Henq napisał(a): jak nic chcesz wmówić, że pasy nie muszą być wyznaczone by je zmienić a to niedorzeczne.
przeczytaj mój post wyżej a tu masz link do całego artykułu
http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/ ... ,id,t.html
Henq napisał(a):ale żadne jaja, po prostu napisałem zgodnie z dyspozycją pord i dziwi mnie trochę twoja reakcja, czyżby nie uczono o tym na kursie czy po prostu należysz do grona ludzi którzy nie czytają pord i uważają inaczej?
"Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;
2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu."
skąd mam wiedzieć czy zasygnalizował skoro jest kierunkowskaz nie wymagany podczas wyprzedzania

Henq napisał(a): Jadąc przy prawej krawędzi jezdni nic ci nie zabrania przed skrzyżowaniem zasygnalizowania lewym migaczem zjazdu do lewej krawędzi jezdni, ale nie jest to związane ze zmianą pasa ruchu bo takowe nie ma miejsca tylko zawczasu sygnalizujesz zmianę kierunku jazdy czyli skręt w lewo

Henq napisał(a):a co jak zmieszczą się trzy pojazdy małe? mamy trzy pasy ruchu. więc jak zmienić prawy na lewy omijając środkowy pytałem o to
gdzie ty taką szeroką jednokierunkową masz

Henq napisał(a):Pasy niewyznaczone często zdarzają się na jezdni dwukierunkowej bez linii P1 rozdzielającej pasy ruchu czy to znaczy że mamy na tyle szeroką ta drogę by z jednej strony zmieściły się trzy maluchy a do kierunku przeciwnego pozostawimy 1 metr szerokości dla TIRa i będziemy się tłumaczyć że to TIR wjechał na mój pas, a ja wjeżdżałem z prawej strony wiec zgodnie z definicją zmiany pasa ruchu to ja miałem pierwszeństwo?
A teraz przykład wyznaczonych pasów ruchu:
ale to nie są jednokierunkowe i w 1 pasy tam są wyznaczone! a w drugim musimy się trzymać prawej krawedzi, również droga dwukierunkowa
EDIT: Na temat wyprzedzania
napisał(a): Dlatego należy przyjąć, że kierunkowskazu używać należy nie tylko w sytuacji kiedy przejeżdżamy za oś jezdni,ale też kiedy manewr wyprzedzania wykonamy na jednej połowie jezdni i zgodne z przepisami, które nie wymagają by pas ruchu był oznaczony. Zatem nawet niewidoczny pas ruchu nadal nim pozostaje.