Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez LeszkoII » wtorek 04 sierpnia 2015, 19:23
przez mp0011 » wtorek 04 sierpnia 2015, 22:36
2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany (...) ustąpić pierwszeństwa rowerzyście jadącemu na wprost po jezdni (...).
przez szymon1977 » wtorek 04 sierpnia 2015, 23:00
przez szerszon » wtorek 04 sierpnia 2015, 23:11
Bo ten Art 24.12 jest takim samym bublem jak reszta tej żałosnej nowelizacji.A jaki konkretnie przepis zabrania mi wyprzedzać prawą stroną pojazd jadący wolno bez włączonego kierunkowskazu, skoro jest przepis pozwalający mi na to wprost? Wydaje mi się, że to któryś z Was pouczał mnie w innym temacie o pasach nieoznaczonych...
bo według niej pasy rowerowe nie są pasami ruchu, skoro nie zmieści się na nich pojazd wielośladowy...
Przepis szczególny.5a) pas ruchu dla rowerów – część jezdni przeznaczoną do ruchu rowerów w jednym kierunku, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi;
Wyprzedzającego pojazdy nie zmieniające kierunku jazdy.I nie przed/na skrzyżowaniach bez sygnalizacji, przed/na PdPJeżeli rowerzysta w tym przypadku nie ma pierwszeństwa, to jakiego rowerzystę jadącego po jezdni ma na myśli ustawodawca?
Bardzo trafne spostrzeżenie... nawet po twoim wpisie widać, że nowelizację przygotowali dyletanci.Wiem, że to dotyczy skrzyżowania (i wjazdu na posesje? drogę wewnętrzną?) a nie wjazdu na miejsce postojowe,
A moim zdaniem przejezdzanie obok pojazdu, ktory zatrzymal sie w wyniku warunków lub przepisów ruchu drogowego to wyprzedzanie a nie omijanie.
przez szymon1977 » wtorek 04 sierpnia 2015, 23:13
przez mp0011 » środa 05 sierpnia 2015, 00:16
szerszon napisał(a):Bo ten Art 24.12 jest takim samym bublem jak reszta tej żałosnej nowelizacji.A jaki konkretnie przepis zabrania mi wyprzedzać prawą stroną pojazd jadący wolno bez włączonego kierunkowskazu, skoro jest przepis pozwalający mi na to wprost? Wydaje mi się, że to któryś z Was pouczał mnie w innym temacie o pasach nieoznaczonych...
8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:
......
2) dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym – w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni.
Wyprzedzającego pojazdy nie zmieniające kierunku jazdy.I nie przed/na skrzyżowaniach bez sygnalizacji, przed/na PdP
przez szerszon » środa 05 sierpnia 2015, 00:41
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
Przecież pisałem,ze bubel. Mogą sie dopychać lewą stroną omijając.Przecież w przepisie dopuszczającym omijanie/wyprzedzanie wolno jadących pojazdów przez rowerzystów chodzi dokładnie o to, żeby mogli dopchać się do np. śluzy dla rowerów...
przez mp0011 » środa 05 sierpnia 2015, 01:06
przez sankila » środa 05 sierpnia 2015, 01:30
Bo jedziesz swoim pasem - a ja jadę za Tobą lub przed Tobą - tym samym pasem, który jest również moim pasem. Masz się trzymać prawej strony pasa, żeby ułatwić mi wyprzedzanie, ale - gdyby było wąsko - nie mogę przejechać obok Ciebie "na milimetry", tylko grzecznie jadę z tyłu. I Ciebie również obowiązuje respektowanie mojej obecności na pasie ruchu.mp0011 napisał(a):Jak wczytasz się w ten przepis zauważysz, że ustawodawca traktuje rowerzystę jadącego z prawej strony jezdni tak, jakby jechał swoim nieoznaczonym pasem.
Nic nie przecina - to nie są dwa pasy, tylko cały czas jeden. I przepisy o pasie ruchu na nim obowiązują każdego!Samochód skręcający w prawo przecina więc mój pas ruchu, stąd ma obowiązek ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi który jedzie po tym pasie
Że niby co proszę? To ja mam jeździć po krawężnikach, bo Ty nie potrafisz doczytać, że nie wyprzedza się pojazdu od strony skrętu? No sorry!jeżeli przed manewrem, zjedzie do krawężnika problemu nie będzie, bo nie będę miał możliwości wyprzedzenia lub ominięcia z prawej...
przez mp0011 » środa 05 sierpnia 2015, 01:55
sankila napisał(a):Że niby co proszę? To ja mam jeździć po krawężnikach, bo Ty nie potrafisz doczytać, że nie wyprzedza się pojazdu od strony skrętu? No sorry!mp0011 napisał(a):jeżeli przed manewrem, zjedzie do krawężnika problemu nie będzie, bo nie będę miał możliwości wyprzedzenia lub ominięcia z prawej...
Daj takiemu palec, to rękę do łokcia użre.
przez szerszon » środa 05 sierpnia 2015, 07:13
Czyli opisałeś 'praktykę" drogową, która jest odmienna od idealnego świata opisanego w PoRD. I tu jest problem...gdyby wszyscy zachowywali sie w miarę przepisowo nie byłoby tematu.mp0011 napisał(a):.....
przez szoferemeryt » środa 05 sierpnia 2015, 07:37
przez mp0011 » środa 05 sierpnia 2015, 10:49
przez szoferemeryt » środa 05 sierpnia 2015, 12:58
przez mp0011 » środa 05 sierpnia 2015, 13:14
szoferemeryt napisał(a):Ja to widzę ciut odmiennie, ale każdy ciągnie w swoja stronę.
W pierwszym przypadku (zgodnie z filmem) znalazłeś się tam gdzie cie być nie powinno, a drugim nie zadbałeś o własne bezpieczeństwo.
Jeździj tak dalej, a resztę sobie sam dopowiedz.