Kto ma pierwszeństwo - różne opinie.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo - różne opinie.

Postprzez LeszkoII » niedziela 13 września 2015, 18:54

waw napisał(a):onstrukcyjnie to jest "rondo", ale nie jest tak oznakowane (C-12) więc formalnie są to 4 odrębne skrzyżowania.
Uzasadnij ten kontrowersyjny wpis.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez waw » niedziela 13 września 2015, 20:00

LeszkoII napisał(a):Uzasadnij ten kontrowersyjny wpis.

Samo stwierdzenie może jest nieco niefortunne bo faktycznie są to dwie drogi dwujezdniowe które się krzyżują, ale z praktycnej strony (ustalania pierwszeństwa) tak to wygląda bo:
- D-1 przed każdym wlotem-skrzyżowaniem,
- jednym skrzyżowaniem byłoby to gdyby był C-12, go nie ma,
- w Lublinie są dwa takie "ronda" bez C-12 i tak się po nich jeździ. Czasem tylko jakiś przyjezdny pojedzie jak po rondzie i spowoduje wypadek.
waw

Postprzez tomekkoz » niedziela 13 września 2015, 20:18

To jest bez wątpienia jedno skrzyżowanie.
Rysunek z rozporządzenia:
Obrazek

I niestety zgodnie z aktualnymi przepisami pierwszeństwo ma ten spod znaku STOP.
W praktyce pewnie 100% kierowców jeździ inaczej.

Ciekawe jak zareagowałby egzaminator na egzaminie na wyjechanie ze STOPU przed skręcający w lewo pojazd? :mrgreen:
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez mp0011 » niedziela 13 września 2015, 20:37

To, że skrzyżowanie fizycznie jest jedno nie oznacza, że organizacja ruchu i oznakowane nie dopuszcza do traktowania go przez kierowców jak kilku skrzyżowań. Inaczej wiele byłoby nieprzejezdnych, właśnie ze względu na ich rozmiar. Kierowcy fizycznie nie byliby w stanie stwierdzić kto z której strony wjechał i kiedy.

Na powyższym przykładzie widać, że wszelkie znaki dotyczące pierwszeństwa są powtórzone przed drugą jezdnią, więc z praktycznego punktu widzenia - każde z czterech przecięć rozpatrywane jest ODRĘBNIE przy ustalaniu pierwszeństwa.

Nie byłoby większej różnicy, gdyby to były cztery skrzyżowania dróg jednokierunkowych...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez waw » niedziela 13 września 2015, 20:43

up, dokładnie to samo miałem na myśli.
waw

Postprzez LeszkoII » niedziela 13 września 2015, 21:20

waw napisał(a):jednym skrzyżowaniem byłoby to gdyby był C-12, go nie ma
To zdanie jest fałszywe. Żaden znak nie definiuje skrzyżowania. Również ten D-1, co stoi przed druga jezdnią ronda, nie powoduje że na skrzyżowaniu "skrzyżowań" jest więcej.
mp0011 napisał(a):To, że skrzyżowanie fizycznie jest jedno nie oznacza, że organizacja ruchu i oznakowane nie dopuszcza do traktowania go przez kierowców jak kilku skrzyżowań. Inaczej wiele byłoby nieprzejezdnych, właśnie ze względu na ich rozmiar.
Nie. Skrzyżowanie jest jedno i traktuje się je jako jedno. Jak po skręcie w lewo z podporządkowanej ustąpisz pierwszeństwa tym pojazdom z pierwszeństwem, to powinieneś "wpuścić" pojazdy, które kończą manewr skręcenia w prawo. W przypadku kolizji winę i jej stopień oceni sąd. Sądy w takich sytuacjach nie orzekają na podstawie "nieżyciowo-literalnych" a wręcz czasem "sztucznych sytuacyjnie" norm prawnych.
mp0011 napisał(a):na powyższym przykładzie widać, że wszelkie znaki dotyczące pierwszeństwa są powtórzone przed drugą jezdnią
Ten znak nic w zasadzie nie oznacza poza tym, że ci co wjeżdżali na skrzyżowanie droga z PP, wciąż nią podążają. Zauważ, że dla skręcających w lewo jest on kompletnie niewidoczny!
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez mp0011 » niedziela 13 września 2015, 21:39

Ja rozumiem Twój punkt widzenia.
Skrzyżowanie jest jedno i traktuje się je jako jedno. Jak po skręcie w lewo z podporządkowanej ustąpisz pierwszeństwa tym pojazdom z pierwszeństwem, to powinieneś "wpuścić" pojazdy, które kończą manewr skręcenia w prawo.

Nie wiem czy dobrze zinterpretowałem Twoje słowa. Jak nie, to narysuj to na tej grafice z rozporządzenia.
Rozumiem, że w takim przypadku nie obowiązuje mnie znak D-1 który mam po prawej stronie?
A jak bym wjechał drogą z pierwszeństwem to nie obowiązuje mnie A-7 który mijam i ewentualna linia P-13?

Czy możesz wskazać paragraf który wyłącza te znaki dla wybranych pojazdów?

Po skręcie w lewo z podporządkowanej (po ustąpieniu tym na drodze z pierwszeństwem) trafiam na D-1,
a inni uczestnicy z którymi mogę kolidować:
1) dopiero dojeżdżają do skrzyżowania, a ja już na nim jestem
2) mają A-7
Ostatnio zmieniony niedziela 13 września 2015, 21:46 przez mp0011, łącznie zmieniany 2 razy
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szoferemeryt » niedziela 13 września 2015, 21:43

LeszkoII napisał(a):Ten znak nic w zasadzie nie oznacza poza tym, że ci co wjeżdżali na skrzyżowanie droga z PP, wciąż nią podążają. Zauważ, że dla skręcających w lewo jest on kompletnie niewidoczny!

Czy aby to prawda?
Obrazek
szoferemeryt

Postprzez mp0011 » niedziela 13 września 2015, 22:15

Uprośćmy sytuację: https://www.google.pl/maps/@52.2835364, ... 312!8i6656

Ja jadę prosto, ten biały skręca w lewo (moje prawo).
Czy mam przed nim pierwszeństwo, bo on skręca a ja jadę prosto, czy on ma bo (o czym nie wiem) skręcił wcześniej w ten łącznik z drogi z pierwszeństwem z zamiarem zawrócenia?
mp0011

Postprzez szoferemeryt » niedziela 13 września 2015, 22:27

mp0011 napisał(a):Uprośćmy sytuację: https://www.google.pl/maps/@52.2835364, ... 312!8i6656

Ja jadę prosto, ten biały skręca w lewo (moje prawo).
Czy mam przed nim pierwszeństwo, bo on skręca a ja jadę prosto, czy on ma bo (o czym nie wiem) skręcił wcześniej w ten łącznik z drogi z pierwszeństwem z zamiarem zawrócenia?

Może tak trzymajmy się sytuacji przestawionej przez autora wątku. Przedstawiasz całkiem inna sytuację,a to do niczego dobrego nie prowadzi.
szoferemeryt

Postprzez yorki » niedziela 13 września 2015, 22:33

tomekkoz napisał(a):To jest bez wątpienia jedno skrzyżowanie.

Jak najbardziej masz racje.
tomekkoz napisał(a):I niestety zgodnie z aktualnymi przepisami pierwszeństwo ma ten spod znaku STOP.

Z tym się już nie zgadzam,
Nie zgadzam się również ze stwierdzeniem
LeszkoII napisał(a):Ten znak nic w zasadzie nie oznacza poza tym, że ci co wjeżdżali na skrzyżowanie droga z PP, wciąż nią podążają. (...)

Art.5.1 PoRD
Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani
stosować się do
poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub
uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet
wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany
przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.

Odpowiedzialny za organizacje ruchu na tym skrzyżowaniu oznakował je w taki a nie inny sposób i jest to obowiązujące.
one white wine ;)
yorki

Postprzez mp0011 » niedziela 13 września 2015, 22:36

Może tak trzymajmy się sytuacji przestawionej przez autora wątku. Przedstawiasz całkiem inna sytuację,a to do niczego dobrego nie prowadzi.

Ale już ustalenie czy takie skrzyżowania można traktować jak kilka mniejszych, pomoże dojść do konkluzji w głównym temacie, bo pewne analogie są.

Uważam, że odpowiedź na to pytanie i tę sytuację będzie identyczna jak ta z głównego wątku.
Tu kierowca wjeżdża z głównej i mija A-7, tam wjeżdża spod stopu i mija D-1.
mp0011

Postprzez waw » niedziela 13 września 2015, 23:13

Tym, że pierwszeństwo ma skręcający w lewo może jeszcze świadczyć sytuacja, gdy równolegle po pasie prawym jest jadący prosto, a na lewym skręcający. Ustępować takim czy nie?
waw

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze