Kierunkowskaz

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kierunkowskaz

Postprzez szerszon » piątek 27 grudnia 2013, 00:18

- przejechanie drogą przez miejsce oznaczone znakiem A-2 = zakręcenie (tak przynajmniej ja go zrozumiałem)

Nie. Zakręt to nie zakręcanie..to jazda z kierunkiem na wprost takjak prowadzi droga,aże jest wykonywany ruch kierownicą...
Zakręca sie to kurki od wody albo słoiki na zimę..
szerszon

Postprzez evo9rs » piątek 27 grudnia 2013, 00:20

dylek napisał(a):Szerszon mówi - przejazd przez skrzyżowanie ze zmianą kierunku jazdy = skręcenie
- przejechanie drogą przez miejsce oznaczone znakiem A-2 = zakręcenie (tak przynajmniej ja go zrozumiałem)

A widzisz widzisz, jednak zakręcenie .... :D :D :D . To się nie pomyliłem.

dylek napisał(a):
Dylek a na miejscu Passata lepiej założyć, że laguna bez kierunkowskazu jednak będzie jechała drogą z pierwszeństwem (i nie doprowadzić do stłuczki) czy założyć że na pewno skręci w podporządkowaną ( i wpakować się pod koła) ?

Przecież o tym pisałem... tylko co może laguna zrobić, by passat miał pewność, że laguna pojedzie zgodnie z pierwszeństwem ? Olać kierunkowskazy, by dzięki temu ocalić blachę przed potencjalnym pognieceniem, czy jednak ich używać i dzieki temy lakierku sobie nie zniszczyć? Jak laguna może poprawić swoje bezpieczeństwo , hę ?

Jak to jak? Użyć prawego kierunkowskazu, jeżeli skręca w podporządkowaną.
evo9rs

Postprzez evo9rs » piątek 27 grudnia 2013, 00:23

szerszon napisał(a):

Nie. Zakręt to nie zakręcanie..to jazda z kierunkiem na wprost takjak prowadzi droga,aże jest wykonywany ruch kierownicą...

Tutaj też jedziesz tak jak cię prowadzi droga....a chcesz migać. To może pora zacząć migać na zakrętach? Trzeba być konsekwentnym.
evo9rs

Postprzez szerszon » piątek 27 grudnia 2013, 00:25

To się nie pomyliłem.

Musze Ciebie rozczarować..wystarczy przeczytać ze zrozumieniem moje posty w tym temacie.
Prosze wskazać , gdzie pisałem,ze na zakręcie pojazd zakręca...
Ubaw tym wiekszy ,ze tutaj, w omawianej sytuacji nie ma zakrętu...

Tutaj też jedziesz tak jak cię prowadzi droga.

To jest skrzyżowanie..droga mnie nigdzie nie prowadzi..mam mozliwośc zmiany kierunku jazdy w prawo lub w lewo
Tabliczka T-6a nie ma formy nakazowej,ze musze tak pojechać jak droga z pierwszeństwem.
Ktoś tu pisał o podstawach.
szerszon

Postprzez dylek » piątek 27 grudnia 2013, 00:27

szerszon napisał(a):Nie. Zakręt to nie zakręcanie..to jazda z kierunkiem na wprost takjak prowadzi droga,aże jest wykonywany ruch kierownicą...

Aaaaaa..... :mrgreen: :lol: no ja do Wa-wy na studia/ do pracy nie jeździłem, więc o zakręcaniu słoików niewielkie mam pojęcie .... :P
Może i masz rację, że zakręcić na drodze, to można co najwyżej SIĘ a nie samochód :D

A widzisz widzisz, jednak zakręcenie .... :D :D :D . To się nie pomyliłem.
Pomyliłeś się... jak zresztą i ja , co szerszon już wyjaśnił

Jak to jak? Użyć prawego kierunkowskazu, jeżeli skręca w podporządkowaną.

Co ty ? a może planuje parkować na chodniku ?
Brak lewego kierunkowskazu u laguny zawsze będzie passatowi sugerował, że laguna nie planuje przed passata wjechać - tego nie zmienisz, choć byś nie wiem jak kombinował...
Dawaj lepiej link do tego miejsca z widocznym znakiem A-2, bo coś opcja z zakrętem się chwieje i jak jest podstawy nie dostarczysz to się zawali...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » piątek 27 grudnia 2013, 00:30

Dawaj lepiej link do tego miejsca z widocznym znakiem A-2, bo coś opcja z zakrętem się chwieje i jak jest podstawy nie dostarczysz to się zawali...

Nie doczekasz się..user omija pytania , które wystawiają go do wiatru.
Zobacz , ile czasu czekam na opis sygnalizacji..i co ? I nic...
szerszon

Postprzez evo9rs » piątek 27 grudnia 2013, 00:44

Jakbyś wiedział kiedy stosuje się znak A-2 to nie zadawałbyś głupich pytań....

No ale jak dla was nie ma tu zakrętu to ja już nie mam więcej pytań....
evo9rs

Postprzez szerszon » piątek 27 grudnia 2013, 00:54

No ale jak dla was nie ma tu zakrętu to ja już nie mam więcej pytań....

Mogę to skomentować tylko w ten sposób... :help:
Nie odrózniać skrzyzowania od zakrętu ?
szerszon

Postprzez evo9rs » piątek 27 grudnia 2013, 00:59

A widziałeś kiedyś skrzyżowanie umiejscowione na zakręcie? Bo ja tak.

Ty pewnie nie , bo dla ciebie jak jest skrzyżowanie to zakręt automatycznie znika mimo ze nadal jest ... :help: :lol:
evo9rs

Postprzez szerszon » piątek 27 grudnia 2013, 01:16

Aby być równym partnerem do dyskusji polecam zapoznać sie jednak z PoRD i rozporządzeniami...na chwile obecna pozwole sobie nie odpowoadać na posty usera , który nie ma pojęcia o czym pisze, a usiłuje wywołać niepotrzebne pyskówki.
Podziękował.
szerszon

Postprzez evo9rs » piątek 27 grudnia 2013, 02:00

Przepisy znam bardzo dobrze. Do tego jestem konsekwentny w ich stosowaniu.

Ty za to traktujesz je - jak ci pasuje. :D

Rozumiem że na skrzyżowaniu - skręcenie w inną drogę - trzeba sygnalizować. Ok.

Ale jakie licho każe ci dodatkowo sygnalizować manewr kontynuowania jazdy swoim pasem, cały czas tą samą drogą? :eek2:

I tutaj jest odpowiedź- bo tak sobie wymyśliłeś. :lol:

Na zakręcie kierunek jazdy ci się nie zmienia, ale już na takim samym zakręcie jadąc dokładnie tak samo (tyle że jest odchodząca w bok droga ) już się zmienia. :hmm: :help:

Gdzie sens ,gdzie logika? Nie ma.... Poparcia w przepisach też brak. :eek2:
evo9rs

Postprzez szerszon » piątek 27 grudnia 2013, 07:55

Pozwole sobie zdementowac bzdury
Ale jakie licho każe ci dodatkowo sygnalizować manewr kontynuowania jazdy swoim pasem, cały czas tą samą drogą?

jakim pasem ?
Rozumiem że na skrzyżowaniu - skręcenie w inną drogę - trzeba sygnalizować. Ok.

No właśnie więc sygnalizuj zmiane kierunku jazdy, a nie wprowadzasz w błąd,że nie musi ..przecież skręca..
Na zakręcie kierunek jazdy ci się nie zmienia, ale już na takim samym zakręcie jadąc dokładnie tak samo (tyle że jest odchodząca w bok droga ) już się zmienia

Nie do pojęcia jest odróznienie drogi od przeciecia sie dróg

Gdzie sens ,gdzie logika? Nie ma.

Przepisy znam bardzo dobrze.

Właśnie widać...szczególnie po bardzo wyczerpujacej wypowiedzi w pokrewnym watku na temat sygnalizacji kierunkowskazami
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 27 grudnia 2013, 10:50

evo9rs napisał(a):A widziałeś kiedyś skrzyżowanie umiejscowione na zakręcie? Bo ja tak.
Ja też, tylko że nie oznaczyli go T-6a tylko innym znakiem.
http://goo.gl/maps/d9cfz
A przecież mogli dowalić T-6a, wyprofilować wloty - ale po co?

Inny przykład(tym razem bez znaku ostrzegawczego ;o zakręcie;): http://goo.gl/maps/IJXEz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez evo9rs » piątek 27 grudnia 2013, 11:44

LeszkoII napisał(a):
evo9rs napisał(a):A widziałeś kiedyś skrzyżowanie umiejscowione na zakręcie? Bo ja tak.
Ja też, tylko że nie oznaczyli go T-6a tylko innym znakiem.
http://goo.gl/maps/d9cfz
A przecież mogli dowalić T-6a, wyprofilować wloty - ale po co?

Inny przykład(tym razem bez znaku ostrzegawczego ;o zakręcie;): http://goo.gl/maps/IJXEz

Aha czyli luźna interpretacja. Jest tabliczka- kierunek jazdy zmienia się. Nie ma tabliczki- kierunek jazdy nie zmienia się. Tylko gdzie to jest w przepisach?
evo9rs

Postprzez taik » piątek 27 grudnia 2013, 16:55

evo9rs napisał(a):Aha czyli luźna interpretacja. Jest tabliczka- kierunek jazdy zmienia się. Nie ma tabliczki- kierunek jazdy nie zmienia się. Tylko gdzie to jest w przepisach?

To nie jest luźna interpretacja. :(
Leszko przedłożył Ci przykłady oznaczeń skrzyżowań, na których droga z pierwszeństwem przebiega w łuku, a jednocześnie droga ta nie zmienia kierunku. Co więcej, takie oznakowanie - i bezpośrednio wynikające z niego konsekwencje - są uregulowane w rozporządzeniu 220. Brak znajomości powyższego powoduje zamęt i niezrozumienie opisywanej sytuacji.

Evo9rs, proszę zapoznaj się z pkt. 2.2.6 oraz 5.2.1.1 220 Z-1, a wszystkie Twoje wątpliwości, dotyczące przebiegu drogi z pierwszeństwem i odpowiedniego oznaczania zmiany jej kierunku, zostaną wyjaśnione.
Polecam lekturę tych dwóch punków - krótkie, acz treściwe.

Przykład skrzyżowania, podany w 1 poście przez stela, jest czytelny i poprawnie oznakowany.
Przejeżdżając przez takie skrzyżowanie, w kierunku zgodnym z kierunkiem drogi z pierwszeństwem, kierowca nie powinien mieć wątpliwości, że zmienia kierunek jazdy, ponieważ droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu - nie przebiega na wprost.
Konsekwencje powyższego są oczywiste - sygnalizowanie zamiaru zmiany kierunku jazdy.
taik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze