Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez waw » niedziela 23 sierpnia 2015, 23:57
przez szerszon » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 00:05
szymon1977 napisał(a):szymon1977 napisał(a):Napisz w koncu jaki wplyw na stosowanie sie do art.22. ma fakt czy pasy ruchu sa wyznaczone czy nie.
Art 5 o stosowaniu sie do oznakowania nawet gdyby z przepisów wynikało co innego.
Jest taki jeden podstawowy artykuł w PoRD do którego wypadałoby stosować się bezpośrednio.
Przecież napisałem. Masz sie stosować do oznakowania nawet jeśli z treści Art 22.3 wynika co innego. Kwestionujesz ?
Tak samo w przypadku Art 22.2 skręcając w lewo nie zrobisz tego z prawego pasa z dwóch do jazdy w tym samym kierunku ? Przepraszam..akurat ty skręcisz
Ależ nie ma co sie gubić. Tu nie ma żadnej polemiki prawnej, ponieważ szanowny user szymon ma tyle wspólnego z prawem co ja z baletem.waw napisał(a):Ja zaczynam gubić się w waszej polemice prawnej..
przez mp0011 » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 01:16
przez szerszon » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 01:30
Twierdzenie prowadzące do anarchii na drogach. Nikt nie każe znowu jechać w miejsca, gdzie sie nie da pojechać zgodnie z PoRD. Widać to na przykładach "przewożonych " wiaduktów.Co do waszej dyskusji - prawo nie może żądać rzeczy niemożliwych, ani karać za niewykonanie rzeczy niemożliwej. Wiedzą to i sądy, i policja.
To może ukarać zarządcę, że budynku np nie przesunął, albo nie nakazał wybudować szerszej drogi ?Jeżeli fizycznie nie mogę wykonać manewru z właściwego pasa, a jazda w innym kierunku z innego pasa jest niemożliwa (np. zakaz wjazdu pojazdów wyższych niż...), oczywistym jest, że skręcam z niewłaściwego pasa w możliwym kierunku. Jest to wybranie mniejszego zła, a winnym zaistniałej sytuacji jest zarządca drogi, który powinien przewidzieć takie sytuacje.
Problem w tym,ze takie sytuacje zdarzałyby sie nagminnie.Bo "przywilej".W sytuacji awaryjnej i uzasadnionej, przy zachowaniu szczególnej ostrożności, każdy przepis można obejść lub złamać i nie będzie to karane, co nie znaczy że jest dopuszczone prawnie i zawarte w UPRD.
To jest pytanie na kat B..nie wiem jaką przyczepe trzeba mieć, aby tak skręcać.P.S. Można ten wyjątek zastosować z kat. B, choćby ciągnąc przyczepę. Technicznie rzecz biorąc, odpowiedź TAK jest także prawidłowa...
przez mp0011 » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 01:53
przez szymon1977 » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 07:32
...a gdyby byly to co? Art.22.2 i 22.3 nie obowiazuja?mp0011 napisał(a):Panowie, w sytuacji z pytania nie ma pasów wyznaczonych...
przez szerszon » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 07:39
Jest ograniczony poprzez oznakowanie. Dalej nie zrozumiałeś Art 5 ? To jak tu dyskutować z tak nierozgarniętym oponentem ?szymon1977 napisał(a):...a gdyby byly to co? Art.22.2 i 22.3 nie obowiazuja?
mp0011 napisał(a):Panowie, w sytuacji z pytania nie ma pasów wyznaczonych...
Napisałem chyba dość wyraźnie, że nie jest to przywilej, ale sytuacja wyjątkowa.
Też mozliwe. Tylko pewien user z wyjątków usiłuje zrobić regułę.Myślę, że przy ciasnym skręcie, nawet pojazd z przyczepą kempingową lub lawetą spełnia ten warunek.
przez szymon1977 » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 07:46
Jeszcze raz: zalozmy, ze pasy ruchu sa wyznaczone ale nie ma strzalek.mp0011 napisał(a):Panowie, w sytuacji z pytania nie ma pasów wyznaczonych...
szymon1977 napisał(a):To co? Art.22.2 i 22.3 nie obowiazuja?
przez szerszon » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 07:51
Coś trzeba jeszcze wyjaśnić ?Jest ograniczony poprzez oznakowanie. Dalej nie zrozumiałeś Art 5 ?
przez szymon1977 » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 07:59
przez szerszon » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 08:07
przez mp0011 » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 10:36
Jeszcze raz: zalozmy, ze pasy ruchu sa wyznaczone ale nie ma strzalek.
Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani (...) unikać wszelkiego działania, które mogłoby (...) ruch ten utrudnić. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
przez szerszon » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 16:23
Zwracam uwage jeszcze na P-4Jeżeli jednak są strzałki, one regulują z którego pasa korzystam (nie ART. 22) i tu wyjątek zapisany w tym art. nie działa.
Ale tylko podobna.Czy jeżeli na pasie do jazdy w lewo zepsuje się samochód - mogę pojechać w lewo z pasa do skrętu w prawo omijając go? Tu jest podobna zasada.
przez szymon1977 » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 19:15
A jak na prawy pas przejade przed p-4 a skrece w lewo za p-4 to bedzie ok?szerszon napisał(a):Zwracam uwage jeszcze na P-4
Nic dodac nic ujac. Temat mozna zamknac, a cale OT od pozbawinego sensu wtracenia Szerszona usunac.mp0011 napisał(a):Dopóki są bez strzałek lub innych oznakowań (sygnalizacja, nakazy/zakazy skrętu), zasadę zajmowania pasa reguluje art 22...
przez szerszon » poniedziałek 24 sierpnia 2015, 23:21
A jak na prawy pas przejade przed p-4 a skrece w lewo za p-4 to bedzie ok?
Dalej nie zrozumiałeś.To już jest norma w twoim wykonaniu.Nic dodac nic ujac.