Pytanie czy można w tej sytuacji zmienić pas

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pytanie czy można w tej sytuacji zmienić pas

Postprzez Grzego90 » środa 12 marca 2014, 15:50

Ja również zinterpretowałem to w ten sposób, że jeśli zmienie pas na prawy to nie będę mógł jechać na wprost bo będę na pasie do jazdy w prawo.. I dałbym "nie", na podstawie tego zdjęcia.. Z drugiej strony można założyć, że jade prawym pasem i oczywiście wolno zmienić na lewe bo przerywana. Głupie te pytania, każdy inaczej może zinterpretować i lipa.
Ostatnio zmieniony środa 12 marca 2014, 16:03 przez Grzego90, łącznie zmieniany 1 raz
Grzego90

Postprzez kg1956 » środa 12 marca 2014, 16:02

W nowych testach dużo jest takich podchwytliwych pytań. Mają zmuszać do myślenia. W tym przypadku kierującemu widocznym samochodem nic nie zakazuje zmiany pasa. Byleby zdążył wrócić z powrotem, ponieważ ma jechać prosto.
kg1956

Postprzez RossoneriDevil » środa 12 marca 2014, 17:19

Też zaznaczyłbym odpowiedź NIE, bo przecież jestem na pasie do jazdy na wprost, a tylko ten pas tak prowadzi więc......
RossoneriDevil

Postprzez lith » środa 12 marca 2014, 21:01

Nie, to inny samochód jest na pasie do jazdy na wprost ;) Zdjecie jest z perspektywy jadącego prawym pasem. Podobne jaja sa w pytaniach z serii: 'czy można w takiej sytuacji włączyć drogowe światła" i na zdjęciu samochód, a przed nim pusta droga i ciemno jak w... ;) I poprawna, że nie, bo patrząc z perspektywy robiącego zdjęcie oślepiłbyś kierowcę właśnie tego jedynego samochodu ze zdjęcia.
lith

Postprzez Grzego90 » środa 12 marca 2014, 21:08

No to teraz już czaje, ale jak ktoś pomyśli naszym tokiem rozumowania to może stracić pkt. mimo iż ogarnia temat.
Grzego90

Postprzez RossoneriDevil » środa 12 marca 2014, 22:48

To znaczy że zdjęcie jest w ogóle źle zrobione, ponieważ skąd mam wiedzieć czy w ogóle mogę zmienić pas? jak sytuacja w lusterkach? Równie dobrze można uznać że nawet z tej perspektywy odpowiedź NIE jest uzasadniona :)
RossoneriDevil

Postprzez Makabra » środa 12 marca 2014, 22:56

Przecież to niej jest oficjalna baza pytań egzaminacyjnych. Co za różnica jaka odpowiedź jest poprawna? :lol:

A w treści pytania nie ma nic wspomniane o samochodzie który widać na zdjęciu w oddali. A pas można zmienić bo jest przerywana linia.

Dorzucę do kolekcji kolejne fajne pytanie. Dodam że na filmiku jedziemy sobie przez skrzyżowanie na wprost na zielonym świetle i w poprzek jest torowisko.

Obrazek
Makabra

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze