jazda w okularach a brak?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: jazda w okularach a brak?

Postprzez LeszkoII » niedziela 16 sierpnia 2015, 11:32

Wzór orzeczenia lekarskiego zawierający tylko kod 01 obowiązywał do dnia 30 czerwca 2004 r., w związku z czym lekarze nawet nie mieli możliwości wpisywania subkodów.
(...)
Obowiązujące aktualnie rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 stycznia 2004 r. w sprawie badań lekarskich kierowców i osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami (Dz. U. Nr 2, poz. 15 z późn. zm.) zawiera we wzorze orzeczenia lekarskiego zalecenie wpisywania właściwych kodów i subkodów w korzystaniu z uprawnień do kierowania pojazdami ze względu na stan zdrowia. Należy przyjąć, że zalecenie to powinno być przez lekarzy respektowane. Jednakże oznaczenie tylko kodu 01 w żadnym przypadku nie może podważać ważności wydanego przez organ prawa jazdy.
Źródło: http://www.mt.gov.pl

pasqudeq, jak to rozumiem tak, że załóżmy jeśli teraz wymieniasz zdjęcie lub adres w PJ, a we wcześniejszym miałeś kod 01, to go w urzędzie przepisują, dokonując adnotacji wtórnika kodem "71". Takimi pierdółkami nie ma co się przejmować. Kod 01 jest kompatybilny z wszystkimi kodami 01.xx, ale nie odwrotnie.

Skoro miałeś kod 01, to wnioskuję że Twoje prawko zostało wydane po raz pierwszy nie później niż w 2004 oraz nie wcześniej niż 1999 roku :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez pasqudek » niedziela 16 sierpnia 2015, 14:23

@leszko: od 98 roku mam kod 01. A ustawa ograniczajaca pj bezterminowe na 15 lat akceptuje dany (sub)kod?
@monika: to zmien 01.01 na 01.06 i problem z glowyy
pasqudek

Postprzez LeszkoII » niedziela 16 sierpnia 2015, 15:28

pasqudek napisał(a):A ustawa ograniczajaca pj bezterminowe na 15 lat akceptuje dany (sub)kod?
Nie wiem. Wydaje mi się, że nie i trzeba zrobić powtórnie kurs, egzamin, badania - taki cel chyba przyświecał.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez monika46 » poniedziałek 17 sierpnia 2015, 09:08

Nie. Ja nie mam żadnego kodu ograniczenia wbitego w prawo prawko ważne bezterminowo badania też. Ale w momecie jak mnie okulistka badała przepisała okulary ale one nigdzie nie są wbisane tak? Ze względu na małą wadę? (-2.0Cyl i -1,5cyl)
To znaczy że nie mam obowiązku jazdy w okularach?
Czy moje prawko też jest ważne do końca życia bezterminowo? Dlaczego obecnie już tak niema? Jest to sprawa kasy? Bo jak wiadomo w wiekszości te badania wyglądaja tak że nawet lekarz osoby badanej nie widział :eek2:
monika46

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 17 sierpnia 2015, 11:04

monika46 napisał(a):Ja nie mam żadnego kodu ograniczenia wbitego w prawo prawko ważne bezterminowo badania też.
To znaczy, że w momencie "robienia prawka" nie miałaś wady wzroku albo lekarz coś przycyganił(w co nie wierzę). Wada powstała później, stałaś się krótkowidzem i poszłaś do zwykłego okulisty, choćby po to żeby rozpoznawać ludzi na ulicy.
monika46 napisał(a):Ale w momecie jak mnie okulistka badała przepisała okulary ale one nigdzie nie są wbisane tak? Ze względu na małą wadę? (-2.0Cyl i -1,5cyl)
Nigdzie nie są wpisane, ale przy takiej wadzie wzroku nie sposób kierować pojazdem bez szkieł korekcyjnych. Wszystko zależy od zdrowia Twojego rozsądku. Przykładowo, jeżeli (odpukać) złamiesz dwie ręce i nogę (gips), to trudno oczekiwać, abyś brała się za kierowanie.
monika46 napisał(a):To znaczy że nie mam obowiązku jazdy w okularach?
Nie ma obowiązku formalnego, ale z powodzeniem można wykorzystać tutaj interpretację Art. 3. ustawy PoRD.
Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga – szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.

monika46 napisał(a):Czy moje prawko też jest ważne do końca życia bezterminowo? Dlaczego obecnie już tak niema?
Obowiązkowa wymiana odbędzie się dopiero w 2028 roku, chyba że w międzyczasie będziesz musiała wyrobić sobie wtórnik(zmiana adresy, zdjęcia, badania lekarskie) albo po utracie uprawnień uzyskać je ponownie drogą egzaminu. W tym drugim przypadku PJ wydawane są na 15 lat, co moim zdaniem jest słuszne (tylko powinno mniej kosztować), bo to swoista selekcja osób, które z biegiem lat nabywają różne groźne (dla prowadzenia pojazdu i swojego zdrowia) choroby, np. cukrzyca. Od stycznia 2013 PJ wydaje się tylko na czas określony.

Ja na blankiecie PJ mam zdjęcie 18 letniego chłopca i muszę je szybko zmienić, bo to są już nieaktualne dane!(groźba nieważności dokumentu) Jak wymienię PJ, to będą one ważne na 15 lat. Później będę musiał udać się do lekarza z uprawnieniami do badania kierowców, który oceni czy spełniam wymogi zdrowotne i na jakich warunkach. Ponadto na podstawie ewidencji kierowców (tam, gdzie n. in. punkty karne zapisują) będzie dokonana analiza, np. czy popełniłaś przestępstwo przeciwko komunikacji i takie tam...
LeszkoII

Postprzez lith » środa 19 sierpnia 2015, 00:39

@LeszkoII
Astygmatyzm ciężko porównywać z 'normalnymi wadami', szczególnie, że tam jeszcze dochodzi oś. Ja bym przez neta nie ryzykował wypowiadania się. Sam mam astygmatyzmu 4 dioptrie na 1 oku i mimo że jestem przyzwyczajony do jazdy w okularach i bez nich mi jest dziwnie to nie stanowi to dla mnie większego problemu.
lith

Postprzez Borys_q » środa 19 sierpnia 2015, 10:07

Ja z astygatyzmem 2,0 i 1,75 mam ostrosc wzroku 0,8-0,9 ale okulary musze nosic wiec z ym to nie jezt tak prosto.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » środa 19 sierpnia 2015, 10:48

lith napisał(a):Astygmatyzm ciężko porównywać z 'normalnymi wadami', szczególnie, że tam jeszcze dochodzi oś.
Ja mam delikatny astygmatyzm(nawet nie wiem ile i w czym to się mierzy), na tyle mały(okulistka mówiła), że noszenie soczewek(zwykłych kontaktowych) w niczym nie przeszkadza i nie ma wpływu na moją wadę.

Wątpię, żeby ktoś szukał porady zdrowotnej na forum prawo jazdy. Napisałem "mały astygmatyzm" a jaki to jest mały, to się dowiemy odwiedzając lekarza specjalistę.
LeszkoII

Postprzez Borys_q » środa 19 sierpnia 2015, 20:28

Leszko teraz mam dostęp do komputera z telefonu nie chciało mi się pisać. Jak się nie znasz to nie pisz za dużo bo szkoda klawiatury.

Ale w momecie jak mnie okulistka badała przepisała okulary ale one nigdzie nie są wbisane tak? Ze względu na małą wadę? (-2.0Cyl i -1,5cyl)

Wada powstała później, stałaś się krótkowidzem i poszłaś do zwykłego okulisty, choćby po to żeby rozpoznawać ludzi na ulicy.

Dziewczyna pisze, że ma astygmatyzm 2,0 cylinder i 1,5 cylinder (celowo nie pisze minusa bo w tej wadzie nie ma znaczenia znak), a ty jej z krótkowzrocznością i rozpoznawaniem ludzi na ulicy wyskakujesz. Jest taka zasada jak się nie znacz to za dużo nie pisz im mniej napiszesz tym mniej się pomylisz.

monika 46 Należało by się spytać okulisty czy należy prowadzić w okularach, jak zaleci okulary to jeździmy w okularach bo jesteśmy odpowiedzialnymi ludźmi.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » środa 19 sierpnia 2015, 20:55

Przepraszam. Nie doczytałem. Od tego tu jesteś Borys. Kontrolujemy się wzajemnie, wymieniamy wiedzą i doświadczeniem. Pozdrawiam.
LeszkoII

Postprzez Borys_q » środa 19 sierpnia 2015, 21:17

Proszę, należy się 5 PLN :)
Borys_q

Postprzez monika46 » piątek 21 sierpnia 2015, 19:21

Borys_q napisał(a):Ja z astygatyzmem 2,0 i 1,75 mam ostrosc wzroku 0,8-0,9 ale okulary musze nosic wiec z ym to nie jezt tak prosto.

oko prawe sfera plano 000 -2,00Cyl 180st
oko lewe plano 000 -1.50Cyl 1st

Tak piszę. Krótkowzroczności to ja niemam pisze w niej plano. czyli 0. Tę wadę mam od zawsze raz przepisywane okulary raz nie.
Ja to u okulisty odczytam tę dolną linijkę tylko muszę mrużyć oczy ostrość wzroku 1,0 mam w obu oczach (ale je wysilajac) w okularach widzę lajtowo tak jakby od ręki.
Różnicy też jakieś dużej to to niema. Na pewno nie jest tak że nie rozpoznaje ludzi na ulicy.
Okulistka mówiła żebym je nosila kiedy potrzebuje np w nocy podczas jazdy i nie mam nic wbitego że mam je nosić czy coś. :shock:
Wg rozporządzenia ostrość wzroku to 0,5 czyli to jest bardzo niska norma. Ja jak mówiłam mam 1.0 w tym że w okularach lajtowo bez z mrużeniem :shock:

A odnośnie prawek. Nie rozumiem dlaczego mam mieć terminowe? Prawo nie działa wstecz nieprawdaż? Więc czemu mi mają ten przywilej odebrać?
A jak wiadomo na takich badaniach to lekarz nie bada ani ciśnienia ani cukru ani wzroku. Tylko jak leci za pieniądze podbija więc ja niewidzę sensu.

To jak już tak wprowadzili niemogli by lecieć za ciosem i wprowadzić że np co 15lat każdy musi od nowa zdawać egzamin na prawo jazdy oraz badania lekarskie?
Dali by przykładowo że egzamin każdym musi zdać ze względów bezpieczeństwa. Ale tego już nie wpowadzili.
monika46

Postprzez jutek » piątek 21 sierpnia 2015, 22:07

monika46 napisał(a):To jak już tak wprowadzili niemogli by lecieć za ciosem i wprowadzić że np co 15lat każdy musi od nowa zdawać egzamin na prawo jazdy oraz badania lekarskie?
Dali by przykładowo że egzamin każdym musi zdać ze względów bezpieczeństwa. Ale tego już nie wpowadzili.

Nie mogli, bo sami by nie zdali, poza tym istniało zbyt duże ryzyko, że lud się zbuntuje, wyjdzie na ulice, zrobi rewolucje i ciepłe posadki z grubą kasą za nicnierobienie się skończą.
jutek

Postprzez monika46 » sobota 22 sierpnia 2015, 18:53

no to po co te badania jak i to je podbijają za 5 dych?
monika46

Postprzez monika46 » niedziela 23 sierpnia 2015, 11:25

w programie Drogówka pokazywali jak pouczyli kobietę żę powinna jezdzić w okularach miala je wbite i puścili A wy mówicie że to grozi mandatem i sprawą do sądu za brak kwalfikacji :hmm:
monika46

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze