Makabra napisał(a):Zamiast pisać lepiej jednak narysować

Wszystkie trzy kierunku z których jadąc można zawrócić.
Rys. 1
Rys. 2
Rys. 3
LeszkoII napisał(a):Odnośnie rys. 2, nie wiem, dlaczego dopuszczasz zawrócenie nie-od-lewej-krawędzi podczas gdy na pozostałych rysunkach słusznie nie dopuszczasz takiego rozwiązania.
Leszko, uważam, że
Makabra poprawnie wyznaczył dopuszczalne tory wykonania
manewru zawracania, ponieważ w przypadku
rys. 2, w trakcie wykonywania manewru zawracania, następuje wjazd na odcinek drogi, z którego obowiązuje
jeden kierunek jazdy ze wszystkich
trzech pasów ruchu, stąd możliwość wykonania takiego zajęcia pasów ruchu - analogia
art. 22.3 jest tutaj właściwa.
Przepis nie podejmuje, który pas należny zająć w wyniku przeprowadzania takiego manewru, mówi jedynie
przy jakiej krawędzi należy go rozpocząć, a wskazuje na to bezpośrednio ustawodawca: "zbliżyć się: (...) do lewej jej krawędzi — jeżeli
zamierza skręcić w lewo"
Zauważ, że na wszystkich rysunkach zawracający pojazd
wypełnił powyższy nakaz wykonania manewru po zbliżeniu się do lewej krawędzi jezdni jednokierunkowej (art. 22.2), w tym również na rys. 2.
Choć oczywiście zdaję sobie sprawę z faktu, iż jest to sprawa
nie do końca uregulowana w PRD, a tym samym
oparta o interpretację - uzupełniam jedynie punkt widzenia
Makabry, z którym się zgadzam, i nie chodzi mi tutaj o rozbijanie manewru zawracania na dwa skręty w lewo, tylko wynikowy/końcowy efekt w postaci
torów manewru zawracania.
----------------------------
dylek napisał(a):taik - na tamtej przełączce jest ryzyko, że jak ustawię się przy lewej, to może mnie inny pojazd również zawracający objechać po zewnętrznej.
Rozumiem.
Nasuwa się pytanie, ilu kierunkowa jest przełączka -
jednokierunkowa czy
dwukierunkowa?
Odpowiedź powinna w zasadzie
rozważyć kwestię prawidłowości takiego ominięcia pojazdu wykonującego manewr zawracania.