Pas ruchu, kierunek ruchu, skręcanie.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pas ruchu, kierunek ruchu, skręcanie.

Postprzez kombi » środa 04 czerwca 2014, 10:05

Na łuku drogi jedziesz przy skręconej kierownicy, a nie wypełniasz definicji skręcania z art. 22.2
kombi

Postprzez maryann » środa 04 czerwca 2014, 10:17

Tak? A jaka to definicja?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kombi » środa 04 czerwca 2014, 10:24

Można wywnioskować o jakie skręcanie chodzi w artykule 22 (bo nie o każde).
Skoro przed skrętem mamy zbliżyć się do odpowiedniej krawędzi jezdni, naturalne jest, że chodzi o skręcanie z jednoczesnym przecięciem krawędzi jezdni po której się poruszamy (lub jej przedłużenia).
Zatem ani przy t-18 ani jadąc po łuku nie skręcasz w myśl artykułu 22.
kombi

Postprzez maryann » środa 04 czerwca 2014, 10:30

A czy takie skręcanie i sposób jego wykonania na zakręcie jest w najmniejszym choćby stopniu sprzeczne z 22.2?
maryann

Postprzez kombi » środa 04 czerwca 2014, 10:32

Nie jest.
kombi

Postprzez szerszon » środa 04 czerwca 2014, 10:36

maryann napisał(a):A czy takie skręcanie i sposób jego wykonania na zakręcie jest w najmniejszym choćby stopniu sprzeczne z 22.2?

Oczywiście ,że może byc sprzeczne.
Poczytaj sobie o skręcie szosowym przy większych prędkościach.
Jedno z pytań na egzaminie teoretycznym o technike jazdy.
Pisanie o Art 22.2 jeśli chodzi o zakręty to farsa.
szerszon

Postprzez maryann » środa 04 czerwca 2014, 10:41

W ogóle ten wątek to farsa, więc staram się być w temacie.
I nie pisz co może być, bo se zmyslasz.
maryann

Postprzez kombi » środa 04 czerwca 2014, 11:03

Poczytaj sobie o skręcie szosowym przy większych prędkościach.
Poczytałem i co?
kombi

Postprzez szymon1977 » środa 04 czerwca 2014, 12:02

Ponieważ pojęcia, o które pytasz nie zostały zdefiniowane napiszę jak ja je rozumiem. Do dzieła!

1. Kierunek ruchu - kierunek w jakim porusza się ogół pojazdów.

2. Kierunek jazdy - kierunek w jakim porusza się jeden konkretny pojazd.

3. Zmiana kierunku ruchu - (np. tabliczka T-18) zmiana kierunku w jakim ogół pojazdów się porusza.

4. Zmiana kierunku jazdy - kontynuowanie jazdy jednego konkretnego pojazdu zgodnie z innym kierunkiem ruchu niż kierunek ruchu zgodnie z którym dotychczas się poruszał.

5. Czy kierunek ruchu jest tożsamy z kierunkiem ruchu? Nie, to dwa odrębne pojęcia.

6. Czy zmiana kierunku ruchu jest tożsama ze zmianą kierunku jazdy? Nie, to dwa odrębne pojęcia.

7. Czy skręcając zmieniamy kierunek jazdy? Niekoniecznie. Jeżeli skręcając kontynuujemy jazdę w jedynym kierunku, w jakim jechać możemy to nie zmieniamy kierunku jazdy.

8. Czy jesteśmy w stanie zmienić kierunek ruchu? Nie kierunek ruchu wynika z przebiegu, kształtu drogi, jezdni, pasów ruchu. Kierunek ruchu na prostej drodze mogą np. zmienić drogowcy malując pasy ruchu zygzakiem o czym informują nas za pomocą tabliczki T-18. A my jadąc zgodnie z tymi zygzakami mamy cały czas ten sam kierunek jazdy. Kierunek ruchu się zmienia, a nie my zmieniamy jak tutaj usiłuje się wciskać.
-----
A teraz przykład:

Obrazek

A. Pojazdu czerwony i niebieski mają ten sam kierunek jazdy, niebieski jedzie znacznie szybciej.

B. Pojazd niebieski przejechał już za łuk pojazd czerwony dopiero do łuku dojechał. Mają nadal ten sam kierunek jazdy.

C. Sytuacja się nie zmienia jeżeli po drodze pojazd niebieski pokona łukiem o małym zwrocie i dużym promieniu skrzyżowanie drogą z pierwszeństwem przejazdu.

D. Sytuacja się nie zmienia jeżeli po drodze pojazd niebieski pokona łukiem o dużym zwrocie lub małym promieniu skrzyżowanie drogą z pierwszeństwem przejazdu.

E. sytuacja się nie zmienia jeżeli pojazd niebieski jedzie łukiem będącym częścią skrzyżowania.

Oczywiście, gdyby pojazd niebieski pojechał w drogę w górę, lub po prostu w górę zmienił by kierunek jazdy. Także niezależnie czy odbyło by się to poza skrzyżowaniem, obejmowałoby to całość skrzyżowania, czy byłoby to tylko częścią przejazdu przez skrzyżowanie.
=====
LeszkoII napisał(a):Analiza prawa to nie jest analiza poezji, temat na kartkówce, nawet maturze.... sorry.
Powinieneś widzę zapoznać się z pojęciem język prawny. Masz rację, prawo to nie poezja, tu nie ma miejsca na zastanawianie się "co poeta miał na myśli". Treść PoRD należy traktować w sposób ścisły. Jeżeli ktoś tego nie robi to niestety, ale zapisy wymagają dogłębnej analizy. Ale nie ze względu na stosowane w PoRD porównania, przenośne inne poetyckie sztuczki (typu nazywanie jednej rzeczy kilkoma różnymi określeniami żaby uniknąć porównań), ale ze względu na błędne odczytanie treści z pominięciem zasad języka polskiego. Ze stwierdzeniem "na znaku C-12 nie pokazano kierunku ruchu" na czele. Nie analizując treści PoRD wypowiadacie się na jego temat pomijając jego treść.

=====
Szerszon: Proszę Cię o nie wycinanie rysunku będącego integralną częścią mojej wypowiedzi tylko dlatego, że Ci się on znudził.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kombi » środa 04 czerwca 2014, 12:14

1. Kierunek ruchu - kierunek w jakim porusza się ogół pojazdów.
??? Czyli jaki to kierunek? Jeden?
Czy kierunek ruchu jest tożsamy z kierunkiem ruchu?[/b] Nie, to dwa odrębne pojęcia.
???
kombi

Postprzez szymon1977 » środa 04 czerwca 2014, 23:37

Kierunek ruchu - kierunek w jakim porusza się ogół pojazdów.
kombi napisał(a):Czyli jaki to kierunek?
Ogół pojazdów porusza się tak jak pasy ruchu wymalowano. Więc jak sobie pomiędzy pasami ruchu strzałkę narysujesz to będzie to właśnie kierunek ruchu. Bo właśnie w takim kierunku ruch na interesującym nas odcinku się odbywa. Oczywiście w uproszczeniu.

Wiem, że "ogół pojazdów" nie jest dobrym określeniem, ale jakoś nie mogę wymyślić bardziej trafnego.
-----
Czy kierunek ruchu jest tożsamy z kierunkiem ruchu? Nie, to dwa odrębne pojęcia.
kombi napisał(a):???
Nie rozumiem zdziwienia? Przecież nawet jak pojedynczy pojazd (bo kierunek jazdy odnosi się do pojedynczego pojazdu) przejedzie w innym kierunku przez interesujące nas miejsce niż kierunek odbywającego się w tym miejscu ruchu to ruch nadal będzie się odbywał w takim kierunku w jakim się odbywał przed jego przejazdem. Ogół pojazdów będzie się poruszał tak, jak pasy ruchu wymalowano.
-----
Przynajmniej ja tak to rozumiem.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 04 czerwca 2014, 23:52

szymon
Nie chce mi sie i odpuszczę :D
Kierunek ruchu się zmienia, a nie my zmieniamy jak tutaj usiłuje się wciskać.

Robisz na drodze test łosia..wiesz co to jest ?
Co zmieniasz, albo co ci sie zmienia ?
kombi
Poczytałem i co?

To teraz zrozum. :D
maryann
W ogóle ten wątek to farsa, więc staram się być w temacie.
I nie pisz co może być, bo se zmyslasz.

To se poczytaj o technice jazdy :D
Jak się pokonuje zakręty.
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 05 czerwca 2014, 00:43

szerszon napisał(a):Robisz na drodze test łosia..wiesz co to jest ?
Co zmieniasz, albo co ci sie zmienia ?
Z punktu widzenia PoRD? Co najwyżej mogę pas ruchu zmienić. Ale jeżeli z pasa na pas nie przejadę to ani ja nic nie zmieniam, ani tym bardziej nic się nie zmienia na skutek mojego zygzaczka. Pomimo, że na odcinku od A do B zrobiłem zygzaczek to pokonałem ten odcinek właśnie od A do B, i ogół pojazdów nadal od A do B poruszać się będzie.
-----
szerszon napisał(a):To se poczytaj o technice jazdy
Jak się pokonuje zakręty.
Z punktu widzenie techniki jazdy to zakręty się ścina. A czy da się ściąć zakręt nie łamiąc przy tym PoRD? Da się. Jeżeli jest jeden pas i jest on odpowiednio szeroki można ściąć minimalnie. Jeżeli jest kilka pasów oddzielonych przerywaną można ściąć dość znacznie (oczywiście nie zapominając o obowiązkach podczas zmiany pasa). No dobrze, ale co ma ścinanie zakrętu do PoRD?
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 05 czerwca 2014, 07:47

Z punktu widzenia PoRD? Co najwyżej mogę pas ruchu zmienić.

masz jeden pas ruchu i omijasz studzienki zygzakiem.
Czy jest zmiana kierunku jazdy ?
czy występuje zmiana kierunku ruchu ?
Kręcisz kierownicą :wink:
Ale jeżeli z pasa na pas nie przejadę to ani ja nic nie zmieniam, ani tym bardziej nic się nie zmienia na skutek mojego zygzaczka.

Szymonie..bez wodolejstwa. masz powyżej dwa pytania... wystarczy odpowiedzieć tak/nie
Z punktu widzenie techniki jazdy to zakręty się ścina.

czyli stosuje sie do Art 22.2 ? :wink: jak to ma chęć czynić bodajże szanowny maryann :D
A czy da się ściąć zakręt nie łamiąc przy tym PoRD? Da się.

Zawiodłeś tutaj paru userów..nie chcesz się zastosować do Art 22.2 :D

No dobrze, ale co ma ścinanie zakrętu do PoRD?

Zapytaj maryanna..ja podobno se zmyślam :wink:
szerszon

Postprzez szoferemeryt » czwartek 05 czerwca 2014, 08:44

Dziwi mnie to że pewne osoby dzielą na kawałki wypowiedzi innych, a mojego zapytanie nie podzielili i konkretnie na pytanie nie odpowiedzieli. Czyżby odpowiedź tak lub nie była zbyt trudna?

Że dyskusja zeszła na boczny tor, to pozwolę sobie na dodatkowe pytanie.
1, Zmieniając pas ruchu:
Skręcamy?
Przecinając pas ruchu:
Skręcamy?
2, Zmieniając pas ruchu obowiązuje nas (zawczasu i wyraźnie) sygnalizowanie kierunkowskazem.
3, Przecinając pas ruchu obowiązuje nas (zawczasu i wyraźnie) sygnalizowanie kierunkowskazem.
szoferemeryt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze