Czy w tej sytuacji mogę skręcić w lewo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Czy w tej sytuacji mogę skręcić w lewo?

Postprzez waw » niedziela 23 sierpnia 2015, 23:57

Ja zaczynam gubić się w waszej polemice prawnej.
Ja w sytuacji ze zdjęcia podjechałbym do lewego krawężnika i stamtąd skręcił w lewo bez względu z jakiego artykułu w PoRD to wynika. I chyba 90 % kierowców zrobiło by tak samo.
waw

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 00:05

szymon1977 napisał(a):
szymon1977 napisał(a):Napisz w koncu jaki wplyw na stosowanie sie do art.22. ma fakt czy pasy ruchu sa wyznaczone czy nie.

Przykro mi ,że nie możesz zrozumieć.

Art 5 o stosowaniu sie do oznakowania nawet gdyby z przepisów wynikało co innego.
Jest taki jeden podstawowy artykuł w PoRD do którego wypadałoby stosować się bezpośrednio.

Przecież napisałem. Masz sie stosować do oznakowania nawet jeśli z treści Art 22.3 wynika co innego. Kwestionujesz ?
Tak samo w przypadku Art 22.2 skręcając w lewo nie zrobisz tego z prawego pasa z dwóch do jazdy w tym samym kierunku ? Przepraszam..akurat ty skręcisz
waw napisał(a):Ja zaczynam gubić się w waszej polemice prawnej..
Ależ nie ma co sie gubić. Tu nie ma żadnej polemiki prawnej, ponieważ szanowny user szymon ma tyle wspólnego z prawem co ja z baletem. :lol: Dostał prosta wyczerpująca odpowiedź i dalej rżnie...bo nic innego mu nie pozostało.Po raz kolejny udowodnił,że nie stac go na odpowiedź poparta argumentami w postaci przepisów czy cytatów.
szerszon

Postprzez mp0011 » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 01:16

Panowie, w sytuacji z pytania nie ma pasów wyznaczonych, więc wasza dyskusja tu nie ma sensu, zwłaszcza że jest to już któryś z kolei wątek, w którym dyskutujecie o tym samym.

Art 22.3 znosi nakaz zawarty w art. 22.2 (i tylko ten - wynika to z jego treści), a nie neguje znaków nakazu, strzałek, pasów do skrętu, sygnalizacji itp. których stosowanie wynika z innych artykułów.

Co do waszej dyskusji - prawo nie może żądać rzeczy niemożliwych, ani karać za niewykonanie rzeczy niemożliwej. Wiedzą to i sądy, i policja.

Jeżeli fizycznie nie mogę wykonać manewru z właściwego pasa, a jazda w innym kierunku z innego pasa jest niemożliwa (np. zakaz wjazdu pojazdów wyższych niż...), oczywistym jest, że skręcam z niewłaściwego pasa w możliwym kierunku. Jest to wybranie mniejszego zła, a winnym zaistniałej sytuacji jest zarządca drogi, który powinien przewidzieć takie sytuacje. Nie będzie to manewr legalny, ale nie wyobrażam sobie policjanta, który dałby za to mandat.

W sytuacji awaryjnej i uzasadnionej, przy zachowaniu szczególnej ostrożności, każdy przepis można obejść lub złamać i nie będzie to karane, co nie znaczy że jest dopuszczone prawnie i zawarte w UPRD.

P.S. Można ten wyjątek zastosować z kat. B, choćby ciągnąc przyczepę. Technicznie rzecz biorąc, odpowiedź TAK jest także prawidłowa...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 01:30

Co do waszej dyskusji - prawo nie może żądać rzeczy niemożliwych, ani karać za niewykonanie rzeczy niemożliwej. Wiedzą to i sądy, i policja.
Twierdzenie prowadzące do anarchii na drogach. Nikt nie każe znowu jechać w miejsca, gdzie sie nie da pojechać zgodnie z PoRD. Widać to na przykładach "przewożonych " wiaduktów.
Jeżeli fizycznie nie mogę wykonać manewru z właściwego pasa, a jazda w innym kierunku z innego pasa jest niemożliwa (np. zakaz wjazdu pojazdów wyższych niż...), oczywistym jest, że skręcam z niewłaściwego pasa w możliwym kierunku. Jest to wybranie mniejszego zła, a winnym zaistniałej sytuacji jest zarządca drogi, który powinien przewidzieć takie sytuacje.
To może ukarać zarządcę, że budynku np nie przesunął, albo nie nakazał wybudować szerszej drogi ?
W sytuacji awaryjnej i uzasadnionej, przy zachowaniu szczególnej ostrożności, każdy przepis można obejść lub złamać i nie będzie to karane, co nie znaczy że jest dopuszczone prawnie i zawarte w UPRD.
Problem w tym,ze takie sytuacje zdarzałyby sie nagminnie.Bo "przywilej".
P.S. Można ten wyjątek zastosować z kat. B, choćby ciągnąc przyczepę. Technicznie rzecz biorąc, odpowiedź TAK jest także prawidłowa...
To jest pytanie na kat B..nie wiem jaką przyczepe trzeba mieć, aby tak skręcać.
szerszon

Postprzez mp0011 » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 01:53

Oj Szerszon... Ty każdego musisz się czepiać i poprawiać nawet jeżeli pisze to samo co ty?

Co do "przewożonych wiaduktów" są w Polsce miejsca, gdzie można legalnie wjechać i trafić na za niski wiadukt, i jednocześnie zakaz zawracania i podwójna ciągła. Czy kierowca może tam zawrócić, czy ma jechać dalej?
https://www.google.pl/maps/@52.2464233, ... 56!6m1!1e1

Nie było wcześniej zakazu wjazdu w tą drogę, choć paręset metrów wcześniej można by go postawić, w miejscu, w którym można łatwo i bezpiecznie zawrócić. Oczywiście taki kierowca (nawet jak wjechał przez własną nieuwagę, bo mógł wcześniej sprawdzić na mapie) w tym momencie nie popełnił jeszcze wykroczenia, ale musi się zatrzymać i blokować pół miasta. Co ma zrobić?
a) jechać dalej swoim pasem, (pomimo zakazu)
b) zawrócić na podwójnej ciągłej przy zachowaniu szczególnej ostrożności (pomimo zakazu)
c) jechać wyższym pasem dla tramwajów (pomimo zakazu)
d) stać i czekać na policję która go zawróci (i blokować na godzinę miasto)?

Napisałem chyba dość wyraźnie, że nie jest to przywilej, ale sytuacja wyjątkowa.

Myślę, że przy ciasnym skręcie, nawet pojazd z przyczepą kempingową lub lawetą spełnia ten warunek.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 07:32

mp0011 napisał(a):Panowie, w sytuacji z pytania nie ma pasów wyznaczonych...
...a gdyby byly to co? Art.22.2 i 22.3 nie obowiazuja?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 07:39

szymon1977 napisał(a):...a gdyby byly to co? Art.22.2 i 22.3 nie obowiazuja?
Jest ograniczony poprzez oznakowanie. Dalej nie zrozumiałeś Art 5 ? To jak tu dyskutować z tak nierozgarniętym oponentem ?

Oj Szerszon... Ty każdego musisz się czepiać i poprawiać nawet jeżeli pisze to samo co ty?[/quote]Nie czepiam się tych co piszą zgodnie z poRD :mrgreen:
Napisałem chyba dość wyraźnie, że nie jest to przywilej, ale sytuacja wyjątkowa.

Tu najwyraźniej tak.
Myślę, że przy ciasnym skręcie, nawet pojazd z przyczepą kempingową lub lawetą spełnia ten warunek.
Też mozliwe. Tylko pewien user z wyjątków usiłuje zrobić regułę.
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 07:46

Jeszcze raz: zalozmy, ze pasy ruchu sa wyznaczone ale nie ma strzalek.
szymon1977 napisał(a):To co? Art.22.2 i 22.3 nie obowiazuja?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 07:51

Jest ograniczony poprzez oznakowanie. Dalej nie zrozumiałeś Art 5 ?
Coś trzeba jeszcze wyjaśnić ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 07:59

W jaki sposob ograniczony? Napisz, bo odnosze wrazenie, ze Ty jak zwykle "zrozumiales" cos, czego w PoRD nie napisano.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 08:07

Tak jak napisano w Art 5.
A jeśli chodzi o zrozumienie PoRD dostatecznie wiele razy dostałeś łomot i zwiewałeś z podkulonym ogonem. Pamietasz Art 22.6 ? :lol: :lol: :lol: POWINIENEŚ w końcu zapoznać sie z przepisami.
szerszon

Postprzez mp0011 » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 10:36

Jeszcze raz: zalozmy, ze pasy ruchu sa wyznaczone ale nie ma strzalek.

Na tym przykładzie zakładam, że zmieściły by się dwa pojazdy. Są więc dwa pasy. Nie ma znaczenia czy są oznaczone, czy nie - grunt, że są bez strzałek.

Dopóki są bez strzałek lub innych oznakowań (sygnalizacja, nakazy/zakazy skrętu), zasadę zajmowania pasa reguluje art 22. (skręcam w lewo z lewego pasa PONIEWAŻ jest przy lewej krawędzi jezdni lub przy osi jezdni, lub zajmuję prawy - ponieważ jest przy prawej). A dopóki wybór pasa reguluje art. 22, działa też cytowany wyjątek.

Jeżeli jednak są strzałki, one regulują z którego pasa korzystam (nie ART. 22) i tu wyjątek zapisany w tym art. nie działa.

Nie mam prawa skręcić w innym kierunku niż nakazują strzałki. Jednak w sytuacjach awaryjnych i wyjątkowych - gdy nie mam innej rozsądnej możliwości, przy zachowaniu szczególnej ostrożności, nie utrudniając ruchu innym) - jest to nielegalne, ale uzasadnione sytuacją nadzwyczajną.

Można to podciągnąć pod ART 3:
Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani (...) unikać wszelkiego działania, które mogłoby (...) ruch ten utrudnić. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.

Jeżeli skręt z właściwego pasa (ze strzałką lub bez) wiązałby się z ryzykiem zablokowania ruchu - mam obowiązek takiego działania zaniechać. Ale jeżeli nie mam innej możliwości jazdy, stojąc - dalej utrudniam ruch.

Czy jeżeli na pasie do jazdy w lewo zepsuje się samochód - mogę pojechać w lewo z pasa do skrętu w prawo omijając go? Tu jest podobna zasada.
mp0011

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 16:23

Jeżeli jednak są strzałki, one regulują z którego pasa korzystam (nie ART. 22) i tu wyjątek zapisany w tym art. nie działa.
Zwracam uwage jeszcze na P-4
Czy jeżeli na pasie do jazdy w lewo zepsuje się samochód - mogę pojechać w lewo z pasa do skrętu w prawo omijając go? Tu jest podobna zasada.
Ale tylko podobna.
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 19:15

szerszon napisał(a):Zwracam uwage jeszcze na P-4
A jak na prawy pas przejade przed p-4 a skrece w lewo za p-4 to bedzie ok?
.....
mp0011 napisał(a):Dopóki są bez strzałek lub innych oznakowań (sygnalizacja, nakazy/zakazy skrętu), zasadę zajmowania pasa reguluje art 22...
Nic dodac nic ujac. Temat mozna zamknac, a cale OT od pozbawinego sensu wtracenia Szerszona usunac.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 23:21

A jak na prawy pas przejade przed p-4 a skrece w lewo za p-4 to bedzie ok?

Przykro mi, ale nie będzie. jest na to przepis w KW o jeździe po niewłaściwej stronie P-4, która jest zabroniona. Wymyslasz dyrdymały gdy zostałeś wzięty po raz kolejny za twarz.
Nic dodac nic ujac.
Dalej nie zrozumiałeś.To już jest norma w twoim wykonaniu.
A POWINIENEŚ.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze