Skąd niechęć u kierowców do kierunkowskazów?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skąd niechęć u kierowców do kierunkowskazów?

Postprzez Henq » wtorek 21 marca 2017, 21:22

gumik napisał(a):Może po prostu trzeba przeczytać Kodeks Drogowy

jak widać czytanie to nie wszystko trzeba jeszcze zrozumieć :eek2:

PoRD napisał(a):"Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru."

gumik napisał(a):Sygnalizujesz zamiar,

zamiar czego pytałem już? to napisałeś że manewr skrętu, nie sam zamiar ale cały manewr, no to dlaczego przeczysz sam sobie? :eek2:

gumik napisał(a):bo jak już zaczniesz skręcać/zmieniać pas, to jest "po ptokach".

po raz kolejny proszę czytać ze zrozumieniem co się do ciebie pisze:
Henq napisał(a):czyli cały manewr od zamiaru wykonania aż po jego zakończenie

masz zgodnie z PoRD sygnalizować manewr od zamiaru jego wykonania aż po skończenie jego wykonywania
a nie sam zamiar :eek2:

gumik napisał(a):Po drugie masz sygnalizować wyraźnie, więc zasygnalizowanie zamiaru skręcenia w Łodzi już w Gdańsku nie będzie wyraźne.

będzie sygnalizowaniem zamiaru tak jak nieliczni usiłują wcisnąć i będzie wyraźnie ponieważ skręcam w lewo i lewy kierunkowskaz włączam

gumik napisał(a):
Henq napisał(a):dziwne że na SoRO skręcasz a twierdzisz że nie trzeba migać :mrgreen:
Nic takiego nie twierdzę.

oj nosek rośnie pinokio:

gumik napisał(a):Wjeżdżając nie zmianiasz kierunku, zjeżdżając zmieniasz.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez gumik » środa 22 marca 2017, 09:00

Henq napisał(a):zamiar czego pytałem już? to napisałeś że manewr skrętu, nie sam zamiar ale cały manewr, no to dlaczego przeczysz sam sobie? :eek2:
a nie sam zamiar :eek2:

Pisząc, że sygnalizując zamiar wcale nie twierdzę, że tylko zamiar.
Proszę porównać:
1. Sygnalizować należy zamiar skrętu - PRAWDA
2. Sygnalizować należy zamiar skrętu i cały manewr - PRAWDA
3. Sygnalizować należy manewr - PRAWDA
4. Sygnalizować należy tylko zamiar skrętu - FAŁSZ
Sygnalizujesz zamiar i kontynuujesz to sygnalizowanie przez cały manewr. To pisałem i tak jest w przepisach.
będzie sygnalizowaniem zamiaru tak jak nieliczni usiłują wcisnąć i będzie wyraźnie ponieważ skręcam w lewo i lewy kierunkowskaz włączam
Nie wiem kim są Ci nieliczni, ale mam nadzieję, że nie będą jeździć w moim pobliżu. :D
oj nosek rośnie pinokio:
gumik napisał(a):Wjeżdżając nie zmianiasz kierunku, zjeżdżając zmieniasz.

I gdzie tu jest napisane, że "nie trzeba migać"? Jak masz jeszcze jakiś problem z rondami, to po raz drugi odsyłam do odpowiedniego wątku, w którym przerwałeś dyskusję.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » środa 22 marca 2017, 12:44

gumik napisał(a):Proszę porównać:
1. Sygnalizować należy zamiar skrętu - PRAWDA
2. Sygnalizować należy zamiar skrętu i cały manewr - PRAWDA
3. Sygnalizować należy manewr - PRAWDA
4. Sygnalizować należy tylko zamiar skrętu - FAŁSZ
Sygnalizujesz zamiar i kontynuujesz to sygnalizowanie przez cały manewr. To pisałem i tak jest w przepisach.

1. fałsz
nie sygnalizujemy zamiaru, pisałem to już sam zamiar mam w Gdańsku więc zgodnie z tym co piszesz muszę sygnalizować w Gdańsku, a manewr przecież wykonuje w Łodzi :eek2:
sygnalizujesz manewr, od zamiaru wykonania do skończenia manewru a nie sam zamiar

gumik napisał(a):I gdzie tu jest napisane, że "nie trzeba migać"?

a niezmieniajac kierunki jazdy co chcesz migać?
Henq

Postprzez gumik » środa 22 marca 2017, 13:15

Henq napisał(a):1. fałsz
nie sygnalizujemy zamiaru, pisałem to już sam zamiar mam w Gdańsku więc zgodnie z tym co piszesz muszę sygnalizować w Gdańsku, a manewr przecież wykonuje w Łodzi :eek2:
sygnalizujesz manewr, od zamiaru wykonania do skończenia manewru a nie sam zamiar
Zgadzam się, że trzeba sygnalizować od zamiaru wykonania manewru do jego skończenia. Z tym że niejako sam właśnie potwierdziłeś, że sygnalizujesz też zamiar. :-) Gdybyś nie sygnalizował zamiaru, to wrzucałbyś kierunkowskaz dopiero w momencie skręcania kierownicą. A trzeba wcześniej. Sygnalizować trzeba sam zamiar jak i cały manewr. Nie ulega to wątpliwości. Trzeba to zrobić czytelnie. Czyli nie za wcześnie - w Gdańsku, ale i nie za późno - nie równocześnie z rozpoczynaniem manewru, tylko chwilę wcześniej. Tak żeby inni kierowcy znali Twój zamiar zanim jeszcze zdążysz zacząć wykonywać manewr. To jest cała istota sygnalizowania. Bez sygnalizowania zamiaru nie miałoby to sensu.
gumik napisał(a):a niezmieniajac kierunki jazdy co chcesz migać?
Migam przy zmianie kierunku jazdy. Na SoRO też. Nigdy nie pisałem, że na SoRO nie należy mrugać. Po raz trzeci odsyłam do tematu o rondach.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez jasiek23 » środa 22 marca 2017, 13:41

Henq napisał(a):
gumik napisał(a):Zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu.

czyli cały manewr od zamiaru wykonania aż po jego zakończenie czy tylko zamiar? :hmm:

ZAWSZE zaczynamy sygnalizować zamiar skrętu, zmiany pasa ruchu itp a nie dopiero jak już jesteśmy w trakcie jego wykonywania bo to wówczas już nie ma sensu.

Dużo jeżdzę i widzę że spory procent kierowców ma gdzieś kierunkowskazy no bo przecież po co skoro po całym samochodzie widać że skręca :D
jasiek23

Postprzez Henq » środa 22 marca 2017, 14:51

gumik napisał(a):Zgadzam się, że trzeba sygnalizować od zamiaru wykonania manewru do jego skończenia. Z tym że niejako sam właśnie potwierdziłeś, że sygnalizujesz też zamiar. :-)

a gdzie to niby potwierdziłem? :eek2:
Nie sygnalizuje samego zamiaru czytaj ze zrozumieniem.
Sygnalizuje zmianę kierunku jazdy manewr cały od zamiaru wykonania manewru, aż po zakończenie manewru.
Sygnalizowanie samego zamiaru jest błędem.

gumik napisał(a):Gdybyś nie sygnalizował zamiaru, to wrzucałbyś kierunkowskaz dopiero w momencie skręcania kierownicą.
ale zamiaru czego? wykonania manewru a nie samego zamiaru :eek2:

gumik napisał(a):Sygnalizować trzeba sam zamiar jak i cały manewr. Nie ulega to wątpliwości.

bzdura, samego zamiaru bez wykonania manewru nie sygnalizuje się!
Przykład:
dojeżdżam do skrzyżowania z zamiarem skrętu w lewo lub prawo, więc zgodnie z tym co piszesz mam to sygnalizować więc mrugam, ale na skrzyżowaniu stoi policjant i zabrania skrętu, wolno tylko prosto przez skrzyżowanie, więc manewru nie wykonuje. Miganie w tym przykładzie jest błędem bo pomimo że mam zamiar skręcić w lewo/prawo manewru nie wykonuje.
Rozumiesz już błąd logiczny?

gumik napisał(a):
henq napisał(a):a niezmieniajac kierunki jazdy co chcesz migać?
Migam przy zmianie kierunku jazdy. Na SoRO też. Nigdy nie pisałem, że na SoRO nie należy mrugać. Po raz trzeci odsyłam do tematu o rondach.

Miganie przy zmianie kierunku jazdy jest tutaj.
---

jasiek23 napisał(a):ZAWSZE zaczynamy sygnalizować zamiar skrętu,

bzdura, jeżeli wykonujemy manewr to migamy zamiar wykonania mamewru, jeżeli manewr nie zostanie wykonany błędem jest miganie zamiaru.
Henq

Postprzez gumik » środa 22 marca 2017, 14:54

Henq - nikt nie twierdzi, że masz sygnalizować sam zamiar. ;-)
gumik

Postprzez Henq » środa 22 marca 2017, 16:10

gumik napisał(a):Henq - nikt nie twierdzi, że masz sygnalizować sam zamiar. ;-)

1.
Cyryl napisał(a):sygnalizowania zamiaru zawczasu i wyraźnie

2.
eragon napisał(a):rozumie istotę sygnalizowania swoich zamiarów

3.
gumik napisał(a):Sygnalizować należy zamiar skrętu - PRAWDA

4.

:eek2:
a to tylko z tego tematu, w innych podobnych jest więcej takich :spoko:
Henq

Postprzez gumik » środa 22 marca 2017, 16:31

Henq. To są zdania wyciągnięte z kontekstu. Naprawdę nikt nie sugeruje, że masz sygnalizować sam zamiar. Pisząc o sygnalizacji zamiaru wszystkie te osoby mają rację i wcale nie sugerują, żeby sygnalizować tylko i wyłącznie zamiar, a manewru już nie sygnalizować.
Sygnalizujesz zamiar wykonania manewru i sygnalizujesz przez cały czas trwania manewru. To zdanie jest prawdziwe dlatego jego obie składowe również są prawdziwe.
- sygnalizujesz zamiar wykonania manewru
- sygnalizujesz przez cały czas trwania manewru
To są podstawy logiki.
gumik

Postprzez Henq » środa 22 marca 2017, 17:51

gumik napisał(a):Henq. To są zdania wyciągnięte z kontekstu. Naprawdę nikt nie sugeruje, że masz sygnalizować sam zamiar.

no przecież sam tak sugerujesz :eek2:, co ty nie wiesz co piszesz? po raz kolejny przyłapany zostałeś na tym że przeczysz sam sobie i odwracasz kota ogonem zupełnie jak w wątku o rondach :eek2:
Henq

Postprzez gumik » środa 22 marca 2017, 18:04

Nie widzę, żebym sam sobie przeczył tutaj, ani w wątku o rondach. Znowu odniosłeś się tylko do fragmentu posta zamiast do całości. A w dalszej części jest wszystko wyjaśnione, żebyś zobaczył, że nie ma żadnego zaprzeczania samemu sobie.
gumik

Postprzez jasiek23 » czwartek 23 marca 2017, 14:40

Henq napisał(a):---

bzdura, jeżeli wykonujemy manewr to migamy zamiar wykonania mamewru, jeżeli manewr nie zostanie wykonany błędem jest miganie zamiaru.

To ja nie chciałbym jechać za Tobą skoro masz taką pokrętną logikę odnośnie używania kierunku :lol: A więc jeszcze raz bo widać nie zrozumiałeś: Skoro mam zamiar skręcić w prawo na skrzyżowaniu to sygnalizuje zamiar tegoż skrętu odpowiednio wcześniej i kontynuuje miganie przez cały skręt a nie zaczynam migać jak już jestem na "łuku" zakrętu bo wtedy to jest "musztarda po obiedzie" (po co komu za mną takie sygnalizowanie skoro ten ktoś i tak już jest na mnie wk...iony że nie dałem znać odpowiednio wcześniej).

Zasada jest prosta i nie wiem po jakiego te wywody? :? Używamy kierunkowskazów tak aby inni kierowcy wiedzieli co chcemy zrobić i żeby nie musieli hamować przed samym naszym tylnym zderzakiem bo nas oświeciło że trzeba by włączyć kierunek 2 metry przed skrzyżowaniem :?
jasiek23

Postprzez Borys_q » czwartek 23 marca 2017, 15:45

To oczywiste, że sygnalizujemy zamiar manewru KOMUŚ (osobie znajdującej się na drodze) - bo raczej nie sobie samemu, skoro wiemy co zamierzamy zrobić. Świadczy o tym określenie "zawczasu i wyraźnie". Dlaczego akurat tak? Ano dlatego żeby inni mogli poznać zamiary np. kierowcy podejmującego skręcenie w lewo.

Jeżeli jazda to wojna a inni uczestnicy to nasi wrogowie to chyba logiczne, że nie można wrogom zdradzać zamiarów :)

Jeżdżę krótko, bo raptem półtora roku, ale na Boga, nie zliczę sytuacji, w których kierowcy nie są uprzejmi zasygnalizować chęci zmiany pasa i ładują mi się prosto pod maskę.

Pojeździsz 10 to przywykniesz, wyluzuj niezdrowo się denerwować. Jak jeszcze nikt ci nie wjechał to albo wiedzą co robią albo przesadzasz.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Henq » piątek 24 marca 2017, 13:47

jasiek23 napisał(a):To ja nie chciałbym jechać za Tobą skoro masz taką pokrętną logikę odnośnie używania kierunku :lol:

ze mną? przecież to nie ja tylko właśnie ty chcesz sygnalizować sam zamiar zmiany kierunku jazdy bez wykonania manewru :eek2:
moja logika jest pokrętna? przecież to ty piszesz że zawsze należy sygnalizować zamiar :eek2: więc to ty pojedziesz przez skrzyżowanie prosto z włączonym kierunkowskazem bo miałeś zamiar skręcić ale np policjant zabrania, a zgodnie z tym że sygnalizujesz zamiar będziesz mrugał jadąc prosto - czy to będzie czytelne dla innych? :hmm:

jasiek23 napisał(a):A więc jeszcze raz bo widać nie zrozumiałeś: Skoro mam zamiar skręcić w prawo na skrzyżowaniu to sygnalizuje zamiar tegoż skrętu odpowiednio wcześniej i kontynuuje miganie przez cały skręt a nie zaczynam migać jak już jestem na "łuku" zakrętu bo wtedy to jest "musztarda po obiedzie" (po co komu za mną takie sygnalizowanie skoro ten ktoś i tak już jest na mnie wk...iony że nie dałem znać odpowiednio wcześniej).

Przecież o tym pisałem:
henq napisał(a):cały manewr od zamiaru wykonania aż po jego zakończenie

widać jednak że ty nie zrozumiałeś :spoko:

jasiek23 napisał(a):Zasada jest prosta i nie wiem po jakiego te wywody? :? Używamy kierunkowskazów tak aby inni kierowcy wiedzieli co chcemy zrobić i żeby nie musieli hamować przed samym naszym tylnym zderzakiem bo nas oświeciło że trzeba by włączyć kierunek 2 metry przed skrzyżowaniem :?

po to te wywowdy byś nie sygnalizował zamiaru jeżeli nie wykonujesz manewru zrozum to w końcu.
Henq

Postprzez gumik » piątek 24 marca 2017, 14:41

Henq, masz racje, wszyscy się zgadzamy z Tobą. ;-)
gumik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze