Sam bieg czy też reczny?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Sam bieg czy też reczny?

Postprzez Henq » czwartek 02 stycznia 2014, 19:11

Borys_q napisał(a):Jak zostawisz samochód na pochyleniu do przodu na wstecznym, to auto zjeżdżając będzie próbowało przekręcić silnikiem w przeciwnym kierunku. Co ma kręcenie silnika do zostawiania na biegu?? To że silnik wytwarza siłę oporu. Gwarantuje je ci że jeśli spadek będzie za duży i zorientujesz się że silnik jednak się przekręcił wolał byś żeby było to w właściwą stronę, jeśli silnik z paskiem rozrządu obróci się trochę w tył to może być problem.

A ja Ci gwarantuje,że pojęcia nie masz o czym piszesz, jakie przekręcenie w przeciwnym kierunku co ty chrzanisz kolego? skąd Ty w ogóle taką wiedzę bierzesz? Poczytaj jak pracuje silnik, jeszcze nie spotkałem się by wał korbowy w silniku zmieniał kierunek pracy po wrzuceniu biegu wstecznego, za przełożenie momentu obrotowego odpowiada skrzynia a potem odpowiednie przekładnie, a nie kierunek obrotu silnika, bo ten jest stały.
I nadal czekam na przykład, może pogromcy mitów w końcu obalą ten mit o przeskoku paska i łańcucha rozrządu, wszyscy wiedzą że coś takiego może zaistnieć znają konsekwencje, bo tak mówią w salonach warsztatach, ale nikt tego na własne oczy nie widział.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Borys_q » czwartek 02 stycznia 2014, 19:20

A ja Ci gwarantuje,że pojęcia nie masz o czym piszesz, jakie przekręcenie w przeciwnym kierunku co ty chrzanisz kolego? skąd Ty w ogóle taką wiedzę bierzesz? Poczytaj jak pracuje silnik, jeszcze nie spotkałem się by wał korbowy w silniku zmieniał kierunek pracy po wrzuceniu biegu wstecznego, za przełożenie momentu obrotowego odpowiada skrzynia a potem odpowiednie przekładnie, a nie kierunek obrotu silnika, bo ten jest stały.

Oj właśnie udowodniłeś, że najprawdopodobniej nie rozumiesz tekstu pisanego albo ...... (nie napiszę żeby cię nie obrażać).

Dlaczego nie odpalasz na pych samochodu na wstecznym pchając do przodu, ani na dwójce pchając do tyłu??

jeszcze nie spotkałem się by wał korbowy w silniku zmieniał kierunek pracy po wrzuceniu biegu wstecznego

Ja też się nie spotkałem i wcale nie o tym piszę.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Henq » czwartek 02 stycznia 2014, 21:31

Borys_q napisał(a):Oj właśnie udowodniłeś, że najprawdopodobniej nie rozumiesz tekstu pisanego albo ...... (nie napiszę żeby cię nie obrażać).

Borys_q napisał(a):Bzdura, jak silnik ma tendencję do kręcenia się w przeciwnym kierunku

Nie ma czegoś takiego jak kręcenie silnika w przeciwną stronę, silnik wał korbowy tłoki pracują w jedną stronę i nie ma możliwości pracy w przeciwnym kierunku.
Borys_q napisał(a):Dlaczego nie odpalasz na pych samochodu na wstecznym pchając do przodu, ani na dwójce pchając do tyłu??

No właśnie dlaczego Twoim zdaniem bo silnik będzie się kręcił w przeciwną stronę??
Nie kolego nie odpalasz tak jak mówisz bo rozpieprzysz przekładnie i skrzynie biegów a nie silnik.
Borys_q napisał(a):
jeszcze nie spotkałem się by wał korbowy w silniku zmieniał kierunek pracy po wrzuceniu biegu wstecznego

Ja też się nie spotkałem i wcale nie o tym piszę.

Więc jeszcze raz:
Borys_q napisał(a):Bzdura, jak silnik ma tendencję do kręcenia się w przeciwnym kierunku

uważasz że silnik ma tendencję do kręcenia się w przeciwnym kierunku tak? ale co cały silnik wyskoczy ze śrubek i się obróci? no chyba nie wiesz dokładnie co pracuje w silniku i co się obraca więc Ci napisałem że wał korbowy Ty twierdzisz że nie o tym piszesz więc... co się ma kręcić cały silnik pod maską?
Henq

Postprzez LeszkoII » czwartek 02 stycznia 2014, 21:41

Podobne pytanie: co się stanie, gdy jadąc 20 km/h do przodu, zmienimy bieg na wsteczny (na sprzęgle) i puścimy sprzęgło = aktywujemy bieg? Rozrząd rozwalony? Wcześniej pewnie wielki zgrzyt
Ostatnio zmieniony czwartek 02 stycznia 2014, 21:45 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Borys_q » czwartek 02 stycznia 2014, 21:44

Nie kolego nie odpalasz tak jak mówisz bo rozpieprzysz przekładnie i skrzynie biegów a nie silnik.

Silnik, przekładnia to spokojnie przetrwa, oczywiście silnik nie odpali ale się zakręci. W ramach ciekawostki Trabanta dało się spokojnie odpalić na odwrót, ale nie powiem czemu tam się dało a przy współczesnych się nie da. Żuk przy gaszeniu potrafił odbić na odwrót, przy w ursusie C-330 też mi się raz zdarzyło ale w tych dwóch silnikach to było bardzo szkodliwe.

Podobne pytanie: co się stanie, gdy jadąc 20 km/h do przodu, zmienimy bieg na wsteczny (na sprzęgle) i puścimy sprzęgło = aktywujemy bieg? Rozrząd rozwalony?

Zależy ile mamy szczęścia , jak zrobisz to na włączonym silniku prawdopodobnie skrzynia i sprzęgło nie przeniosą takich sił i coś strzeli, jak zrobisz tak na wyłączonym silniku to puszczając sprzęgło obrócisz wał korbowy do tyłu i prawdopodobnie narobisz diabła. Oczywiście zakładamy, że ten wsteczny jakoś wskoczy bo nie będzie to takie łatwe..
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Henq » czwartek 02 stycznia 2014, 22:43

LeszkoII napisał(a):Podobne pytanie: co się stanie, gdy jadąc 20 km/h do przodu, zmienimy bieg na wsteczny (na sprzęgle) i puścimy sprzęgło = aktywujemy bieg? Rozrząd rozwalony? Wcześniej pewnie wielki zgrzyt

Kiedyś w topgear albo w galileo robili takie eksperymenta i z tego co pamiętam szlag trafiał skrzynię zębatki i w niektórych autach przeguby i auto unieruchomione, silnik cały.
Henq

Postprzez papadrive » czwartek 02 stycznia 2014, 23:07

Czy Ty, @Henq, aby na pewno wiesz jak działa skrzynia biegów? :wink:
Prawie każde auto ze skrzynią manualną da się odpalić "na pych". Gdyby po takich zabiegach, skrzynia, przeguby i co tam jeszcze, miało się rozwalić, to takie auto psuło by się przy wszystkich, poważniejszych obciążeniach (jazda pod górkę, zryw z piskiem opon itp.)
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Borys_q » czwartek 02 stycznia 2014, 23:12

Dyskutujemy czy da się zakręcić silnikiem do tyłu poprzez pchanie do przodu auta z włączonym wstecznym (lub na odwrót) i co się wtedy stanie.
Borys_q

Postprzez papadrive » czwartek 02 stycznia 2014, 23:25

Wiem o czym dyskusja. Czy stanie się coś, gdy na wstecznym popchniemy samochód do przodu? Nie praktykowałem tego, ale nie wydaje mi się, że coś się rozwali. Silnik, oczywiście będzie się obracał w przeciwną stronę, ale nie odpali. Podobnie, gdy na biegu do przodu, zaciągniemy autem w tył. Zapalanie na wstecznym nie było czymś nadzwyczajnym.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Henq » czwartek 02 stycznia 2014, 23:42

papadrive napisał(a):Wiem o czym dyskusja. Czy stanie się coś, gdy na wstecznym popchniemy samochód do przodu? Nie praktykowałem tego, ale nie wydaje mi się, że coś się rozwali. Silnik, oczywiście będzie się obracał w przeciwną stronę, ale nie odpali. Podobnie, gdy na biegu do przodu, zaciągniemy autem w tył. Zapalanie na wstecznym nie było czymś nadzwyczajnym.

Wytłumacz mi to jakim sposobem silnik będzie obracał się w drugą stronę?
Czy masz wrzucony bieg wsteczny czy masz wrzuconą 1 wał korbowy obraca się w tym samym kierunku nie ma czegoś takiego że na 1 wał obraca się zgodnie z ruchem wskazówek zegara a na wstecznym przeciwnie i dlatego nasze auto jedzie w tył, do tego w którą stronę obracają się półośki i napędzają koła silnik nie ma nic.
Henq

Postprzez lith » czwartek 02 stycznia 2014, 23:45

No ale jak na wstecznym wrzuconym przepchniesz autko do przodu to co?
Mi się wydaje, że nic, po to się wrzuca 1kę/wsteczny, żeby się nie dało autka przepchnąć :P
lith

Postprzez Borys_q » piątek 03 stycznia 2014, 08:24

Jak na wstecznym silnik kręcąc się do przodu kręci kołami do tyłu, to kręcąc kołami do przodu zakręcimy silnikiem w która stronę??
Borys_q

Postprzez Henq » piątek 03 stycznia 2014, 10:14

Borys_q napisał(a):

Jak na wstecznym silnik kręcąc się do przodu kręci kołami do tyłu, to kręcąc kołami do przodu zakręcimy silnikiem w która stronę??

to nie silnik kreci kołami w prawo lub w lewo :)
Henq

Postprzez Borys_q » piątek 03 stycznia 2014, 10:25

Co ty gadasz, kto mówi o kręceniu prawo lub lewo? Rozróżniasz coś takiego jak prawo/lewo od przód/tył ??
Borys_q

Postprzez Henq » piątek 03 stycznia 2014, 10:31

Borys_q napisał(a):Co ty gadasz, kto mówi o kręceniu prawo lub lewo? Rozróżniasz coś takiego jak prawo/lewo od przód/tył ??

To że autko jedzie Ci przód/tył to nie znaczy że koła obracają się przod/tył, jak ty takich podstaw nie wiesz to nie dziwię się że Twój silnik obraca się we wszystkie kierunki.
Henq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze