Tramwaj ruszający z przystanku

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Tramwaj ruszający z przystanku

Postprzez Borys_q » piątek 24 kwietnia 2015, 15:29

To dlaczego jest próba ubrania w buty, które nie pasują ?

Ja tylko podaje interpretację mądrych głów z komisji weryfikacyjnej, do końca nigdy się z nią nie zgadzałem. Ten temat wraz z tematem "nieoznaczoności kolumny pieszych pod względem zachowania na skrzyżowaniu ", jeszcze parę gier słownych (pierwsza pomoc/doraźna pomoc) były standardowymi zagadnieniami na egzaminie dla kandydatów na egzaminatorów.

Jeśli chodzi o pojazd szynowy to chyba jednak konkretnie napisali, KIEDY włącza się do ruchu.

To samo jest z zasadą jazdy możliwie blisko prawej krawędzi. Jest konkretnie opisana dla dróg dwujezdniowych i o co najmniej 4-rech pasach ruchu. A i tak wszyscy święci dopisują tym konkretnym przypadkom jeszcze zasadę ogólną (prawa jezdnia ale jeszcze dodatkowo możliwie blisko prawej krawędzi).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez szerszon » piątek 24 kwietnia 2015, 16:20

Ja tylko podaje interpretację mądrych głów z komisji weryfikacyjnej, do końca nigdy się z nią nie zgadzałem.
Ba...to ich problem. Fakt ,że to oni oceniaja, ale czy maja rację. przecież też był ponury typ w ministerstwie, dla którego próg zwalniający odwoływał prędkość.
I czy z tego powodu mam to łyknąć, bo jakiegoś durnia w teczce przynieśli ?
Ten temat wraz z tematem "nieoznaczoności kolumny pieszych pod względem zachowania na skrzyżowaniu ",
Podejrzewam,ze wiem o co chodzi, ale mógłbyś rozwinąć ?
(pierwsza pomoc/doraźna pomoc)

Tak samo czy "osoba w ciąży" jest zobowiązana do zapięcia pasów :lol:
szerszon

Postprzez Borys_q » piątek 24 kwietnia 2015, 16:32

Kierujący pojazdem zbliżając się do skrzyżowania dróg równorzędnych:
A: powinien ustąpić pierwszeństwa kolumnie pieszych zbliżającej się do skrzyżowania z prawej strony
B.....
C.....

Kolumna pieszych skręcając w lewo na skrzyżowaniu
A: Jest obowiązana zbliżyć się do osi jezdni lub lewej krawędzi jezdni jednokierunkowej.
B......
C......

Ba...to ich problem. Fakt ,że to oni oceniaja, ale czy maja rację. przecież też był ponury typ w ministerstwie, dla którego próg zwalniający odwoływał prędkość.
I czy z tego powodu mam to łyknąć, bo jakiegoś durnia w teczce przynieśli ?

Jak wchodzisz między wrony musisz krakać jak one, a swoje musisz wiedzieć.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » piątek 24 kwietnia 2015, 17:50

szerszon napisał(a):To pokaż mi, gdzie jest napisane , że pojazd szynowy ruszający z przystanku włącza się do ruchu ?
Art. 17.1. zaczyna się formułą ogólną (trudno domagać się, żeby po przecinku wymieniali tam wszystkie możliwe pojazdy - poza np. tramwajem :F) a później za pomocą spójnika ORAZ dołączono inne szczególne sytuacje, w których też następuje włączanie się do ruchu. Punkcik po punkciku.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 24 kwietnia 2015, 19:52

Borys_q napisał(a):Kierujący pojazdem zbliżając się do skrzyżowania dróg równorzędnych:
A: powinien ustąpić pierwszeństwa kolumnie pieszych zbliżającej się do skrzyżowania z prawej strony
B.....
C.....

Kolumna pieszych skręcając w lewo na skrzyżowaniu
A: Jest obowiązana zbliżyć się do osi jezdni lub lewej krawędzi jezdni jednokierunkowej.
B......
C......
.

Pytanie pierwsze-nie.
Pytanie drugie -nie.
Jak wchodzisz między wrony musisz krakać jak one, a swoje musisz wiedzieć

Swoje wiem, a czasami jestem bezczelny typ, który "autorytetowi" potrafi zadać niewygodne pytanie.
Jaka jest najczęstsza odpowiedź ?
"Ale to ja jestem autorytetem" :lol:
LeszkoII napisał(a):Art. 17.1. zaczyna się formułą ogólną (trudno domagać się, żeby po przecinku wymieniali tam wszystkie możliwe pojazdy - poza np. tramwajem :F) a później za pomocą spójnika ORAZ dołączono inne szczególne sytuacje, w których też następuje włączanie się do ruchu. Punkcik po punkciku.

Zwracam uwagę na "inne szczególne sytuacje" z naciskiem na punkt dotyczący pojazdu szynowego.Wyjazd z zajezdni jak najbardziej pasuje do formuły ogólnej i w takim przypadku bez sensu byłoby dodawać taki mały skromny punkcik dotyczący pojazdu szynowego...a dodali. Dlaczego ? :wink:
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 24 kwietnia 2015, 21:07

Zaczynam się zastanawiać, która zajezdnia znajduje się na drodze publicznej :hmm:
Autobus z zajezdni na drogę się nie włącza do ruchu? :hmm:
Moim zdaniem zajezdnia to nieruchomość.
szerszon napisał(a):Zwracam uwagę na "inne szczególne sytuacje" z naciskiem na punkt dotyczący pojazdu szynowego.
Nie wiem dlaczego chcesz wykluczyć pierwszy człon przepisu Art. 17.1. (przed słowem "oraz").
Co dziwnego jest w tym, że ruszając z przystanku tramwaj włącza się do ruchu a motorniczy zobowiązany jest zachować Sz.O.?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 24 kwietnia 2015, 21:19

Autobus z zajezdni na drogę się nie włącza do ruchu?

A napisali jakiś oddzielny punkt jak w przypadku pojazdu szynowego ?
Nie wiem dlaczego chcesz wykluczyć pierwszy człon przepisu Art. 17.1

Dlatego ,że dalej napisali konkretnie w odniesieniu do pojazdu szynowego, kiedy jest włączającym się do ruchu. Ruszanie z przystanku nie jest tam wymienione. Gdyby było to mogliby napisać kolejny Art 18 jak w przypadku autobusu.
Co dziwnego jest w tym, że ruszając z przystanku tramwaj włącza się do ruchu a motorniczy zobowiązany jest zachować Sz.O.?
Spróbuj mu wjechać..to się dowiesz jak się 20 ton zatrzymuje .
szerszon

Postprzez papadrive » piątek 24 kwietnia 2015, 21:47

LeszkoII napisał(a):Zaczynam się zastanawiać, która zajezdnia znajduje się na drodze publicznej :hmm:

Zajezdnia, może nie jest na DP, ale wyjazd z niej może być na drogę publiczną.

Włącza, bo...
Moim zdaniem zajezdnia to nieruchomość.

Też nie bardzo rozumiem, dlaczego nie uwzględniono tramwaju ruszającego z przystanku , jako włączającego się do ruchu? Może dlatego, że autobus i trolejbus, zazwyczaj wyjeżdżają z zatoki, a tramwaje jadą i zatrzymują się po/na torowisku biegnącym po jezdni?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » piątek 24 kwietnia 2015, 21:53

Też nie bardzo rozumiem, dlaczego nie uwzględniono tramwaju ruszającego z przystanku , jako włączającego się do ruchu?
Ponieważ nie zatrzymasz go w miejscu.
szerszon

Postprzez papadrive » piątek 24 kwietnia 2015, 22:03

Eee, chyba nie o skuteczność hamulców tutaj chodzi? Choć pewnie przy redagowaniu przepisów to uwzględniono. Jest jeszcze art.16.6, który nakazuje ustąpić szynowemu. Co prawda pisze tam o nadjeżdżjacym, a nie stojącemu, ale skoro już ruszył...?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Makabra » piątek 24 kwietnia 2015, 22:13

LeszkoII napisał(a):Zaczynam się zastanawiać, która zajezdnia znajduje się na drodze publicznej :hmm:

Ale autobus z zajezdni wyjeżdża na drogę, bo jeździ po drodze. Tramwaj z zajezdni nie musi wyjeżdżać na drogę, dlatego jest oddzielny przepis. Kto powiedział że torowisko pojazdów szynowych zawsze jest częścią drogi? Poniżej masz przykład torowiska które nie jest na pewno częścią drogi w miejscu gdzie jest rozjazd na zajezdnię.

https://www.google.pl/maps/@50.06823,20 ... !1e3?hl=pl
Makabra

Postprzez Borys_q » piątek 24 kwietnia 2015, 22:45

Ja bym raczej nie szedł w stronę cudowania z hierarchią przepisów, tylko tramwajarz nie zatrzymał się bo mu tak się podobało, wiec nie do końca to zatrzymanie było niewynikające...

Pytanie pierwsze-nie.
Pytanie drugie -nie.

No właśnie czyli kolumna ani nie ustępuje, ani nie ma pierwszeństwa, bo nikt jej nie ustępuje.
Borys_q

Postprzez rusel » sobota 25 kwietnia 2015, 13:42

A Ty Rusel co sądzisz na ten temat?

dla mnie tramwaj włącza się do ruchu

Kierujący pojazdem zbliżając się do skrzyżowania dróg równorzędnych:

"pojazdom nadjeżdżającym"
rusel

Postprzez Makabra » sobota 25 kwietnia 2015, 15:49

rules a jeśli tramwaj zatrzymuje się bo mu siemens zabronił wjazdu na skrzyżowanie, i w tym czasie wysadza pasażerów na przystanku to jak to traktować? Sam fakt wysadzania pasażerów wyłącza ten pojazd tymczasowo z ruchu?
Makabra

Postprzez szymon1977 » sobota 25 kwietnia 2015, 16:35

papadrive napisał(a):...dlaczego nie uwzględniono tramwaju ruszającego z przystanku , jako włączającego się do ruchu?
Bo tramwaj choc sie zatrzyma nie pozostaje bez wplywu na ruch na drodze. Trzeba go na przyklad jakos ominac. Trudno wiec go uznac za niebedacego elementem ruchu drogowego. Jezeli chodzi o autobus jest zupelnie przeciwnie. Dopoki nie zacznie wyjezdzac z zatoki jakby go nie bylo.
rusel napisał(a):...dla mnie tramwaj włącza się do ruchu...
Rozmijasz sie nie tylko z PoRD ale i z rzeczywistoscia.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze