Henq napisał(a):gumik napisał(a):Od wtedy, kiedy zmienia się kierunek jazdy w prawo.

to jaki miałeś na rondzie? no śmiało z jakiego na jaki zmieniasz?
obejrzałem już dawno i do tej pory nikt nie jest w stanie mi wskazać konkretnej minuty z tych filmów gdzie jest wyraźnie nazwany kierunek jazdy przez rondo

Może ty będziesz taki łaskawy?
oczywiście mała podpowiedź:
PoRD definiuje trzy kierunki jazdy:
w prawo znaki C-1 C-2
w lewo znaki C-3 C-4
prosto znak C-5
oczywiście znaki C-6 C-7 C-8 pomijam bo to kombinacje powyższych, ale C-12 to coś innego więc jaki kierunek jazdy definiuje C-12?
---
benio101 napisał(a):Na rondzie możesz jechać albo prosto (czyt. w kółko),
no to prosto czy w kółko?

na placu właściciel
BMW też jeździ w kółko czy to znaczy że jedzie prosto?
benio101 napisał(a):albo w prawo (czyt. zjechać z ronda).
Zjeżdżająć z ronda, zmieniasz kierunek jazdy, czego zamiar powinno się sygnalizować prawym kierunkowskazem.
tutaj też zjeżdżam z ronda, ale skręcać w prawo mi nie wolno nawet znak postawiono no to co sygnalizować?
benio101 napisał(a):Na znaku C–12 jest nawet wskazany ten kierunek wielkimi białymi strzałkami,
ale jaki? bo są trzy "wielkie białe strzałki"

jedna jest od góry w lewy dół, druga jest od lewego dołu do prawego dołu, trzecia jest od prawego dołu do góry

więc która z nich wskazuje prosto?
benio101 napisał(a):zjeżdżając z ronda zmieniasz kierunek jazdy i zamiar tego manewru powinieneś zasygnalizować
wskaż na
tym linku na jaki kierunek zmieniam? bo w prawo mi nie wolno
Pamiętaj jazdy na wprost nie sygnalizujemy
benio101 napisał(a):Jeśli nie zmieniasz kierunku jazdy, to jedziesz na wprost.
czyli twierdzisz, że wjeżdżając na rondo takim kierunkiem jazdy "
↑" i objeżdżając zgodnie ze wskazaniem znaku C-12 to zjeżdżając tym samym wjazdem nadal jadę tym samym kierunkiem jazdy "
↓" czyli prosto?
czy to
↑ jest ten sam kierunek jazdy co ten
↓ - zapewne kierunek ten sam tylko zwrot przeciwny

---
gumik napisał(a):Przykro mi Henq i Szerszon że nie możecie zrozumieć tego. Szczerze powiem, że ja już nie mam pomysłów jak można to wytłumaczyć prościej, przystepniej i bardziej dopasowane do Was. Zawsze wydawało mi się, że filmy JB są bardzo proste w odbiorze i każdy powinien je zrozumieć.
No oczywiście, że łatwo zrozumieć

tylko ja nie dosłyszę więc może pomożesz? tu masz przykład:
Rondo Ofiar Katynia 
Mógłbyś mi napisać w którą stronę pan Marek pojedzie w
8min41s? bo nie dosłyszałem?
oczywiście jak byś również nie dosłyszał to może w
8min57s lepsza akustyka będzie i powtórzysz w którą stronę możemy jechać?
Jak byś jeszcze mógł ni napisać w
9min18s jaki pan Marek włącza kierunkowskaz i na co? bo jakoś tak ten pan Marek sepleni
oczywiście dla ciebie i @benio101 przyjrzyjmy się od
9min31s gdzie to widać jaka strzałka na jezdni nakazuje nam opuszczenie ronda we wskazanym kierunku

czy moglibyście obaj powiedzieć jaki to znak poziomy? i czy sygnalizuje się zachowanie wskazane tym że znakiem? przecież to jest proste w odbiorze i każdy powinien zrozumieć

Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.