Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drogufka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drog

Postprzez szerszon » piątek 28 lutego 2014, 09:54

Przymusu nie ma, ale jak mijasz C-12 to znaczy, że wypadałoby mieć możliwość ruchu dookoła skoro "ruch okrężny" oznacza - dookoła wyspy....nieprawdaż ?

Mieć możliwość , a przymus to dwie różne rzeczy. Ale tak to jest jak sie zaczyna konfabulować.
Strzałek w lewo nie widzisz? http://goo.gl/maps/DqJ1U

Weź w końcu te przepisy i zapoznaj sie z nimi.
Paragraf 87.2. Jak można rozpatrywać problem, skoro co chwila trzeba Tobie przypominać, a raczej wskazywać podstawowe przepisy.
To orka na ugorze.
Skoro ruch na skrzyżowaniu odbywa się dookoła wyspy, to oznacza na całym skrzyżowaniu. Czyżby wg Ciebie znak C-12 dotyczył i zobowiązywał kierowców tylko z jednego pasa?

http://goo.gl/maps/DqJ1U
Czy jadąc prawym pasem nie spełniam wymagań C-12 ?
Czyż nie mam wyspy po właściwej stronie ?
Jak idziesz po pietruszkę na targ, ale zmienisz zdanie i zawracasz do domu bo zapomniałeś pieniędzy to nie zmieniasz kierunku ruchu?

na targ jadę , a nie idę..poza tym co to ma wspólnego z tematem ? Nie mam C-12 po drodze...
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 28 lutego 2014, 09:56

aaltonen mieszasz po raz n-ty. To, że pojazdy(uczestnicy ruchu) poruszają się wokół wyspy nie znaczy że muszą jechać "na wprost(po łuku)" aby uczynić zadość temu warunkowi. Wystarczy, że z czterech wlotów równocześnie pojadą na wprost przez skrzyżowanie wszystkie pojazdy równocześnie - ruch odbywa się wokół wyspy, gdyż taka jest jego organizacja.

Na drodze jednokierunkowej ruch zorganizowany jest tak, że odbywa się wzdłuż jezdni w jednym kierunku (też wskazanym na znaku) a przecież nie przeszkadza to ograniczać "kierunku jazdy" do dwóch możliwości: zgodnie z organizacją ruchu albo niezgodnie.

Ty uprawiasz demagogię prostowania rond właśnie takim podejściem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez aaltonen » piątek 28 lutego 2014, 10:03

LeszkoII napisał(a):Wystarczy, że z czterech wlotów równocześnie pojadą na wprost przez skrzyżowanie wszystkie pojazdy równocześnie - ruch odbywa się wokół wyspy, gdyż taka jest jego organizacja.

Nawet jeżeli postawisz cztery zakazy w lewo? Też będzie dookoła wyspy?
aaltonen

Postprzez szerszon » piątek 28 lutego 2014, 10:07

Tak. Dalej będzie aktualne
"ruch odbywa sie dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku"
szerszon

Postprzez aaltonen » piątek 28 lutego 2014, 10:14

szerszon napisał(a):Tak. Dalej będzie aktualne
"ruch odbywa sie dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku"

Szerszon dalej mylisz C-12 z C-9. To nie jest to samo. To dwa różne znaki.
aaltonen

Postprzez maryann » piątek 28 lutego 2014, 10:22

szerszon napisał(a):W czasie jazdy po rondzie jestem juz trakcie zmiany kierunku jazdy.
Tak? Zawsze? Na jaki? No- Ty pewnie wiesz, bo chcesz coś udowodnić. Czy to znaczy, że nie wolno wjechać na rondo nie wiedząc którym zjazdem się go opuści? Wiem, będziesz szydził "jak nie wie dokąd jedzie niech siedzi w domu!". Może. Ale wolno mi tak, czy nie? Może nawet być powód: nie znam topografii w obcym mieście i mam gdzieś trafić, a zapamiętałem tylko, że obok zjazdów były rzeźby-kwietniki i ostatnio zjechałem koło wiewiórki i nie wiem czy to był zjazd w drugi, trzeci czy piąty.
Jak jechać? Jak migać?
LeszkoII napisał(a):Ty uprawiasz demagogię prostowania rond właśnie takim podejściem.
No i dobrze. Inaczej to ujmę. Naturalnie ruch odbywa się dookoła wyspy- nie robiąc nic pozostaje przy wyspie. Manewrem jest dopiero opuszczenie tego ruchu opisanego przez C12. Dookoła wyspy jadą przez pół, całe albo 1/12 obwodu- ale za każdym razem opuszczam go identycznie.
Co innego, jeśli nie robiąc j.w. "nic" opuszczam rondo, a chcąc pozostać muszę zasygnalizować i wykonać manewr skrętu w lewo. To już jest sprzeczne z definicją C12. "Wyprostowanie ronda" najlepiej to ilustruje i pozwala trafić w niemal każdy, nawet zakuty, łeb. Ale tylko po to sie je 'prostuje' choć nawet i to jest zbyt skomplikowane dla niektórych.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » piątek 28 lutego 2014, 10:34

Nic nie pisałem o C-9 w kontekście ronda. Zanim mi zarzucisz,ze sie mylę zapoznaj sie z paragrafem 35.
A jak tam z paragrafem 87.2 ? Juz sie zapoznałeś ?
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 28 lutego 2014, 10:45

maryann
Czy to znaczy, że nie wolno wjechać na rondo nie wiedząc którym zjazdem się go opuści? Wiem, będziesz szydził "jak nie wie dokąd jedzie niech siedzi w domu!".

To jak masz zamiar poinformowac innych uczestników ruchu np o zmianie kierunku jazdy ?
Po jego zakończeniu lub w ostatniej fazie wykonywania manewru. Faktycznie zawczasu :(

Ale wolno mi tak, czy nie? Może nawet być powód: nie znam topografii w obcym mieście i mam gdzieś trafić, a zapamiętałem tylko, że obok zjazdów były rzeźby-kwietniki i ostatnio zjechałem koło wiewiórki i nie wiem czy to był zjazd w drugi, trzeci czy piąty.
Jak jechać? Jak migać?

Nie moja wina, ze prezentujesz styl jazdy kapelusznika niedzielnego. Może warto pomyśleć o powtórnym kursie ? Może jakieś badania specjalistyczne ?
Mam nadzieje ,że nie pojawiają Ci sie "znikąd" piesi i inne pojazdy na skrzyżowaniu.

. Manewrem jest dopiero opuszczenie tego ruchu opisanego przez C12.

A gdzie tak nauczyli ? Zawsze w prawo ? :lol:

Co innego, jeśli nie robiąc j.w. "nic" opuszczam rondo, a chcąc pozostać muszę zasygnalizować i wykonać manewr skrętu w lewo. To już jest sprzeczne z definicją C12.

Co jest sprzecznego z definicją C-12 ?

"Wyprostowanie ronda" najlepiej to ilustruje i pozwala trafić w niemal każdy, nawet zakuty, łeb. Ale tylko po to sie je 'prostuje' choć nawet i to jest zbyt skomplikowane dla niektórych.

Nie będę sie wypowiadał w temacie "łbów", ale prostowanie ronda to juz tylko krok do stwierdzenia, że obwiednia jest drogą/jezdnia jednokierunkową ..co jest piramidalna bzdurą.
Ale co sie dziwić..jak sie nie odróznia paragrafów od artykułów to i prostowanie ronda jest naturalne, bo inaczej zginie na takim skrzyżowaniu. :help:
szerszon

Postprzez aaltonen » piątek 28 lutego 2014, 10:55

szerszon napisał(a):

Nic nie pisałem o C-9 w kontekście ronda. Zanim mi zarzucisz,ze sie mylę zapoznaj sie z paragrafem 35.
A jak tam z paragrafem 87.2 ? Juz sie zapoznałeś ?

Jak to nie, uparcie twierdzisz że "RUCH OKRĘŻNY" (C-12) oznacza nakaz ominięcia wyspy z prawej strony. A to jest znaczenie znaku C-9. Mylisz jedno z drugim.

87.2? Nie wiem o co ci chodzi. Jaki to ma związek z RUCHEM OKRĘŻNYM?

szerszon napisał(a): Nie będę sie wypowiadał w temacie "łbów", ale prostowanie ronda to juz tylko krok do stwierdzenia, że obwiednia jest drogą/jezdnia jednokierunkową ..co jest piramidalna bzdurą.

A obwiednia nie jest JEZDNIĄ jednokierunkową?
Jest jezdnią na której ruch odbywa się w jednym kierunku- pokazanym na C-12, czyli jest jednokierunkowa. Jakieś argumenty przeciw?
Ostatnio zmieniony piątek 28 lutego 2014, 11:22 przez aaltonen, łącznie zmieniany 1 raz
aaltonen

Postprzez maryann » piątek 28 lutego 2014, 10:58

szerszon napisał(a):To jak masz zamiar poinformowac innych uczestników ruchu np o zmianie kierunku jazdy ?
maryann napisał(a):Ale wolno mi tak, czy nie?(...)Jak jechać? Jak migać?
Pierw zapytałem- słucham.
maryann

Postprzez szerszon » piątek 28 lutego 2014, 14:50

Jak to nie, uparcie twierdzisz że "RUCH OKRĘŻNY" (C-12) oznacza nakaz ominięcia wyspy z prawej strony. A to jest znaczenie znaku C-9. Mylisz jedno z drugim.

Pokaż mi , gdzie napisałem ,ze jest to NAKAZ :lol:
Jak szanowny czyta ?????

Tego sie obawiałem.
Przecież pytałeś mnie, czy widzę strzałki na zdjęciu ? W związku z twoimi zmianami kierunku ruchu co chwila.
No to sie pytam, czy zapoznałeś sie z paragrafem 87.2, gdzie napisali...no , juz wiesz co napisali ? :D
Dlatego usilnie proszę o zapoznanie sie z przepisami i czytanie ze zrozumieniem, a nie po łebkach, aby dyskusja nie utykała co chwilę z powodu twoich przerażających braków w wiedzy.
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 28 lutego 2014, 15:03

maryann napisał(a):
szerszon napisał(a):To jak masz zamiar poinformowac innych uczestników ruchu np o zmianie kierunku jazdy ?

W tym pytaniu była zawarta podpowiedź co do twoich wątpliwości.
Powrócę do ronda z Piastowa

http://goo.gl/maps/UGmO5

Jeśli dla szanownego manewrem jest dopiero zjazd w "prawo" na rondzie i sygnalizacja tego "manewru", to jak sie ma to do tego wjazd na to rondo z zamiarem skrętu w lewo (podobno na rondzie klasycznym nie można skręcać w lewo :lol: )oznaczonego P-8a i b( strzałka kierunkowa do skręcania), które to strzałki oznaczają ,ze jazda jest dozwolona w kierunku wskazanym strzałką.
Szanowny, jak wynika, nawet nie uważa tego za manewr skrętu..intrygujące...
No to jak...wolno Ci łamać przepisy ? :wink:
szerszon

Postprzez maryann » piątek 28 lutego 2014, 15:26

szerszon napisał(a):
maryann napisał(a):
Krótka piłka- wolno? nie wolno?
maryann

Postprzez aaltonen » piątek 28 lutego 2014, 15:28

szerszon napisał(a):

Pokaż mi , gdzie napisałem ,ze jest to NAKAZ :lol:
Cały czas tak piszesz. No, ale skoro nie nakaz, to co oznacza znak nakazu C-12?
Cały czas do tej pory pisałeś, że to samo co C-9.

szerszon napisał(a):

Tego sie obawiałem.
Przecież pytałeś mnie, czy widzę strzałki na zdjęciu ? W związku z twoimi zmianami kierunku ruchu co chwila.
No to sie pytam, czy zapoznałeś sie z paragrafem 87.2, gdzie napisali...no , juz wiesz co napisali ? :D
Dlatego usilnie proszę o zapoznanie sie z przepisami i czytanie ze zrozumieniem, a nie po łebkach, aby dyskusja nie utykała co chwilę z powodu twoich przerażających braków w wiedzy.

Cały czas twierdzisz że na SoRO skręca się w lewo czyli zmienia kierunek jazdy. Ja pokazałem że to bzdura, bo jak to się może mieć, do jednego kierunku obowiązującego na skrzyżowaniu pokazanego na C-12?
Przytaczasz tylko artykuły nie mające związku z dyskusją.
Plączesz się kolego, oj plączesz.

-------------------------

A co z tą jezdnią której to wg ciebie nie ma na skrzyżowaniu? :lol:
aaltonen

Postprzez szerszon » piątek 28 lutego 2014, 15:44

maryann napisał(a):Krótka piłka- wolno? nie wolno?

Dostałeś odpowiedź z uzasadnieniem. Wolno Ci być niedzielnym kapelusznikiem. Natomiast nie wolno wprowadzać w błąd innych uczestników ruchu ( Art 4)..chyba że sobie na samochodzie nakleisz "maryann"..wtedy wszystko jasne.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze