art 16 pkt 4

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: art 16 pkt 4

Postprzez rusel » sobota 21 marca 2015, 23:13

Rocko ja widzę 2 wyznaczone pasy. Weź sobie znak F18 i powiedz mi ile tam jest wyznaczonych pasów i dlaczego.
rusel

Postprzez szerszon » sobota 21 marca 2015, 23:21

I ok. Ale napisali wyraźnie, że na drogach dwukierunkowych dwupasowych. Czy to wyklucza zastosowanie linii P-4 tam , gdzie pasy ruchu są niewyznaczone i jest ich więcej niż dwa ?
szerszon

Postprzez jasper1 » sobota 21 marca 2015, 23:28

Ja uważam, że tak, zwłaszcza ze względu na podpisy pod rys. 7.6.3.2 i potem 7.6.3.3, gdzie wyraźnie mowa o wyznaczeniu pasów.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szerszon » sobota 21 marca 2015, 23:43

To zupełnie inna bajka. Raczej powinnaś sie powoływać na rys 7.2.4.
Ale tez nie do końca.
Aby wyznaczyć pas ruchu musi być odpowiednia szerokość-o ile pamiętam to 2.5m ( piszę z pamięci)
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby były dwa pasy ruchu niewyznaczone gdy nie ma możliwości ich wyznaczenia.
Nie można tego problemu rozwiązać tylko z jednego punktu widzenia. Musimy brać pod uwagę również definicję pasa ruchu. Definicję P-4..
Z tego powodu uważam,że można się pokusić o stwierdzenie,że na zapodanym zdjęciu są dwa niewyznaczone pasy ruchu w jednym kierunku.
szerszon

Postprzez jasper1 » niedziela 22 marca 2015, 00:42

szerszon napisał(a):To zupełnie inna bajka.

To nie jest inna bajka. Zastosowanie P-4 jest równoznaczne z wyznaczeniem pasów ruchu dla przeciwnych kierunków jazdy - tak wynika z podpisów pod rysunkami.
Intencją zastosowania linii P-4 było wyznaczenie 2 pasów dla przeciwnych kierunków i to jest własnie w "moich" rysunkach (na wlotach drogi podporządkowanej pasy wyznaczono, bądź nie).

To, że definicja pasa ruchu jest taka, jaka jest i że czasem wyznaczony pas w zależności od szerokości pasa i pojazdów da się jeszcze podzielić na niewyznaczone, to jest zupełnie inna bajka - jeden wyznaczony pas może mieć do 6 m szerokości - i też szereg problemów na drodze.
W tym kontekście rys 7.2.4. pokazuje to samo co "moje", tylko w inny sposób, podobnie jak F-18 rusela, mówi o ilości pasów, ale nie wprost o ich wyznaczeniu.

Z tego powodu uważam,że można się pokusić o stwierdzenie,że na zapodanym zdjęciu są dwa niewyznaczone pasy ruchu w jednym kierunku.

A ja uważam, że jest to przede wszystkim droga z dwoma wyznaczonymi pasami ruchu, a to że faktycznie z wyznaczonego pasa da się "wycisnąć" 2 niewyznaczone, to kwestia drugorzędna.

Ja mam pewną wątpliwość czy prawo do "rozmieniania" pasa oznaczonego znakami na dwa pasy wynika rzeczywiście z przepisów, osobiście mam problem z wyprowadzeniem takiego prawa wprost z definicji pasa ruchu.

PS Wyznaczyć można pas min.2,9 m bez ustawiania B-15 na drodze o dopuszczalnej prędkości do 60 km/h.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez szerszon » niedziela 22 marca 2015, 00:57

Zastosowanie P-4 jest równoznaczne z wyznaczeniem pasów ruchu dla przeciwnych kierunków jazdy - tak wynika z podpisów pod rysunkami.
Co innego może wyznaczać pasy ruchu, ale nie P-4.
czytam tę definicję P-4
Dlatego napisałem ,że to inna bajka, ponieważ na rysunkach na które się powołujesz chodzi o coś innego.
Intencją zastosowania linii P-4 było wyznaczenie 2 pasów dla przeciwnych kierunków
Na "twoich" rysunkach -tak. Ale nie wynika mi to z żadnego przepisu.
Dlatego dopuszczam sytuację o dwóch pasach niewyznaczonych na zapodanym zdjęciu. Wynika to m.in z definicji pasa ruchu.
- jeden wyznaczony pas może mieć do 6 m szerokości - i też szereg problemów na drodze.
Ups.. źródło ? Autostradowe mają coś około 3,5 metra czy ciut więcej.
Tu się czuję zaskoczony.
że jest to przede wszystkim droga z dwoma wyznaczonymi pasami ruchu,

Co je wyznacza ? P-4 oddziela. :wink:
Ja mam pewną wątpliwość czy prawo do "rozmieniania" pasa oznaczonego znakami na dwa pasy wynika rzeczywiście z przepisów, osobiście mam problem z wyprowadzeniem takiego prawa wprost z definicji pasa ruchu.
Masz wątpliwość z tego powodu, że uważasz,iż pasy są wyznaczone. Nie ma wyznaczonych to i wątpliwości nie mam. :D
PS Wyznaczyć można pas min.2,9 m bez ustawiania B-15 na drodze o dopuszczalnej prędkości do 60 km/h.

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 8373,d.d2s
szerszon

Postprzez rocko19 » niedziela 22 marca 2015, 09:23

Co ma znak F 18 do tego czy są tam wyznaczone pasy czy nie? Z mojej wiedzy wynika że pasy ruchu się wyznacza poprzez znaki poziome, linia przerywana, linia ciągła itp.. a tam widzę jezdnię na tyle szeroką że obok siebie mieszczą się 2 pojazdy wielośladowe i dlatego są tam 2 pasy ruchu w jednym kierunku niewyznaczone, na jakiej podstawie sądzisz że one są wyznaczone?
rocko19

Postprzez rusel » niedziela 22 marca 2015, 11:03

Rocko to wklej inne miejsce bo na tym co przedstawiles jest zupełnie cos innego. Kolejność stosowania definicji w Twoim przypadku jest błędna.

Co z tego ze jezdnia w tym miejscu jest szeroka, patrz co znajduje sie na jej osi w pierwszej kolejności. Tu masz obowiązek jazdy przy prawej krawędzi a nie przy linii p4.

Znaki poziome tak jak odpowiedziales sobie na pytani wyznaczaja/rozdzielaja/wydzielaja/oddzielaja pasy ruchu.

W innym przypadku na znaku f18 mialbys 2 wyznaczone i 1 niewyznaczony pas. Logiki nie chowaj do kieszeni.
rusel

Postprzez rocko19 » niedziela 22 marca 2015, 13:10

Po pierwsze, nie ma tam znaku F18, jest ale później na zdj juz tego nie widać, ale mnie właśnie interesuje ten fragment drogi który pokazałem na zdj.Inaczej, mamy znak F18 i na jezdni nie mamy znaków poziomych rozdzielajacych pasy ruchu a jezdnia jest na tyle szeroka że obok siebie mieszczą się 2 pojazdy wielosladowych. To mówimy tu o wyznaczonych czy nie wyznaczonych pasach ruchu. Dla ścisłości są to Tarnowskie Góry ul.Nakielska(wiadukt)
rocko19

Postprzez szerszon » niedziela 22 marca 2015, 13:15

mamy znak F18
No to po bólu...
szerszon

Postprzez rocko19 » niedziela 22 marca 2015, 14:07

Nie. Dałem przykład ze znakiem F18, czy jak on jest a pasy ruchu są nie wyznaczone znakiem poziomym i jak się wtedy sprawa ma..
rocko19

Postprzez rusel » niedziela 22 marca 2015, 14:40

Rocko odpowiedz

1. Ile wyznaczonych pasów widzisz ?

Obrazek

2. Tu mieszczą się po 2 rzędy a więc ? 4 niewyznaczone w obrębie 2 wyznaczonych?

Obrazek

3. Ale kilka metrów dalej już 4 niewyznaczone?

Obrazek
rusel

Postprzez rocko19 » niedziela 22 marca 2015, 15:40

Na 1 zdj są 2 wyznaczone pasy ruchu w jednym kierunku.
Na 2 gim zdj trudno ocenić ale dałbym że po jednym pasie dla każdego kierunku.
Na 3cim stawiam na 2pasy ruchu niewyznaczone dla każdego kierunku razem 4 jeżeli chodzi ci o całą jezdnię.Bo ja to rozdzielam do lini P4.
rocko19

Postprzez rusel » niedziela 22 marca 2015, 16:15

Chyba muszę się napić.
rusel

Postprzez jasper1 » niedziela 22 marca 2015, 16:25

szerszon napisał(a):Co innego może wyznaczać pasy ruchu, ale nie P-4.
czytam tę definicję P-4
To przeczytaj jeszcze tabelę 7.1 Ja uważam, że na pasy dzielimy jezdnię, a nie kierunki ruchu, może jednak P-4 też się do tego nada.

- jeden wyznaczony pas może mieć do 6 m szerokości

ps.. źródło ? Autostradowe mają coś około 3,5 metra czy ciut więcej.
Tu się czuję zaskoczony.

Dokładnie 5,50 m w pewnych sytuacjach w przypadku dróg dwukierunkowych poza obszarem zabudowanym, zał. 2_2.2.1

Co je wyznacza ? P-4 oddziela. :wink:

P-4 oddziela pasy czy może oddziela tylko kierunki ruchu, a pasy przy okazji wyznacza?

Myślę, że zbyt dużą wagę przywiązujesz tu do rozróżnienia słowa wyznaczać i oddzielać.
Idąc Twoim tokiem rozumowania droga z wyznaczonymi za pomocą P-1b dwoma pasami ruchu przestaje mieć wyznaczone pasy, gdy linia ta przechodzi w P-4.
220 pod tym względem jest bardzo niekonsekwentne, najpierw nie ma nic o tym, że linie segregacyjne służą do wyznaczania pasów, jest tylko o oddzielaniu, by po wymienieniu ich listy było już o wyznaczaniu pasów ruchu.
Za to wg definicji pasa ruchu możemy mieć pasy oznaczone lub nieoznaczone, cokolwiek to znaczy.
Masz wątpliwość z tego powodu, że uważasz, iż pasy są wyznaczone. Nie ma wyznaczonych to i wątpliwości nie mam. :D

Wątpliwość ma bardziej ogólny charakter, także gdy są wyznaczone 2 czy 3 pasy w tym samym kierunku i jeden się poszerza.

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 8373,d.d2s

OK. Ja wyłącznie o pasie wyznaczonym i to nie na drogach lokalnych czy dojazdowych.
jasper1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze