zaxsx napisał(a): zgodnie ze strzałkami na znaku czyli w prawo

Serio strzałki pokazują w prawo ??????????????????????????
Weź sobie koło kierownicy... pokręć w kierunku wskazanym na znaku i zobacz, że skręciłeś koła w prawo :D
zaxsx napisał(a):Czemu nikt w Państwa nie potrafi mi powiedzieć kiedy należy zmieniać kierunkowskaz podczas skrętu w lewo, z lewego na prawy. Bo ja niestety ale nigdzie w kodeksie nie mogę tego odnaleźć.
Art. 22. 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.
4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
No to masz, jak znaleźć nie możesz.... A może nie szukałeś, albo nie rozumiesz ??
zaxsx napisał(a):Bardzo proszę o nie "obchodzenie" tego pytania lecz konkretną odpowiedź.
A może jak Wy to robicie w praktyce, czy tuż przed zjazdem zmieniacie kierunkowskaz ma prawy
Nie tuż przed zjazdem, bo stoi to w sprzeczności z zacytowanym wyżej artykułem... W praktyce - to wyłączasz lewy kierunkowskaz zaraz po minięciu ostatniego zjazdu, którym nie zjeżdżasz i bądź wyjeżdżasz bez kierunku jeśli wyjazd jest na wprost, bądź zaczynasz migać prawym jeśli zamierzasz wyjechać w prawo, a kończysz niezwłocznie po opuszczeniu skrzyżowania.... Jeśli wyjazd wiąże się ze zmianą pasa ruchu, to chyba wiesz jak migać przy tym manewrze...