Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Makabra » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 08:24
przez szerszon » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 08:34
przez Makabra » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 08:35
przez szerszon » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 08:37
przez Drezyna » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 10:28
Makabra napisał(a):No to teraz niech się wypowie ten co zakwestionował pierwszeństwo pojazdu C
Drezyna napisał(a):Joter napisał(a):Na podstawie jakiego znaku na swojej drodze kierowca C, skręcający w lewo, miałby uznać swoje pierwszeństwo w stosunku do A jadącego z przeciwka na wprost?
A dlaczego miałby twierdzić, że ma pierwszeństwo?
przez LeszkoII » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 11:44
Niestety brak D-1 przed skrzyżowaniem może(choć nie musi, bo sporo osób jeździ na pamięć) spowodować utrudnienie w ruchu. Kierujący B, nie widząc wcześniej D-1 na trasie(lub jej części), którą się poruszał, ma prawo uznać że zbliża się do miejsca o pierwszeństwie regulowanym przez art. 25.1. W tym celu zwalnia z nastawieniem na ustąpienie pierwszeństwa pojazdowi z prawej i w ostatniej chwili widzi B-20/A-7 umieszczony na wlocie poprzecznym. Jeśli wjazd tym wlotem nie wymusza włączania się do ruchu(widoczny dla innych wyjazd ze stacji paliw, etc.), to pojazd B posiada pierwszeństwo a kierujący nim nie ma wątpliwości, że nie obowiązuje wówczas bezpośrednio zapis z art. 25.1./3. - tym samym nie ruch będzie płynny.Drezyna napisał(a):Gdzie tu mowa o pierwszeństwie pojazdu, takiego jak C? Konkrety proszę, a nie mrzonki!
przez szerszon » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 14:01
Drezyna napisał(a):Są takie przepisy:
"Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu."
"Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo."
Gdzie tu mowa o pierwszeństwie pojazdu, takiego jak C? Konkrety proszę, a nie mrzonki!
przez taik » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 14:07
Drezyna napisał(a):Gdzie tu mowa o pierwszeństwie pojazdu, takiego jak C? Konkrety proszę, a nie mrzonki!
przez szerszon » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 14:19
Trzeba rozgraniczyć funkcjonowanie art. 17 PRD, który dotyczy pojazdów włączających się do ruchu, od §1.2.2 170 oraz art. 25 PRD, które dotyczą regulowania pierwszeństwa przejazdu pojazdów dojeżdżających drogą (publiczną !) do skrzyżowania i uczestniczących w ruchu – wskazuje na to wyraźnie zapis powołanych przepisów.
przez Drezyna » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 14:44
taik napisał(a):Drezyna napisał(a):Gdzie tu mowa o pierwszeństwie pojazdu, takiego jak C? Konkrety proszę, a nie mrzonki!
Trzeba rozgraniczyć funkcjonowanie art. 17 PRD, który dotyczy pojazdów włączających się do ruchu, od §1.2.2 170 oraz art. 25 PRD, które dotyczą regulowania pierwszeństwa przejazdu pojazdów dojeżdżających drogą (publiczną !) do skrzyżowania i uczestniczących w ruchu – wskazuje na to wyraźnie zapis powołanych przepisów, na powyższe zwraca uwagę Szerszon.
przez szerszon » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 14:53
Dla mnie niezbyt wyraźnie,
Z zacytowanych przeze mnie przepisów wynika, że jeden i drugi powinien ustąpić. Nie widzę tam "uczestniczących w ruchu" itd.
przez taik » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 15:06
szerszon napisał(a):Taik popełnił jeden błąd. Opisał zbyt obszernie.![]()
Drezyna napisał(a):Z zacytowanych przeze mnie przepisów wynika, że jeden i drugi powinien ustąpić. Nie widzę tam "uczestniczących w ruchu" itd.
przez Drezyna » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 15:06
szerszon napisał(a):Będącym na skrzyżowaniu, a nie włączającym sie do ruchu.
Włączający do ruchu nie jest na skrzyżowaniu.
Jego nie dotyczy Art 25.1.
Drezyna napisał(a):Joter napisał(a):Na podstawie jakiego znaku na swojej drodze kierowca C, skręcający w lewo, miałby uznać swoje pierwszeństwo w stosunku do A jadącego z przeciwka na wprost?
A dlaczego miałby twierdzić, że ma pierwszeństwo?
taik napisał(a):Czyli, według Twojego rozumowania...
przez taik » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 15:35
Drezyna napisał(a):Nie wiem czy moje powyższe pytanie można nazwać rozumowaniem. Zapytałem i otrzymuję odpowiedzi, które mnie nie przekonują, bo nie znajduję przytaczanych argumentów w przepisach.
taik napisał(a):Czy pojazd B oraz pojazd C powinni ustąpić pierwszeństwa przejazdu pojazdowi A, który włącza się do ruchu, w sytuacji nr 1 i nr 2 - skrzyżowania równorzędne typu "T".
przez Drezyna » poniedziałek 07 kwietnia 2014, 15:56
taik napisał(a):Proszę, skonkretyzuj swój tok rozumowania - wątpliwości.