stłuczka i co dalej...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: stłuczka i co dalej...

Postprzez Anfa » wtorek 24 grudnia 2013, 10:13

furby tylko tu sprawca nie ma ani OC ani przeglądu ani pewnie mózgu :lol: my oddajemy 2 auto na zaufanego mechanika, ale tym razem no cóż akurat wolimi servis zobaczymy jak będzie :mrgreen:

edycja

1 wycena około 2000 zł, teraz mamy czekać aż łaskawie policja im prześle informację i wówczas panienka zgłosi do funduszu, dziś się uświadomiła że my tego z AC nie robimy, i już nas na servis wysyłała. Tyle że mąż jej dziś 3 razy powtórzył znowu że sprawca nie ma OC, nie wspominajc że gdy zgłaszał szkodę mówił jej to 5 razy :mrgreen:
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez taik » środa 25 grudnia 2013, 17:17

Anfa napisał(a):... dziś się uświadomiła że my tego z AC nie robimy, i już nas na servis wysyłała. Tyle że mąż jej dziś 3 razy powtórzył znowu że sprawca nie ma OC, nie wspominajc że gdy zgłaszał szkodę mówił jej to 5 razy :mrgreen:

Tak to jest jak sprawa nie dotyczy powtarzanych ciągle procedur - mózg odrzuca ścieżkę najmniej prawdopodobną, czyli w tym przypadku tę, dotyczącą UFG - "coś tam kiedyś słyszeliśmy, ale żeby u nas..." :D .
taik

Postprzez Anfa » poniedziałek 30 grudnia 2013, 01:31

Maż otworzył e-maila od pani "likwidator" nie wiem czy ta kobieta jest normalna, ale kazała mu wypełnić pewien papierek a na końcu podpis UWAGA "sprawca szkody"
Miarka się przebrała, płacimy w ubezpieczeniu "auto zastępcze" to niech nam teraz dają :)

Jutro mężowaty chce ją uświadomić, i zapytać się przy okazji czy ON MA SOBIE WSZYSTKO SAM ZAŁAWIAĆ łącznie z papierami z policji ;-] ja mu mówię "POWIEDZ JEJ ŻE MONITORING też jest może też tego chce" ;D

Jutro kolejna odcinek tej komedyjki pewnie napiszę ;-]
Anfa

Postprzez piotrz » poniedziałek 30 grudnia 2013, 15:24

Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale wydaje mi się, że odszkodowanie z UFG jest tylko wtedy, gdy są "szkody na ludziach" (wtedy płacą za "zdrowie" i za samochód). Jeśli wszyscy są (prawie) zdrowi, to tylko Twój problem.
Jeśli piszę bzdury (nie jestem w stanie teraz tego sprawdzić), to proszę o poprawienie.
piotrz

Postprzez taik » poniedziałek 30 grudnia 2013, 22:13

piotrz napisał(a):Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale wydaje mi się, że odszkodowanie z UFG jest tylko wtedy, gdy są "szkody na ludziach" (wtedy płacą za "zdrowie" i za samochód). Jeśli wszyscy są (prawie) zdrowi, to tylko Twój problem.
Jeśli piszę bzdury (nie jestem w stanie teraz tego sprawdzić), to proszę o poprawienie.

Jesteś w błędzie, ale to nie bzdury, tylko półprawda :D .
Całość reguluje art. 98 ustawy o UO, UFG i PBUK

Sytuacja, o której piszesz następowała by wtedy, gdyby nie ustalono tożsamości posiadacza pojazdu mechanicznego lub kierującego pojazdem mechanicznym, którym dokonano szkody:
- zaspokojenie przez UFG roszczeń na osobie - art. 98.1.1 i
- zaspokojenie przez UFG roszczeń w mieniu, w przypadku szkody, w której równocześnie u któregokolwiek uczestnika zdarzenia nastąpiła śmierć, rozstrój zdrowia, etc. - art. 98.1.2.

Tutaj mamy do czynienia z zidentyfikowanym posiadaczem pojazdu, którego ruchem wyrządzono szkodę, a który nie był ubezpieczony obowiązkowym ubezpieczeniem OC posiadaczy pojazdów mechanicznych:
- zaspokojenie przez UFG roszczeń na osobie, w mieniu, w mieniu i na osobie - art. 98.1.3.a.
taik

Postprzez Anfa » środa 08 stycznia 2014, 17:46

Nowe wieści ;D
Wczoraj mąż się w końcu dodzwonił do likwidatora szkody, kobieta wysłała odpowiedni druk LOL 3 tygodnie heheh, ale wg Królewny nie dostała z Policji jeszcze notatki. Postarałam się zadzwoniłam na Policję w dnu dzisiejszym dostałam informację że zostało to wysłane do ubezpieczyciela w dniu 4.01.2014 no cóż  wiem, wiem święta. Ciekawe czy listem czy e-mailem czy faxem. No teraz musimy z mężowatym wypisać druki i wysłać pocztą do ubezpieczyciela, bo e-mailem nie można bheheh. Czas leci a my dalej jesteśmy w czarnej dupencji . W sumie znaleźliśmy już firmę która będzie dochodzić zadość uczynienia od sprawcy.

Wiecie co żal mi faceta, ale trzeba go ukarać , skoro jeździł bez przeglądu, bez OC, może on nie jest świadomy swoich konsekwencji.
Anfa

Postprzez oskbelfer » środa 08 stycznia 2014, 22:08

Anfa napisał(a):Wiecie co żal mi faceta, ale trzeba go ukarać , skoro jeździł bez przeglądu, bez OC, może on nie jest świadomy swoich konsekwencji.

Żal Ci faceta ?

Przecież wszyscy, kórzy płacą ubezpieczenie to "skałdają się na takigo pajaca"

A z ciekawosci - co to za firma ubezpieczeniowa tak "błyskawicznie obsługuje" ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Anfa » środa 08 stycznia 2014, 22:34

Vienna Insurance Group 8)

Wiesz wiem, że się składamy, ale on to będzie musiał pokryć, żal mi tego dziadka, ale nie żal syna który prowadzi firmę i nie opłaca oc ani nie robi przeglądu na samochód firmowy którym dziadek jechał :)
Anfa

Postprzez furby » czwartek 09 stycznia 2014, 00:28

@Anfa: a nie latwiej: auto do serwisu dealera, dajesz im upowaznienie (i nie przejmujesz sie biurokracja)?
furby

Postprzez Anfa » czwartek 09 stycznia 2014, 00:49

furby owszem gdyby nie fakt że facet nie miał OC :> gdyby miał.... to już dawno auto by było w ASo :mrgreen:
Anfa

Postprzez oskbelfer » czwartek 09 stycznia 2014, 01:54

Anfa napisał(a):furby owszem gdyby nie fakt że facet nie miał OC :> gdyby miał.... to już dawno auto by było w ASo :mrgreen:

robi się z AC w ASO, a potem "goli" dziada...
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Anfa » czwartek 09 stycznia 2014, 08:29

oskbelfer powiedz mojemu mężowatowemu że jest durny że nie płacił AC, bo ja już mu to mówie od 17.12 :> jak zawsze oszczędził tam gdzie nie trzeba
Anfa

Postprzez Borys_q » czwartek 09 stycznia 2014, 12:31

oskbelfer powiedz mojemu mężowatowemu że jest durny że nie płacił AC,

Dla aut starszych mniej więcej niż 2005 rok durnotą jest płacić cokolwiek droższego niż mini casco od kradzieży i całki (szkody całkowitej).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Anfa » czwartek 09 stycznia 2014, 16:06

8) nasze 2 nie jest takie stare, ma kilka lat ;P busia ma 21 i śmiga tylko źre jak świnia :P

nic no czekamy co nowego w sprawie :mrgreen:
Anfa

Postprzez Anfa » piątek 10 stycznia 2014, 17:11

Jutro o 9 rano mam wizytę w servisie na wycenę, żeby nam druki wypełnili i podali swoje konto. Kobieta w ubezpieczalni dalej nie zgłosiła faktu do fsg lol no nie zła parodia :mrgreen:

Facet powiedział że on 1 raz taką sytuację będzie miał, że FSG ma płacić no i powiedział że nie wie czy oni przyjmują na oryginalnych częściach wycenę.

Coś czuję że będzie trzeba sobie wnieść sprawę do sądu no shit.
Anfa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze