Który zająć pas?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Który zająć pas?

Postprzez bombl » wtorek 04 marca 2014, 16:32

Eh, no właśnie mam uczucie, że jeździć potrafię tylko na pamięć. W nowych miejscach częściej pojawiają się jakieś błędy, nie czuję się pewnie. Wyjeździłem już 30 godzin i nie wiem, czy próbować z tym, co potrafię, czy jednak wykupywać dodatkowe godziny.

Kolejne pytanie..
Zjeżdżam z Estakady, pada komenda "skręcamy w lewo". Wjeżdżam (omyłkowo) na pas lewy skrajny (czyli ten generalnie służący do zawracania), na pasie obok znajduje się samochód, który będzie zawracał (zgaduję, bo rzeczywistych zamiarów nie znam). Czy w związku z tym, że znajduje się on po mojej prawej stronie mam poczekać (w razie czego zatrzymać się), aż zajmie on odpowiedni pas do zawracania, i dopiero wtedy wjechać na swój pas do jazdy w lewo/prosto, czy może zjechać jako pierwszy na swój docelowy pas?

Obrazek

Wielkie dzięki za wszelkie wskazówki.
bombl

Postprzez Henq » wtorek 04 marca 2014, 21:57

Ty zajmujesz lewy pas więc ten na pasie obok (u ciebie niebieskie X) nie może ze swojego zawracać, do zawracania służy pas skrajny lewy. Jeżeli uprze się bo też się tak zdarza że jednak chce zawracać ze swojego to musi Cię puścić bo to on zmienia pas ty jedziesz swoim i odwrotnie Ty kontynuując jazdę z lewego chcesz jechać prosto więc musisz zająć pas nie skrajny lewy (widzimy strzałkę to dalszej jazdy w lewo ) tylko (to jest chyba) środkowy do jazdy na wprost więc musisz przepuścić auto jadące już tym pasem.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez BeckySahra » wtorek 04 marca 2014, 22:11

Na polskie prawo to nie jest takie prosto. Jeżeli oba chcecie pojechać w lewo ten sam pas to oba zmieniacie pas ruchu. Ktory ma pierwszenstwo? To jednoznaczne nie jest.
BeckySahra

Postprzez Makabra » wtorek 04 marca 2014, 22:33

bombl napisał(a):Eh, no właśnie mam uczucie, że jeździć potrafię tylko na pamięć. W nowych miejscach częściej pojawiają się jakieś błędy, nie czuję się pewnie. Wyjeździłem już 30 godzin i nie wiem, czy próbować z tym, co potrafię, czy jednak wykupywać dodatkowe godziny.

Widać, że jeszcze nie Twój czas żeby samodzielnie jechać. Dokupuj godziny, rozważ może inny ośrodek szkolenia. Zawsze to jakaś odmiana, i nowy instruktor oceni Twoją jazdę bardziej obiektywnie. Powiesz że nie radzisz sobie z takimi skrzyżowaniami i żeby Ci wyjaśnił co i jak.

bombl napisał(a):Kolejne pytanie..
Zjeżdżam z Estakady, pada komenda "skręcamy w lewo". Wjeżdżam (omyłkowo) na pas lewy skrajny (czyli ten generalnie służący do zawracania)...

Nie ma czegoś takiego jak omyłkowy wjazd na lewy do skrętu w lewo pas z zamiarem skrętu w lewo. On jest generalnie do skrętu w lewo i umożliwia zawracanie. Masz prawo wykonać z oby tych pasów skręt w lewo. I ze skrajnie lewego pasa masz prawo skończyć swój skręt w lewo na pierwszym pasie od wyspy który jest ze strzałką do jazdy na wprost.

bombl napisał(a):na pasie obok znajduje się samochód, który będzie zawracał (zgaduję, bo rzeczywistych zamiarów nie znam). Czy w związku z tym, że znajduje się on po mojej prawej stronie mam poczekać (w razie czego zatrzymać się), aż zajmie on odpowiedni pas do zawracania, i dopiero wtedy wjechać na swój pas do jazdy w lewo/prosto, czy może zjechać jako pierwszy na swój docelowy pas?

Tutaj już kłania się znajomość przepisów. Wcześniej piszesz że lewy pas jest do zawracania po czym piszesz o zawracaniu ze środkowego pasa. Kodeks drogowy do ręki i poczytać przepisy ze zrozumieniem, potem na jazdy dodatkowe i ćwiczyć; byle nie jazdę na pamięć.
Makabra

Postprzez bombl » wtorek 04 marca 2014, 23:32

Makabra napisał(a):Widać, że jeszcze nie Twój czas żeby samodzielnie jechać. Dokupuj godziny, rozważ może inny ośrodek szkolenia. Zawsze to jakaś odmiana, i nowy instruktor oceni Twoją jazdę bardziej obiektywnie. Powiesz że nie radzisz sobie z takimi skrzyżowaniami i żeby Ci wyjaśnił co i jak.

Taki właśnie mam plan. Inna szkoła, nowy instruktor. Dzięki.

Makabra napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak omyłkowy wjazd na lewy do skrętu w lewo pas z zamiarem skrętu w lewo. On jest generalnie do skrętu w lewo i umożliwia zawracanie. Masz prawo wykonać z oby tych pasów skręt w lewo. I ze skrajnie lewego pasa masz prawo skończyć swój skręt w lewo na pierwszym pasie od wyspy który jest ze strzałką do jazdy na wprost.

Słowo omyłkowo powinienem umieścić w cudzysłowie. Wg mojego instruktora pas skrajny mam zajmować tylko i wyłącznie wtedy, gdy zawracam. Tak właśnie zawsze robiłem, a na ostatniej godzinie wjechałem na ten pas przy poleceniu "skręcamy w lewo". Niestety z głupoty (przyzwyczajenia?) zostałem na pasie do zawracania i nie miałem już możliwości pojechać zgodnie z komendą.

Makabra napisał(a):Tutaj już kłania się znajomość przepisów. Wcześniej piszesz że lewy pas jest do zawracania po czym piszesz o zawracaniu ze środkowego pasa. Kodeks drogowy do ręki i poczytać przepisy ze zrozumieniem, potem na jazdy dodatkowe i ćwiczyć; byle nie jazdę na pamięć.

A no właśnie dlatego też się pogubiłem. Mój instruktor wyraźnie zaznaczał przy każdym przejeździe przez to skrzyżowanie, że zawracać można z tych dwóch pasów (ale ja mam zawsze zajmować ten skrajny lewy). Druga strona wysepki wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Kodeks przeczytam na pewno.

Przepraszam, że tak wklejam i wklejam te obrazy, ale pomyślałem, że może komuś kiedyś się przyda przy podobnych wątpliwościach.

Henq, BeckySahra - serdeczne dzięki za zainteresowanie.
bombl

Postprzez lith » środa 05 marca 2014, 00:15

Makabra napisał(a):Masz prawo wykonać z oby tych pasów skręt w lewo. I ze skrajnie lewego pasa masz prawo skończyć swój skręt w lewo na pierwszym pasie od wyspy który jest ze strzałką do jazdy na wprost.

I na pierwszym, i na drugim , i na piątym jakby był... nie ma tutaj żadnego ograniczenia, które pasy można zająć po skręcie- chyba, że są linie prowadzące.
lith

Postprzez Makabra » środa 05 marca 2014, 01:57

bombl napisał(a):A no właśnie dlatego też się pogubiłem. Mój instruktor wyraźnie zaznaczał przy każdym przejeździe przez to skrzyżowanie, że zawracać można z tych dwóch pasów (ale ja mam zawsze zajmować ten skrajny lewy). Druga strona wysepki wygląda tak:

Obrazek

Nie może być czegoś takiego. Nie możesz wjechać na skrzyżowanie pasem oznaczonym niebieskim X i z tego pasa zacząć manewr zawracania. Tak ma wyglądać zawracanie.

Obrazek
Makabra

Postprzez lith » środa 05 marca 2014, 02:23

@Makabra
To napisz mi konkretnie jaki przepis zabrania pojechania tak jak prowadzi zielona strzałka?
Obrazek

...właśnie, żaden, więc rozrysowywanie nie ma sensu skoro z każdego pasa do lewoskrętu możesz zająć każdy po skręcie. Jeszcze kogoś wprowadzisz w błąd, będzie myślał, że jest określone na jaki pas można z jakiego i dojdzie do niepotrzebnej kolizji.

edit:
Swoją drogą 'zawracanie' tym prawym do lewoskrętu też jest jak najbardziej do wykonania, bo zawracanie na tym skrzyżowaniu to po prostu 2 osobne lewoskręty. Oczywiście w tym przypadku to grosza opcja, bo jest spore ryzyko, że trzeba będzie sobie wywalczyć 2 od lewej pas z kimś z tego lewego do lewoskrętu. Co nie znaczy, że jest to zabronione, czy że ten drugi ma do niego jakieś większe prawo.
lith

Postprzez Makabra » środa 05 marca 2014, 02:36

I nie widzisz tutaj toru kolizyjnego między czerwoną linią na pas środkowy i zieloną linią na ten sam pas? Jeśli dojdzie tam do kolizji to kto według Ciebie będzie winny jej spowodowania? Pojazd jadący tak jak czerwona linia czy ten jadący tak jak zielona linia?
Makabra

Postprzez lith » środa 05 marca 2014, 02:40

Widzę. I co w związku z tym? I czerwony, i zielony mogą na ten pas jechać (jak uważasz, że któremuś coś zabrania to przepis proszę). Co gorsze nie istnieje przepis, który by wprost regulował tutaj pierwszeństwo.

edit: no właśnie ciężko powiedzieć kto będzie winny, wszystko będzie zależało od konkretnej sytuacji... na pewno kwestia dyskusyjna, więc w miarę możliwości polecam się jednak nie zderzać :mrgreen:
lith

Postprzez Makabra » środa 05 marca 2014, 02:50

Skoro są dwa pasy do skrętu w lewo, i dwa pasy po skręcie w lewo do wyjazdu ze skrzyżowania, to pojazd z pasa prawego skręca na pas prawy do wyjazdu, a pojazd z pasa lewego skręca na pas lewy do wyjazdu. Jeśli zielony nie pojedzie na pas prawy tylko na lewy to zmienia pas i ma ustąpić pierwszeństwa przy zmianie pasa. Oczywiście taki tor jazdy nie jest zabroniony. Ale takie skakanie po pasach jak kolega dopiero się uczy jeździć to jest tylko proszenie się o problemy.

edit: I nie jest ciężko powiedzieć kto będzie winny. Jest to proste jak budowa cepa :thumb2:
Makabra

Postprzez lith » środa 05 marca 2014, 03:00

Dobra, daj przepis mówiący o tym, że po skręcie z prawego zajmujemy takie pasy, a z lewego inne, bo inaczej nie ma o czym rozmawiać. Poza tym ja widzę na zdjęciu co najmniej 3 pasy po skręcie, a kto wie ile jest poza kadrem.

Mówieniem, że są jakieś zasady, których w rzeczywistości nie ma można dopiero komuś zaszkodzić. Nikt nie ma wątpliwości, że najłatwiej będzie zawrócić trzymając się cały czas jak najbliżej lewej, ale nie trzeba do tego opowiadać bajek o zasadach, które nie istnieją. Może się spodziewać tam wszystkiego, bo nie ma zasad określających kto zajmuje jaki pas po skręcie.
lith

Postprzez Makabra » środa 05 marca 2014, 03:09

Znak P-8b mówi że "Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie". Wiec z środkowego zawracania rozpocząć nie wolno.
Makabra

Postprzez Makabra » środa 05 marca 2014, 07:32

lith napisał(a):Dobra, daj przepis mówiący o tym, że po skręcie z prawego zajmujemy takie pasy, a z lewego inne, bo inaczej nie ma o czym rozmawiać.

Masz dwa pasy do skrętu i dwa pasy do wyjazdu. Jak do wymyślenia, kto na którym kończy skręt, potrzebujesz jeszcze jakichś przepisów, to faktycznie nie ma o czym rozmawiać.

lith napisał(a):Poza tym ja widzę na zdjęciu co najmniej 3 pasy po skręcie, a kto wie ile jest poza kadrem.

No jest wielki problem, pewnie mam jakimś mądrym przepisem rzucić na rozwiązanie tego problemu? Dla mnie sytuacja jest widoczna jak na dłoni.

lith napisał(a):Mówieniem, że są jakieś zasady, których w rzeczywistości nie ma można dopiero komuś zaszkodzić.

Piszesz że tor jazdy który podałem może komuś zaszkodzić, a sam wymyśliłeś tory kolizyjne, i jeszcze nawet nie wiesz kto przy kolizji będzie winny. :lol: No to dopiero pomogłeś koledze, który jest początkujący i ma wątpliwości jak przejechać to skrzyżowanie.

"Art.3.1 Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani
zachować ostrożność albo, gdy ustawa tego wymaga, szczególną
ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować
zagrożenie bezpieczeństwa
lub porządku ruchu drogowego..."

Więc w efekcie Twojego, kombinowania jak dojdzie do kolizji, to pojazd jadący zielonym torem dostaje mandat za "Spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym - do 500 złotych plus 200 zł, 6 pkt."
Do tego "Nieustąpienie pierwszeństwa przez kierującego pojazdem zmieniającego zajmowany pas ruchu - 250 złotych, 5 pkt."

lith napisał(a):Może się spodziewać tam wszystkiego, bo nie ma zasad określających kto zajmuje jaki pas po skręcie.

No niestety, na Polskich drogach to trzeba się wszystkiego spodziewać, nawet na takim prostym skrzyżowaniu. Kierowców z takimi pomysłami jak Twój nie brakuje. Ale gratuluję wyników na forum, ponad sześć tysięcy postów, na kimś pewnie to zrobi wrażenie :spoko:
Makabra

Postprzez lith » środa 05 marca 2014, 09:13

Makabra napisał(a):Piszesz że tor jazdy który podałem może komuś zaszkodzić, a sam wymyśliłeś tory kolizyjne, i jeszcze nawet nie wiesz kto przy kolizji będzie winny. :lol: No to dopiero pomogłeś koledze, który jest początkujący i ma wątpliwości jak przejechać to skrzyżowanie.

Nigdzie tak nie napisałem. Piszę, że zaszkodzić może twierdzenie, że taki tor jazdy jest jedyny słuszny. Potem ktoś pojedzie 'zielonym' i kolega będzie w szoku, że ktoś mu przed maskę pojechał 'bo przecież w internetach napisali, że ten pas jest jego'. Skoro nie ma zasad ustalających z którego pasa na który, to nie ma. I warto wiedzieć o tym nie dlatego, żeby skakać po tych pasach, tylko żeby nie oczekiwać od innych, że będą się stosować do jakichś wymyślonych zasad, których w prawie nie zapisano.

A to, że dla Ciebie sytuacja jest prosta i oczywista? Spoko, wymyśliłeś sobie zasadę, brawo. Tylko jak dojdzie do kolizji to Twoje czy moje zdanie na ten temat będzie najmniej istotne. Nikogo nie będzie obchodziło jakie zasady zajmowania pasa sobie sam wymyśliłeś. Będzie się liczyło to co jest zapisane.
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze