Rondo Radom Kolizja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo Radom Kolizja

Postprzez szymon1977 » sobota 06 sierpnia 2011, 10:46

Cyberix napisał(a):Samo C12 odpowiada skrzyżowaniu równorzędnemu.

Nie.

1. Na rondo wjeżdżasz i jeżeli ktoś nadjeżdża wjazdem z Twojej prawej, ustępujesz mu pierwszeństwa dopiero będąc na rondzie. Na skrzyżowaniu równorzędne, ustępujesz pierwszeństwa wjeżdżając na skrzyżowanie.

2. Na skrzyżowaniu równorzędnym jeżeli jest coś na środku skrzyżowania (wyspą centralną chyba nazwać już tego nie możemy) możesz objechać to z dowolnej strony. Na rondzie sposób jazdy wokół wyspy centralnej masz ściśle określony.

Tylko dwie różnice. Odpuśćmy sobie resztę, bo nie to jest tematem dyskusji.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Cyberix » sobota 06 sierpnia 2011, 21:32

Jak zwykle wyssane z palca argumenty.

ad.1) zależy od wielości skrzyżowania (czy to rondo czy zwykłe) i od prędkości pojazdów. W tej kwestii kolega Cman jest ekspertem jeśli chodzi o wymuszania i te sprawy.

ad.2) rozumiem, że na nie rondzie to kolega szymon1977 tnie jak mu się podoba, pod prąd, po przeciwnej stronie, niezależnie od oznakowania bo przecież kierunek jazdy nie jest określony :lol:
Cyberix

Postprzez szymon1977 » sobota 06 sierpnia 2011, 22:06

Jak zwykle szukanie dziury w całym:

ad 1). Zależnie "od wielości skrzyżowania (czy to rondo czy zwykłe) i od prędkości pojazdów" okazać się może, ze pojazdy nie mają kursów kolizyjnych. Jeżeli kursy nie są kolizyjne to nie możemy mówić o ustępowaniu pierwszeństwa. A przepisy cały czas obowiązują te same. Jeżeli uważasz Cman-a za eksperta - to się zapytaj eksperta zanim coś napiszesz.

ad 2). Nie było nigdzie mowy, że na skrzyżowaniu jest jakiekolwiek oznakowanie, ani o układzie skrzyżowania. Ani, że kierowca na skrzyżowaniu jest zwolniony ze stosowania się do jakichkolwiek Przepisów. Ja tego nie wymyśliłem.

Jeżeli masz zamiar podważyć moje słowa to postaraj się bardziej. Zamiast tworzyć dziwne przykłady, o których ja nie pisałem spróbuj przedstawić kontrargumenty.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez archis_p » sobota 06 sierpnia 2011, 22:30

szymon1977 napisał(a):Na rondo wjeżdżasz i jeżeli ktoś nadjeżdża wjazdem z Twojej prawej, ustępujesz mu pierwszeństwa dopiero będąc na rondzie. Na skrzyżowaniu równorzędne, ustępujesz pierwszeństwa wjeżdżając na skrzyżowanie.

Czy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym obowiązuje art.25 pord?
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez Cyberix » sobota 06 sierpnia 2011, 22:51

szymon1977 sorry ale nie chce mi się już z tobą dyskutować. Wysysasz z palca jakieś teorie jak świadkowie Jehowy, podajesz oderwane od rzeczywistości przykłady, piszesz bzdury że kierunki jazdy określone przed skrzyżowaniem nie obowiązują na skrzyżowaniu, itd. Strach spotkać takiego kierowcę w realu. Tymczasem temat dotyczy konkretnego skrzyżowanie. C12 z A7. Bez wyznaczonych pasów. Z wyznaczonymi kierunkami na drogach dojazdowych. Dziękuje za uwagę. W 100% winny był pojazd objeżdżający rondo prawym pasem i to z dwóch powodów:
nieustąpienie pierwszeństwa pojazdowi jadącemu prosto (swoim niewyznaczonym pasem)
jazda w lewo z pasa przeznaczonego do jazdy prosto lub w prawo.
Tak mówią przepisy natomiast twoje chore wynaturzenia wyrwane z kontekstu oczywiście mówią zupełnie co innego, szkoda tylko, że są JAWNIE sprzeczne ze stosownymi przepisami PoRD.
Cyberix

Postprzez szymon1977 » niedziela 07 sierpnia 2011, 00:14

Hmmm... Wszystkie swoje "wynaturzenia" poparte są cytatami z Prawa lub Rozporządzeń, które Ty przedstawiłeś. Dlaczego nikt - łącznie z Tobą nie wykazał mi błędu? Jeżeli jestem w błędzie proszę o wykazanie, skłonny jestem zdanie zmienić. Twoje osobiste przekonania mi do tego nie wystarczą.
szymon1977

Postprzez archis_p » niedziela 07 sierpnia 2011, 00:19

A moje pytanie?
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez szymon1977 » niedziela 07 sierpnia 2011, 03:35

Oto moje "chore wynaturzenia", na poparcie których przedstawiłem stosowne Przepisy. Uważać je będę za prawidłowe, dopóki nikt nie przedstawi Przepisów, którymi je podważy.

1. Jedyne co nam strzałki na wjeździe na rondo nakazują, to który pas ruchu mamy zająć przed skrzyżowanie, zależnie od tego, na której drodze zamierzamy znaleźć się po przejechaniu skrzyżowania. Nie ma nigdzie mowy, żeby strzałki w jakikolwiek sposób regulowały sposób przejazdu przez to skrzyżowanie.
Tym bardziej, nigdzie nie jest powiedziane, że jadąc przez rondo zgodnie ze strzałką umieszczoną przed skrzyżowaniem nie będziemy zmieniać pasa, i nie będziemy ustępować pierwszeństwa. Strzałka nie zwalnia nas więc w żaden sposób ze stosowania się do obowiązujących na rondzie pasów ruchu i zasad pierwszeństwa przejazdu.

2. Wewnątrz typowego skrzyżowania o ruchu okrężnym mamy drogę. Co więcej, jest to droga z pierwszeństwem przejazdu (A-7 na każdym wjeździe), jednokierunkowa z nakazanym kierunkiem jazdy (C-12), a wzdłuż tej drogi mamy wyznaczone pasy ruchu.
(W podanym przykładzie pasy ruchu nie są wyznaczone, właściwie niczego to nie zmienia. Celem uniknięcia nieporozumień warto więc sobie te pasy wokół wyspy centralnej namalować.)

3. Opuszczając skrzyżowanie o ruchu okrężnym skręcamy w prawo.
Nie znam innego sposobu na zjechanie ze standardowego rondo niż opuszczenie zewnętrznego pasa wyznaczającego nam nakazany Przepisami kierunek jazdy niż skręcenie z niego w prawo.

-----

Lećmy dalej z rozkładem Ronda na czynniki pierwsze. Skoro wokół wyspy centralnej mamy drogę, ta droga w czterech miejsca łączy się z innymi drogami...
skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie...
...to wewnątrz omawianego ronda mamy więc cztery skrzyżowania!

Okazuje się, że według Przepisów na skrzyżowanie o ruchu okrężnym składają się skrzyżowania (w tym przypadku cztery), połączone odcinkami dróg. Na każdym z tych (czterech) skrzyżowań obowiązują takie same zasady ustąpienia pierwszeństwa przejazdu.

Jeżeli nikt nie przedstawi Przepisu, który podważy tą "teorię" uważać będę ją za prawidłową i dodam jako punkt czwarty.

Czekam na poparte Przepisami komentarze.

-----

Archis_p, pozwól proszę, że swoje stanowisko opiszę szczegółowo po obaleniu lub nieobaleniu głoszonych przeze mnie teorii.
szymon1977

Postprzez archis_p » niedziela 07 sierpnia 2011, 20:12

szymon1977 napisał(a):Jeżeli nikt nie przedstawi Przepisu, który podważy tą "teorię" uważać będę ją za prawidłową i dodam jako punkt czwarty.

Jeżeli twierdzisz, że jedno skrzyżowanie to zespół kilku skrzyżowań to trudno z tym dyskutować... To jest nielogiczny bełkot i możesz się nie doczekać na konstruktywną polemikę... Napisz coś sensownego to pogadamy.
Volenti non fit iniuria
archis_p

Postprzez szymon1977 » niedziela 07 sierpnia 2011, 20:32

Dlaczego skrzyżowanie o ruchu okrężnym nie może być zespołem skrzyżowań? Jak nazwiesz miejsce, w którym łączy się droga biegnąca wokół ronda z drogą dochodzącą do ronda? Zgodnie z Przepisami nazywa się to skrzyżowanie.

Tak czekam na rzeczowa polemikę. Skoro mój tok rozumowania uważasz za nielogiczny - wykaż ten brak logiki. Napisz coś sensownego to pogadamy.
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 07 sierpnia 2011, 21:21

szymon1977 napisał(a):Dlaczego skrzyżowanie o ruchu okrężnym nie może być zespołem skrzyżowań?

Być może dlatego, że pojazd to nie zespół pojazdów, a skrzyżowanie to nie droga ze skrzyżowaniami ;)
Próbujesz i próbujesz te przepisy nagiąć jak tylko jesteś zdolny, a one dalej niezmienne...
I nijak nie chce w nich pisać, że skrzyżowanie to droga... że skrzyżowanie to zespół skrzyżowań itd, itp...
Czas chyba się poddać, bo coraz bardziej żenujące zaczynają być twoje kombinacje...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez scorpio44 » niedziela 07 sierpnia 2011, 21:24

szymon1977 napisał(a):Nie ma nigdzie mowy, żeby strzałki w jakikolwiek sposób regulowały sposób przejazdu przez to skrzyżowanie.

Przecież Cyberix wstawiał już odnośny fragment z rozporządzenia, z którego jednoznacznie wynika, że nie masz racji...
Cyberix napisał(a):Obrazek
scorpio44

Postprzez kg1956 » niedziela 07 sierpnia 2011, 22:45

Myślę, że Szymon1977 miał co innego na myśli. Oznakowane strzałkami pasy przed rondem mówią w jakim kierunku należy z nich jechać. Tyle i tylko tyle. Nic nie stoi na przeszkodzie zmienić pas na rondzie i pojechać zgodnie ze strzałką nowego pasa.
kg1956

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 00:04

1. Próba wykazania, że wewnątrz skrzyżowania nie mamy drogi nie udała się. Także żaden z prezentowanych przeze mnie "dowodów" na istnienie wewnątrz skrzyżowania drogi (kilka postów wcześniej) nie został przez nikogo zanegowany. Proszę przyjąć więc do wiadomości - wewnątrz skrzyżowania o ruchu okrężnym mamy drogę.

2. Na skrzyżowania o ruchu okrężnym mamy drogę oraz drogi dochodzące do tego skrzyżowania
Dlaczego skomplikowane skrzyżowanie nie może składać się z kilku mniejszych skrzyżowań połączonych odcinkami drogi?
Dlaczego istniejące wewnątrz skrzyżowania o ruchu okrężnym połączenie w jednym poziomie dróg mających jezdnię nie jest skrzyżowaniem skoro spełnia Prawną definicję skrzyżowania?

3. Na standardowym skrzyżowania o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12 oraz A-7 (tak jak w omawianym przypadku) droga z pierwszeństwem przejazdu prowadzi wokół wyspy centralnej, możemy więc wokół wyspy centralnej namalować linię rozdzielającą pasy ruchu (zgodnie z Rozporządzeniem cytowanym przez Cyberix-a). Proszę przyjąć więc do wiadomości - na standardowym skrzyżowania o ruchu okrężnym mamy drogę z pierwszeństwem przejazdu prowadzącą wokół wyspy centralnej, wzdłuż niej pasy ruchu (w omawianym przypadku niewyznaczone).

4. Fragment cytowanego przez Cyberix-a skanu:
Przez zmianę kierunku jazdy rozumie się takie prowadzenie pojazdu, które nie jest wymuszone przebiegiem drogi, lecz wynika z woli jadącego.
Wynikająca z przebiegu drogi z pierwszeństwem jazda wokół wyspy centralnej nie jest zmianą kierunku, za to zjazd z ronda jest zmianą kierunku w prawo.

5. Fragment Rozporządzenia cytowanego przez Cyberix-a:
7.2.10 Kierunki na pasach ruchu.
Znak "kierunki na pasach ruchu" stosuje się w celu wskazania na wlocie skrzyżowania obowiązujących kierunków jazdy przez skrzyżowanie z określonych pasów ruchu.

Dlaczego kiedy jadę prosto przez rondo podczas zjazdu z ronda strzałki umieszczone przed rondem zwalniają mnie z obowiązków związanych z wykonaniem manewru zmiany kierunku - zajęcie prawego pasa i sygnalizowanie prawym kierunkowskazem?
Dlaczego kiedy jadę w lewo przez rondo strzałki umieszczone przed rondem nakazują mi sygnalizowanie lewym kierunkowskazem (odcinek, pomiędzy wjazdem i zjazdem z ronda, kiedy jadę wokół wyspy centralnej) skoro kierunku jazdy nie zmieniam, tylko jadę kierunkiem jazdy nakazanym przebiegiem drogi z pierwszeństwem?
Przypominam, ze do sygnalizowania kierunkowskazem zobowiązują nas Przepisy związane ze zmianą kierunku jazdy lub zmianą pasa ruchu, które to manewry mogą być wykonywane podczas przejazdu przez skrzyżowanie.

Proszę o rzeczowe odpowiedzi z przedstawieniem podstawy prawnej.

-----

Proszę nie pisać o moich wypowiedziach, że są "coraz bardziej żenujące", "próbuję przepisy nagiąć", "nielogicznym bełkotem". Mogę się mylić, możecie się ze mną nie zgadzać napiszcie wprost. Jeżeli ktoś wykaże gdzie popełniłem błąd przyznam się do pomyłki. Jeżeli nikt błędu mi nie wykaże uznam, że mam rację, ale nikogo do zmiany poglądów przekonywać nie będę.
szymon1977

Postprzez bac » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 01:59

szymon1977 napisał(a):wewnątrz skrzyżowania o ruchu okrężnym mamy drogę

Dlaczego tak się przy tym uparłeś? Gdzie znalazłeś jakiś przepis, że piszesz to takim mentorskim tonem?
Jeśli już coś trzeba wykazać, to to, że pierścień ronda jest osobną drogą, a nie, że nie jest.
Rondo to skrzyżowanie, skrzyżowanie to przecięcie dochodzących do niego dróg. Jezdnia wokół wyspy jest współdzielona przez krzyżujące się drogi (jak na każdym innym skrzyżowaniu) i nie ma żadnych przesłanek, żeby uważać ją za przynależącą do jakiejś osobnej drogi.
bac

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze