P-17: linia przystankowa czy mogę jechać

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: P-17: linia przystankowa czy mogę jechać

Postprzez szymonix » wtorek 12 maja 2020, 12:26

LeszkoII napisał(a):można było to wyraziściej oznakować. Albo przez P-21

Słabo by to wyglądało, autobus by musiał wyjechać z zatoki, a za chwilę wrócić na prawy pas żeby kontynuować jazdę potem np. w prawo..
waw napisał(a):Jaki jest sens w nietraktowaniu zatoki przystankowej jako części pasa ruchu?

No niestety zatoka to nie pas ruchu, sensu i drugiego dna bym nawet nie szukał.

Osobiście bym tam nie wjeżdżał, bo oznakowanie linia P-7a jest jasne, że jest to zatoka (plus znaki pionowe i P-17)..
A skoro zatoka, to zwróćcie uwagę na zachowanie się kierowców na jej końcu. Zmieniający pas ruchu na prawy powinien umozliwić jazdę autobusowi ruszającemu z niej czy nie ?? Autobus nie musi wrzucać w tej sytuacji kierunkowskazu.. Lepiej jednak żeby wrzucił - ja bym mu pozwolił wyjechać..
szymonix

Postprzez Henq » wtorek 12 maja 2020, 20:50

@LeszkoII linia p-7 służy nie tylko do oddzielenia jezdni od pobocza.
Możesz również wskazać przepis by poprzeć to:
LeszkoII napisał(a):W tym przypadku włączasz się do ruchu jak autobus mimo że nie kierowałeś autobusem.
? :eek2: :hmm:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez waw » wtorek 12 maja 2020, 21:11

szymonix napisał(a):No niestety zatoka to nie pas ruchu, sensu i drugiego dna bym nawet nie szukał.

Osobiście bym tam nie wjeżdżał, bo oznakowanie linia P-7a jest jasne, że jest to zatoka (plus znaki pionowe i P-17)..
A skoro zatoka, to zwróćcie uwagę na zachowanie się kierowców na jej końcu. Zmieniający pas ruchu na prawy powinien umozliwić jazdę autobusowi ruszającemu z niej czy nie ?? Autobus nie musi wrzucać w tej sytuacji kierunkowskazu.. Lepiej jednak żeby wrzucił - ja bym mu pozwolił wyjechać..

Zatoka kończy się rozpoczynającym się pasem ruchu więc jeśli ktoś na nią wjedzie to jedno że nie będzie zmieniać pasa i nie będzie włączać się do ruchu. Nie ma przepisu zabraniającego najeżdżanie na zatokę autobusową lub autobusowo-trolejbusową.
waw

Postprzez gumik » wtorek 12 maja 2020, 23:06

Zatoka zatoką, ale przecież można zrobić normalny przystanek na pasie ruchu. O ile byłoby czytelniej...
https://maps.app.goo.gl/eMuru1iPC3phhHoz8
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez kierowca2020 » środa 13 maja 2020, 03:43

P7. Linię tego typu stosuje się przede wszystkim do wyznaczenia krawędzi jezdni gdzie nie ma krawężników, na odcinkach drogi na których dopuszcza się postój na poboczu
.

Ja nigdzie nie znalazłem opisu, że nie mógłbym przekroczyć tej lini więc czy jest to jednoznaczne, że od zaznaczonego niebieskim kółkiem wolno mi już wjechać i przejechać dalej przez zatokę, a nie wolno mi się tam zatrzymać ze względu na linie przystankową.

Mam wrażenie że to oznakowanie można interpretować różnie.
kierowca2020

Postprzez waw » środa 13 maja 2020, 09:43

Tu też jest P-7a więc tu też jest to zatoka.
waw

Postprzez gumik » środa 13 maja 2020, 15:22

Żadne tam p-7

Znak P-1c „linia pojedyncza przerywana —wydzielająca” (rys. 2.2.1.3) stosuje się do oddzielenia od pasa ruchu następujących pasów:
— włączania,
— wyłączania,
— przeplatania,
— dla autobusów i rowerów (odcinki początkowe i końcowe),
— wydzielonych dla pojazdów skręcających na wlotach skrzyżowań,
— zanikających

Zobacz sobie też po drugiej stronie ulicy.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez waw » czwartek 14 maja 2020, 10:17

To nie może być P-1c bo to nie jest pas dla autobusów. Zwykły bubel źle oznakowany.
waw

Postprzez szymonix » czwartek 14 maja 2020, 12:25

waw napisał(a): jeśli ktoś na nią wjedzie to jedno że nie będzie zmieniać pasa i nie będzie włączać się do ruchu

Nie ma znaczenia czy zmieniasz pas ruchu, ważne, ze wyjeżdżasz z zatoki -> włączasz się do ruchu.. :spoko:
waw napisał(a):Nie ma przepisu zabraniającego najeżdżanie na zatokę autobusową lub autobusowo-trolejbusową.

Czyli mozna wyprzedzać jadąc zatoką ?? Chyba żartujesz.. :lol:
waw napisał(a): Zwykły bubel źle oznakowany.

Dokładnie..
szymonix

Postprzez Henq » czwartek 14 maja 2020, 22:31

Niektórym to za każdym razem trzeba przypominać przepisy drogowe bo wielce się wypowiadają a pojęcia nie mają o temacie - widać czytanie jednak nie służy:

Art. 17. 1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:

1) na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi niebędącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania;

2) na drogę z pola lub na drogę twardą z drogi gruntowej;

3) na jezdnię z pobocza, z chodnika lub z pasa ruchu dla pojazdów powolnych;

3a) na jezdnię lub pobocze z drogi dla rowerów, z wyjątkiem wjazdu na przejazd dla rowerzystów lub pas ruchu dla rowerów;

4) pojazdem szynowym - na drogę z zajezdni lub na jezdnię z pętli.

Coś na temat zatoki ktoś tam wyczytał? Można podkreślić?
Jak zwykle pewne osoby mają chyba swój PoRD :help:
Henq

Postprzez szerszon » czwartek 14 maja 2020, 22:49

Henq napisał(a):
Coś na temat zatoki ktoś tam wyczytał? Można podkreślić?
Jak zwykle pewne osoby mają chyba swój PoRD :help:

Art. 18. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku
autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany
zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu
autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu
, jeżeli kierujący takim pojazdem
sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na
jezdnię.

szerszon

Postprzez gumik » piątek 15 maja 2020, 00:25

waw napisał(a):To nie może być P-1c bo to nie jest pas dla autobusów. Zwykły bubel źle oznakowany.

Przecież ta linia nie tylko oddziela pas dla autobusów.
gumik

Postprzez kierowca2020 » piątek 15 maja 2020, 09:38

Uściślając.

Czy wjechanie w miejscu przeze mnie zaznaczonym na niebiesko, na powstały pas/zatokę, który ma później kontunuację pasa do jazdy na wprost i prawoskrętu jest zgode z przepisami?

Dość dyskusyjna sprawa przez co chyba są różne interpretacje co do tego czy wolno przekroczyć tę linie :hmm:
kierowca2020

Postprzez Henq » piątek 15 maja 2020, 11:01

kierowca2020 napisał(a):Uściślając.

Czy wjechanie w miejscu przeze mnie zaznaczonym na niebiesko, na powstały pas/zatokę, który ma później kontunuację pasa do jazdy na wprost i prawoskrętu jest zgode z przepisami?
tak.
Przede wszystkim nie jest sprzeczne z przepisami :spoko:

kierowca2020 napisał(a):Dość dyskusyjna sprawa... :hmm:
Tylko dla osób które nie rozróżniają autobusu od innych pojazdów i nie wiedzą po co stosowane są linie np P-7.
Art 17 jest od włączania się do ruchu. Art 18 dotyczy tylko autobusów.

kierowca2020 napisał(a):... czy wolno przekroczyć tę linie
zastanów się jaki przepis ci tego zabrania i wszystko będzie jasne :spoko:
Henq

Postprzez LeszkoII » piątek 15 maja 2020, 14:01

kierowca2020 napisał(a):Dość dyskusyjna sprawa przez co chyba są różne interpretacje co do tego czy wolno przekroczyć tę linie
Tak, "można" przekroczyć i zrobić grilla. No chyba że się mylę 8) Czym się różni zatrzymanie w zatoce przystankowej przez samochód osobowy od rozpalenia na niej grilla tuż po zatrzymaniu?
Henq napisał(a):Niektórym to za każdym razem trzeba przypominać przepisy drogowe bo wielce się wypowiadają a pojęcia nie mają o temacie
Nie trzeba przypominać, bo są opublikowane. Trzeba przypominać Heńkowi NORMY PRAWNE (z włączaniem się do ruchu związane), które nie zawsze zawarte są w jednym tylko przepisie, co uczynił za mnie, i ku mojej uciesze kol. Szerszon :P
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze