Wyznaczanie pasów - wątek wydzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo przy skręcie w lewo

Postprzez Karolina1994 » piątek 08 kwietnia 2016, 21:29

Henq napisał(a): jak nic chcesz wmówić, że pasy nie muszą być wyznaczone by je zmienić a to niedorzeczne.

przeczytaj mój post wyżej a tu masz link do całego artykułu
http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/ ... ,id,t.html
Henq napisał(a):ale żadne jaja, po prostu napisałem zgodnie z dyspozycją pord i dziwi mnie trochę twoja reakcja, czyżby nie uczono o tym na kursie czy po prostu należysz do grona ludzi którzy nie czytają pord i uważają inaczej?

"Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:

1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;

2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;

3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu."

skąd mam wiedzieć czy zasygnalizował skoro jest kierunkowskaz nie wymagany podczas wyprzedzania :hmm:

Henq napisał(a): Jadąc przy prawej krawędzi jezdni nic ci nie zabrania przed skrzyżowaniem zasygnalizowania lewym migaczem zjazdu do lewej krawędzi jezdni, ale nie jest to związane ze zmianą pasa ruchu bo takowe nie ma miejsca tylko zawczasu sygnalizujesz zmianę kierunku jazdy czyli skręt w lewo

:wall:

Henq napisał(a):a co jak zmieszczą się trzy pojazdy małe? mamy trzy pasy ruchu. więc jak zmienić prawy na lewy omijając środkowy pytałem o to

gdzie ty taką szeroką jednokierunkową masz :eek2: jeżeli ruch byłby duży za mną, na tych ''trzech pasach'' to pewnie tak bym zrobiła prawy-środkowy-lewy, przecież nie wyjadę od tak komuś przed maskę

Henq napisał(a):Pasy niewyznaczone często zdarzają się na jezdni dwukierunkowej bez linii P1 rozdzielającej pasy ruchu czy to znaczy że mamy na tyle szeroką ta drogę by z jednej strony zmieściły się trzy maluchy a do kierunku przeciwnego pozostawimy 1 metr szerokości dla TIRa i będziemy się tłumaczyć że to TIR wjechał na mój pas, a ja wjeżdżałem z prawej strony wiec zgodnie z definicją zmiany pasa ruchu to ja miałem pierwszeństwo?
A teraz przykład wyznaczonych pasów ruchu:

ale to nie są jednokierunkowe i w 1 pasy tam są wyznaczone! a w drugim musimy się trzymać prawej krawedzi, również droga dwukierunkowa

EDIT: Na temat wyprzedzania
napisał(a): Dlatego należy przyjąć, że kierunkowskazu używać należy nie tylko w sytuacji kiedy przejeżdżamy za oś jezdni,ale też kiedy manewr wyprzedzania wykonamy na jednej połowie jezdni i zgodne z przepisami, które nie wymagają by pas ruchu był oznaczony. Zatem nawet niewidoczny pas ruchu nadal nim pozostaje.
Egzamin teoretyczny 02.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny (71/74)
Egzamin praktyczny 16.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny
Karolina1994

Postprzez Henq » sobota 09 kwietnia 2016, 16:17

Karolina1994 napisał(a):
Henq napisał(a): jak nic chcesz wmówić, że pasy nie muszą być wyznaczone by je zmienić a to niedorzeczne.

przeczytaj mój post wyżej a tu masz link do całego artykułu
http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/ ... ,id,t.html

a tu masz link do tematu na tym forum o pasach niewyznaczonych bo ten temat zrobił się OT, miało być o zmianie kierunku jazdy a jest o pasach ruchu.
viewtopic.php?f=3&t=25644

Karolina1994 napisał(a):
Henq napisał(a):ale żadne jaja, po prostu napisałem zgodnie z dyspozycją pord i dziwi mnie trochę twoja reakcja, czyżby nie uczono o tym na kursie czy po prostu należysz do grona ludzi którzy nie czytają pord i uważają inaczej?

"Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:

1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;

2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;

3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu."
skąd mam wiedzieć czy zasygnalizował skoro jest kierunkowskaz nie wymagany podczas wyprzedzania :hmm:

a jak będziesz sygnalizować wyprzedzanie jadąc lewym pasem ruchu a pojazd wyprzedzany prawym? przy wyprzedzaniu nie jest wymagany kierunkowskaz, kierunkowskazem sygnalizujesz zmianę pasa ruchu lub zmianę kierunku jazdy.
Karolina1994 napisał(a):
Henq napisał(a):a co jak zmieszczą się trzy pojazdy małe? mamy trzy pasy ruchu. więc jak zmienić prawy na lewy omijając środkowy pytałem o to

gdzie ty taką szeroką jednokierunkową masz :eek2: jeżeli ruch byłby duży za mną, na tych ''trzech pasach'' to pewnie tak bym zrobiła prawy-środkowy-lewy, przecież nie wyjadę od tak komuś przed maskę
no ale ty jedziesz sama i dla ciebie jest to jeden pas więc jak byś to zrobiła? :hmm:
Karolina1994 napisał(a):
Henq napisał(a):Pasy niewyznaczone często zdarzają się na jezdni dwukierunkowej bez linii P1 rozdzielającej pasy ruchu czy to znaczy że mamy na tyle szeroką ta drogę by z jednej strony zmieściły się trzy maluchy a do kierunku przeciwnego pozostawimy 1 metr szerokości dla TIRa i będziemy się tłumaczyć że to TIR wjechał na mój pas, a ja wjeżdżałem z prawej strony wiec zgodnie z definicją zmiany pasa ruchu to ja miałem pierwszeństwo?
A teraz przykład wyznaczonych pasów ruchu:

ale to nie są jednokierunkowe i w 1 pasy tam są wyznaczone! a w drugim musimy się trzymać prawej krawedzi, również droga dwukierunkowa
no ale jak przecież tak szeroka że mieszczą się dwa smarty obok siebie więc oba mają trzymać sie prawej strony?
Karolina1994 napisał(a):EDIT: Na temat wyprzedzania
napisał(a): Dlatego należy przyjąć, że kierunkowskazu używać należy nie tylko w sytuacji kiedy przejeżdżamy za oś jezdni,ale też kiedy manewr wyprzedzania wykonamy na jednej połowie jezdni i zgodne z przepisami, które nie wymagają by pas ruchu był oznaczony. Zatem nawet niewidoczny pas ruchu nadal nim pozostaje.

więc się pytam skąd wiadomo ile jest tych pasów skoro są niewyznaczone? może być 1 może być 5
skąd wiadomo kiedy jesteśmy już na pasie 3 a nie na pasie 4 skoro są niewyznaczone?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 16:34

Henq napisał(a):więc się pytam skąd wiadomo ile jest tych pasów skoro są niewyznaczone? może być 1 może być 5
skąd wiadomo kiedy jesteśmy już na pasie 3 a nie na pasie 4 skoro są niewyznaczone?

Henq napisał(a):no ale jak przecież tak szeroka że mieszczą się dwa smarty obok siebie więc oba mają trzymać sie prawej strony?

Obym cię nigdy nie spotkała na drodze...
Karolina1994

Postprzez Henq » sobota 09 kwietnia 2016, 16:58

Karolina1994 napisał(a):
Henq napisał(a):więc się pytam skąd wiadomo ile jest tych pasów skoro są niewyznaczone? może być 1 może być 5

Henq napisał(a):no ale jak przecież tak szeroka że mieszczą się dwa smarty obok siebie więc oba mają trzymać sie prawej strony?

Obym cię nigdy nie spotkała na drodze...

Oby oby przynajmniej nie zobaczę auta z kobietą za kółkiem jadącą slalomem z włączonymi kierunkowskazami bo "zmienia pasy" których nie ma jakieś urojone te pasy.
Henq

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 17:05

Henq napisał(a):Oby oby przynajmniej nie zobaczę auta z kobietą za kółkiem jadącą slalomem z włączonymi kierunkowskazami bo "zmienia pasy" których nie ma jakieś urojone te pasy.

wole zmieniać urojone pasy niż jeździć środkiem jezdni :lol:
Karolina1994

Postprzez Henq » sobota 09 kwietnia 2016, 17:26

Karolina1994 napisał(a):
Henq napisał(a):Oby oby przynajmniej nie zobaczę auta z kobietą za kółkiem jadącą slalomem z włączonymi kierunkowskazami bo "zmienia pasy" których nie ma jakieś urojone te pasy.

wole zmieniać urojone pasy niż jeździć środkiem jezdni :lol:
a jakiś przepis zabrania mi jechać na jezdni jednokierunkowej z niewyznaczonymi pasami ruchu środkiem?
Henq

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 17:38

Henq napisał(a): a jakiś przepis zabrania mi jechać na jezdni jednokierunkowej z niewyznaczonymi pasami ruchu środkiem?

No nie wiem....jak myślisz? może to że kierowca w Polsce ma obowiązek utrzymywania ruchu prawostronnego, czyli jeździmy prawą stroną jezdni. bez wzgledu już czy te znaki poziome są czy nie....
Karolina1994

Postprzez Henq » sobota 09 kwietnia 2016, 17:41

Karolina1994 napisał(a):
Henq napisał(a): a jakiś przepis zabrania mi jechać na jezdni jednokierunkowej z niewyznaczonymi pasami ruchu środkiem?

No nie wiem....jak myślisz? może to że kierowca w Polsce ma obowiązek utrzymywania ruchu prawostronnego, czyli jeździmy prawą stroną jezdni. bez wzgledu już czy te znaki poziome są czy nie....

nadal nic do ciebie nie dociera: jaki przepis zabrania mi jechać środkiem jezdni jednokierunkowej?
Henq

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 17:56

ehhh, musze się zgodzić z toba bo przepisu takiego nie ma :wink: ale Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.

i przypominam ci z artykułu który podałam ci wyżej
napisał(a):Policja potwierdza. – Gdy nie ma wymalowanych oznaczeń poziomych, pasów ruchu jest tyle, ile zmieści się koło siebie samochodów - mówi Kamil Rynkiewicz z Dolnośląskiej Policji.

napisał(a):Podsumowując, gdy na ulicy nie ma wymalowanych pasów, nie oznacza to, że możemy zająć całą szerokość drogi. Trzymajmy się prawej strony, a jeśli po naszej lewej zmieści się inny pojazd - są tam dwa pasy ruchu. Jak tłumaczą w WORD, nie musi być to oznaczone ani poziomymi, ani pionowymi znakami.

czyli na drodze jednokierunkowej gdzie zmieszcza się dwa rzędy samochodów masz obowiązek jechać na prawej części jezdni :wink:
Karolina1994

Postprzez Henq » sobota 09 kwietnia 2016, 18:06

Karolina1994 napisał(a):ehhh, musze się zgodzić z toba bo przepisu takiego nie ma :wink: ale Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.

i przypominam ci z artykułu który podałam ci wyżej
napisał(a):Policja potwierdza. – Gdy nie ma wymalowanych oznaczeń poziomych, pasów ruchu jest tyle, ile zmieści się koło siebie samochodów - mówi Kamil Rynkiewicz z Dolnośląskiej Policji.

napisał(a):Podsumowując, gdy na ulicy nie ma wymalowanych pasów, nie oznacza to, że możemy zająć całą szerokość drogi. Trzymajmy się prawej strony, a jeśli po naszej lewej zmieści się inny pojazd - są tam dwa pasy ruchu. Jak tłumaczą w WORD, nie musi być to oznaczone ani poziomymi, ani pionowymi znakami.

czyli na drodze jednokierunkowej gdzie zmieszcza się dwa rzędy samochodów masz obowiązek jechać na prawej części jezdni :wink:

przeczytaj art 16.4 a nie pisz bzdur. jaki mam obowiązek z czego on wynika? mam jechać "możliwie blisko prawej krawędzi jezdni" a nie przy "prawej części" jezdni skąd takie bzdury?, proponuje byś mniej czytała własne interpretacje panów policjantów a bardziej zagłębiła się w pord gdzie ustawodawca wszystko wyjaśnia.
Henq

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 19:32

Henq napisał(a): proponuje byś mniej czytała własne interpretacje panów policjantów a bardziej zagłębiła się w pord gdzie ustawodawca wszystko wyjaśnia.
Za to ty, w temacie o korzystaniu z telefonu podczas jazdy, swoje teorię opierasz o jakiegoś sędziego, który nawet nie rozróżnia zatrzymania od postoju...
A pord sam sobie poczytaj
USTAWA
z dnia 20 czerwca 1997 r.
Prawo o ruchu drogowym
7) pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego
rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami
drogowymi;

i co dalej uważasz że ja mam urojone pasy ruchów? a skoro tam pasy ruchu dwa, to ty masz obowiązek jechać prawym, przy prawej krawedzi jedni, a nie jej środkiem
Karolina1994

Postprzez Henq » sobota 09 kwietnia 2016, 20:29

Karolina1994 napisał(a):
Henq napisał(a): proponuje byś mniej czytała własne interpretacje panów policjantów a bardziej zagłębiła się w pord gdzie ustawodawca wszystko wyjaśnia.
Za to ty, w temacie o korzystaniu z telefonu podczas jazdy, swoje teorię opierasz o jakiegoś sędziego, który nawet nie rozróżnia zatrzymania od postoju...
A pord sam sobie poczytaj
USTAWA
z dnia 20 czerwca 1997 r.
Prawo o ruchu drogowym
7) pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego
drogowymi;

i co dalej uważasz że ja mam urojone pasy ruchów? a skoro tam pasy ruchu dwa, to ty masz obowiązek jechać prawym, przy prawej krawedzi jedni, a nie jej środkiem

Skąd wiesz że są dwa a nie np trzy po raz kolejny pytam po raz kolejny nie odpowiadasz. Niewygodne pytanie?
Nie mam takiego obowiązku przeczytaj w końcu art 16.4
Henq

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 20:43

człowieku przeczytałam Art. 16.4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa
a teraz ty przeczytaj co ja pisze, informacja z pord- 7) pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego
drogowymi

jedno wypiera drugie... tyle że ja ci podałam informację co myśli o tym policja i egzaminatorzy, a ty wraz upierasz sie przy swoim, powołując się na ten przepis. jezdzisz środkiem, to taka twoja kultura jazdy? Pamietaj że jadąc środkiem to blokujesz w istocie dwa pasy.
Karolina1994

Postprzez Henq » sobota 09 kwietnia 2016, 20:48

Karolina1994 napisał(a):człowieku przeczytałam Art. 16.4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa
a teraz ty przeczytaj co ja pisze, informacja z pord- 7) pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego
drogowymi

jedno wypiera drugie... tyle że ja ci podałam informację co myśli o tym policja i egzaminatorzy, a ty wraz upierasz sie przy swoim, powołując się na ten przepis. jezdzisz środkiem, to taka twoja kultura jazdy? Pamietaj że jadąc środkiem to blokujesz w istocie dwa pasy.

No i ta dalej swoje. Skąd wiesz że są tylko dwa pasy? na oko to obliczyłaś czy jak? jadę właśnie środkowym nic nie blokuje. Doczytałaś w końcu słówka "możliwie"? czy nadal będziesz się upierać że muszę jechać "prawą częścią" (skąd ty to wzięłaś?) jezdni?
Henq

Postprzez Karolina1994 » sobota 09 kwietnia 2016, 21:01

Henq napisał(a):No i ta dalej swoje. Skąd wiesz że są tylko dwa pasy? na oko to obliczyłaś czy jak? jadę właśnie środkowym nic nie blokuje. Doczytałaś w końcu słówka "możliwie"? czy nadal będziesz się upierać że muszę jechać "prawą częścią" (skąd ty to wzięłaś?) jezdni?

a ty dalej swoje, mądrzejszy od pordu, policji i egzaminatorów, a jeździj sobie i chodnikiem, nie zamierzam ci po raz ęty pisać to samo co i napisałam wyżej. Do ciebie nic nie dociera.
Karolina1994

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze