"Koniec nadziei policjantów na to, że - nie narażając się na sprawy sądowe i kary - będą mogli ścigać piratów drogowych nieoznakowanymi radiowozami.
Jak dla mnie nieoznakowany radiowóz to pojazd nie przypominający wyglądem (oznaczeniami numerów, z logo Policji, specyficzna barwą z elementami koloru niebieskiego) standardowego pojazdu policyjnego.
A mi chodzi o pojazd uprzywilejowany, jak najbardziej zdefiniowany. Kierujący nim ma pewne prawa i obowiązki. W dodatku rozporządzenie (ws. kontroli ruchu drogowego) jest aktem niższej rangi od ustawy. Nie wiem jakie sprzeczne z ustawą PoRD regulacje daje ustawa o policji. Jeżeli takie sprzeczności naprawdę istnieją (np. w ustawie o Policji wprost zwolniono funkcjonariuszy z używania błyskowych sygnałów świetlnych podczas konkretnych zadań), to trzeba przyznać, że problem interpretacyjny rzeczywiście ma uzasadnienie bytu. Wtedy zbiera się SN i orzeka nadając jakąś zasadę prawną.
rusel napisał(a):Obecnie kierowcy nieoznakowanych radiowozów z wideorejestratorami nie mogą na przykład przekraczać dozwolonej prędkości, jadąc za piratem drogowym. Nie wolno im przekraczać podwójnej ciągłej, przejeżdżać na czerwonym świetle itd.
Zgodziłbym się. Używanie wideorejestratorów w radiowozach jest obarczone błędem metodologii wnioskowania o przekroczeniu prędkości, bo urządzenie to nie mierzy (choćby w przybliżeniu) zmian odległości pomiędzy pojazdami. Przypomina to trochę sposób mierzenia długości przez Jasia Fasolę (w odcinku o remontowaniu domu).
Urząd Miar zalegalizował urządzenie, bo je dostał, przeczytał instrukcję, zapoznał się, wykonał obiektywne badania(na pewno posługując się jakimś dodatkowym przyrządem mierzącym const. odległości). Urzędu nie interesuje uczciwość policjanta operującego rejestratorem. On wykonuje swoją pracę i pozytywnie wnioskuje, że używanie urządzenia zgodnie z instrukcją spełnia jakieś tam normy.
rusel napisał(a):Nie bardzo wiem co wynika z tego art.
To że kierujący pojazdem uprzywilejowanym może nie stosować się do zasad ruchu drogowego. Kierujących pojazdem "NIE-uprzywilejowanym" obowiązuje całokształt, zgodnie z Art. 1. PoRD.
A ustawa o policji.... nie będę się wypowiadał.