Ronda

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez szerszon » wtorek 29 sierpnia 2017, 21:43

benio101 napisał(a):
Na rondzie możesz jechać albo prosto (czyt. w kółko), albo w prawo (czyt. zjechać z ronda).
Zjeżdżająć z ronda, zmieniasz kierunek jazdy, czego zamiar powinno się sygnalizować prawym kierunkowskazem.

A gdzie to jest napisane, ze w kółko na na wprost ??? Na wprost to już raczej C-5...dwa znaki na wprost ??? Przy C-12 nie mam nigdzie napisane,że jadę na wprost...to co mam zmienić ?

Jeśli masz dalej wątpliwości, jaki jest kierunek jazdy po rondzie, przeczytaj definicję znaku C–12,
Podkreśl w tym przepisie, gdzie jest mowa o kierunku jazdy na wprost...wybacz, ale nie widzę.Pomożesz ?

Na znaku C–12 jest nawet wskazany ten kierunek wielkimi białymi strzałkami, zjeżdżając z ronda zmieniasz kierunek jazdy i zamiar tego manewru powinieneś zasygnalizować:
Jaki kierunek ???Chyba nie jazdy. Poza tym każda strzałka pokazuje w inną stronę...
A taki znak znasz ???
Obrazek
szerszon

Postprzez benio101 » środa 30 sierpnia 2017, 01:53

szerszon napisał(a):A gdzie to jest napisane, ze w kółko na na wprost ??? Na wprost to już raczej C-5...dwa znaki na wprost ??? Przy C-12 nie mam nigdzie napisane,że jadę na wprost...to co mam zmienić ?
Jeśli nie zmieniasz kierunku jazdy, to jedziesz na wprost. Nawet, jeśli nie jest to linia prosta. A o tym, że nie zmieniasz kierunku, jadąc po rondzie, mówi zacytowany CK 4.2.12.
Kierunek jazdy na rondzie pokazuje znak C–12 wielkimi białymi strzałkami.

szerszon napisał(a):Jaki kierunek ???Chyba nie jazdy. Poza tym każda strzałka pokazuje w inną stronę...
Wszystkie trzy strzałki pokazują w tę samą stronę, tj. prosto wokół wyspy, tworząc "ruch okrężny", który to właśnie znak C–12 nakazuje.

szerszon napisał(a):A taki znak znasz ???
Obrazek
Pomijając znak wodny z reklamą pewnej firmy z Józefowa, zajmującej się sprzedażą detaliczną, znak ten najbardziej przypomina mi znak C–5 "nakaz jazdy prosto", ale nie bardzo widzę tutaj związek z C–12 poza tym, że obydwa znaki są znakami nakazu.
benio101

Postprzez szerszon » środa 30 sierpnia 2017, 07:29

benio101 napisał(a):Jeśli nie zmieniasz kierunku jazdy, to jedziesz na wprost. Nawet, jeśli nie jest to linia prosta.

No prawda, że jeśli jadę na wprost to nie zmieniam kierunku jazdy i faktycznie nie musi być to w linii prostej. Czyli jadę do przeciwległego zjazdu...prawda ? Ale jak jadę do zjazdu po lewej to już mi tak na wprost bardzo nie pasuje. :wink:
A o tym, że nie zmieniasz kierunku, jadąc po rondzie, mówi zacytowany CK 4.2.12.
Kierunek jazdy na rondzie pokazuje znak C–12 wielkimi białymi strzałkami.
Błagam, zacytuj mi przepis na potwierdzenie.
Wszystkie trzy strzałki pokazują w tę samą stronę, tj. prosto wokół wyspy, tworząc "ruch okrężny", który to właśnie znak C–12 nakazuje.
Czyli jednak nie na wprost...czuję sie uspokojony.

Pomijając znak wodny z reklamą pewnej firmy z Józefowa, zajmującej się sprzedażą detaliczną, znak ten najbardziej przypomina mi znak C–5 "nakaz jazdy prosto", ale nie bardzo widzę tutaj związek z C–12 poza tym, że obydwa znaki są znakami nakazu
No jak to nie widzisz ??? :wow: Przecie sam piszesz,że C-12 oznacza jazdę na wprost tylko niekoniecznie w linii prostej...no to jak to jest ? Dwa znaki opisujące to samo ? Może jeszcze będziesz tak dobry i wyjaśnisz tę sprzeczność...
ObrazekPiszesz,że C-12 oznacza jazdę na wprost, a tu widzę F-10 i P-8x. Zawracam...lewym pasem jadę sobie. Strzałki informują mnie,że zmiana kierunku jazdy przy zawracaniu zmusza mnie do zajęcia odpowiedniego pasa ruchu przed wjazdem na skrzyżowanie. Chyba wypada zasygnalizować ten zamiar...a ty wypisujesz,że jednak nie zawracam tylko jadę prosto :wow: , a potem skręcam w prawo...To który znak jest ważniejszy ? Nawet guru prostowaczy Pan D. w ostatnim odcinku "Jedź..." mówi o lewym kierunkowskazie :wow: szok.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » środa 30 sierpnia 2017, 09:05

Nie mieszajcie rond turbinowych z klasycznymi, a wówczas użycie lewego kierunkowskazu nie spowoduje :wow:
szoferemeryt

Postprzez gumik » środa 30 sierpnia 2017, 10:08

Przykro mi Henq i Szerszon że nie możecie zrozumieć tego. Szczerze powiem, że ja już nie mam pomysłów jak można to wytłumaczyć prościej, przystepniej i bardziej dopasowane do Was. Zawsze wydawało mi się, że filmy JB są bardzo proste w odbiorze i każdy powinien je zrozumieć.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez benio101 » środa 30 sierpnia 2017, 15:00

@szerszon Omawialiśmy zwykłe rondo jednopasmowe z nagrania użytkownika @eragon, a Ty tutaj opisujesz, jak należy się zachować na rondzie z wieloma pasami ruchu, tzw. "turbinowym".

szerszon napisał(a):No prawda, że jeśli jadę na wprost to nie zmieniam kierunku jazdy i faktycznie nie musi być to w linii prostej. Czyli jadę do przeciwległego zjazdu...prawda ?
Nie, przeczytaj jeszcze raz, co oznacza C–12:
CK 4.2.12 napisał(a):(…) ruch pojazdów odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku
Dookoła wyspy znaczy dookoła wyspy, nie do przeciwległego zjazdu. I tak długo, jak jedziesz dookoła wyspy, to jedziesz prosto (nie zmieniasz kierunku jazdy, bo kierunek jazdy jest wskazany na znaku, tj. dookoła wyspy).
Dopiero chcąc zjecnać z ronda, używasz prawego kierunkowskazu. I podkreślę jeszcze raz, że omawialiśmy zwykłe, jednopasmowe rondo.
benio101

Postprzez szerszon » środa 30 sierpnia 2017, 22:19

szoferemeryt napisał(a):Nie mieszajcie rond turbinowych z klasycznymi, a wówczas użycie lewego kierunkowskazu nie spowoduje :wow:
C-12 ten sam. Nie widzę nigdzie podziału na turbiny czy klasyki. W czym problem ?
gumik napisał(a):że ja już nie mam pomysłów jak można to wytłumaczyć prościej, przystepniej i bardziej dopasowane do Was.
Najlepszym pomysłem będzie nauczenie się w końcu przepisów ze zrozumieniem.Faktem jest, że nie mogę zrozumieć toku myślenia prostowaczy rond. Skąd się wam to uroiło ???
jak można to wytłumaczyć prościej, przystepniej
Taaa...
"umownie w lewo"
"umówmy się" :lol: :lol: :lol:
benio101 napisał(a):@szerszon Omawialiśmy zwykłe rondo jednopasmowe z nagrania użytkownika @eragon, a Ty tutaj opisujesz, jak należy się zachować na rondzie z wieloma pasami ruchu, tzw. "turbinowym".

Niesamowite...a to kierunki jazdy ci się zmieniają od wielkości i ilości pasów na wlocie ???
A gdzie to masz taki podział. Nie daj się prosić i zacytuj. Chętnie poszerzę "wiedzę" :lol:
Nie, przeczytaj jeszcze raz, co oznacza C–12:
Podkreśli mi o KIERUNKU JAZDY
Dookoła wyspy znaczy dookoła wyspy, nie do przeciwległego zjazdu.
Jadąc do przeciwległego zjazdu nie jadę dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku ??? Może jadę przez wyspę, albo jeszcze inaczej ??? :hmm:
I tak długo, jak jedziesz dookoła wyspy, to jedziesz prosto (nie zmieniasz kierunku jazdy, bo kierunek jazdy jest wskazany na znaku, tj. dookoła wyspy).
Twoje wizje mnie nie interesują. Czy możesz mi wskazać coś w przepisach na temat kierunku jazdy przy C-12 ?
Dopiero chcąc zjecnać z ronda, używasz prawego kierunkowskazu. I podkreślę jeszcze raz, że omawialiśmy zwykłe, jednopasmowe rondo.
To samo..chłopska filozofia "bo widać"Według przepisów mam sygnalizować zamiar zmiany pasa ruchu lub kierunku jazdy, a nie opuszczanie skrzyżowania.I podkreślę jeszcze raz. Ilość pasów ruchu zmienia ci kierunki jazdy ?
szerszon

Postprzez Henq » czwartek 31 sierpnia 2017, 00:28

Henq napisał(a):
gumik napisał(a):Od wtedy, kiedy zmienia się kierunek jazdy w prawo. :spoko:
to jaki miałeś na rondzie? no śmiało z jakiego na jaki zmieniasz?

obejrzałem już dawno i do tej pory nikt nie jest w stanie mi wskazać konkretnej minuty z tych filmów gdzie jest wyraźnie nazwany kierunek jazdy przez rondo :eek2: Może ty będziesz taki łaskawy? :eek2:
oczywiście mała podpowiedź:
PoRD definiuje trzy kierunki jazdy:
w prawo znaki C-1 C-2
w lewo znaki C-3 C-4
prosto znak C-5
oczywiście znaki C-6 C-7 C-8 pomijam bo to kombinacje powyższych, ale C-12 to coś innego więc jaki kierunek jazdy definiuje C-12?

---

benio101 napisał(a):Na rondzie możesz jechać albo prosto (czyt. w kółko),
no to prosto czy w kółko? :wow: na placu właściciel BMW też jeździ w kółko czy to znaczy że jedzie prosto?

benio101 napisał(a):albo w prawo (czyt. zjechać z ronda).
Zjeżdżająć z ronda, zmieniasz kierunek jazdy, czego zamiar powinno się sygnalizować prawym kierunkowskazem.
:wow: tutaj też zjeżdżam z ronda, ale skręcać w prawo mi nie wolno nawet znak postawiono no to co sygnalizować? :wow:
benio101 napisał(a):Na znaku C–12 jest nawet wskazany ten kierunek wielkimi białymi strzałkami,
ale jaki? bo są trzy "wielkie białe strzałki" :eek2: jedna jest od góry w lewy dół, druga jest od lewego dołu do prawego dołu, trzecia jest od prawego dołu do góry :eek2: więc która z nich wskazuje prosto?
benio101 napisał(a):zjeżdżając z ronda zmieniasz kierunek jazdy i zamiar tego manewru powinieneś zasygnalizować
wskaż na tym linku na jaki kierunek zmieniam? bo w prawo mi nie wolno :spoko:
Pamiętaj jazdy na wprost nie sygnalizujemy :spoko:
benio101 napisał(a):Jeśli nie zmieniasz kierunku jazdy, to jedziesz na wprost.
czyli twierdzisz, że wjeżdżając na rondo takim kierunkiem jazdy "" i objeżdżając zgodnie ze wskazaniem znaku C-12 to zjeżdżając tym samym wjazdem nadal jadę tym samym kierunkiem jazdy "" czyli prosto? :wow:
czy to jest ten sam kierunek jazdy co ten - zapewne kierunek ten sam tylko zwrot przeciwny :lol: :lol: :lol:

---

gumik napisał(a):Przykro mi Henq i Szerszon że nie możecie zrozumieć tego. Szczerze powiem, że ja już nie mam pomysłów jak można to wytłumaczyć prościej, przystepniej i bardziej dopasowane do Was. Zawsze wydawało mi się, że filmy JB są bardzo proste w odbiorze i każdy powinien je zrozumieć.
No oczywiście, że łatwo zrozumieć :eek2: tylko ja nie dosłyszę więc może pomożesz? tu masz przykład: Rondo Ofiar Katynia :spoko:
Mógłbyś mi napisać w którą stronę pan Marek pojedzie w 8min41s? bo nie dosłyszałem? :lol: :lol:
oczywiście jak byś również nie dosłyszał to może w 8min57s lepsza akustyka będzie i powtórzysz w którą stronę możemy jechać? :lol: :lol:
Jak byś jeszcze mógł ni napisać w 9min18s jaki pan Marek włącza kierunkowskaz i na co? bo jakoś tak ten pan Marek sepleni :eek2:

oczywiście dla ciebie i @benio101 przyjrzyjmy się od 9min31s gdzie to widać jaka strzałka na jezdni nakazuje nam opuszczenie ronda we wskazanym kierunku :spoko: czy moglibyście obaj powiedzieć jaki to znak poziomy? i czy sygnalizuje się zachowanie wskazane tym że znakiem? przecież to jest proste w odbiorze i każdy powinien zrozumieć :eek2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szoferemeryt » czwartek 31 sierpnia 2017, 06:35

Oto kolejny przykład manipulacji,
Henq napisał(a):Mógłbyś mi napisać w którą stronę pan Marek pojedzie w 8min41s? bo nie dosłyszałem?

Tym razem mieszanie skrzyżowania z sygnalizacja świetlną a mowa przecież o skrzyżowaniu z ruchem okrężnym (rondo). Odkąd to na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną obowiązują znaki C-12 z A-7 i przypisywanie takiemu skrzyżowaniu właściwości przynależnym skrzyżowaniu typu (rondo)?
To tak samo jak nie widzieć różnicy miedzy zwykłym (rondem) a turbinowym.
szoferemeryt

Postprzez gumik » czwartek 31 sierpnia 2017, 08:52

No niestety. Henq ciagle zadaje te same pytania mimo że już mu wiele razy tłumaczyliśmy. Niestety Henq, nie zmienisz rzeczywistości wciąż jej zaprzeczając. W ten sposób można tylko wpaść w obłęd. Jak nie możesz zrozumieć pewnych rzeczy, to przyjmij, że tak jest i będziesz spać spokojnie, i na drogach będzie bezpieczniej.
szerszon napisał(a):Najlepszym pomysłem będzie nauczenie się w końcu przepisów ze zrozumieniem.

Super pomysł. To jak już się nauczysz, to daj znać. :spoko:
szerszon napisał(a):Faktem jest, że nie mogę zrozumieć toku myślenia prostowaczy rond. Skąd się wam to uroiło ???
No ja także. Czy są tu jacyś prostowacze rond i mogliby się wypowiedzieć?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » czwartek 31 sierpnia 2017, 09:09

gumik napisał(a):No niestety. Henq ciagle zadaje te same pytania mimo że już mu wiele razy tłumaczyliśmy. Niestety Henq, nie zmienisz rzeczywistości wciąż jej zaprzeczając. W ten sposób można tylko wpaść w obłęd. Jak nie możesz zrozumieć pewnych rzeczy, to przyjmij, że tak jest i będziesz spać spokojnie, i na drogach będzie bezpieczniej.
Typowa twoja zagrywka kiedy odpowiedź na pytania zburzy twój światopogląd :eek2:

Człowieku ty mi nic nie tlumaczyleś, wskazaleś filmiki i twierdzisz że tam mówią jaki kierunek jazdy miałeś na SoRO. Wskaż w której minucie to mówią :eek2: konkrety proszę!

Dlaczego nie napisałeś mi co mówi pan Marek we wskazanych minutach filmów? Czyżby niewygodna prawda? Boli co?

Oczywiście to kierunku jazdy po zwróceniu na SoRO również się nie odniosłeś parodia te twoje wypowiedzi. Nic nie wnoszą do tematu :eek2:

Znaku poziomego również nie widzisz i zjeżdżając z SoRO będziesz sygnalizował prawym kierunkowskazem?
Henq

Postprzez gumik » czwartek 31 sierpnia 2017, 10:39

Tłumaczyliśmy Ci to w wątku 500+. Nie moja wina, że wypierasz wszystkie te fakty, które tam Ci były podane.
Fragment, w którym jest o kierunku ruchu: https://www.youtube.com/watch?v=MM4Aja4uWZU (3:19).
Czy tak ciężko było znaleźć samemu? Nie mam więcej ochoty Cię niańczyć, bo ciągle kręcisz się w kółko ze swoimi pytaniami. Jeśli dostajesz odpowiedź, która Ci nie pasuje, to znowu je zadajesz. Ile tak można?
gumik

Postprzez Henq » czwartek 31 sierpnia 2017, 18:32

gumik napisał(a):Tłumaczyliśmy Ci to w wątku 500+. Nie moja wina, że wypierasz wszystkie te fakty, które tam Ci były podane.
Fragment, w którym jest o kierunku ruchu: https://www.youtube.com/watch?v=MM4Aja4uWZU (3:19).
Czy tak ciężko było znaleźć samemu? Nie mam więcej ochoty Cię niańczyć, bo ciągle kręcisz się w kółko ze swoimi pytaniami. Jeśli dostajesz odpowiedź, która Ci nie pasuje, to znowu je zadajesz. Ile tak można?
Normalnie aż monitor ze śmiechu poplułem :spoko: dzięki :spoko:
No ciężko bo nie wiem co to jest odgięty kierunek jazdy :lol: :lol: :lol: możesz mi wytłumaczyć?
A teraz proszę nie ignorować tylko słuchać i powtarzać:
Rondo Ofiar Katynia :spoko:
8min41s?
8min57s
9min18s

9min31s jaka strzałka na jezdni?

No i w wątku 500+ też takie głupoty wypisywałeś :wow: jak można cię brać na poważnie? Proszę przepisami poprzeć swoje rewelacje a nie bo widać na filmiku, bo jak sam widzisz pan Marek interpretuje sobie ronda tak jak mu jest akurat wygodnie (zresztą tak jak ty :thumb2: )
Henq

Postprzez papadrive » czwartek 31 sierpnia 2017, 21:08

szoferemeryt napisał(a):Oto kolejny przykład manipulacji,
Henq napisał(a):Mógłbyś mi napisać w którą stronę pan Marek pojedzie w 8min41s? bo nie dosłyszałem?

Tym razem mieszanie skrzyżowania z sygnalizacja świetlną a mowa przecież o skrzyżowaniu z ruchem okrężnym (rondo). Odkąd to na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną obowiązują znaki C-12 z A-7 i przypisywanie takiemu skrzyżowaniu właściwości przynależnym skrzyżowaniu typu (rondo)?
To tak samo jak nie widzieć różnicy miedzy zwykłym (rondem) a turbinowym.

Nie galopuj tak, bo podkowy pogubisz. :(
Fakt, sygnalizacja znosi znaki regulujące PP, ale C-12 do takich nie należy.
Czy światła na skrzyżowaniu zmieniają Ci kierunki jazdy? Z sygnalizacją jedziesz w lewo, wokół wyspy, a gdy elektrownia padnie, to nagle Ci się "tor jazdy" prostuje? :wow:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » czwartek 31 sierpnia 2017, 23:39

gumik napisał(a):Super pomysł. To jak już się nauczysz, to daj znać.
Ja mam się nauczyć ? To ja zmieniam kierunek jazdy zjeżdżając ze skrzytzowania i nie odróżniam kierunku jazdy od kierunku ruchu ?
No ja także. Czy są tu jacyś prostowacze rond i mogliby się wypowiedzieć?
:lol: Z ronda zawsze w prawo , czasami "krótkim" sygnalizowaniem.Nie kompromituj się.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze