Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Makabra » sobota 19 kwietnia 2014, 09:42
przez szoferemeryt » sobota 19 kwietnia 2014, 10:26
przez szerszon » sobota 19 kwietnia 2014, 10:32
Ciekawy jestem jak by doszło do kolizji dwóch pojazdów skręcających z tej jednokierunkowej w lewo, jeden od lewej krawędzi a drugi tak jak P4 pokazuje. Czyja była by wina?
Nie będzie błędu jak do lewoskrętu stanie na prawym pasie.
przez szoferemeryt » sobota 19 kwietnia 2014, 10:43
przez szerszon » sobota 19 kwietnia 2014, 11:09
przez LeszkoII » sobota 19 kwietnia 2014, 11:43
przez Makabra » sobota 19 kwietnia 2014, 12:15
szerszon napisał(a):"Makabra
Ciekawy jestem jak by doszło do kolizji dwóch pojazdów skręcających z tej jednokierunkowej w lewo, jeden od lewej krawędzi a drugi tak jak P4 pokazuje. Czyja była by wina?
Przecież na samym dole jest D-3. To skręcając w lewo na skrzyzowaniu zbliża sie do krawędzi w ostatniej chwili ?
przez szerszon » sobota 19 kwietnia 2014, 13:04
Jeśli ze znaków (tu: P-4) wynika inny sposób zachowania niż wynikający z ustawy, to należy się stosować do znaków.
Wiesz jak to bywa, niektórzy widzą skrzyżowanie dość późno i wtedy zabieraja sie do zmiany pasa...
przez Makabra » sobota 19 kwietnia 2014, 13:21
szerszon napisał(a):Wiesz jak to bywa, niektórzy widzą skrzyżowanie dość późno i wtedy zabieraja sie do zmiany pasa...
Czyli badania lekarskie to fikcja. Bawią mnie takie argumenty
" a to późno zobaczę"
" a to nie wiem gdzie jechać"
To jest przedszkole..plpsę pani, a on...![]()
Wydawało mi sie ,że na forum dotyczące prawa jazdy nie zagląda gimbaza rzucająca tego typu argumentami. Jak ktoś ślepy to zawsze pozostaje komunikacja miejska.
Jak ktoś nie ogarnia ruchu drogowego to niech da sobie spokój z jeźdżeniem, bo np pieszego za późno zobaczy.
przez szerszon » sobota 19 kwietnia 2014, 13:36
przez szoferemeryt » sobota 19 kwietnia 2014, 14:14
szerszon napisał(a):Tylko łaskawie widzisz jedno , a pomijasz drugie. czyli widzisz P-4, a D-3 zanikł...fakt ..został za plecami. Juz nie obowiązuje![]()
Co prawda jest tu ewidentny błąd.
przez szerszon » sobota 19 kwietnia 2014, 14:25
Ale tu nie ma zmiany organizacji ruchu tylko jest bubel. Na jakiej podstawie chcesz się stosować do P-4, a ignorować D-3 ?szoferemeryt napisał(a):Stosując Twój punkt widzenia, gdy nastąpi zmiana organizacji ruchu pojedziesz dalej jak by nie było zmian.
Ty jedź w lewo z lewego pasa i płać mandaty, a ja pojadę z prawego, zablokuje prawo-skręt ale bez mandatu.
przez Makabra » sobota 19 kwietnia 2014, 15:53
szerszon napisał(a):A jak ufo wyląduje ?
Egzaminator jest na tyle bystry, że nie przeprowadza egzaminu na żywioł.
Ma już zaplanowana trasę i warianty alternatywne w przypadku niewykonania polecenia przez osobę egzaminowaną.
Przeprowadzałem egzaminy państwowe z oryginalnym egzaminatorem na tylnym siedzeniu.
Trasę miałem zaplanowana od A do Z. Tu nie ma miejsca na przypadek mimo że też mi się zdarzyło iż osoba egzaminowana pojechała nie tam , gdzie dostała polecenie.
przez szerszon » sobota 19 kwietnia 2014, 16:03
Ale zawsze będzie ten pierwszy raz na znanej trasie kiedy w nocy zmienią znaki na ulicy.
przez Makabra » sobota 19 kwietnia 2014, 16:11
szerszon napisał(a):W takiej sytuacji, jako egzaminator nie oceniałbym poprawności manewru. Jedynym kryterium, jaki bym zastosował to stworzenie zagrożenia BRD, a nie od której strony pojechał.