Krakowskimgumik napisał(a):To ja mam w takim razie pytanie. Rozważmy hipotetyczną, ale nie niemozliwą sytuację

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » niedziela 24 lutego 2019, 21:59
Krakowskimgumik napisał(a):To ja mam w takim razie pytanie. Rozważmy hipotetyczną, ale nie niemozliwą sytuację
przez gumik » niedziela 24 lutego 2019, 22:03
ks-rider napisał(a):gumik napisał(a):ks-rider napisał(a):Mam na ten temat troche onne zdanie, predkosc obowiazuje do konca skrzyzowania
To ja mam w takim razie pytanie. Rozważmy hipotetyczną, ale nie niemozliwą sytuacjęograniczenie-skrzyzowanie.JPG
Obszar zabudowany.
Z jaką maksymalną prędkością może poruszać się pojazd A w zaznaczonym miejscu?
Z jaką maksymalną prędkością może poruszać się pojazd B w zaznaczonym miejscu?
Gumik
Faktycznie, hipotetyczne rozwazanie, bo przy takim oznakowaniu to
1. Musza byc ustawione znaki regulujace pierszenstwo przejazdu, ktorych na tej ilustracji nie widze.
2. Sygnalizacja swietlna ( niekoniecznie )
przez Henq » niedziela 24 lutego 2019, 23:58
nie bardzo rozumiem, wg ciebie prędkość obowiązuje do końca skrzyżowania, ale nie ustawienie znaku odwołuje prędkość przed skrzyżowaniem?ks-rider napisał(a):Henq napisał(a):... "OD" skrzyżowania jest dozwolona taka prędkość jakby nie było żadnego znaku ograniczenia prędkości, czy za skrzyżowaniem jest dozwolona taka prędkość jakby nie było żadnego znaku ograniczenia prędkości?
Mam na ten temat troche onne zdanie, predkosc obowiazuje do konca skrzyzowania, bo dopiero za skrzyzowaniem mozna ustawic znak ktory predkosc zmienia lub nie ustawiac znaku co powoduje odwolanie predkosci przed skrzyzowaniem.
i tak powinno być w szczególności jak na skrzyżowaniu nie ma sygnalizacji świetlnej.ks-rider napisał(a):Jest jeszcze cos takiego jak logika i kultura na drodze. Skrzyzowanie bez wzgledu jekie ono nie jest powinno przejezdzac sie z predkosciia dopasowana do warunkow.
przez zgredziatko » poniedziałek 25 lutego 2019, 00:12
przez szerszon » poniedziałek 25 lutego 2019, 10:05
To nie jest akurat dziwne, ponieważ jest zakaz wyprzedzania na skrzyżowaniu poza wyjątkami.Jeżeli zakaz wyrażony przez znak B-25 nie jest uprzednio odwołany znakiem B-28 lub B-42, to obowiązuje do najbliższego skrzyżowania.
przez Henq » wtorek 26 lutego 2019, 08:57
przez gumik » wtorek 26 lutego 2019, 15:59
szerszon napisał(a):Krakowskimgumik napisał(a):To ja mam w takim razie pytanie. Rozważmy hipotetyczną, ale nie niemozliwą sytuacjętargiem ustalcie,że prędkość obowiązuje do miejsca przecięcia się z drogą poprzeczną.
przez waw » środa 27 lutego 2019, 19:51
przez LeszkoII » środa 27 lutego 2019, 20:03
Pojazd A: Maks. 70 km/h do momentu skręcania, oraz 50(60) km/h po skręceniu w lewogumik napisał(a):Obszar zabudowany.
Z jaką maksymalną prędkością może poruszać się pojazd A w zaznaczonym miejscu?
Z jaką maksymalną prędkością może poruszać się pojazd B w zaznaczonym miejscu?
przez gumik » środa 27 lutego 2019, 21:04
przez Henq » sobota 02 marca 2019, 05:29
a skąd te pytania?gumik napisał(a):@LeszkII - skąd taki wniosek?