Uzasadnij ten kontrowersyjny wpis.waw napisał(a):onstrukcyjnie to jest "rondo", ale nie jest tak oznakowane (C-12) więc formalnie są to 4 odrębne skrzyżowania.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez LeszkoII » niedziela 13 września 2015, 18:54
Uzasadnij ten kontrowersyjny wpis.waw napisał(a):onstrukcyjnie to jest "rondo", ale nie jest tak oznakowane (C-12) więc formalnie są to 4 odrębne skrzyżowania.
przez waw » niedziela 13 września 2015, 20:00
LeszkoII napisał(a):Uzasadnij ten kontrowersyjny wpis.
przez tomekkoz » niedziela 13 września 2015, 20:18
przez mp0011 » niedziela 13 września 2015, 20:37
przez waw » niedziela 13 września 2015, 20:43
przez LeszkoII » niedziela 13 września 2015, 21:20
To zdanie jest fałszywe. Żaden znak nie definiuje skrzyżowania. Również ten D-1, co stoi przed druga jezdnią ronda, nie powoduje że na skrzyżowaniu "skrzyżowań" jest więcej.waw napisał(a):jednym skrzyżowaniem byłoby to gdyby był C-12, go nie ma
Nie. Skrzyżowanie jest jedno i traktuje się je jako jedno. Jak po skręcie w lewo z podporządkowanej ustąpisz pierwszeństwa tym pojazdom z pierwszeństwem, to powinieneś "wpuścić" pojazdy, które kończą manewr skręcenia w prawo. W przypadku kolizji winę i jej stopień oceni sąd. Sądy w takich sytuacjach nie orzekają na podstawie "nieżyciowo-literalnych" a wręcz czasem "sztucznych sytuacyjnie" norm prawnych.mp0011 napisał(a):To, że skrzyżowanie fizycznie jest jedno nie oznacza, że organizacja ruchu i oznakowane nie dopuszcza do traktowania go przez kierowców jak kilku skrzyżowań. Inaczej wiele byłoby nieprzejezdnych, właśnie ze względu na ich rozmiar.
Ten znak nic w zasadzie nie oznacza poza tym, że ci co wjeżdżali na skrzyżowanie droga z PP, wciąż nią podążają. Zauważ, że dla skręcających w lewo jest on kompletnie niewidoczny!mp0011 napisał(a):na powyższym przykładzie widać, że wszelkie znaki dotyczące pierwszeństwa są powtórzone przed drugą jezdnią
przez mp0011 » niedziela 13 września 2015, 21:39
Skrzyżowanie jest jedno i traktuje się je jako jedno. Jak po skręcie w lewo z podporządkowanej ustąpisz pierwszeństwa tym pojazdom z pierwszeństwem, to powinieneś "wpuścić" pojazdy, które kończą manewr skręcenia w prawo.
przez szoferemeryt » niedziela 13 września 2015, 21:43
LeszkoII napisał(a):Ten znak nic w zasadzie nie oznacza poza tym, że ci co wjeżdżali na skrzyżowanie droga z PP, wciąż nią podążają. Zauważ, że dla skręcających w lewo jest on kompletnie niewidoczny!
przez mp0011 » niedziela 13 września 2015, 22:15
przez szoferemeryt » niedziela 13 września 2015, 22:27
mp0011 napisał(a):Uprośćmy sytuację: https://www.google.pl/maps/@52.2835364, ... 312!8i6656
Ja jadę prosto, ten biały skręca w lewo (moje prawo).
Czy mam przed nim pierwszeństwo, bo on skręca a ja jadę prosto, czy on ma bo (o czym nie wiem) skręcił wcześniej w ten łącznik z drogi z pierwszeństwem z zamiarem zawrócenia?
przez yorki » niedziela 13 września 2015, 22:33
tomekkoz napisał(a):To jest bez wątpienia jedno skrzyżowanie.
tomekkoz napisał(a):I niestety zgodnie z aktualnymi przepisami pierwszeństwo ma ten spod znaku STOP.
LeszkoII napisał(a):Ten znak nic w zasadzie nie oznacza poza tym, że ci co wjeżdżali na skrzyżowanie droga z PP, wciąż nią podążają. (...)
przez mp0011 » niedziela 13 września 2015, 22:36
Może tak trzymajmy się sytuacji przestawionej przez autora wątku. Przedstawiasz całkiem inna sytuację,a to do niczego dobrego nie prowadzi.
przez waw » niedziela 13 września 2015, 23:13