Rozwidlenie, skrzyżowanie.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rozwidlenie, skrzyżowanie.

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 18 kwietnia 2016, 21:39

Wlasnie "udowodniles", ze jedna droga moze rozwidlic sie na dwie drogi, a takze dwie drogioga polaczyc sie w jedna droge a nie bedzie skrzyzowanie. Eee...
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez papadrive » poniedziałek 18 kwietnia 2016, 21:58

szymon1977 napisał(a):Wlasnie "udowodniles", ze jedna droga moze rozwidlic sie na dwie drogi, a takze dwie drogioga polaczyc sie w jedna droge a nie bedzie skrzyzowanie. Eee...

A jak Ty to wydedukowałeś? :roll:
Łącznica, odchodząca od jednej z dróg jest tylko dodatkową jezdnią tej samej drogi, a nie odrębną drogą.

Dopiero łącznica dochodząca do drogi poprzecznej, leżącej na tym samym lub innym poziomie, tworzy z nią skrzyżowanie.

Gdzie napisałem o podziale jednej drogi na dwie?
Czy z tego zrozumiałeś, że jedna z jezdni jednej drogi, łącząc się z inną drogą, nie tworzy skrzyżowania?
To gratuluję. :spoko:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 18 kwietnia 2016, 22:02

A jak lacznica dochodzi do drogi poprzecznej dopiero dwa kilometry dalej? To nadal mamy dwie jezdnie jednej drogi odlegle od siebie o dwa kilometry? A pomiedzy nimi dwukilometrowy pas zieleni? A moze dwie drogi powstale z rozwidlenia jednej ale bez skrzyzowania? Powtorze: eee...
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » poniedziałek 18 kwietnia 2016, 22:16

papadrive napisał(a):Łącznica, odchodząca od jednej z dróg jest tylko dodatkową jezdnią tej samej drogi, a nie odrębną drogą.

a to może tak być? dwie jezdnie tej samej drogi w jednym kierunku? :eek2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez papadrive » poniedziałek 18 kwietnia 2016, 22:41

Henq napisał(a):a to może tak być? dwie jezdnie tej samej drogi w jednym kierunku? :eek2:

A to nie słyszał o wielojezdniowych drogach? Czy droga musi posiadać tylko jedną lub, najwyżej, dwie jezdnie? A jak będą trzy, to każda musi prowadzić w innym kierunku? Nie mogą np. dwie z nich biec równolegle do czasu, aż jedna z nich połączy się z inną drogą, tworząc z nią skrzyżowanie?
Gdzie jest to zakazane?
To, co napisałem nie jest moim wymysłem, a znajduje się w stosownym akcie prawnym
Dz.U.2016.0.124 t.j. - Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie
Chyba, że znajdziesz inny (sprzeczny) i podważysz moją wypowiedź?
papadrive

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 18 kwietnia 2016, 22:54

A dwie jezdnie jednej drogi moga sie rozwidlic o dwa kilometry? A moze jedna droga moze rozwidlic sie na dwie drogi bez skrzyzowania? Powtorze jeszcze raz: eee... Bo wychodzi na to, ze cala planowana siec autostrad to jedna droga wielojezdniowa a wszystko pomiedzy to pasy zieleni i wysepki.
szymon1977

Postprzez Henq » poniedziałek 18 kwietnia 2016, 23:35

papadrive napisał(a):
Henq napisał(a):a to może tak być? dwie jezdnie tej samej drogi w jednym kierunku? :eek2:

A to nie słyszał o wielojezdniowych drogach?

Słyszał
papadrive napisał(a):Czy droga musi posiadać tylko jedną lub, najwyżej, dwie jezdnie?

jedną nie, w jednym kierunku: tak
papadrive napisał(a):A jak będą trzy,

nie będą, nie są, nie ma :)
papadrive napisał(a):to każda musi prowadzić w innym kierunku?

nie.
każda z jezdni prowadzi w dwóch kierunkach trzeciego nie ma (nawet na skrzyżowaniu łamanym) i tyle, trzeci kierunek to już skrzyżowanie i nowa droga.
papadrive napisał(a):Nie mogą np. dwie z nich biec równolegle do czasu, aż jedna z nich połączy się z inną drogą, tworząc z nią skrzyżowanie?

Nie. To są dwie różne drogi.
papadrive napisał(a):Gdzie jest to zakazane?

Wskazane w ustawie którą cytujesz.
Są wymienione wszystkie typy dróg i tam gdzie jest mowa o drodze z osobnymi jezdniami zawsze jest mowa o max dwóch jezdniach i to w różnych kierunkach.
Może coś nie doczytałem i wskażesz zapis mówiący, że droga może posiadać dwie jezdnie w tym samym kierunku.
(Tylko nie zasłaniaj się twierdzeniem że "co nie jest zakazane, to jest dozwolone" :) )

papadrive napisał(a):To, co napisałem nie jest moim wymysłem,...
jest, jest twoją interpretacją wytycznych do projektowania dróg
papadrive napisał(a):a znajduje się w stosownym akcie prawnym

nie znajduje :(
papadrive napisał(a):Chyba, że znajdziesz inny (sprzeczny) i podważysz moją wypowiedź?

Stosowny akt prawny jeszcze trzeba przeczytać, doczytać, zrozumieć :)
już przy autostradach i braku skrzyżowań na powyższych, bodajże @LeszkoII znalazł wymogi czy też przepisy jakim muszą sprostać łącznice bądź jakie maja wytyczne łącznice i jak byk jest napisane że mają własne oznaczenie i kilometraż :eek2:
Więc de facto to nie ja podważam twoje rozumienie rozporządzenia ministra ale sam minister wydaje sprostowanie by każdy załapał o co chodzi :thumb2:
Henq

Postprzez kg1956 » wtorek 19 kwietnia 2016, 17:00

kg1956

Postprzez dylek » wtorek 19 kwietnia 2016, 17:38

Wg mnie pomyliliście pojęcia...
Ja tam widzę, że Witosa można pojechać zarówno dołem omijając skrzyżowanie z Solidarności...ale również górą - przez skrzyżowanie.
Łącznicę rozumiem jako coś, co pozwalałoby z Witosa na dole przemieścić się w Solidarności na górze...
Tutaj Witosa bardziej widzę coś w tym stylu :
Obrazek
(od razu przepraszam za mój "talent" :D )
Wg mnie Witosa ma wyniesione do góry skrajne pasy, które to tworzą na górze skrzyżowanie z Solidarności.... po czym znów schodzą w dół.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Henq » wtorek 19 kwietnia 2016, 18:57

dylek napisał(a):Wg mnie pomyliliście pojęcia...
Ja tam widzę, że Witosa można pojechać zarówno dołem omijając skrzyżowanie z Solidarności...ale również górą - przez skrzyżowanie.
Łącznicę rozumiem jako coś, co pozwalałoby z Witosa na dole przemieścić się w Solidarności na górze...
Tutaj Witosa bardziej widzę coś w tym stylu :
Obrazek
(od razu przepraszam za mój "talent" :D )
Wg mnie Witosa ma wyniesione do góry skrajne pasy, które to tworzą na górze skrzyżowanie z Solidarności.... po czym znów schodzą w dół.

No wszystko by się zgadzało nawet dość to logiczne tylko, że:
skrzyżowanie z definicji to przecięcie dróg a nie pasu jezdni z drogą, więc nie może to być wyniesiony pas, jest to osobna droga.
Henq

Postprzez szymon1977 » wtorek 19 kwietnia 2016, 19:13

Henq napisał(a):...skrzyżowanie z definicji to przecięcie dróg a nie pasu jezdni z drogą...
Hmmm... a co PoRD mowi o drodze dwojezdniowej, dochodzacej do niej drodze z jednej strony i skrzyzowaniu?
.....
dylek napisał(a):...(od razu przepraszam za mój "talent" )...
Rysunek bardzo ladny, zwlaszcza w czasie, kiedy mnie ogarnela niemoc artystyczna :-)
szymon1977

Postprzez Henq » wtorek 19 kwietnia 2016, 22:42

szymon1977 napisał(a):Hmmm... a co PoRD mowi o drodze dwojezdniowej, dochodzacej do niej drodze z jednej strony i skrzyzowaniu?

Kod: Zaznacz cały
skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;
a co ma mówić?
Henq

Postprzez oskbelfer » środa 20 kwietnia 2016, 19:39

Henq napisał(a):Podobny temat z podobnym skrzyżowaniem był omawiany w temacie odnośnie skrzyżowań na autostradzie (rozwidleń) i dla niektórych to pierwsze pomimo że spełnia definicję skrzyżowania (rozwidlenie) nie jest skrzyżowaniem :eek2:

Na autostradzie nie ma skrzyżowań...

przecięcie , rozwidlenie, połączenie dróg, to nie to samo co przecięcie , rozwidlenie, połączenie drogi a z takową mamy w przypadku autostrady
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Henq » środa 20 kwietnia 2016, 20:18

oskbelfer napisał(a):
Henq napisał(a):Podobny temat z podobnym skrzyżowaniem był omawiany w temacie odnośnie skrzyżowań na autostradzie (rozwidleń) i dla niektórych to pierwsze pomimo że spełnia definicję skrzyżowania (rozwidlenie) nie jest skrzyżowaniem :eek2:

Na autostradzie nie ma skrzyżowań...

przecięcie , rozwidlenie, połączenie dróg, to nie to samo co przecięcie , rozwidlenie, połączenie drogi a z takową mamy w przypadku autostrady

A ten dalej swoje, łącznica to osobna droga, autostrada to osobna droga masz drogi a nie jedną drogę, połączenie rozwidlenie dwóch dróg jest skrzyżowaniem.
Henq

Postprzez papadrive » środa 20 kwietnia 2016, 21:02

Henq napisał(a):Może coś nie doczytałem i wskażesz zapis mówiący, że droga może posiadać dwie jezdnie w tym samym kierunku.

Że nie doczytałeś, w to nie wątpię, bo gdybyś doczytał, wiedziałbyś, że...
§ 14. 1. Na drodze klasy Z i drogach wyższych klas
liczba jezdni oraz liczba pasów ruchu na jezdni powinny
być ustalone z uwzględnieniem klasy drogi oraz
wielkości miarodajnego natężenia ruchu.
2. Droga klasy A, a także ulica klasy S powinny mieć
co najmniej dwie jezdnie, każdą przeznaczoną dla jednego
kierunku ruchu
.

Henq napisał(a):
papadrive napisał(a):Nie mogą np. dwie z nich biec równolegle do czasu, aż jedna z nich połączy się z inną drogą, tworząc z nią skrzyżowanie?

Nie. To są dwie różne drogi.

b) bocznym pasie dzielącym - rozumie się przez to
część drogi stanowiącą rozdzielenie jezdni o róż­
nych funkcjach,

Taką funkcję spełnia łącznica lub zjazd do obiektu, np. MOP. I nie są to oddzielne drogi, tylko wydzielone jezdnie.

Są wymienione wszystkie typy dróg i tam gdzie jest mowa o drodze z osobnymi jezdniami zawsze jest mowa o max dwóch jezdniach i to w różnych kierunkach.

Znów muszę podać cytat z rozporządzenia, bo coś źle doczytałeś.
2. Droga klasy A, a także ulica klasy S powinny mieć
co najmniej dwie jezdnie, każdą przeznaczoną dla jednego
kierunku ruchu

Co najmniej, a maksymalnie, to nie to samo. Fakt, że wszystkie przykłady są przedstawiane przy założeniu dróg dwujezdniowych, bo próżno by szukać u nas (i nie tylko) dróg o wielu jezdniach. Jednak są odcinki takich dróg o więcej niż dwu jezdniach. Praktycznie tylko w obrębie węzłów i obiektów.

już przy autostradach i braku skrzyżowań na powyższych, bodajże @LeszkoII znalazł wymogi czy też przepisy jakim muszą sprostać łącznice bądź jakie maja wytyczne łącznice i jak byk jest napisane że mają własne oznaczenie i kilometraż :eek2:

Tak, tylko nie doczytał, że łącznica jest przyporządkowana drodze i posiada, w swoim oznaczeniu, jej numer. Kilometraż ma swój.
A propos długości łącznicy. Szymon, gdyby choć z ciekawości, zajrzał do rozporządzenia, orientowałby się co do długości takiej jezdni i nie pytałby, czy może być dłuższa niż dwa km. Być może są dłuższe niż kilkaset metrów. :?:
I na koniec. Takie rozdzielenie jezdni nazywa się wyjazdem z drogi.
13) wyjeździe z drogi lub wjeździe na drogę-rozumie się przez to część drogi stanowiące połączenie jezdni tej drogi z łącznicą na węźle albo z obiektem lub urządzeniem obsługi uczestników ruchu
Wjazd na łącznicę może, a nawet powinien być na skrzyżowaniu jedynie na węźle typu WC. Ale nie martw się, będzie stosownie oznakowany. :wink:
Będę się powtarzał, ale jezdnia ze zdjęcia jest częścią drogi, od której odchodzi i nie tworzy z nią skrzyżowania.
Tak, jak nie ma skrzyżowań na autostradach. Są tylko wyjazdy lub wjazdy na nią.
papadrive

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze