szymon1977 napisał(a):...aby bylo sprawiedliwie takie ze strzalkami takze przed zjazdem ze skrzyzowania. Czyzby male skrecanie wewnatrz duzego skrecania? Jest nadzieja, ze ktos sie odniesie bezposrednio do przepisow a nie bedzie wymyslal, ze strzalka p-8 oznacza skrecanie?
Na zdjęciu zalinkowanym przez Makabrę masz jak najbardziej strzałki wewnątrz skrzyżowania.
======================================================
sankila napisał(a):To samo, co dla wszystkich, z wyj. "warszaffskiej szkoły jazdy".
Może zapoznaj się w treścią audytu, zalinkowanego przez Leszko? Zwłaszcza z przytoczonymi fragmentami...
Stoi jak byk, że zjazd z ronda należy zawczasu zasygnalizować kierunkowskazem - jest tam coś o geometrii ronda, do którego się te uwagi stosują? Że np. "na kwadratowym NIE trzeba"?
A może cały KRA to "egzaminatory - w mordę jeża"?
Czytanie ze zrozumieniem nie było twoją mocną stroną.Akurat w tym przypadku pisali o rondzie z JEDNYM pasem ruchu.Z artykuły warszawskiego egzaminatora, który przytaczałem kilkukrotnie także wynikało, że w pewnych przypadkach dopuszczony jest prawy zjazdowy.
Czyli nie jest to rondo"kwadratowe", które posiada więcej niż jeden pas zjazdowy. Prawda, że napisałaś bzdurę ?
Poza tym nie określili tego jako zmianę kierunku jazdy.
Jeszcze polecam poczytać powyżej twego podkreślenia jak należy się ustawić przy wjeździe na skrzyżowanie.Kompletnie odmienny punkt widzenia przeczący, że obwiednia to droga jednokierunkowa z pierwszeństwem jak kiedyś pisałaś powołując się na świstek jakiegoś artysty z Gdaki. Czyli zmarnowałaś czas , kiedy tu ciebie nie było i nic się nie nauczyłaś.
W przypadku rond kwadratowych, chociażby takim co wrzucił Makabra, nie ma "pasa prawego zjazdowego"Namalowane strzałki kierunkowe na jezdni w dodatku nie pozostawiają wątpliwości co do kierunku jazdy. Nie wiem, gdzie sygnalizują jazdę na wprost z prawym kierunkowskazem, gdzie zgodnie z przepisami można zjechać z ronda na wprost z trzech pasów ruchu( Warszawa Al. Krakowska/Hynka)
Podejrzewam że KRA chodziło o ronda o większej ilości pasów ruchu niż jeden. Np to moje z Piastowa, gdzie prawy zjazdowy ma sens.
Tak więc życzę ci dalej ciężkiej i owocnej pracy z PoRD i językiem polskim.