Zielone liście i głąby.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez wiesniak » poniedziałek 05 lutego 2007, 14:45

Taki pomysł jest najbardziej niesprawiedliwy ze wszystkich. Jest to karanie kogoś za to, że jest przedsiębiorczy i umiał sobie w życiu poradzić i przez to ma więcej pieniędzy. Sprawiedliwe to może jest, ale tylko na podstawie tzw. "sprawiedliwości społecznej", wg. której bogatszym trzeba dołożyć, bo inni mają mniej od niego i to jest "niesprawiedliwe". No ale nie zdziwiłbym się jakby w ramach "Polski solidarnej" takie coś powstało...
wiesniak

Postprzez kopan » poniedziałek 05 lutego 2007, 15:08

Wieśniak

Zawsze to tę kasę na areszt można zamienić za to i to tyle a tyle paki.
No to jak??? Jak obydwoje pójdą do paki to ile dziennie traci ten kasiasty a ile ten biedny.
Z twojego postu wynika że według Ciebie sprawiedliwość można sobie kupić to tylko kwestia pieniędzy i hmm przedsiębiorczości jak to ująłeś.
Bogaty może mięć wszystkich i wszystko w d. bo go stać na to jak to ująłeś.
A biedny ma i musi uważać.
A może jak ten nieokiełznany bogaty kogoś na drodze zabije to przeliczyć mu dożywocie (30) lat po 350 zł za dzień zapłaci i jest wolny niech dalej zaradny sobie radzi.
A biednego w podobnym wypadku za żebro powiesić na gruszce.

Ps. Oj Powiało z Twojego Postu PeOwiecką propagandą.
kopan

Postprzez Ad_aM » poniedziałek 05 lutego 2007, 15:35

Kopan.. halo... ja tutaj jestem PO-wcem :wink:

Wieśniak to nie jest karanie bogatych za majątek... ale coś w stylu podatku liniowego. Powiedzmy za przekroczenie o 50 km/h 20% miesięcznego dochodu... Dla p. Arka z kasy przy zarobkach 800 będzie to 160zł, a dla właściciela sklepu który zarabia miesięcznie 20000zł będzie to 4000zł. Oboje poczują to, że popełnili wykroczenie (więc jest to ukaranie za przewinienie, a nie za majętność). Bo w obecnych czasach 500zł to dla p.Arka większa część wypłaty, a dla właściciela kropelka :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez wiesniak » poniedziałek 05 lutego 2007, 18:14

No dobra, powiedzmy, że 20% dochodu, tylko ciekawe jak pan policjant w czasie kontroli będzie ustalał nasz dochód. Raczej mało możliwe do wykonania. Albo ciekawe jaki mandat zapłaciłby bezrobotny, emeryt, albo młoda osoba na utrzymaniu rodziców. Wychodzi na to, że tacy są bezkarni i mogą wszystko.
Poza tym kara to nie podatek jak również podatek to nie kara, więc nie ma co tego porównywać. Teraz zresztą też nie jest ustalona jednolita kwota mandatu za dane wykroczenie, tylko jest od - do. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby policjanci brali poprawkę na "dotkliwość" kary dla danej osoby.
Trochę zboczyliśmy z tematu :).
wiesniak

Postprzez Gozdek » poniedziałek 05 lutego 2007, 19:08

moim zdaniem kary powinny byc takie same bo jesli sprawa trafia do sądu to i tak sąd przeważnie ta kaucje wystawia z mysla ile dana osoba zarabia(zarobila) a zwykle mandaty za przekroczenie predkosci np powinny byc takie same bo co osoba ktora charuje zeby miec wiecej pieniedzy i do czegos doszla w zyciu a nie siedziala na pensji za 800zl i nie starala sie o wiecej to sorry bez przesady za to ma placic wieksze mandaty??
Gozdek

Postprzez kopan » poniedziałek 05 lutego 2007, 22:31

Wieśniak dla chcącego nic trudnego, tylko musi się chcieć a nie udawać ze coś się robi.
Gdzie indziej się udało to czemu u nas ma się nie udać.

Ad-am
Jak ktoś dochody ukrywa to można wprowadzić „albo” albo dochód albo wartość samochodu.
albo minimum dla tych bez dochodu.
kopan

Postprzez Ad_aM » poniedziałek 05 lutego 2007, 23:25

kopan napisał(a):Jak ktoś dochody ukrywa to można wprowadzić „albo” albo dochód albo wartość samochodu.
albo minimum dla tych bez dochodu.

Powiem, że to mi się podoba :wink:

Ad_aM

Postprzez wiesniak » poniedziałek 05 lutego 2007, 23:47

Czyli tak, ja jestem studentem, w tej chwili dochodu stałego nie mam, jestem praktycznie na utrzymaniu rodziców, samochodu własnego też nie, teraz biorę ojca samochód warty pewnie ponad 100 tys. i tak się złoży nieszczęśliwie, że mnie złapią na radar. Powiedzcie mi teraz ile zapłacę mandatu :).
wiesniak

Postprzez Ad_aM » wtorek 06 lutego 2007, 01:33

Czyli minimalną stawkę za dane wykroczenie... dla takich hardych przypadków pozostaje taryfikator :)

Ad_aM

Postprzez wiesniak » wtorek 06 lutego 2007, 02:00

To super, dla mnie bomba :D.
A tak poważnie to proponowałbym to samo co Wy, tylko w lustrzanym odbiciu, czyli ustalona jest górna granica a nie dolna.
wiesniak

Postprzez kopan » wtorek 06 lutego 2007, 11:47

Wieśniak
Tatuś dał autko to i na mandat na pewno dołoży.
Wtedy to logiczne i nie mówił byś ze biedaczki muszą uważać a ci „zaradni” mogą co chcą robić.
W tatusia autku spokojniutko przepisowo bo ....
Ty jak TY ale tatuś na pewno byłby zadowolony.

Górna granica czyli milionerzy rób ta co chce ta.
Czyje ty interesy bronisz ???
Czy zależy ci na ograniczeniu chamstwa ????
U Ciebie chamstwo ma cenę a u mnie jest bezcenne.
kopan

Postprzez wiesniak » wtorek 06 lutego 2007, 12:08

Aha czyli jednak?? Bo oficjalnie jestem biedny jak mysz kościelna, myślałem, że to właśnie dla takich osób jak ja ten pomysł okaże się zbawieniem... Biorąc jeszcze pod uwagę to, że mój "tatuś" musiałby być w stanie mocno wskazującym, żeby mi się dołożyć do mandatu, to w ogóle przechlapane :(. Ehh biednemu zawsze wiatr w oczy w tym kraju :(.
wiesniak

Postprzez disco » wtorek 06 lutego 2007, 17:27

kopan sorry, ale zastanów sie co piszesz. Takie propozyje nie sprawią, że ten mniej zamożny będzie płacił mniej tylko ten bogatszy dostanie bardziej po dupie. A ja sie pytam: jakim prawem ?

to jest niezgodne z konstytucja (chociaż przykład Dąbrowkiego doskonale pokazuje, ze równości niestety nie ma)

Ad_aM - porównanie do pod. liniowego jest w tym przypadku niezbyt trafne ;)

podsumowując - prawo powinno byc takie same dla wszystkich i w tym zgadzam sie z wiesniakiem, to pisze ja: "disco" - student bez dochodów, pasożytujący na matce, która nawet średniej krajowej nie wyciąga.
disco

Postprzez Xsystoff » wtorek 06 lutego 2007, 18:32

kopan napisał(a):U Ciebie chamstwo ma cenę a u mnie jest bezcenne.

Chamstwo nie zalezy od zasobnosci portfela tylko od wychowania. Dla mnie recepta na skonczenie z piratowaniem jest jedna: budujemy gesta siec autostrad bez ograniczen predkosci, a na reszcie drog setki fotoradarow + dowalamy takie mandaty, ze za chiny nie oplaca sie szybko jechac. Ludzie maja we krwi chec szybkiej jazdy i tego nic nie zmieni. Wiesz jak jezdzi sie w niemczech ? Jedziesz spokojnie po miescie 50-tka, wyjezdzasz na niezabudowany to wszyscy w miare rowno 100-tka, nikt sie nie spieszy, nie szaleje, bo wie, ze ma autostrade i moze cisnac ile wlezie. Dopoki w PL przejechanie 600 km bedzie oznaczalo 10h przepisowej jazdy NIGDY przepisy nie beda przestrzegane.
Xsystoff

Postprzez kopan » piątek 09 lutego 2007, 22:18

Co do chamstwa - zgoda.
Co do badziewnego oznakowania dróg - zgoda

Ale coś Ty taki rozrzutny i co przez to osiągniesz.
Wydasz wiele kasy a kasiaści i tak będą mieli gdzieś te twoje wymysły.
Przecież można taniej i z murowanym efektem.
Człowieku normalne standardowe widły i miernik słoniny na d. plus ...
kopan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze