zawracanie na kierunkowym sygnalizatorze

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez cappricio » piątek 14 października 2005, 11:52

ale co Cie obchodzą znaki jeśli masz sygnalizacje?! to swiatla sa wyzej w hierarchii. wiec jak masz skrecac na S3 w lewo to skrecasz i nie interesuje Cie strzałka do zawracania...

ja szczerze mowiac tez nie rozumiem tej poziomej strzałki do zawracania, ale z innego powodu. otoz: po co ona jest malowana razem ze strzałką do skrętu w lewo, jesli na samej strzałce w lewo (caly czas mowie z znakach poziomych) tez mozna zawracac???
cappricio

Postprzez Mauro.Widzew » piątek 14 października 2005, 11:56

hehe, widac swietnego mam instruktora .. a niby szkoła taka renomowana :?

dzwoniłem do drogówki i już nareszcie wiem że NIE WOLNO 8)

Obrazek

w sytuacji przedstawionej na rysunku zawracanie JEST ZABRONIONE
Mauro.Widzew

Postprzez Mauro.Widzew » piątek 14 października 2005, 11:58

cappricio napisał(a):ja szczerze mowiac tez nie rozumiem tej poziomej strzałki do zawracania, ale z innego powodu. otoz: po co ona jest malowana razem ze strzałką do skrętu w lewo, jesli na samej strzałce w lewo (caly czas mowie z znakach poziomych) tez mozna zawracac???

moze zeby potwierdzic ta mozliwosc :roll:
aby kierowca nie mial watpliwosci :wink:
Mauro.Widzew

Postprzez Sławek_18 » piątek 14 października 2005, 15:59

Ty, ale tez znak na srodkowym pasie jest bez sensu.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez scorpio44 » piątek 14 października 2005, 16:04

Sławek_18 napisał(a):Ty, ale tez znak na srodkowym pasie jest bez sensu.

Może chodzi o to, że jak światła są wyłączone, to można skręcać w lewo z dwóch pasów., a jak działają, to tylko z jednego. Licho wie. :D
scorpio44

Postprzez Sławek_18 » piątek 14 października 2005, 17:35

No wisz scorpio :) :D :D (nie ma takiej mozliwosci)
A po 2 to droga poprzeczna ma jeden pas.
Widocznie blad w sztuce rysowania rysunku
Sławek_18

Postprzez Mauro.Widzew » piątek 14 października 2005, 17:53

Sławek_18 napisał(a):Ty, ale tez znak na srodkowym pasie jest bez sensu.

czepialski jestes, nie o to chodzilo 8)
Mauro.Widzew

Postprzez Sławek_18 » piątek 14 października 2005, 18:07

a jednak przyjdzie jakis laik i spyta sie dlaczego i jak i co jak sie zachowac chcac skrecic w lewo ze srodkowego :P :P :twisted:
Sławek_18

Postprzez jjaacc » piątek 14 października 2005, 22:52

Wszystko się zgadza, tak się ludziom mówi, aby nie było bałaganu, że jak masz zielony sygnał na sygnalizatorze S-3 to jedziesz śmiało we wskazanym kierunku, ale możesz jechać tylko w tym kierunku, nikt ci nie wyjedzie, pieszy ci nie wyjdzie. ALE JEST MAŁE, ALE. Gdzie to pisze, że sygnalizator S-3 zabrania zawracania?

Cappricio pisze, że wynika to z hierachi znaków, no nie powiedziałbym przepis brzmi tak:

„3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi PIERWSZEŃSTWO PRZEJAZDU.”

Czyli nie oto tu biega znak poziomy strzałka nie jest znakiem regulującym pierwszeństwo.
Może i ustawodawcy chodziło o to, że znak ten ma być nakazem, ale tego nie napisał, a jak napisał to gdzie? Bo albo ja nie umiem czytać albo minister nie umie pisać.
Nie jestem z Łodzi, ale takie oznaczenie jest lub było na ul Brzezińskiej jak jedzie się w stronę W. Polskiego a co najzabawniejsze to (nie jestem do końca pewien) nie były to skrzyżowanie tylko miejsca do zawracania. I oznaczeń takich było kilka.
Wszyscy wypowiadający się w tym temacie macie rację, bo tak was uczą i dobrze, ale jak ktoś udowodni na podstawie obowiązujących przepisów, a nie zdań instruktorów czy egzaminatorów czy też innych magików, że:
Nie można zawracać na sygnalizatorze S-3, jeżeli nie ma strzałek poziomych.
To będzie debeściak.
jjaacc

Postprzez jjaacc » piątek 14 października 2005, 23:02

Drogówka to żaden autorytet w większości niedouczone gamonie zbyt leniwe żeby się samo dokształcać na przedstawionym rysunku można zawracać, a gdyby jakiś smerf nałożył mandat zawracającemu to zbłaźniłby się w sądzie grockim przeczytajcie jeszcze raz dokładnie znaczenie strzałki poziomej.
jjaacc

Postprzez Greg_KFR » niedziela 16 października 2005, 23:12

a jak mi instruktor mówił to na kierunkowym nie wolno, a jak rozwiązuje test to jest że można, chociarz tutaj w tescie i na drodze to jedna i ta sama sytuacja, powiecie mi jak jest dobrze :?:
dla pomocy zrobiłem screna, na pomaranczowo prawidłowe odp. ja zaznaczyłem tylko A bo byslałem ze to poprawna a tu sie okazuje ze nie :|

Obrazek
Greg_KFR

Postprzez scorpio44 » niedziela 16 października 2005, 23:21

Greg_KFR, tutaj wolno zawracać, bo nie jest to sygnalizator kierunkowy! To jest normalny sygnalizator ze strzałką warunkową w lewo.
scorpio44

Postprzez jjaacc » niedziela 16 października 2005, 23:28

Sygnalizator S-3 kierunkowy różni się od warunkowego S-2. ty przedstawiłeś sygnalizator warunkowy. W tym przypadku jedziesz w lewo po zatrzymaniu się i ustąpieniu pierwszeństwa. Sygnał przedstawiony dopuszcza również zawracanie. Poważny błąd mylenie tych sygnalizatorów. Taką pomyłkę na drodze można przypłacić życiem, swoim lub cudzym dobrze że to tylko test.
jjaacc

Postprzez Greg_KFR » niedziela 16 października 2005, 23:30

scorpio44 napisał(a):Greg_KFR, tutaj wolno zawracać, bo nie jest to sygnalizator kierunkowy! To jest normalny sygnalizator ze strzałką warunkową w lewo.

oo sory, faktycznie nie zauważyłem, to instruktor mi mówił o takim jakby tej strzałki osobnej w lewo nie było tylko było by to ze na sygnalizatorze są strzałki... juz rozumiem w czym problem miałem, dzieki za odp. :)

a jakby to był sygnalizator warunkowy S-3 to mozna zawracac czy nie jakby tylko strzałka w lewo była :?:
Greg_KFR

Postprzez scorpio44 » niedziela 16 października 2005, 23:38

Greg_KFR napisał(a):a jakby to był sygnalizator warunkowy S-3 to mozna zawracac czy nie jakby tylko strzałka w lewo była :?:

Nie ma sygnalizatora warunkowego S3. Jest sygnalizator kierunkowy. Jeżeli o niego pytasz, to odpowiedź znajdziesz w tym topiku.
scorpio44

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze