monika46 napisał(a):Ja nie mam żadnego kodu ograniczenia wbitego w prawo prawko ważne bezterminowo badania też.
To znaczy, że w momencie "robienia prawka" nie miałaś wady wzroku albo lekarz coś przycyganił(w co nie wierzę). Wada powstała później, stałaś się krótkowidzem i poszłaś do zwykłego okulisty, choćby po to żeby rozpoznawać ludzi na ulicy.
monika46 napisał(a):Ale w momecie jak mnie okulistka badała przepisała okulary ale one nigdzie nie są wbisane tak? Ze względu na małą wadę? (-2.0Cyl i -1,5cyl)
Nigdzie nie są wpisane, ale przy takiej wadzie wzroku nie sposób kierować pojazdem bez szkieł korekcyjnych. Wszystko zależy od zdrowia Twojego rozsądku. Przykładowo, jeżeli (odpukać) złamiesz dwie ręce i nogę (gips), to trudno oczekiwać, abyś brała się za kierowanie.
monika46 napisał(a):To znaczy że nie mam obowiązku jazdy w okularach?
Nie ma obowiązku formalnego, ale z powodzeniem można wykorzystać tutaj interpretację Art. 3. ustawy PoRD.
Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga – szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
monika46 napisał(a):Czy moje prawko też jest ważne do końca życia bezterminowo? Dlaczego obecnie już tak niema?
Obowiązkowa wymiana odbędzie się dopiero w 2028 roku, chyba że w międzyczasie będziesz musiała wyrobić sobie wtórnik(zmiana adresy, zdjęcia, badania lekarskie) albo po utracie uprawnień uzyskać je ponownie drogą egzaminu. W tym drugim przypadku PJ wydawane są na 15 lat, co moim zdaniem jest słuszne (tylko powinno mniej kosztować), bo to swoista selekcja osób, które z biegiem lat nabywają różne groźne (dla prowadzenia pojazdu i swojego zdrowia) choroby, np. cukrzyca. Od stycznia 2013 PJ wydaje się tylko na czas określony.
Ja na blankiecie PJ mam zdjęcie 18 letniego chłopca i muszę je szybko zmienić, bo to są już nieaktualne dane!(groźba nieważności dokumentu) Jak wymienię PJ, to będą one ważne na 15 lat. Później będę musiał udać się do lekarza z uprawnieniami do badania kierowców, który oceni czy spełniam wymogi zdrowotne i na jakich warunkach. Ponadto na podstawie ewidencji kierowców (tam, gdzie n. in. punkty karne zapisują) będzie dokonana analiza, np. czy popełniłaś przestępstwo przeciwko komunikacji i takie tam...