Henq napisał(a):Poczytaj trochę polskie prawo a dowiesz się, że czyny popełniane przez osoby nieletnie, czyli osoby poniżej 17 lat, nie są przestępstwami. Nieletni nie podlegają odpowiedzialności karnej, natomiast stosuje się wobec nich środki przewidziane w ustawie o postępowaniu w sprawach nieletnich.
Taa, zapewne ja te bzdury powypisywałam? "jeżeli dziecko zarysuje auto to nadal sprawcą oraz
winnym zarysowania auta jest dziecko ... mandat ew karę nadal
zostanie wymierzona dziecku ...
Widzę, że od swojego forumowego guru nauczyłeś się mataczenia w stylu "przecież nie powiedziałem tego co powiedziałem".
Podsumujmy:
Bzdura nr 1:
winnym zarysowania auta jest dziecko - dziecku do lat 13 nie można przypisać
WINY za czyny zabronione, z uwagi na jego niedostateczną świadomość postępowania.
Bzdura nr 2:
kara zostanie wymierzona dziecku - jeśli dziecku nie można przypisać winy za uczynek, to tym bardziej nie można go zań ukarać;
Bzdura nr 3:
"czyny popełniane przez osoby nieletnie nie są przestępstwamii" - czyn jest przestępstwem jeśli wyczerpuje znamiona przestępstwa; natomiast wiek sprawcy ma wpływ na określenie jego świadomości i zakresu odpowiedzialności za takiż czyn.
Bzdura nr 4:
"Nieletni nie podlegają odpowiedzialności karnej" - dolna granica odpowiedzialności karnej w Polsce to 15 lat. Od tego wieku może być sądzony przed sądem powszechnym.
Może za nim zaczniesz coś pisać warto by było dokształcić się z danego tematu, co?
Gdybym była złośliwa, to wspomniałabym coś o ortografii i interpunkcji, ale że jestem delikatna i subtelna, to podtrzymam jedynie swoją opinię w wątkowej sprawie:
sprawca zdarzenia może być winowajcą, może być współwinowajcą, może być niewinny - tę kwestię rozstrzyga sąd na podstawie analizy okoliczności zdarzenia.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".