rondo-pytanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: rondo-pytanie

Postprzez szerszon » niedziela 13 kwietnia 2014, 08:17

Ani słowa o jednym skrzyżowaniu.

Aa-klon-ie
Art 11.8.a) Konwencji Wiedeńskiej
a) bezpośrednio przed skrzyżowaniem lub na skrzyżowaniu innym niż skrzyżowanie z ruchem
okrężnym,

Czy mi się wydaje, czy jest tu mowa o skrzyżowaniu a nie o zespole skrzyżowań ?
szerszon

Postprzez aaltonen » niedziela 13 kwietnia 2014, 09:17

Skoro nie potrafisz zrozumieć nieskomplikowanej wypowiedzi....
Może być jedno, może być zespół skrzyżowań.
Skoro wyznaczono przystanki i miejsca postojowe - w takim układzie jest zespół skrzyżowań.
Najlepsze jest to, że jeżeli chodzi o zasady ruchu nie ma to żadnego znaczenia (oprócz możliwości zatrzymania) czy ruch okrężny odbywa się na jednym czy na zespole skrzyżowań.

a) bezpośrednio przed skrzyżowaniem lub na skrzyżowaniu innym niż skrzyżowanie z ruchem okrężnym,
Pokaż mi w KW sformułowanie skrzyżowanie z ruchem okrężnym........ Nie ma czegoś takiego. Przytaczasz jakieś bzdetne tłumaczenia.
aaltonen

Postprzez szerszon » niedziela 13 kwietnia 2014, 20:29

Pokaż mi w KW sformułowanie skrzyżowanie z ruchem okrężnym........ Nie ma czegoś takiego. Przytaczasz jakieś bzdetne tłumaczenia.

No właśnie ci pokazałem. Jak widać jest. Być może twoja angielszczyzna jest na poziomie znajomości PoRD i dlatego nie możesz sie połapać.
Dz.U z 1988 roku Nr 5 poz 40 i 44
Wybacz. Wole jednak oprzeć sie na akcie prawnym niz na twoim, podejrzewam, bardzo wątpliwej jakości tłumaczeniu.
A że walczysz z literkami wiadomo nie od dziś.
Twój post w temacie
Dlatego powinnismy jak najszybciej dostosować nasze wadliwe prawo do zapisów konwencji o ruchu, gdzie ruch okrężny nie jest jednym skrzyżowaniem.
Zresztą zobowiązaliśmy się do tego.

Skoro nie potrafisz zrozumieć nieskomplikowanej wypowiedzi....

Raczej wychodzi na to ,że nie umiesz sie wysłowić. Podejrzewam ,że nie wiesz o czym nawet piszesz.
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 13 kwietnia 2014, 20:59

aaltonen napisał(a):Dlatego powinnismy jak najszybciej dostosować nasze wadliwe prawo do zapisów konwencji o ruchu, gdzie ruch okrężny nie jest jednym skrzyżowaniem.
Zresztą zobowiązaliśmy się do tego.
Podobnie jak Niemcy, Anglia, Francja... :roll:
Zwracasz taką uwagę na literki, słówka, robisz ze swojej głowy kompilator kodu źródłowego, to pragnę zakomunikować, iż ruch okrężny (i jakikolwiek inny byś sobie zażyczył) nie jest skrzyżowaniem :mrgreen: A co to jest konwencja o ruchu?(mam nadzieję, że nie okrężnym...)
Blue screen :D
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » wtorek 15 kwietnia 2014, 09:06

Jakoś widać- szkoła krakowska górą: nie ma problemu z wjechaniem, przejechaniem, ani wyjechaniem z tego miejsca. A tu zaraz 'źle oznaczone', 'dopasować do KW'.
"Kiepskiej baletnicy przeszkadza..."
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szoferemeryt » wtorek 15 kwietnia 2014, 11:08

maryann napisał(a):Trochę mnie nie interesuje, bo jezdem kierowcom, nie nałkowcem! Ja mam się stosować do sytuacji, nie ustawiać znaki. Stoi przystanek, to jest przystanek. Stoi rondo, to jest rondo(a nie rondo bez ruchu okrężnego).Jest strzałka na wprost między kołami- to jadę na wprost. Nie ma strzałki- jadę jak chcę.

To mi się podoba.

Kierowca jest od tego by wykonywał to co inni wymyślili i dostosować tor jazdy adekwatnie do sytuacji.
Rondo(ruch okrężny) jest jednym skrzyżowaniem, ale w wykonaniu musimy podzielić je na kilka kolejno następujących po sobie skrzyżowań. Inaczej, będzie bajzel.
szoferemeryt

Postprzez Makabra » wtorek 15 kwietnia 2014, 14:18

szoferemeryt napisał(a):Rondo(ruch okrężny) jest jednym skrzyżowaniem, ale w wykonaniu musimy podzielić je na kilka kolejno następujących po sobie skrzyżowań. Inaczej, będzie bajzel.

Ja bym napisał tak:

Rondo(ruch okrężny) jest jednym skrzyżowaniem, ale w wykonaniu musimy podzielić je na kilka kolejno następujących po sobie zmian kierunków. Inaczej, będzie bajzel.
Makabra

Postprzez aaltonen » wtorek 15 kwietnia 2014, 17:08

Ale dla stosowania art. 22 nie ma żadnego znaczenia czy jedno czy kilka skrzyżowań.
aaltonen

Postprzez LeszkoII » środa 16 kwietnia 2014, 14:34

... czy 0.5 skrzyżowania... :hmm:

Czym jest zmiana kierunku jazdy - to ma znaczenie. Próżno szukać odpowiedzi w Art. 22.
Ostatnio zmieniony środa 16 kwietnia 2014, 17:07 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 16 kwietnia 2014, 15:32

Obrazek
szerszon

Postprzez maryann » środa 16 kwietnia 2014, 15:54

Obrazek
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » środa 16 kwietnia 2014, 17:43

Widzę,że szanowny aa-klon-en ma nowego oponenta w dyskusji.
Cieszy mnie powiększające sie grono przeciwników prostowania ronda :D
szerszon

Postprzez aaltonen » środa 16 kwietnia 2014, 19:33

LeszkoII napisał(a):
Ale dla stosowania art. 22 nie ma żadnego znaczenia czy jedno czy kilka skrzyżowań.
... czy 0.5 skrzyżowania... :hmm:
Owszem. Może nawet nie być skrzyżowania.
LeszkoII napisał(a):Czym jest zmiana kierunku jazdy - to ma znaczenie. Próżno szukać odpowiedzi w Art. 22.
Wystarczy otworzyć słownik języka polskiego.
aaltonen

Postprzez LeszkoII » środa 16 kwietnia 2014, 20:12

aaltonen napisał(a):Wystarczy otworzyć słownik języka polskiego.
Wystarczy przeczytać Art. 25.1., żeby połapać się o co chodzi w zmianie kierunku jazdy na skrzyżowaniu. Można też zgłębić lekturę dyspozycji F-10, P-8 oraz szczegółowych warunków technicznych ich umieszczania na drogach... nie poprzestając na tym...

Używając słownika, należy po pierwsze używać głowy. Sam słownik nie zrobi z Ciebie znawcy danego języka/języków (tym bardziej znawcy językoznawstwa :mrgreen: )
LeszkoII

Postprzez aaltonen » środa 16 kwietnia 2014, 20:53

LeszkoII napisał(a): Wystarczy przeczytać Art. 25.1., żeby połapać się o co chodzi w zmianie kierunku jazdy na skrzyżowaniu.
A co tu łapać? Podstawy ojczystego języka każdy powinien znać.
Skręt to zmiana kierunku jazdy - o tym jest art. 22.
Skrzyżowanie może sobie być, może go nie być, może być fragment. Nie ma znaczenia.
aaltonen

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze