Rondo Mogilskie -film jak jechać

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez rafal182 » niedziela 04 marca 2007, 22:33

To na kazdym rondzie musze zmienic pas z wew. na zew. i dopiero skrecic??
rafal182

Postprzez kopan » niedziela 04 marca 2007, 23:36

Szkoły są dwie powinieneś zmienić na zewnętrzny ale jak nie zmienisz to ostateczność to jednoczesna zmiana pasa i wyjazd na lewy pas oczywiście po ustąpieniu pierwszeństwa tym co na zewnętrznym pasie jadą.
To szkoła Szczecińska. (słuszna popieram.)

Nowa szkoła Krakowska proponuje dławienie przepustowości ronda.
Dywersja
Przy wjeździe na skrzyżowanie pan prowadzący powołuje się na nieistniejący przepis że skręcający tu i tam na skrzyżowaniu (w przepisach nie ma na skrzyżowaniu) tylko skręcający ale już przy zjeździe mówi o skręcającym w prawo ale nie dodaje że na skrzyżowaniu.

Wjechać na rondo mogę jak mi się zachce byle w prawo bo przepis ogólny mówi że jeśli jazda jest możliwa tylko w jednym kierunku to ustawień tu tam i siam się nie stosuje.
Mogę prawym pasem jeździć w koło.

Przy zjeździe powinienem się na prawym ustawić bo jazda jest tu i tam .

Jeśli krakowski pan prowadzący uważa że to normalne skrzyżowanie to niech stosuje zasady ogólne bo wszyscy wjeżdżający mają takie same znaki ustąp które się znoszą i należy przejść na zasady ogólne. :wink:
kopan

Postprzez niedzielny_kierowca » piątek 22 czerwca 2007, 00:47

Witam, jestem tu nowy. :)
Juz podczas oglądania tego filmu w TV miałem wątpliwości ale myślałem, że nie mam racji bo przecież w takich audycjach nie puszczają głupot. Po przeczytaniu tego wątku utwierdzam się w przekonaniu, że moje wątpliwości były jednak słuszne. Ciekawy też jestem, czy sumienny pan policjant wlepił mandat temu ekspertowi z Bożej łaski, który w ok. 6 min i 50 sek. zmieniając pas ruchu między autobusami, jechał ewidentnie po linii ciągłej, co więcej: według mnie sam manewr zmiany pasa ruchu zaczynał się już na ciągłej, pomimo komentarza, który sugerował "kawałek linii przerywanej".
niedzielny_kierowca

Postprzez KUBA_1 » niedziela 24 czerwca 2007, 12:32

Ten Szczeciński filmik, choć fajnie nakręcony, jest schizofremiczny (wg, mnie).
Policjant mówi coś innego, pokazuje coś innego (3.47), Lekceważy podstawowe przepisy o zatrzymaniu przed sygnałem S-2 (3.30). Mówi że moje bezpieczeństwo (meterialne - stłuczka) zależy od kultury innych kierowców. Jaki byłby wyrok sądu, bo wg. mnie i policjanta (6.35) tu górę weźmie litera prawa- czyli ten mało kulturalny na prawym pasie ruchu będzie miał rację, a ja, trzymający się instrukcji tu przedstawionej, z płaczem pójdę naprawiać pojazdy (oba).
Dzban tak długo wodę będzie nosił dopóty,
dopóki ucho mu się nie urwie.
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez jjaacc » niedziela 24 czerwca 2007, 19:40

Akurat tu jestem za Kopanem i to dwiema ręcami z filmiku Krakowskiego wywnioskowałem, że można wjechać na rondo prawym pasem i skręcić w lewo. Brawo Szczecin, dla mnie jest to logiczne i zgodne z moim pojmowaniem skrzyżowania o ruchu okrężnym.
jjaacc

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze