Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez LeszkoII » sobota 01 sierpnia 2015, 12:34
przez Zakopower » sobota 01 sierpnia 2015, 14:47
szymon1977 napisał(a):Jestes na jednej, na dwoch czy na pieciu... co za roznica? Na jakiejs jestes na pewno. Twoje rozwazania nie maja nic do rozwazanego w temacie zagadnienia.
Błędny wniosek. Mogę zmienić kierunek jazdy, a drogi którą jadę nie opuszczę. Choćby zwykle zawracanie obala twój wniosek, albo np. jazda po przełączce w poprzek drogi.LeszkoII napisał(a):Wniosek płynie prosty - poruszanie się po drogach pojazdem polega na przemierzaniu ich wzdłuż a nie w poprzek, chyba że sens przepisu stanowi inaczej (np. przejście dla pieszych). To bardzo naturalny wniosek, który ma konsekwencje w pojmowaniu skrzyżowania w kontekście "kierunku jazdy". Skoro nie opuszczam danej drogi, która przecina się z inną - to znaczy że jadę na wprost nie zmieniając kierunku jazdy.
przez szymon1977 » sobota 01 sierpnia 2015, 18:18
przez szerszon » sobota 01 sierpnia 2015, 18:22
I tylko taki przypadek na drodze dwukierunkowej. Na jednokierunkowej nie masz takiej mozliwości..nie masz też możliwości jadąc tą samą droga skręcić na niej w lewo lub w prawo.Zakopower napisał(a):[ Błędny wniosek. Mogę zmienić kierunek jazdy, a drogi którą jadę nie opuszczę. Choćby zwykle zawracanie obala twój wniosek, albo np. jazda po przełączce w poprzek drogi.
przez dylek » sobota 01 sierpnia 2015, 18:49
szymon1977 napisał(a): Wystarczy niepodwazalny fakt, ze bedac na skrzyzowaniu na drodze na pewno jestes.
przez LeszkoII » sobota 01 sierpnia 2015, 18:54
Nie choćby - lecz jedynieZakopower napisał(a):Mogę zmienić kierunek jazdy, a drogi którą jadę nie opuszczę.Choćby zwykle zawracanie
No to sobie rzeczywiście, faktycznie i "bo widać" pojeździsz na przełączce....jak na drodzeZakopower napisał(a):obala twój wniosek, albo np. jazda po przełączce w poprzek drogi.
Ma znaczenie, bo jeżeli ktoś nalega aby wskazać drogę wzdłuż której się porusza na skrzyżowaniu, to taką drogę się wskazuje a nie wymyśla, że się jedzie w poprzek drogi poprzecznej i równocześnie wzdłuż innej albo tym gorzej - że na skrzyżowaniu występuje jedna droga/jezdnia.... składająca się ze skrzyżowania (pozdrawiam Sankilęszymon1977 napisał(a):Lesiu... z punktu widzenia rozpatrywanego w tym watku zagadnienia nie ma to zadnego znaczenia.
przez szerszon » sobota 01 sierpnia 2015, 19:05
A co ty taki zdziwiony...przecież przełączka jest łączeniem, a łaczenie jest skrzyżowaniem które łączy dwa odległe brzegi rzeki ( piaskownica nie daje takiego rozmachu)dylek napisał(a):A to przełączka jest skrzyżowaniem ?
przez dylek » sobota 01 sierpnia 2015, 19:41
szerszon napisał(a):przecież przełączka jest łączeniem, a łaczenie jest skrzyżowaniem
przez sankila » sobota 01 sierpnia 2015, 21:52
Oczywiście, że droga składa się ze skrzyżowań, a także z przejść dla pieszych, torowisk tramwajowych, przejazdów kolejowych, tuneli i mostów. A może chcesz udowadniać, że na moście czy w tunelu nie ma drogi?LeszkoII napisał(a): droga nie składa się ze skrzyżowania - toteż skrzyżowanie nie może być ich fragmentem.
Pokażę Ci na obrazkach:A drogi różnokierunkowe? Przynajmniej wyjaśnij, co poetka miała na myśli
przez Zakopower » sobota 01 sierpnia 2015, 21:57
szerszon napisał(a):I tylko taki przypadek na drodze dwukierunkowej. Na jednokierunkowej nie masz takiej mozliwości..nie masz też możliwości jadąc tą samą droga skręcić na niej w lewo lub w prawo.Zakopower napisał(a):[ Błędny wniosek. Mogę zmienić kierunek jazdy, a drogi którą jadę nie opuszczę. Choćby zwykle zawracanie obala twój wniosek, albo np. jazda po przełączce w poprzek drogi.
Z choinki się urwałeś? Skoro nie jesteś na drodze to kodeks cię nie obowiązuje. Pojechałeś z tym tekstem.dylek napisał(a):szymon1977 napisał(a): Wystarczy niepodwazalny fakt, ze bedac na skrzyzowaniu na drodze na pewno jestes.
Podważalny...i to bardzo... Będąc na skrzyżowaniu jesteś na... drodze?
sankila napisał(a):Na drugim obrazku masz również dwie drogi, biegnące w różnych kierunkach, ale w miejscu ich przecięcia stoi most, przez który biegnie jedna z dróg.
przez dylek » sobota 01 sierpnia 2015, 22:34
przez szerszon » sobota 01 sierpnia 2015, 22:57
No nie...nie zrozumiałeś co napisałem...napisałem,że nie masz mozliwości jadąc po drodze na niej zmienić kierunku jazdy w prawo lub w lewo...możesz zmienić co najwyżej pas ruchu.Zakopower napisał(a):Jak to nie? Zawsze mam możliwość skrętu w prawo lub w lewo np. W prydrożną posesję. Wcale nie wjeżdżam w inną drogę.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale za jednym skrzyżowaniem optujesz przede wszystkim ty...wyraziłem kompletnie odmienne zdanie...Albo np. Skrzyżowanie z sąsiedniego wątku. Skręcam w lewo, a następnie w prawo, a drogi nie zmieniam. Cienki jesteś w dyskusji.
Ależ jesteś na ..drogach posiadających jezdnię. Na skrzyżowaniu..a tu PoRD jak najbardziej obowiązuje..podać ci odpowiednie przepisy ?Z choinki się urwałeś? Skoro nie jesteś na drodze to kodeks cię nie obowiązuje. Pojechałeś z tym tekstem.
sankila napisał(a):Oczywiście, że droga składa się ze skrzyżowań,
Totalny idiotyzm..drogi moga byc dwukierunkowe lub jednokierunkowe...różnokierunkowe... nowy PoRD wydany w Pacanowie..drogi różnokierunkowe
Toteż tylko w Pacanowie..polecam się zapoznać z rozporządzeniem dotyczącym warunków technicznych dróg jakim powinny odpowiadać...pisałem..zanim naciśniesz "wyślij" -pomyśl.I to się nazywa skrzyżowanie dwupoziomowe (lub węzeł drogowy).
przez Zakopower » niedziela 02 sierpnia 2015, 11:00
Weź już się nie kompromituj....dylek napisał(a):Zakopałek - zajrzyj do art 1 to się dowiesz, że nie muszę być na drodze, by PoRD obowiązywał...Zakopower napisał(a):Z choinki się urwałeś? Skoro nie jesteś na drodze to kodeks cię nie obowiązuje. Pojechałeś z tym tekstem.dylek napisał(a):Podważalny...i to bardzo... Będąc na skrzyżowaniu jesteś na... drodze?
przez LeszkoII » niedziela 02 sierpnia 2015, 14:06
Polecam pochylić głowę nad def. przejścia dla pieszych. Droga nie składa się ze skrzyżowania. Idąc Twoją ścieżką rozumowania, droga składa się jeszcze z masy bitumicznej, atomów, trawy, petów, wymiocin pijaków, znaków drogowych a nawet z maleńkiego kawałka Polski.sankila napisał(a):Oczywiście, że droga składa się ze skrzyżowań, a także z przejść dla pieszych, torowisk tramwajowych, przejazdów kolejowych, tuneli i mostów.
Pytałem o wymyślony przez Ciebie atrybut różnokierunkowości drogi. Wyobraź sobie, że znam definicje skrzyżowania z UoDP(może nie na pamięć, ale znam).sankila napisał(a):Na pierwszym - masz dwie drogi, biegnące w różnych kierunkach, a między nimi plac, z którego obie drogi korzystają - to się nazywa skrzyżowanie jednopoziomowe.
przez szymon1977 » niedziela 02 sierpnia 2015, 14:26
A to wjezdzajac na skrzyzowanie zjezdzam z drogi? A moze wsiadajac do samochodu wysiadam z Polski? Co za logika. Jezeli cos podwazyles to sens traktowania Cie w dyskusji na powaznie. Miszcz!dylek napisał(a):Będąc na skrzyżowaniu jesteś na... drodze?