowiązek" , których nie ma w przepisie ?

jak to pokazano na znaku C-12 zjedziesz to już Twoja a nie znaku C-12 sprawa.

ja ci dam zjechać..nakaz jest !!! nie widzi !!! kręć sie jezdnia jednokierunkową

Powtórzę, stwierdzenie, że C-12 to nakaz jazdy wokół wyspy centralnej jest błędem merytorycznym.

jest na tym samym poziomie jak porównanie C-12 do D-3
==============================
leszko
P.S. Czy otwiera się Wam wklejony wyżej obrazek automatycznie?
Im sie nic nie otwiera i nie otwierało.
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze