Ciut rowerowo - wątek wydzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Co nas dzisiaj zdenerwowało na drodze

Postprzez waw » sobota 30 czerwca 2018, 01:00

mp0011 napisał(a):W sumie słuszna uwaga. Rowerzysta też schodzi z roweru żeby komuś przyłożyć (jak zasłuży), czyli też jest pieszym...
Zostańmy więc przy konkluzji, że to piesi są zakałą dróg ;)

Nie musi schodzić. W zasadzie rzadko to robi żeby nie utrudniać sobie ucieczki.

Natomiast konkluzja jest taka, że ilekroć jest mowa, gdziekolwiek, o agresji lub łamaniu przepisów przez rowerzystów to praktycznie zawsze pojawia się argument na obronę tych postaw w stylu "a bo inni [piesi/kierowcy to...] co dowodzi że wygłaszający takie sentencje jest na poziomie intelektualnym jakiegoś dziecka.
waw

Postprzez mp0011 » sobota 30 czerwca 2018, 01:20

Zauważ, że to działa także w drugą stronę. Zawsze jak krytykuje się jakiegoś kierowcę, lub wrzuca jakiś film kręcony przez cyklistę (piesi póki co z kamerkami nie chodzą...), nawet jak rowerzysta mało nie zginął, od razu pojawia się argument, że "...a rowerzyści jeżdża po chodniku i bez świateł". A u was Murzynów biją...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez waw » sobota 30 czerwca 2018, 16:19

W tym przypadku mają często rację.
Natomiast sytuacji gdzie zderzają się dwa samochody i sprawcy nikt nie usprawiedliwia argumentami "bo rowerzyści". W tym jest różnica.
waw

Postprzez mp0011 » sobota 30 czerwca 2018, 16:30

Dwie sytuacje ze wczoraj. Jakieś 3 godziny statystycznej, przeciętnej jazdy po mieście.
Dwie sytuacje, w których moje życie lub zdrowie było realnie zagrożone z wyłącznej winy kierowców.
W obu sytuacjach kierowcy mieli pretensje do mnie i pokazywali przez okno niestosowne gesty.

Ale na usprawiedliwienie kierowców trzeba dodać, że inni rowerzyści jeżdżą po chodniku ;)

phpBB [media]

phpBB [media]
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez LeszkoII » sobota 30 czerwca 2018, 17:04

mp0011 napisał(a):moje życie lub zdrowie było realnie zagrożone
Dlatego ja nie jeżdżę na rowerze w ruchu ulicznym, odkąd moja koleżanka o mały włos straciłaby nogi w wypadku. Jak mam ochotę, to bierzemy rowery na dach no i śmigamy na dedykowanych (wydzielonych z jezdni) drogach dla rowerów (szlaków Velo Dunajec etc.).
LeszkoII

Postprzez mp0011 » sobota 30 czerwca 2018, 17:16

LeszkoII napisał(a):Dlatego ja nie jeżdżę na rowerze w ruchu ulicznym, odkąd moja koleżanka o mały włos straciłaby nogi w wypadku. Jak mam ochotę, to bierzemy rowery na dach no i śmigamy na dedykowanych (wydzielonych z jezdni) drogach dla rowerów (szlaków Velo Dunajec etc.).

I to jest właśnie smutne. Że wiele osób rezygnuje ze swoich praw z powodu niewłaściwego zachowania innych osób, zamiast starać się rozwiązać lub usunąć źródło problemu... I uważają to za normalną sytuację i normalną kolej rzeczy...

"Nie pójdę z dziećmi do parku, bo tam żule chleją".
"Nie wyjdę w nocy do sklepu, bo jakieś dresy stoją w bramie".
"Nie puszczę dziecka do piaskownicy, bo ludzie srają tam psami".
"Nie pójdę tym chodnikiem z wózkiem, tylko na około, bo jest zastawiony przez samochody".
mp0011

Postprzez benio101 » sobota 30 czerwca 2018, 18:15

Wyprzedzanie na gazetę to norma. Co nie zmienia faktu, że należy to publicznie piętnować. Aż do skutku.
Poniżej moje własne nagranie z przedwczoraj:

• Wyprzedzanie bez zachowania bezpiecznego odstępu
  • Zmiana pasa ruchu bez zasygnalizowania zamiaru wykonania tego manewru
  • Nieustąpienie pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który wjeżdża
  • Jazda powyżej dopuszczalnej prędkości

To wszystko w zaledwie parę sekund.

phpBB [media]
Ostatnio zmieniony sobota 30 czerwca 2018, 18:18 przez benio101, łącznie zmieniany 1 raz
benio101

Postprzez mp0011 » sobota 30 czerwca 2018, 18:18

I jak zwykle DdR rozkopana, ale znaków nie ma komu zasłonić i wytyczyć objazdów...
mp0011

Postprzez benio101 » sobota 30 czerwca 2018, 18:20

No niestety. Nikt jak zwykle nie pomyślał, żeby C–13 zakleić taśmą, chociażby.
benio101

Postprzez gumik » sobota 30 czerwca 2018, 19:05

mp0011 napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Dlatego ja nie jeżdżę na rowerze w ruchu ulicznym, odkąd moja koleżanka o mały włos straciłaby nogi w wypadku. Jak mam ochotę, to bierzemy rowery na dach no i śmigamy na dedykowanych (wydzielonych z jezdni) drogach dla rowerów (szlaków Velo Dunajec etc.).

I to jest właśnie smutne. Że wiele osób rezygnuje ze swoich praw z powodu niewłaściwego zachowania innych osób, zamiast starać się rozwiązać lub usunąć źródło problemu... I uważają to za normalną sytuację i normalną kolej rzeczy...

"Nie pójdę z dziećmi do parku, bo tam żule chleją".
"Nie wyjdę w nocy do sklepu, bo jakieś dresy stoją w bramie".
"Nie puszczę dziecka do piaskownicy, bo ludzie srają tam psami".
"Nie pójdę tym chodnikiem z wózkiem, tylko na około, bo jest zastawiony przez samochody".

Tylko, czy warto rozwiazywac problem ryzykujac wlasnym zdrowiem i zyciem? I czy to cokolwiek pomoze?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez mp0011 » sobota 30 czerwca 2018, 19:18

gumik napisał(a):Tylko, czy warto rozwiązywać problem ryzykując własnym zdrowiem i życiem? I czy to cokolwiek pomoże?

Taki już ze mnie partyzant.
mp0011

Postprzez waw » niedziela 01 lipca 2018, 01:12

mp0011 napisał(a):Ale na usprawiedliwienie kierowców trzeba dodać, że inni rowerzyści jeżdżą po chodniku ;)

Należy tu dodać, że takiego argumentu na tym forum używasz tylko Ty.
waw

Postprzez Cyryl » niedziela 01 lipca 2018, 19:28

mp0011 napisał(a):
gumik napisał(a):Tylko, czy warto rozwiązywać problem ryzykując własnym zdrowiem i życiem? I czy to cokolwiek pomoże?

Taki już ze mnie partyzant.

zobaczymy jaki z Ciebie będzie partyzant, gdy będziesz miał swoje dziecko, czy wpuścisz do piaskownicy z psimi gównami?
Cyryl

Postprzez benio101 » niedziela 01 lipca 2018, 19:44

Cyryl napisał(a):zobaczymy jaki z Ciebie będzie partyzant, gdy będziesz miał swoje dziecko, czy wpuścisz do piaskownicy z psimi gównami?
Panowie, ale ja proszę o odrobinę przyzwoitości. Rozmawianie o odchodach to już chyba trochę przesada… To nie jest zbuk, żeby się chwalić, jakiego koloru kupę zrobiło dzisiaj Twoje maleństwo w piaskownicy. Litości.
benio101

Postprzez mp0011 » niedziela 01 lipca 2018, 19:56

Cyryl napisał(a):Zobaczymy jaki z Ciebie będzie partyzant, gdy będziesz miał swoje dziecko, czy wpuścisz do piaskownicy z psimi gównami?

Nie zrozumiałaś mnie. Kompletnie.

Problemem nie są dzieci w piaskownicy, tylko załatwiające się tam psy. To nie dzieci trzeba powstrzymywać przed korzystaniem z piaskownic, tylko zapobiegać wykorzystywaniu ich przez właścicieli psów. Nie mówię, żeby na siłę wciskać dzieciaka do takiej, ale jeżeli rodzice stwierdzą że nie ma o co walczyć, nie będą wykazywali żadnych CHĘCI skorzystania z piaskownicy, wygrają właściciele psów, a piaskownica zostanie przerobiona na kuwetę.

Przekładając to na język tego forum: Jeżeli rowerzyści przestaną jeździć jezdnią na jakiejś trasie, ktoś uzna, że nie ma sensu budować infrastruktury, bo i tak nikt tędy nie jeździ...

waw napisał(a):
mp0011 napisał(a):Ale na usprawiedliwienie kierowców trzeba dodać, że inni rowerzyści jeżdżą po chodniku ;)

Należy tu dodać, że takiego argumentu na tym forum używasz tylko Ty.

To była akurat ironia, ale jest to niestety norma w internetach. Przykładowo w każdym artykule o rowerzystach na TVNWarszawa zawsze pojawiają się takie komentarze. Że o obowiązku OC dla rowerzystów i Kart Rowerowych nie wspomnę. I to niezależnie czego dotyczy artykuł, lub czyja była wina. Jak pijany idiota wjedzie w rowerzystów, natychmiast komentarze, że wina rowerzysty, "bo pewnie nie miał lampek, bo rowerzyści zawsze jeżdżą bez lampek" - nawet jeżeli w artykule wyraźnie pisze, że oświetleni byli prawidłowo...
mp0011

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze