LeszkoIIFakt wyznaczenia MIEJSCA DO POSTOJU (z którego może korzystać niemal każdy - nie wdając się w szczegóły) oznacza nie mniej nie więcej, że w takim miejscu można zaparkować, chociażby mimo wcześniejszego B-35/36.
...a nie do traktowania jak pasa ruchu.
Par 90.3 pas postojowy...nie ma tematu. Nie przeskoczysz tego.
Parkingi wyznacza się też na chodniku lub jego części (uściśla się obszar za pomocą znaków poziomych). Czy to oznacza, że pieszy nie może korzystać z chodnika?
Z tego fragmentu co parkuje pojazd nie może.
Nawet jeśli pieszy sobie maszeruje po takich pustych miejscach parkingowych na chodniku to opuszczając je nie włącza się do ruchu
Nie ma definicji pasa postojowego
Nie rozbrajaj mnie, bo przywdziałeś teraz szaty szymona

Pas postojowy jest-wyznaczony poprzez linie P-19.I wystarczy. Nie masz też definicji zatoki przystankowej.Czy wobec tego przegonisz stamtąd autobus ?
Wyznaczony pas postojowy tworzy znak P-19 - a czy nie może występować na jezdni w obrębie pasa ruchu?
To po co go wyznaczać ? Taki pas jest poza jurysdykcja znaków zakazu , które wymieniłem. Ta P-19 w sumie jest dla Ciebie jak krawędź jezdni.
Jeżeli znajduje sie na jezdni(w większości przypadków) to jak najbardziej TAK.
Przecież napisali, że postojowy. A w Art 2.7) napisali, że pas ruchu jest wystarczający
do ruchu ( nie postoju) rzędu pojazdów
Czemu nie?
Przykład...przepis ?

Podejrzewam,że będziesz miał lekki problem
Makabra Czy Wjezdzajac na pas postojowy bez zatrzymania, wylaczamy sie z ruchu a potem wlaczamy?
Teoretycznie wjeżdżasz na ten pas w określonym celu czyli zapodać postój.Jeśli coś Ci się odmieniło to twój problem.Opuszczając pas postojowy włączasz się do ruchu i nie powinno to obchodzić jadących pasem ruchu, czy sie zatrzymałeś czy tez sie turlałeś.
Ten pas nalezy dalej do drogi, wiec nie mozna tu mowic o wyjezdzie z parkingu jako obiektu przydroznego na droge. Czyli jest tutaj konflikt pasa postojoweg i definicji wlaczania sie do ruchu.
To są normalne miejsca postojowe akurat wyznaczone w ten sposób, a nie np pojedyncze stanowiska.
Czy jak pojade nieuprawniony pasem dla autobusow, i dostane strzala od pojazdu ktory zmienia pas ruchu na buspas, to jestem winny kolizji, bo jechalem pasem ktorym jechac nie powinienem?
A po co ten ktoś pcha się na buspas ?

Też nie powinien chyba tam się znajdować.