Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez kombi » środa 04 czerwca 2014, 10:05
przez maryann » środa 04 czerwca 2014, 10:17
przez kombi » środa 04 czerwca 2014, 10:24
przez maryann » środa 04 czerwca 2014, 10:30
przez szerszon » środa 04 czerwca 2014, 10:36
maryann napisał(a):A czy takie skręcanie i sposób jego wykonania na zakręcie jest w najmniejszym choćby stopniu sprzeczne z 22.2?
przez maryann » środa 04 czerwca 2014, 10:41
przez kombi » środa 04 czerwca 2014, 11:03
Poczytałem i co?Poczytaj sobie o skręcie szosowym przy większych prędkościach.
przez szymon1977 » środa 04 czerwca 2014, 12:02
Powinieneś widzę zapoznać się z pojęciem język prawny. Masz rację, prawo to nie poezja, tu nie ma miejsca na zastanawianie się "co poeta miał na myśli". Treść PoRD należy traktować w sposób ścisły. Jeżeli ktoś tego nie robi to niestety, ale zapisy wymagają dogłębnej analizy. Ale nie ze względu na stosowane w PoRD porównania, przenośne inne poetyckie sztuczki (typu nazywanie jednej rzeczy kilkoma różnymi określeniami żaby uniknąć porównań), ale ze względu na błędne odczytanie treści z pominięciem zasad języka polskiego. Ze stwierdzeniem "na znaku C-12 nie pokazano kierunku ruchu" na czele. Nie analizując treści PoRD wypowiadacie się na jego temat pomijając jego treść.LeszkoII napisał(a):Analiza prawa to nie jest analiza poezji, temat na kartkówce, nawet maturze.... sorry.
przez kombi » środa 04 czerwca 2014, 12:14
??? Czyli jaki to kierunek? Jeden?1. Kierunek ruchu - kierunek w jakim porusza się ogół pojazdów.
???Czy kierunek ruchu jest tożsamy z kierunkiem ruchu?[/b] Nie, to dwa odrębne pojęcia.
przez szymon1977 » środa 04 czerwca 2014, 23:37
Kierunek ruchu - kierunek w jakim porusza się ogół pojazdów.
Ogół pojazdów porusza się tak jak pasy ruchu wymalowano. Więc jak sobie pomiędzy pasami ruchu strzałkę narysujesz to będzie to właśnie kierunek ruchu. Bo właśnie w takim kierunku ruch na interesującym nas odcinku się odbywa. Oczywiście w uproszczeniu.kombi napisał(a):Czyli jaki to kierunek?
Czy kierunek ruchu jest tożsamy z kierunkiem ruchu? Nie, to dwa odrębne pojęcia.
Nie rozumiem zdziwienia? Przecież nawet jak pojedynczy pojazd (bo kierunek jazdy odnosi się do pojedynczego pojazdu) przejedzie w innym kierunku przez interesujące nas miejsce niż kierunek odbywającego się w tym miejscu ruchu to ruch nadal będzie się odbywał w takim kierunku w jakim się odbywał przed jego przejazdem. Ogół pojazdów będzie się poruszał tak, jak pasy ruchu wymalowano.kombi napisał(a):???
przez szerszon » środa 04 czerwca 2014, 23:52
Kierunek ruchu się zmienia, a nie my zmieniamy jak tutaj usiłuje się wciskać.
Poczytałem i co?
W ogóle ten wątek to farsa, więc staram się być w temacie.
I nie pisz co może być, bo se zmyslasz.
przez szymon1977 » czwartek 05 czerwca 2014, 00:43
Z punktu widzenia PoRD? Co najwyżej mogę pas ruchu zmienić. Ale jeżeli z pasa na pas nie przejadę to ani ja nic nie zmieniam, ani tym bardziej nic się nie zmienia na skutek mojego zygzaczka. Pomimo, że na odcinku od A do B zrobiłem zygzaczek to pokonałem ten odcinek właśnie od A do B, i ogół pojazdów nadal od A do B poruszać się będzie.szerszon napisał(a):Robisz na drodze test łosia..wiesz co to jest ?
Co zmieniasz, albo co ci sie zmienia ?
Z punktu widzenie techniki jazdy to zakręty się ścina. A czy da się ściąć zakręt nie łamiąc przy tym PoRD? Da się. Jeżeli jest jeden pas i jest on odpowiednio szeroki można ściąć minimalnie. Jeżeli jest kilka pasów oddzielonych przerywaną można ściąć dość znacznie (oczywiście nie zapominając o obowiązkach podczas zmiany pasa). No dobrze, ale co ma ścinanie zakrętu do PoRD?szerszon napisał(a):To se poczytaj o technice jazdy
Jak się pokonuje zakręty.
przez szerszon » czwartek 05 czerwca 2014, 07:47
Z punktu widzenia PoRD? Co najwyżej mogę pas ruchu zmienić.
Ale jeżeli z pasa na pas nie przejadę to ani ja nic nie zmieniam, ani tym bardziej nic się nie zmienia na skutek mojego zygzaczka.
Z punktu widzenie techniki jazdy to zakręty się ścina.
A czy da się ściąć zakręt nie łamiąc przy tym PoRD? Da się.
No dobrze, ale co ma ścinanie zakrętu do PoRD?
przez szoferemeryt » czwartek 05 czerwca 2014, 08:44